Παραπέμπει στον Έβρο το ΑΚΕΛ για τα συρματοπλέγματα στην πράσινη γραμμή ο Νουρής

Το Υπουργείο Εσωτερικών σε απάντησή του στο ΑΚΕΛ για την απόφαση της Κυβέρνησης να εμποδίσει την παράνομη είσοδο μεταναστών από την πράσινη γραμμή αναφέρει πως αντί το ΑΚΕΛ να θέτει ερωτήματα για την απόλυτα εναρμονισμένη με τον Κανονισμό ενέργεια της Κυβέρνησης, καλό θα ήταν να απαντήσει στην κοινωνία που ανησυχεί, εάν η θέση του είναι να συνεχίσουμε να ανεχόμαστε ανεξέλεγκτα αύξηση των μεταναστευτικών ροών με τις οποίες μας τροφοδοτεί η κατοχική Τουρκία μέσω των κατεχομένων.

Στην απάντηση αναφέρεται πως βάσει του Κανονισμού της Πράσινης Γραμμής 866/2004, ο έλεγχος και η αποτελεσματική επιτήρηση όλου του μήκους της πράσινης γραμμής αποτελεί υποχρέωση της Κυβέρνησης ώστε να αποτρέπεται η παράνομη διέλευση από υπηκόους τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής ή έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Προστίθεται πως η τοποθέτηση συρματοπλέγματος αυτό ακριβώς τον σκοπό έχει, την αποτροπή της παράνομης εισόδου, την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης υπηκόων τρίτων χωρών και την πρόληψη απειλών για τη δημόσια ασφάλεια.

Όσο για την αποτελεσματικότητα του μέτρου και παρά το γεγονός ότι σαφώς δεν πρόκειται να επιλύσει στην ολότητα του το πρόβλημα, παραπέμπουμε στην εφαρμογή ανάλογων μέτρων στον Έβρο, επισημαίνει το Υπουργείο Εσωτερικών.  

Ακόμη αναφέρει πως «όλες μας οι ενέργειες γίνονται σε συνεννόηση με τις τοπικές Αρχές με γνώμονα τη συνέχιση των παρεχόμενων διευκολύνσεων προς τους γεωργούς μας, αλλά και τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών που, σε αντίθεση με όσα το ΑΚΕΛ διακηρύττει, εισπράττουν τις ενέργειες της κυβέρνησης σαν κίνηση παροχής αυξημένης ασφάλειας».

Σημειώνει ότι «σε πολιτικό επίπεδο τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη αλλά και αριθμός πρεσβευτών έχουν ήδη ενημερωθεί για την άσκηση αυτού του κυριαρχικού μας δικαιώματος που ποσώς δεν υποδηλώνει αποδοχή των τετελεσμένων».

«Το μήνυμα μας σαφές. Υπερασπιζόμαστε τον τόπο μας έναντι της λαθρομετανάστευσης και των μεθόδων που η Τουρκία μηχανεύεται για να πλήξει άλλη μια φορά την Κυπριακή Δημοκρατία», καταλήγει στην απάντησή του προς το ΑΚΕΛ το Υπουργείο Εσωτερικών.

Οι επικρίσεις του ΑΚΕΛ

«Η απόφαση της κυβέρνησης να στήσει φράκτη 11 χιλιομέτρων κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής για να ανακόψει τις μεταναστευτικές ροές από τα κατεχόμενα, ενώ κάθε άλλο παρά εξυπηρετεί τον διακηρυγμένο στόχο, στέλνει και επικίνδυνα πολιτικά μηνύματα», είχε αναφέρει νωρίτερα το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση του.

Όπως αναφέρει, «πέραν του γεγονότος ότι πουθενά στον κόσμο δεν λύθηκε το μεταναστευτικό με φράκτες και τείχη, εγείρονται επιπρόσθετα ερωτήματα:

-Ποια μηνύματα στέλνει η κυπριακή κυβέρνηση, σε μια κρίσιμη πολιτικά συγκυρία, με μια ενέργεια που παραπέμπει σε οριοθέτηση συνόρου της Κυπριακής Δημοκρατίας;

-Ακριτικές κοινότητες διαμαρτύρονται για αυτή την εξέλιξη. Άρα προκύπτει το ερώτημα αν έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση με τις κοινότητες αυτές, κάτοικοι των οποίων διέρχονται ή ασκούν γεωργικές δραστηριότητες στις περιοχές αυτές».

Με το μέρος της Κυβέρνησης το ΔΗΣΥ

Εντωμεταξύ το ΔΗΣΥ σε ανακοίνωσή του ξεκαθαρίζει ότι σε καμία περίπτωση το συρματόπλεγμα δεν συνιστά εγκατάλειψη της νεκρής ζώνης ή οριοθέτηση συνόρου.

«Είναι καλά γνωστό σε όλους ότι η Κύπρος δέχεται μεγάλη μεταναστευτική πίεση, πολλαπλάσια των δυνατοτήτων της και ότι μαγικές συνταγές για αντιμετώπιση της κατάστασης πραγμάτων δεν υπάρχουν. 

Προτεραιότητα των αρχών είναι ο περιορισμός των μεταναστευτικών ροών από την  ακριτική περιοχή της Μόρφου που αποτελεί μια από τις κύριες πύλες εισόδου μεταναστών από τα κατεχόμενα».

Όπως αναφέρει είναι ένα στοχευμένο μέσο αντιμετώπισης του μεταναστευτικού αλλά και της μεθοδευμένης προσπάθειας από μέρους της Τουρκίας, για να δημιουργήσει συνθήκες αποσταθεροποίησης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω της διοχέτευσης μεγάλου αριθμού μεταναστών.

«Σε καμία περίπτωση η κατασκευή συρματοπλέγματος δεν συνιστά είτε εγκατάλειψη της νεκρής ζώνης είτε οριοθέτηση συνόρου για την Κυπριακή Δημοκρατία, ούτε και θα πρέπει να εκλαμβάνεται ως τέτοιο προς χάρην αντιπολίτευσης».

Αντιδράσεις από τ/κ κόμματα

Η τοποθέτηση συρματοπλέγματος από τον Αστρομερίτη μέχρι το Αεροδρόμιο Λευκωσίας εκ μέρους της «ε/κ διοίκησης», όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι σημαντικό γεγονός λόγω του χρόνου που έγινε και αποτελεί ενέργεια που δηλητηριάζει την Κύπρο, ανέφερε ο γγ του κόμματος Κοινοτικής Απελευθέρωσης – Νέες Δυνάμεις, Μεχμέτ Νταβουλτζού. Παρόμοιες δηλώσεις σε ανάρτησή του έκανε και ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Τουφάν Ερχιουρμάν.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Νταβουλτζού επέκρινε την εν λόγω απόφαση κι ανέφερε ότι η Κύπρος δεν χρειάζεται συρματοπλέγματα αλλά επανένωση.

Ακόμα και οι δικαιολογίες για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος, κατά την έκφρασή του, στην εν λόγω περιοχή δείχνουν πρόθεση για συνέχιση της διαίρεσης της Κύπρου στο μέλλον, πρόσθεσε, λέγοντας ότι η απόφαση στόχο έχει να σαμποτάρει την άτυπη πενταμερή διάσκεψη για την Κύπρο που θα διεξαχθεί από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου.

Υποστήριξε επίσης ότι με αυτή την απόφαση «αλείφθηκε βούτυρο στο ψωμί» των οπαδών της διχοτόμησης στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

Δειτε Επισης

Δύο ώρες πριν είχε πεθάνει ο 68χρονος που τον πήγε νεκρό στην τράπεζα η ανιψιά του για δάνειο €3.000
Μιχάλης Χατζηπαντέλα: Με πράξεις να κατοχυρώσουμε τα δικαιώματα των γυναικών
«Παράδειγμα η Κύπρος στον ηγετικό ρόλο των νέων για περιβάλλον»
Πού οφείλεται η «κακοκαιρία του αιώνα» στο Ντουμπάι και η θεωρία της σποράς των νεφών
Κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης αποφάσισαν οι 27 ηγέτες-«Σαφές μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε»
Υιοθέτησαν τα Συμπεράσματα για την Τουρκία οι «27»-Χαιρετίζουν τον διορισμό Ολγκίν
Από τον αμερικανόφιλο Σάχη στη θεοκρατία-Η μετάλλαξη του Ιράν και η εχθρότητα με το Ισραήλ
Το ΕΕΕ στα θύματα βίας δεν είναι βάρος για το κράτος, είναι αφαίρεση δύναμης από τους θύτες
Η μεγάλη εικόνα της έξαρσης των μεταναστευτικών ροών, οι ευθύνες των εταίρων και ο ρόλος της Τουρκίας
Μεταναστευτικό και οικονομία θέτουν στο επίκεντρο του προεκλογικού οι πολίτες