Καλεί εκ νέου σε απολογία τον Παράσχο ο Πρόεδρος μετά την καταδικαστική απόφαση της ΕΔΔ

Την ικανοποίηση του σε σχέση με την καταδικαστική απόφαση του  Ανδρέα Παράσχου από την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, αναφορικά με άρθρο του, εκφράζει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος καλεί τον δημοσιογράφο να προχωρήσει σε άμεση διόρθωση ή απολογία.

Σε ανακοίνωση της η Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρει πως με ιδιαίτερη ικανοποίηση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης «πληροφορήθηκε την απόφαση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας (ΕΔΔ) που έκρινε ότι το άρθρο του δημοσιογράφου κ. Ανδρέα Παράσχου, με τίτλο ''Μας πήρε ο δαίμονας" και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Καθημερινή" στις 10 Ιανουαρίου 2021, ότι παραβιάζει κατάφωρα τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για μη δημοσίευση ανακριβών παραπλανητικών, φανταστικών ή διαστρεβλωτικών της αλήθειας ειδήσεων, πληροφορίων ή σχόλιων».

Όπως υποδεικνύεται στην ανακοίνωση «ο Πρόεδρος αναμένει πως ο δημοσιογράφος, Ανδρέας Παράσχος θα ακολουθήσει τη σύσταση της ΕΔΔ αλλά και τις πρόνοιες του Καταστατικού της ΕΔΔ, που σαφώς αναφέρει ότι, σε περίπτωση που παραβιαστεί ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας θα πρέπει αυτός που τον παραβίασε να προχωρήσει σε άμεση διόρθωση ή απολογία. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει, επίσης, πως οποιοιδήποτε αξιοποίησαν τις ψευδείς και φανταστικές πληροφορίες που κατέγραψε στο άρθρο του ο κ. Παράσχος, θα επανορθώσουν δημοσίως.

Παράλληλα, όπως σημειώνεται, «ο Πρόεδρος θέλει, επίσης, να καταστήσει σαφές, ότι δεν είναι διατεθειμένος να ανεχθεί διασυρμό της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειας του μέσω παραπλανητικών, φανταστικών και ψευδών δημοσιευμάτων και δεν αποποιείται του δικαιώματος του να προσφύγει στη δικαιοσύνη».

Επίθεση σε Παράσχο και από ΔΗΣΥ

Μετά την ανακοίνωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ανακοίνωση εξέδωσε και ο ΔΗΣΥ, ο οποίος αναφέρει πως «η Επιτροπή Δημοσιογραφικής  Δεοντολογίας έκρινε ότι το άρθρο του δημοσιογράφου κ. Ανδρέα Παράσχου με τίτλο "Μας πήρε ο δαίμονας" που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Η Καθημερινή" στις 10 Ιανουαρίου 2021, παραβιάζει κατάφωρα τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας».

Το κυβερνών κόμμα, σημειώνει εξάλλου πως «τέτοιες πρακτικές εκφράζουν και εκθέτουν εκείνους που προχωρούν στη συγγραφή διαστρεβλωτικών της αλήθειας ειδήσεων και όσους χρησιμοποιούν αυτού του επιπέδου δημοσιεύματα για να πλήξουν θεσμούς, όπως συνέβη στη συγκεκριμένη περίπτωση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

«Λανθασμένης ερμηνείας τυγχάνει η απόφαση για άρθρο Παράσχου»

Στο μεταξύ, νέα ανακοίνωση στο θέμα που προέκυψε με το άρθρο του Ανδρέα Παράσχου εξέδωσε σήμερα η ΕΔΔ θεωρώντας ότι η απόφαση της έχει τύχει λανθασμένης ερμηνείας «με δημοσιεύματα που καμία σχέση έχουν με το ύφος και το περιεχόμενο της απόφασης».

Παράλληλα, αναφέρεται ότι η Επιτροπή σημειώνει τη θέση ότι ο δημοσιογράφος δεν ελέγχεται σε καμία περίπτωση για προσωπικές διαπιστώσεις, εκτιμήσεις ή/και συνειρμούς που διατυπώνει στο επίμαχο δημοσίευμα, που ήταν άρθρο γνώμης.

«Δυστυχώς, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι η απόφασή της, που λήφθηκε κατά πλειοψηφία και με μία αυτό-εξαίρεση για λόγους σύγκρουσης συμφέροντος, τυγχάνει λανθασμένης ερμηνείας, με δημοσιεύματα που καμία σχέση έχουν με το ύφος και το περιεχόμενο της απόφασης», αναφέρεται.

Ως εκ τούτου, προστίθεται, κρίνει σκόπιμο να επαναλάβει ότι εντόπισε παραβίαση της διάταξης υπ’ αριθμό 1 περί ακρίβειας στον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ως προς την ακόλουθη παράγραφο του άρθρου: «…Είχε, όμως, αντιληφθεί ότι ‘τα χρυσά διαβατήρια’ ήταν η κότα με τα χρυσά αβγά, που όπως φέρεται να εκμυστηρεύτηκε σε μία νύχτα ευθυμίας στην Αθήνα, άφηνε στο Γραφείο του 300 εκατ. ετησίως, που τα πήγαινε μετά στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικές πτήσεις…»

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας σημειώνει στην ανακοίνωσή της ότι παραμένει στην αποστολή της, που, όπως καθορίζεται στις Γενικές Διατάξεις του Κώδικα, περιλαμβάνει την προάσπιση του δικαιώματος της Ελευθερίας Έκφρασης.

Η ΕΔΔ υπενθυμίζει επίσης, την πρόνοια του Κώδικα ότι «οι λειτουργοί του Τύπου έχουν δικαίωμα να κρίνουν το έργο συναδέλφων τους, αλλά το πράττουν με σεβασμό στην τιμή και υπόληψή τους, και αποφεύγουν προσωπικές επιθέσεις και μειωτικές της προσωπικότητας αναφορές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Δημοτικός σύμβουλος στην Ελλάδα γρονθοκόπησε αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο
Οκτώ χρόνια φυλάκισης στον προπονητή στίβου που κακοποιούσε ανήλικες αθλήτριες
Καταχωρήθηκε η αγωγή Αναστασιάδη κατά του Μακάριου Δρουσιώτη-Αξιώνει πέραν των δύο εκ.
Συνελήφθη επιχειρηματίας για τη φωτιά στην Πάφο που προκλήθηκε μετά από ρίψη πυροτεχνημάτων
Διαφοροποιήθηκε ο αριθμός των Μελών των Κοινοτικών Συμβουλίων
Όραμα και εμπειρία αντιπαρέβαλαν για τη Δημαρχία Λευκωσίας Προύντζος και Τορναρίτης
Ποινική διερεύνηση για θέματα διαιτησίας και χειραγώγησης αγώνων ποδοσφαίρου
Ανάκληση όλων των αδειών για ρίψη πυροτεχνημάτων ζήτησε η Παναγιώτου-Καταζητείται ένα άτομο για τη φωτιά στην Πάφο
LIVE: Στην μάχη για τον ΕΟΑ Λευκωσίας Ασσιώτης και Γιωρκάτζης-Έδωσαν το στίγμα του οράματός τους
Κατασχέθηκαν προϊόντα ελεγχόμενων φαρμακευτικών και ναρκωτικών μετά από έρευνα σε κατάστημα