«Λύση με βούληση και αποφασιστικότητα»-Απαντά σε Οκτάι και Ακάρ η Κυβέρνηση

Με ξεκάθαρες θέσεις, πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα θα επιδιώξουμε τη λύση του Κυπριακού, υπογραμμίζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στις πρόσφατες προκλητικές δηλώσεις του Τούρκου Αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι και του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ. 

«Θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, με πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα, θα συμμετάσχει στην άτυπη πενταμερή την οποία αναμένεται να συγκαλέσει ο ΓΓ των ΗΕ και η οποία ευελπιστούμε ότι θα είναι η απαρχή για να επιτευχθεί μια δίκαιη, διαρκής, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ, των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά και των αρχών και αξιών της ΕΕ, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις μιας επανενωμένης πατρίδας, χωρίς ξένους στρατούς και αναχρονιστικές εγγυήσεις, και που θα συνεχίσει να είναι μέλος της ΕΕ», σημειώνει σε γραπτή δήλωσή του ο Κυριάκος Κούσιος.

«Μιας λύσης», συνεχίζει, «που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τόσο των Ελληνοκυπρίων όσο και των Τουρκοκυπρίων».

«Καθόσον αφορά τα Βαρώσια, θα πρέπει η Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι δεν αποδεχόμαστε οποιεσδήποτε επεκτατικές πολιτικές της οι οποίες επίσης δεν είναι αποδεκτές ούτε από τον ΟΗΕ μέσω των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Αμμόχωστο και ιδιαίτερα των ψηφισμάτων 550 και 789, αλλά ούτε και από την ΕΕ και τον διεθνή παράγοντα, ευρύτερα» προσθέτει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

«Με αυτές τις ξεκάθαρες θέσεις θα επιδιώξουμε τη λύση του κυπριακού προβλήματος, ευελπιστώντας ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά και η Τουρκία θα ανταποκριθούν θετικά», καταλήγει ο κ. Κούσιος.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε τα εγγυητικά μας δικαιώματα»
Νωρίτερα σήμερα σε δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός Άμυας Χουλούσι Ακάρ, διαμήνυσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει παραβίαση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. «Η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο. Δεν έχουμε εγκαταλείψει τα δικαιώματά μας ως εγγυήτρια δύναμη και δεν θα τα εγκαταλείψουμε και σε αυτό το πλαίσιο και ό,τι χρειάστηκε να κάνουμε για τους Τ/Κ αδελφούς μας το κάναμε και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», ανέφερε. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πολεμική ρητορική από Ακάρ-«Δεν θα εγκαταλείψουμε τα εγγυητικά δικαιώματα στην Κύπρο»

Ακόμα πιο προκλητικός, ήταν από τα κατεχόμενα ο Φουάτ Οκτάι.«Το Βαρώσι δεν μπορεί να διατηρηθεί ως ερείπιο, μπορεί να γίνει ξανά το μαργαριτάρι της Κύπρου. Όλοι επωφελούνται από αυτό. Θα συνεχιστεί η πρωτοβουλία για το Βαρώσι. Η Ελλάδα και η ε/κ πλευρά πρέπει να ξεχάσουν ότι το Βαρώσι θα τύχει παζαρέματος. Τελείωσε αυτό. Περαστικά σας», δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, σε τηλεοπτική του συνέντευξη χθες βράδυ στον παράνομο «Μπαϊράκ».

Το άνοιγμα του Βαρωσίου, πρόσθεσε, αποφάσισε η «κυβέρνηση» και η Τουρκία το στήριξε. «Είναι καλύτερα το Βαρώσι να είναι κλειστό και να τριγυρνούν τα ποντίκια ή τα παιδιά να κάνουν εκεί ποδήλατο» διερωτήθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Μήνας κλειδί ο Μάρτιος για Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά

Κατά τον Τούρκο Αντιπρόεδρο υπάρχουν δύο γείτονες, η Ελλάδα και η Τουρκία και εδώ στην Κύπρο, η «τδβκ» - όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – και οι Ε/κ. «Τα προβλήματα μπορούμε να τα λύσουμε αμοιβαία, συνομιλώντας. Κάτι άλλο εκτός από αυτό δυσκολεύει την λύση» είπε.

Για το Κυπριακό, χαρακτήρισε ιστορική και ξεκάθαρη την χθεσινή αναφορά του Ταγίπ Ερντογάν ότι η ομοσπονδία τέλειωσε και πως δεν υπάρχει άλλη διέξοδος πλην της λύσης δύο κρατών, όπως και την αναφορά του Τούρκου Προέδρου «θα γνωρίσετε καλά τους τρελούς Τούρκους» (ΣΣ: από το βιβλίο του Τουργκούν Οζακμάν «Αυτοί οι τρελοί Τούρκοι»).

Η Τουρκία δεν θα κάνει αυτή τη δουλειά με απειλές και ο Πρόεδρος Ερντογάν είναι ένας ηγέτης που στέκεται όρθιος, είπε. Επανέλαβε τη θέση ότι η τουρκική πλευρά επέδειξε πάντοτε καλή θέληση αλλά δεν βρήκε ανταπόκριση, υποστηρίζοντας και πάλι ότι η ε/κ πλευρά δεν θέλησε να μοιραστεί την εξουσία και τις πηγές. «Πρόθεση της ε/κ πλευράς είναι να αφομοιώσει τους Τ/κ και όλα τα παιχνίδια που έκανε, ήταν απάτες» είπε.

Η άτυπη πενταμερής, είπε ο κ. Οκτάι, θα είναι μια συνάντηση για το όραμα για την Κύπρο στην οποία δεν θα συζητηθεί η ομοσπονδία, καθώς όπως ανέφερε, ο Ταγίπ Ερντογάν «έβαλε την τελεία σε αυτό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Ξεχάστε το Βαρώσι, περαστικά σας»-Πήρε σκυτάλη στις προκλήσεις από τον Ερντογάν ο Οκτάι

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα