Σε τροχιά πενταμερούς με επιφυλάξεις, καρφιά και έντονο προβληματισμό

Έντονος προβληματισμός επικρατεί ανάμεσα στα κόμματα μετά και την ανακοίνωση των ημερομηνιών της άτυπης πενταμερούς από τον ΟΗΕ, με την αντιπολίτευση να επικρίνει την επιλογή του προέδρου του Δημοκρατικού Συναγερμού, να ανοίξει το θέμα της πολιτικής ισότητας στην παρούσα φάση, την ώρα που στα κατεχόμενα αξιωματούχοι του ψευδοκράτους επιμένουν με τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις τους να ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Υπενθυμίζεται πως τα ξημερώματα ο ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στέφαν Ντουζαρίκ ανακοίνωσε τη σύγκληση άτυπης συνάντησης 5+1 για την Κύπρο, στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη, επιβεβαιώνοντας πλήρως της πληροφορίες των τελευταίων ημερών, που ήθελαν τον ΟΗΕ να ικανοποιεί το αίτημα των Τούρκων για μετάθεση της ημερομηνίας μετά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα εξετάσει τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος του ΓΓ, «ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο… Γολγοθάς των εξήντα ημερών για το Κυπριακό και ο κίνδυνος αυτογκόλ

Την ίδια ώρα η πρόταση του Αβέρωφ Νεοφύτου μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις που είχε με πρέσβης ξένων χωρών το τελευταίο διάστημα, για να δοθεί στους Τουρκοκύπριους η πολιτική ισότητα, η οποία «εμβολιάζεται», με την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για αποκεντρωμένη Ομοσπονδία, προκάλεσε την αντίδραση των υπολοίπων κομμάτων.. Με όχημα τη συγκεκριμένη πρόταση ο Αβέρωφ Νεοφύτου, αφενός σμικρύνει την απόσταση μεταξύ Πινδάρου και Εζεκία Παπαϊωάννου και αφετέρου, ασκεί πίεση σε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, υπομνείοντας πως σε περίπτωση που επιχειρήσουν να εκτροχιάσουν τον τρένο θα τον βρουν απέναντι τους.

Επιμένουν μαξιμαλιστικά στα κατεχόμενα
Παράλληλα, στα κατεχόμενα με δηλώσεις του ο ψευδο-υπουργός εξωτερικών Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, είπε ότι η διαδικασία στην πενταμερή διάσκεψη 5+1 που θα διεξαχθεί στην Γενεύη μεταξύ 27 και 29 Απριλίου δεν πρέπει να αρχίσει και δεν θα αρχίσει από το σημείο που έμεινε στο Κραν Μοντάνα.

Ο κ. Ερτουγρούλογλου ανάφερε ακόμα ότι στόχος της συνάντησης είναι να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κοινό έδαφος για διαπραγμάτευση ανάμεσα στις πλευρές και εξέφρασε την άποψη ότι δεν πρέπει να συζητηθούν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης κατά την πενταμερή, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών. «Κατά τη συνάντηση 5+1 δεν θα υπάρχουν τα θέματα που υπήρχαν κατά τις ανεπιτυχείς διακοινοτικές συνομιλίες. Αυτή η συνάντηση δεν είναι η αρχή μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας με ανοικτό τέλος», είπε.

Πρόσθεσε ότι θα μεταβούν στην Γενεύη για να μην δώσουν την ευκαιρία σε εκείνους που επιθυμούν "να εκτρέψουν τη διαδικασία για να πετύχουν τον στόχο τους" και σημείωσε ότι μπορεί να μην καταστεί δυνατό να διαπιστωθεί κατά πόσον υπάρχει κοινός στόχος σε μία συνάντηση και να χρειαστούν άλλες 2-3 συναντήσεις, όμως δεν θα ήταν «υγιής προσέγγιση» να παραταθεί αυτό σε βάθος χρόνου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξαναχτύπησε ο Τσαβούσογλου-«Για το ναυάγιο στο Κρανς Μοντανά ευθύνονται οι Έλληνες»

Δεν θέλουν την Ευρώπη
Ανέφερε επίσης ότι δεν θα αποδεχθούν να υπάρχει αντιπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τραπέζι που θα διεξαχθεί η συνάντηση 5+1 και πρόσθεσε ότι αν κάποιοι αξιώνουν την παρουσία της ΕΕ και  θέλουν να βρίσκονται στη "γειτονιά" στην οποία θα διεξάγεται η συνάντηση, μπορούν να βρίσκονται και να έχουν διμερείς επαφές σε χρόνο που δεν θα διεξάγεται η πενταμερής. Πρόσθεσε ότι λόγω της πείρας από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις έχουν «δικαιολογημένες αμφιβολίες» και ανάφερε ότι θα συμμετάσχουν στην συνάντηση με καλή θέληση για να δημιουργηθεί ευκαιρία για πρόοδο σε περίπτωση που και η άλλη πλευρά ανταποκριθεί με τον ίδιο τρόπο.  

Εξέφρασε την άποψη ότι δεν θα είναι το τέλος του κόσμου αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα από την πενταμερή και ότι «δεν είναι η μοναδική επιλογή των Τουρκοκυπρίων να γίνουν εταίροι με τους Ελληνοκύπριους».

