Επανήλθε δριμύτερος με ασπίδα INTOSAI ο Οδυσσέας-Ζητά φακέλους για διαβατήρια

Επανήλθε δριμύτερος ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης για το θέμα της παράδοσης των φακέλων, των πολιτογραφήσεων από το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά τη σημερινή ανακοίνωση του Διεθνούς Οργανισμού Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (INTOSAI) ο οποίος, μέσω του μηχανισμού ταχείας παρέμβασης SIRAM (SAI Independence Rapid Advocacy διεξαγωγή ελέγχου για το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα (ΚΕΠ).

Η Ελεγκτική Υπηρεσία χαιρετίζει με μεγάλη ικανοποίηση τη σημερινή ανακοίνωση στην οποία το INTOSAI, αφού εξηγεί τη σημασία των Ανώτατων Ελεγκτικών  Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) στη λογοδοσία και τονίζοντας ότι αυτά μπορούν να επιτελέσουν το έργο τους μόνο αν είναι ανεξάρτητα, χωρίς παρεμβάσεις, όπως οι αρχές αυτές περιγράφονται στην Διακήρυξη του Μεξικό.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του INTOSAI

«Αφού διενεργήσαμε τη δική μας εκτίμηση της υπόθεσης, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που προκύπτουν λόγω των περιορισμών που τέθηκαν σχετικά με το δικαίωμα της στην πρόσβαση πληροφοριών, άμεσα, και χωρίς περιορισμό, σε όλα τα απαραίτητα έγγραφά και πληροφορίες, για την ορθή εκπλήρωση των νόμιμων υποχρεώσεων της. Πιστεύουμε ότι αυτός ο περιορισμός, αν και έχει ονομαστεί προσωρινός, είναι αντίθετος με το πνεύμα των Διακηρύξεων της Λίμα και του Μεξικού όσον αφορά στην ανεξαρτησία των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και πιθανό να επηρεάσει κι άλλες πτυχές της ανεξαρτησίας του ΑΕΙ, όπως το δικαίωμά του να αποφασίζει για τον χρόνο ολοκλήρωσης και δημοσίευσης των Εκθέσεών του και το δικαίωμά του να αποφασίζει για το περιεχόμενο τους. Καταληκτικά, μπορεί να υπονομεύσει την ικανότητα του ΑΕΙ να διαδραματίσει τον ρόλο του, στην κατάλληλη διασφάλιση της λογοδοσίας, προς όφελος των πολιτών.

Χωρίς να κρίνουμε τη νομιμότητα αυτής της προσωρινής άρνησης της πρόσβασης σε πληροφορίες, καθώς αυτό μπορεί να καθοριστεί μόνο από τις αρμόδιες αρχές και σύμφωνα με του Νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας, θα θέλαμε να ενθαρρύνουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αναπτύξουν εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση αυτού του ζητήματος και τη δημιουργία ευνοϊκού κλίματος μέσω των θεσμικών οργάνων που συμβάλλουν στη λογοδοσία και τη διαφάνεια για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Είμαστε έτοιμοι να σας να βοηθήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο ή υπό οποιαδήποτε ιδιότητα μας, να συμβάλουμε στη διευκόλυνση ενός τέτοιου διαλόγου.»

Επαναφέρει το αίτημα για παράδοση φακέλων
«Η πλήρης δικαίωση των θέσεων μας από ένα διεθνή οργανισμό της εμβέλειας του INTOSAI, του δεύτερου σε αριθμό μελών διεθνούς οργανισμού μετά τον ΟΗΕ, επιβεβαιώνει ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία υπηρετεί με απόλυτο σεβασμό τις αρχές που το Σύνταγμα επιτάσσει και καταρρίπτει όλες τις άδικες κατηγορίες που είχαν εκτοξευθεί εναντίον μας», αναφέρει ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

«Στη βάση των πιο πάνω», συνεχίζει, «αναμένουμε ότι η Κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τη στάση της και θα επιτρέψει πλέον την απρόσκοπτη διεξαγωγή ελέγχου στο Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα. Αν και δεν έχουμε καμία αμφιβολία ότι ο δικός μας έλεγχος ουδόλως συγκρούεται με το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής, ούτε και το επηρεάζει, επισημαίνουμε ότι, ακόμα και αν ξεκινούσαμε αύριο το σχεδιασμό ενός πλήρους ελέγχου και τη συλλογή στοιχείων, η Έκθεση δεν θα μπορούσε, εκ των πραγμάτων, να είναι έτοιμη πριν τον Μάιο, όταν αρχίζει η περίοδος κατά την οποία η Υπηρεσία μας έχει θέσει αυτοβούλως περιορισμό στην έκδοση εκθέσεων, λόγω των επικείμενων βουλευτικών εκλογών».

Μάλιστα σημειώνει πως, «ούτως ή άλλως, η Έκθεση μας δεν θα εκδοθεί προτού η Ερευνητική Επιτροπή ολοκληρώσει το έργο της (7 Ιουνίου 2021). Αυτό ήταν άλλωστε και η συμβιβαστική πρόταση του τέως Γενικού Εισαγγελέα κ. Κώστα Κληρίδη την οποία είχαμε αποδεχθεί. Στη βάση των πιο πάνω, θα αναμένουμε τη δημόσια τοποθέτηση της Κυβέρνησης ότι θα μας παραχωρήσει ελεύθερη πλέον πρόσβαση στα στοιχεία του ΚΕΠ, ώστε να ξεκινήσουμε άμεσα τον σχετικό έλεγχο», καταλήγει ο Γενικός Ελεγκτής.

«Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ είναι ακόμη πιο εκτεθειμένη»

Στο μεταξύ, στην αντεπίθεση πέρασε το ΔΗΚΟ, με αφορμή την απόφαση του INTOSAI.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Δημοκρατικό Κόμμα, «ο Διεθνής Οργανισμός Ανώτατων Ελεγκτικών Υπηρεσιών (INTOSAI) δικαιώνει πλήρως την Ελεγκτική Υπηρεσία σε σχέση με την παρεμπόδιση του έργου της από την κυβέρνηση».

Σημειώνει εξάλλου πως «με βάση τον INTOSAI οι περιορισμοί που έθεσε η κυβέρνηση Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ στο δικαίωμα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας να έχει πρόσβαση σε πληροφορίες και έγγραφα προκειμένου να κάνει τη δουλειά της, είναι αντίθετοι με το πνεύμα των Διακηρύξεων της Λίμα και του Μεξικού και πλήττει την ανεξαρτησία των Ανώτατων Ελεγκτικών Ιδρυμάτων.

Η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ είναι ακόμη πιο εκτεθειμένη».

Καταλήγοντας, αναφέρει ότι «κάθε μέρα που περνά το ΔΗΚΟ δικαιώνεται.  Επιβεβαιώνεται η άρνηση της κυβέρνησης στον έλεγχο και τη διαφάνεια και η εμμονή της στη συγκάλυψη της διαπλοκής».

Δειτε Επισης

Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Ούρσουλα στην τελετή στο ΕΚ για 20χρονα διεύρυνσης-«Ηγετική η θέση της Κύπρου για τη βοήθεια προς τη Γάζα»
Αρχίζει διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου η Κομισιόν-Δεν εφάρμοσε κανόνες της ΕΕ για καταπολέμηση της απάτης