Μεγάλη εβδομάδα για το Κυπριακό-Κλείδωσε στα τέλη Απρίλη στη Γενεύη η πενταμερής

Μεγάλη εβδομάδα, για τους απανταχού ορθοδόξους Χριστιανούς, μεγάλη εβδομάδα και για το Κυπριακό, θα είναι αυτή του φετινού Πάσχα, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, κλείδωσε για την τελευταία εβδομάδα του Απρίλη η διεξαγωγή της άτυπης πενταμερούς. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η άτυπη πενταμερής θα πραγματοποιηθεί στη Γενεύη στην έδρα του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται πως στη Γενεύη πραγματοποιήθηκε και η Διάσκεψη για την Κύπρο το 2017, στην παρουσία του Αντόνιο Γκουτέρες. Για τις ημερομηνίες και τον χώρο που θα διεξαχθεί η άτυπη πενταμερής, υπήρξε επίσημη ενημέρωση προς τα εμπλεκόμενα μέρη από τον ΟΗΕ, ενώ εντός των επομένων ωρών αναμένεται να υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Έθνη.

Εξάλλου ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, ερωτηθείς για το θέμα , εκτίμησε πως η ανακοίνωση για την άτυπη πενταμερή θα πραγματοποιηθεί πολύ σύντομα. Την ίδια ώρα έσπευσε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών, υποδεικνύοντας, πως «ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μια βιώσιμη, διαρκή λύση στο Κυπριακό εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα».

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο που ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα διαδραματίσει στην διαδικασία, η Λευκωσία, τονίζει πως ς ο ρόλος του δεν θα είναι επιδιαιτητικός και δεν πρόκειται να αποδεχθεί, ούτε επιδιαιτησίες, ούτε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα.

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, ερωτηθείς για την προετοιμασία της Λευκωσίας ενόψει της άτυπης διάσκεψης , είπε πως η προετοιμασία για την άτυπη πενταμερή έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό, αφού έχει συγκροτηθεί και μια ομάδα ειδικών νομικών σε θέματα συνταγματικού δικαίου και άλλων παρεμφερών ειδικοτήτων, η οποία έχει συνέλθει ήδη σε αρκετές συνεδρίες.

Πρόσθεσε πως τα μέλη της ομάδας αυτής έχουν μελετήσει διάφορα θέματα, τα οποία έχουν τεθεί ενώπιόν τους, και άρχισε ήδη η συζήτηση των αποτελεσμάτων της εργασίας στην οποία έχουν προβεί. Και τη Δευτέρα θα υπάρξει νέα συνάντηση της ομάδας αυτής για συζήτηση συγκεκριμένων νομικών θεμάτων που αφορούν την ουσία του Κυπριακού αλλά και την άτυπη πενταμερή", ανέφερε.

Παράλληλα, σημείωσε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει συναντηθεί με την διαπραγματευτική ομάδα και προτίθεται να αξιοποιήσει όλα τα μέλη της διαπραγματευτικής ομάδας, ιδιαίτερα στους τομείς με τους οποίους έχουν ασχοληθεί, όπως θα αξιοποιήσει και τη συμβολή των ειδικών συνταγματολόγων, νομικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείδωσε χώρα και ημερομηνία της άτυπης πενταμερούς

Αναφορικά με τις προσδοκίες, ενόψει της άτυπης πενταμερούς, ο κ. Κούσιος εξέφρασε την ελπίδα ότι θα πάμε στην άτυπη πενταμερή για να καθοριστούν επακριβώς επίσημα πλέον οι θέσεις των δυο πλευρών. «Εμείς είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα πιθανά ενδεχόμενα. Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα μπορέσει η άτυπη πενταμερής να έχει κάποια αποτελέσματα, ώστε να ενθαρρυνθεί ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών να προχωρήσει στο επόμενο ουσιαστικό βήμα που είναι η διαπραγμάτευση για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, μια λύση που πρέπει να είναι δίκαιη, λειτουργική, άρα βιώσιμη, και απαλλαγμένη από αναχρονιστικές εγγυήσεις ή παρουσία ξένων στρατευμάτων», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε πως «το τι ευελπιστούμε είναι ότι με τις θέσεις οι οποίες θα κατατεθούν ο Γενικός Γραμματέας θα έχει τη δυνατότητα, με τις παρεμβάσεις του, να βοηθήσει τα μέρη στο να προχωρήσουν ένα βήμα πιο πέρα».

"Είναι ξεκάθαρη η θέση μας ότι δεν είναι αποδεκτή η αλλαγή βάσης και μορφής λύσης του κυπριακού προβλήματος", κατέληξε ο κ. Κούσιος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημερώνει Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους για την άτυπη πενταμερή ο Αναστασιάδης

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών