Η δέσμευση Μπάιντεν, οι ταλαιπωρημένες κυρώσεις και στο βάθος πενταμερής

Στο ακουστικό για να επιβεβαιώσουν από τον Αντόνιο Γκουτέρες την οριστική ημερομηνία διεξαγωγής της άτυπης πενταμερούς, βρίσκονται τα εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό, την ώρα που διαφαίνεται πως τελικά, η τουρκική επιδίωξη για πραγματοποίηση της, εντός Απριλίου παίρνει σάρκα και οστά.

Η Τουρκία εξ αρχής επεδίωξε με διάφορα τεχνάσματα, να ανακόψει τις εξελίξεις και να τις μεταθέσει σε μεταγενέστερο στάδιο, ώστε να έχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το πώς οι άλλοι εμπλεκόμενοι παίκτες στο Κυπριακό, αλλά κυρίως ο διεθνής παράγοντας προσεγγίζουν τα ανοικτά μέτωπα με τη χώρα και κατ΄ επέκταση τις προσπάθειες επανέναρξης των διαπραγματεύσεων. Κι αυτό, όχι επειδή ο Ταγίπ Ερντογάν, τοποθετεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων του το Κυπριακό, αλλά γιατί θέλει να το χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης για τα άλλα σημαντικά ζητήματα που τον απασχολούν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα «θέλω» του Αβέρωφ για το Κυπριακό-«Κουράστηκα να ακούω όσα δεν θέλουμε»

Με βάση τις πληροφορίες, η άτυπη πενταμερής κλείδωσε για την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου με χώρο διεξαγωγής τη Γενεύη, που παραδοσιακά υπήρξε η πόλη που φιλοξένησε αρκετές φορές το Κυπριακό. Σημειώνεται πως η τελευταία εβδομάδα του Απρίλη, φέτος συμπίπτει με την εβδομάδα των παθών, που όπως όλα δείχνουν θα είναι τέτοια και για το Κυπριακό.

Το διάστημα των δύο μηνών που απομένει μέχρι την άτυπη πενταμερή, θα δώσει την ευκαιρία σε όλους τους εμπλεκόμενους, να πράξουν αυτό που ο Γενικός Γραμματέας τους καλεί να κάνουν εδώ και καιρό. Να προετοιμαστούν κατάλληλα ώστε να δημιουργήσουν τις συνθήκες, που θα επιτρέψουν την επιτυχή έκβαση των προκαταρκτικών συνομιλιών πριν τη σύγκληση μιας Διάσκεψης για την Κύπρο εντός του καλοκαιριού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Τζέιν Χολ Λουτ έχει λάβει ήδη σχετικές οδηγίες από τον Γενικό Γραμματέα, ώστε να διατηρήσει τις επαφές της με τα πέντε εμπλεκόμενα μέρη στο Κυπριακό και να εργαστεί, ώστε μέχρι το τέλος Απριλίου η κάθε πλευρά να είναι έτοιμη να προσέλθει στο τραπέζι της πενταμερούς με όσο το δυνατό λιγότερες και μικρότερες διαφορές. Διαφορές πάντως που όσο περνά ο καιρός και η ηγεσία της Τουρκίας και του ψευδοκράτους συνεχίζουν να προβαίνουν σε δηλώσεις, πολλαπλασιάζονται.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κάλεσμα Αβέρωφ για εθνική συνεννόηση-Παρεξηγήθηκε από την πρόσκληση ο Άντρος

Αν αυτό το μοτίβο θα συνεχισθεί, εξαρτάται από μια σειρά ανεξάρτητων γεγονότων, που συνδέονται έμμεσα με το Κυπριακό, αλλά άμεσα με την Τουρκία. Όπως είναι γνωστό στις 25 με 26 Μαρτίου συνέρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, όπου ο Νίκος Αναστασιάδης και οι 26 ομόλογοι του θα συζητήσουν εκ νέου τις σχέσεις με την Τουρκία. Εκεί αναμένεται να ακούσουν από το Ζοζέπ Μπορέλ όσα έχει να τους πει. Υπενθυμίζεται ότι ο Ζοζέπ Μπορέλ, θα παρουσιάσει στους Ευρωπαίους ηγέτες την έκθεση του αναφορικά με τις ευρώ-τουρκικές σχέσεις και τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, ενώ ακολούθως οι 27 θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις, μεταξύ των οποίων και την πρόταση Ελλάδας, Κύπρου και Γαλλίας για τομεακές κυρώσεις.

Με την άτυπη πενταμερή να εκκρεμεί, με τις διερευνητικές μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας να βρίσκονται στον αέρα και με την Τουρκία να βγάζει στο κεντρικό Αιγαίο το ερευνητικός σκάφος Cesme και Barbaros, οι προσδοκίες για τη λήψη γενναίων κυρώσεων, μετά το φιάσκο των προηγούμενων Συνόδων Κορυφής, όταν τα δεδομένα ήταν πολύ πιο ξεκάθαρα, είναι μηδαμινές.

Στο κάδρο αναζήτησης των λόγων που η Τουρκία επεδίωξε και πέτυχε την μετατόπιση της ημερομηνίας της άτυπης πενταμερής θα πρέπει να προστεθούν και οι ΗΠΑ με τον Τζο Μπάιντεν, ένα σχεδόν μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του να μην έχει ξεδιπλώσει ακόμη την προσέγγιση του στο ζήτημα της Τουρκίας. Το δίλημμα που έχει ενώπιον του ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος είναι τεράστιο. Με το θέμα της εγκατάστασης των S-400 να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας, οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν να χαϊδεύουν τον Ερντογάν ο οποίος δρα ανεξέλεγκτα και εκτός του πλαισίου που οι κανόνες του ΝΑΤΟ θέτουν, ή αν θα αντιδράσουν δυναμικά κόβοντας τον αδικαιολόγητο αέρα του Τούρκο Προέδρου.

Στο πιο πάνω θα πρέπει να προστεθεί και μια προεκλογική δέσμευση του Τζο Μπάιντεν που ενδεχομένως να αποτελέσει και την οριστική αιτία των σχέσεων με τον Ταγίπ Ερντογάν. Στις 24 Απριλίου κάθε χρόνο τιμάται η μνήμη της γενοκτονίας των Αρμενίων και πέρυσι ο Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε πως εάν εκλεγεί θα την αναγνωρίσει. «Εάν δεν αναγνωρίσουμε πλήρως, δεν θυμόμαστε και δεν διδάξουμε τα παιδιά μας για την γενοκτονία, οι λέξεις ποτέ ξανά χάνουν το νόημά τους. Τα γεγονότα πρέπει να είναι τόσο καθαρά όσο και δυνατά για τις μελλοντικές γενιές αλλά και για κείνους που οι μνήμες τους έχουν σφραγιστεί από την τραγωδία. Εάν εκλεγώ, δεσμεύομαι να υποστηρίξω απόφαση αναγνώρισης της Αρμενικής Γενοκτονίας και να κάνω τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα ύψιστη προτεραιότητα της διακυβέρνησής μου», δήλωσε στις 24 Απριλίου πέρυσι ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Πλέον είναι στο χέρι του σε ακριβώς δύο μήνες για το τι θα πράξει και εάν θα προχωρήσει στην αναγνώριση της γενοκτονίας, που θα εξαγριώσει την κυβέρνηση Ερντογάν, λίγα μόνο 24ωρα πριν την έναρξη της άτυπης πενταμερούς.

Με αυτά τα δεδομένα, η πίεση μεταφέρεται από την Άγκυρα σε όλα τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα μέρη για το τι θα συμβεί στην άτυπη πενταμερή. Από εκεί που η Τουρκία βρισκόταν στη γωνία και θα έπρεπε με τις πράξεις της να αποδείξει έμπρακτα την βούληση της για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, πλέον μετατρέπεται σε κριτή, που αναλόγως των εξελίξεων, θα καθορίσει τη στάση που θα κρατήσει στη Γενεύη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην Κύπρο τον Μάρτιο η Λουτ, βάζει τις τελευταίες πινελιές πριν την πενταμερή

Συνεχίζει την προετοιμασία η Λευκωσία
Την ίδια ώρα στη Λευκωσία συνεχίζονται οι πυρετώδεις προετοιμασίες, ώστε η δική μας πλευρά να είναι έτοιμη την ΄ώρα της άτυπης πενταμερούς. Σε αυτό το πλαίσιο συνεδρίασε χθες το βράδυ η ομάδα νομικών-συνταγματολόγων που έχει συστήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να ετοιμάσουν τις θέσεις της πλευράς μας. Η συσταθείσα ομάδα έχει μελετήσει διάφορα θέματα που άπτονται συγκεκριμένων νομικών θεμάτων που αφορούν την ουσία του Κυπριακού, και έχει ετοιμάσει σχετική εργασία επ΄ αυτού. Στη χθεσινή σύσκεψη συνεχίστηκε η συζήτηση επί των συγκεκριμένων θεμάτων.

Την ίδια ώρα, όπως έγινε γνωστό χθες, η Τζέιν Χολ Λουτ έχει κοινοποιήσει την πρόθεση της να επισκεφθεί εκ νέου τη Λευκωσία για να έχει επαφές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον κατοχικό ηγέτη. Η Τζέιν Χολ Λουτ έλαβε σχετικές οδηγίες από τον Αντόνιο Γκουτέρες, ώστε κατά τη διάρκεια της νέας της επίσκεψης να προετοιμάσει όσο το δυνατό καλύτερα το έδαφος ενόψει της άτυπης πενταμερούς. Η επίσκεψη της Τζέιν Χολ Λουτ στη Λευκωσία, τοποθετείται χρονικά στα μέσα Μαρτίου.

Το μήνυμα Γκουτέρες
Χθες με αφορμή την επίσημη τελετή επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου πρέσβη της Κύπρου στον ΟΗΕ, Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου, ο Αντόνιο Γκουτέρες έστειλε το μήνυμα πως παραμένει δεσμευμένος στην Κύπρο και τον λαό της. 

"Θέλω να γνωρίζετε πόσο δεσμευμένοι είμαστε στην Κύπρο και το λαό της", ήταν το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, προς το νέο μόνιμο αντιπρόσωπο της Δημοκρατίας στον ΟΗΕ, πρέσβη Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του τελευταίου.

Η επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Απαντώντας ο Γενικός Γραμματέας, καλωσόρισε τον Κύπριο Μόνιμο Αντιπρόσωπο, λέγοντας ότι η Κύπρος είναι σημαντικός πυλώνας του ΟΗΕ και ότι ο Οργανισμός και ο ίδιος προσωπικά παραμένει δεσμευμένος για την Κύπρο. Υπενθύμισε τη δική του εμπλοκή και δέσμευση, τόσο στο παρελθόν κατά την Πορτογαλική προεδρία της ΕΕ, όσο και τώρα ως Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, ειδικά κατά τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντάνα. Πρόσθεσε ότι δημιουργούμε τώρα τις συνθήκες για να συγκληθεί σύντομα η άτυπη συνάντηση «5+1» ούτως ώστε να αρχίσουμε μια σοβαρή διαδικασία συνομιλιών και διαπραγματεύσεων.

Ο Γενικός Γραμματέας κατέληξε λέγοντας πως, «θέλω να γνωρίζετε πόσο δεσμευμένοι είμαστε στην Κύπρο και το λαό της».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γκουτέρες: Είμαστε δεσμευμένοι στην Κύπρο και το λαό της

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»