Τα καρφιά ΑΚΕΛ σε Αβέρωφ
Το ΑΚΕΛ ωστόσο σε ανακοίνωση του επισημαίνει πως επιμένει ότι το κρίσιμο ζητούμενο αυτή τη στιγμή είναι η προστασία της βάσης λύσης του Κυπριακού, των συγκλίσεων και του Πλαισίου Γκουτέρες. Απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς στην πρόταση Αβέρωφ, υποδεικνύει πως τυχόν άνοιγμα συγκλίσεων για εκ νέου συζήτηση θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για νεοφανείς και επικίνδυνες ιδέες και νέες ατέρμονες συζητήσεις, σημειώνοντας πως αυτό επιβεβαιώνει η ιστορική εμπειρία αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις.

Σε σχέση με την επικείμενη συνάντηση του Γενικού Γραμματέα του κόμματος με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ που κλείδωσε για τις 12 το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης, το ΑΚΕΛ σημειώνει πως, διαχρονικά, αλλά ιδιαίτερα σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, οι πόρτες του ΑΚΕΛ είναι ανοικτές για συναντήσεις και ανταλλαγή απόψεων για το Κυπριακό. «Σε αυτές τις συναντήσεις, ο όποιος συνομιλητής μας θα ακούσει τις θέσεις του ΑΚΕΛ, θέσεις συνεπείς, οι οποίες επαληθεύτηκαν άλλωστε από τις εξελίξεις των τελευταίων χρόνων. Το ΑΚΕΛ ουδέποτε κρύφτηκε για τις θέσεις του στο Κυπριακό, ουδέποτε άλλαξε τις θέσεις και τις αρχές του αναλόγως ακροατηρίου και εκλογικών διαδικασιών. Απόδειξη αυτού είναι η συνεπής στάση του ΑΚΕΛ έναντι της διαπραγματευτικής διαδικασίας και η από θέση αρχών κριτική στους αντιφατικούς χειρισμούς του Προέδρου Αναστασιάδη όλα τα τελευταία χρόνια».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το σαφάρι Αβέρωφ, το κεφάλαιο πολιτική ισότητα και το ραντεβού της Τσικνοπέμπτης

Σύμφωνα τον Στέφανο Στεφάνου, αυτό που προέχει είναι να πείσει η ελληνοκυπριακή πλευρά ότι είναι συνεπής και αταλάντευτη στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα Ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ. «Ο μόνος δρόμος για την υλοποίηση αυτού του στόχου είναι η επανέναρξη διαπραγματεύσεων από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες και των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί», κατέληξε ο Στέφανος Στεφάνου.

Κάνει ζημιά ο Αβέρωφ
Θέση για τα όσα εξελίσσονται στο μέτωπο του Κυπριακού, πήρε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο οποίος δήλωσε πως ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κάνει ζημιά στη διαπραγματευτική θέση της Ελληνοκυπριακής κοινότητας.

 «Στην πορεία προς την Πενταμερή, που έχει οριστεί για τις 27-29 Απριλίου, συστάσεις για νέες υποχωρήσεις όπως αυτή του Προέδρου του ΔΗΣΥ, για την “πολιτική ισότητα” και μάλιστα μετά από συνάντησή του με τον Βρετανό Ύπατο Αρμοστή, είναι ιδιαιτέρως ζημιογόνες για τη διαπραγματευτική θέση της Ελληνοκυπριακής κοινότητας», είπε ο Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ οφείλει να εξηγήσει στον κυπριακό λαό

-Τι ακριβώς εννοεί όταν λέει ότι θα πρέπει να δώσουμε την “πολιτική ισότητα” με δεδομένο ότι η πολιτική ισότητα έχει ήδη δοθεί και ήδη περιγράφεται σε σχετικό ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών, από το 1992;

-Σε ποιους απευθύνεται;

-Μήπως ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου ζητά αποδοχή των βέτο και της αριθμητικής ισότητας; Μήπως, εννοεί και προτείνει την αποδοχή της τουρκικής ερμηνείας της πολιτικής ισότητας;», διερωτήθηκε.

«Τόσο η φιλοσοφία αυτών των δηλώσεων, όσο και η χρονική στιγμή που επέλεξε ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος να τις κάνει, εντείνουν τις ανησυχίες μας πως συνεχίζεται η ίδια αποτυχημένη  πολιτική η οποία μας έχει οδηγήσει στα πρόθυρα της αλλαγής της βάσης των διαπραγματεύσεων, εξαιτίας των αλλοπρόσαλλων δηλώσεων του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγετικών στελεχών του ΔΗΣΥ», κατέληξε ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος.

Σήκωσε το γάντι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ
Απαντώντας στον Νικόλα Παπαδόπουλο ο ΔΗΣΥ αναφέρει πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου στηρίζει τη συμφωνημένη βάση λύσης του κυπριακού που προνοεί λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα και που δεν έχει τίποτα να κάνει με την αριθμητική ισότητα.  

Προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο ΔΗΣΥ σημειώνει ότι, «είναι ωστόσο απορίας άξιο γιατί το ΔΗΚΟ δεν απευθύνει τα ίδια ερωτήματα και προς το ΑΚΕΛ που μιλά και εκείνο για λύση Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα».

«Είναι η ώρα της ελπίδας στο κυπριακό και όχι της αμφιβολίας και της διχόνοιας, ούτε και να θέτουμε ερωτήματα για να αποδείξουμε δήθεν ποιος είναι περισσότερο πατριώτης από τον άλλο», καταλήγει η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

«Θέλουμε μετεξέλιξη της ΚΔ σε ΔΔΟ»
Εξάλλου ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, συνέχισε τις επαφές του, σήμερα με τον Πρέσβη της Γερμανίας κ. Franz Josef Kremp.

«Σήμερα σε συνάντηση που είχαμε με τον Πρέσβη της Γερμανίας, ενημερώσαμε και πάλι για τις θέσεις μας στο Κυπριακό.  Προτεραιότητα μας η επίλυση του κυπριακού προβλήματος πάνω στις ομόφωνες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, για ένα κυρίαρχο κράτος και τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα», επανέλαβε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η δέσμευση Μπάιντεν, οι ταλαιπωρημένες κυρώσεις και στο βάθος πενταμερής

Πορεία σε αχαρτογράφητα νερά
«Θα πολιτευτούμε με υπευθυνότητα και σύνεση γιατί πάνω απ’ όλα προέχει η πατρίδα μας, και κυρίως η ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ.

«Δυστυχώς», αναφέρει σε ανακοίνωση της, «όπως φαίνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα για την άτυπη Πενταμερή, θα πορευτούμε σε αχαρτογράφητα νερά».

«Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολύ μεγάλοι για την Κυπριακή Δημοκρατία λόγω:

-της προκλητικής συμπεριφοράς της Τουρκίας,

-της ανεκτικότητας που επιδεικνύει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ στις τουρκικές προκλήσεις αλλά και των άστοχων δηλώσεών του για «Βόρεια Κύπρο και υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ελληνοκυπριακή διοίκηση»,

-καθώς και του ύποπτου παρασκηνιακού ρόλου του Ηνωμένου Βασιλείου και των πρόσφατων απαράδεκτων δηλώσεων Βρετανών αξιωματούχων.

«Από την  πλευρά της ΕΔΕΚ παρά τις διαφωνίες μας και την ξεκάθαρη θέση μας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν πρέπει να συμμετάσχει σε μία τέτοιου είδους άτυπη διάσκεψη, θα πολιτευτούμε με υπευθυνότητα και σύνεση γιατί πάνω απ’ όλα προέχει η πατρίδα μας, και κυρίως η ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας», συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

«Για την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας όμως αυτές τις δύσκολες στιγμές, βασική και αναγκαία προϋπόθεση είναι η διασφάλιση στο εσωτερικό μέτωπο κλίματος που να υποβοηθά στη σωστή διαχείριση και αντιμετώπιση των όποιων κινδύνων και παγίδων κρύβει αυτή η διαδικασία», καταλήγει η ανακοίνωση.

Επιστολή Λιλλήκα στον Πρόεδρο
Επιστολή με την οποία ζητά την σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας. Ο κ. Λιλλήκας ζητά τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου «το συντομότερο δυνατό, για να υπάρχει επαρκής χρόνος σχεδιασμού κινήσεων απ’ τη δική μας πλευρά, με στόχο ν’ αποτραπούν οδυνηρές εξελίξεις για την εθνική μας υπόθεση», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή που απέστειλε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

«Η ιδέα«, σημειώνει ο Γιώργος Λιλλήκας, «για διεξαγωγή συνομιλιών με καθεστώς χρονοδιαγραμμάτων, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους ως Συμμαχία Πολιτών, καθώς πρόκειται για ακόμα ένα μονοπάτι που οδηγεί σ’ αδιέξοδα».

«Αν αποδεχθεί η δική μας πλευρά χρονοδιάγραμμα στη διεξαγωγή των συνομιλιών, τότε παράλληλα θα πρέπει ν’ αποδεχθούμε είτε α) την επιδιαιτησία στο τέλος του χρονοδιαγράμματος, είτε ότι β) με την άδοξη λήξη του χρονοδιαγράμματος που δεν θα οδηγήσει σε ουσιαστικό αποτέλεσμα, τότε θα «νομιμοποιηθούν» τα εμπλεκόμενα μέρη να επιλέξουν άλλες διευθετήσεις», τονίζει.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο καθορισμός των χρονοδιαγραμμάτων ευνοεί την τουρκική πλευρά για να συνεχίσει απρόσκοπτα το επεκτατικό της σχέδιο για προσάρτηση των κατεχομένων. Μέσα σ’ όλα αυτά, υπάρχει και ο υπόγειος ρόλος που ανέλαβαν οι Βρετανοί σ’ ότι αφορά στις διαπραγματεύσεις, κάτι για τ’ οποίο σημειώνει την ανησυχία του ο Γιώργος Λιλλήκας στην επιστολή του προς τον Νίκο Αναστασιάδη.

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