Τετάρτη 14 Απρ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Κλείδωσε χώρα και ημερομηνία της άτυπης πενταμερούς

  18/02/2021 22:58
Κλείδωσε χώρα και ημερομηνία της άτυπης πενταμερούς

Κλείδωσε χώρα και ημερομηνία της άτυπης πενταμερούς

  18/02/2021 22:58

Κλείδωσε η χώρα και η ημερομηνία πραγματοποίησης της άτυπης πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό, με τα εμπλεκόμενα μέρη να έχουν ενημερωθεί και να αναμένονται δημόσιες ανακοινώσεις από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε ο Ε/κ διαπραγματευτής Ανδρέας Μαυρογιάννης, μιλώντας στην εκπομπή «Προκλήσεις» της κρατικής τηλεόρασης. Ο κ. Μαυρογιάννης δεν θέλησε να αποκαλύψει, είτε την χώρα είτε την ημερομηνία πραγματοποίησης της πενταμερούς, παραπέμποντας στις σχετικές ανακοινώσεις που αναμένεται να ακολουθήσουν από τα Ηνωμένα Έθνη.

«Το μόνο που μπορώ να πω», υπέδειξε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, « είναι πως θα πραγματοποιηθεί εντός των επόμενων μηνών».

Αξίζει να σημειωθεί πως νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, προσδιόρισε τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς στο πρώτο μισό του Απριλίου. Μιλώντας κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών, ο κ. Παπαϊωάννου, υπογράμμισε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν έχει, ακόμα, προτείνει ημερομηνία σύγκλησης της άτυπης πενταμερούς και διευκρίνισε, ωστόσο, ότι αυτή θα γίνει μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου, πιθανότατα στο πρώτο μισό του Απριλίου.

Ερώτηση για το πότε σκοπεύει ο Αντόνιο Γκουτέρες να συγκαλέσει την άτυπη πενταμερή, δέχθηκε και ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα Στέφαν Ντουζαρίκ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το πρώτο μισό Απριλίου η άτυπη πενταμερής-Εν αναμονή ανακοινώσεων από Γκουτέρες

Ο κ. Ντουζαρίκ ανέφερε ότι μετά από τις διαβουλεύσεις που διεξήγαγε η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ,  τους τελευταίους μήνες, ο Γενικός Γραμματέας σκοπεύει να συγκαλέσει μια άτυπη συνάντηση 5+1 για το Κυπριακό πολύ σύντομα.

«Θα ακολουθήσει επίσημη ανακοίνωση. Ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να καθοριστεί εάν υπάρχει κοινό έδαφος για τα μέρη να διαπραγματευτούν μια βιώσιμη, διαρκή λύση στο Κυπριακό εντός ενός προβλέψιμου ορίζοντα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ.

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας