ΥΠΕΞ: Κοινό όραμα η σταθερότητα και η επίλυση διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου

Την ανάγκη προώθησης του κοινού οράματος των συνεργειών που διασφαλίζουν τη σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή, καθώς και την επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ανέδειξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της πολυμερούς συνάντησης «Φόρουμ Φιλίας», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα.

Κατά τις κοινές δηλώσεις του με τους ομολόγους του των συμμετεχουσών χωρών, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι στόχος της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας είναι η «εμπέδωση συνθηκών ασφάλειας και συνεργασίας, ειρήνης και σταθερότητας στη βάση μιας θετικής προσέγγισης χωρίς αποκλεισμούς, χωρίς περιορισμούς και χωρίς προσεγγίσεις μηδενικού αθροίσματος».

Αναφερόμενος στα ζητήματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της πολυμερούς συνάντησης, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι κοινή πεποίθηση όλων των χωρών που συμμετείχαν είναι «ότι μόνο με σύμπραξη δύνανται να τύχουν διαχείρισης τα προβλήματα και οι επιμέρους συνθήκες αστάθειας, αλλά και να αξιοποιηθούν στο μέγιστο βαθμό οι προοπτικές που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή μας».

«Ενώ το αφήγημα που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο για την περιοχή μας χαρακτηρίζεται από αντιπαραθέσεις, προβλήματα και συγκρούσεις, οι χώρες της περιοχής, μέσα από τη συνεργασία τους, χτίζουν ένα διαφορετικό, εναλλακτικό αφήγημα, αυτό των συνεργειών, της συνεργασίας, του κοινού οράματος για μια περιοχή που θα ευημερεί, θα αναπτύσσεται, θα χαρακτηρίζεται από σταθερότητα και θα επιλύει τα όποια προβλήματα και τις διαφορές στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, του διαλόγου, της ανάγκης επικράτησης σχέσεων καλής γειτονίας και σίγουρα μακριά απ` τις όποιες προσεγγίσεις που θυμίζουν άλλες εποχές και αποσκοπούν στην επιβολή λύσεων, εκτός της διπλωματίας και του Διεθνούς δικαίου», συμπλήρωσε.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι στα περιφερειακά προβλήματα και στις περιφερειακές προκλήσεις απαιτούνται λύσεις που προέρχονται πρώτα και πάνω από όλα από την περιοχή», επισήμανε, συμπληρώνοντας ότι οι διευρυμένες συνέργειες στην περιοχή «δεν έχουν χαρακτήρα παιγνίου μηδενικού αθροίσματος ούτε στοχεύουν στον αποκλεισμό οποιασδήποτε χώρας». «Το αντίθετο, είναι ανοιχτές προς όλες τις χώρες που επιθυμούν πάντα στη βάση μιας θετικής προσέγγισης να συμβάλλουν στην εμβάθυνση της συνεργασίας και κατ` επέκτασιν της ειρήνης στην περιοχή μας», υπογράμμισε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Τέλος, αναφερόμενος και στην πρωτόγνωρη κρίση της πανδημίας επισήμανε ότι αυτή έχει αναδείξει «τόσο τη σημασία της συνδεσιμότητας, όσο και της αλληλοεξάρτησης των χωρών, ενώ περαιτέρω αναδεικνύει τη σημασία της περιφερειακής συνεργασίας». «Όλες και όλοι συμφωνούμε στο προφανές, ότι καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις τεράστιες οικονομικές, γεωπολιτικές και άλλες προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον μας», κατέληξε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα