Κυνηγώντας τους... δαίμονές του ο Αναστασιάδης

Ήταν λες και το περίμενε καιρό… Ήταν λες και έδινε την δική του παράσταση, όπως την δίνουν εδώ και καιρό τα κόμματα της αντιπολίτευσης που τον πυροβολούν ανελέητα… Ήταν λες και ήθελε να αφήσει για το τέλος την δική του «ετυμηγορία», κόβοντας ακολούθως κάθε δημόσια συζήτηση… Ήταν οι δικές του τρεις ώρες, που ήθελε να απαντήσει σε όσα περισσότερα μπορούσε και να ανασκευάσει, ενδεχομένως, τις κακές εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο καιρό… Ήταν λες και ήθελε να απαντήσει σε όλους τους «κακούς δαίμονες» που τον περιτριγυρίζουν εδώ και μήνες…

Ετοιμοπόλεμος, ετοιμόλογος και διαβασμένος εμφανίστηκε χθες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θέλησε να απαντήσει σε όλα, με κάθε λεπτομέρεια, χωρίς να αφήνει οτιδήποτε να περάσει, ώστε να έχει στη φαρέτρα του το «όπλο» παραπομπής στην Ερευνητική σε οποιεσδήποτε μεταγενέστερη επίκριση.

«Πάει καιρό να σας δούμε Πρόεδρε», είπαν οι δημοσιογράφοι στον Νίκο Αναστασιάδη, που έμπαινε στην αίθουσα, με τον ίδιο να απαντά χιουμοριστικά, «ναι, από τότε που σας πήρε ο δαίμονας». Και όντως, ήταν η χρονική περίοδος που είδαν το φως της δημοσιότητας οι αποκαλύψεις του Al Jazeera και έκτοτε, τα κόμματα της αντιπολίτευσης πήραν θέσης μάχης, εξαπολύοντας πυρά κατά της Κυβέρνησης, χωρίς αυτό να μην είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την επερχόμενες εκλογές του Μάιου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Το δικηγορικό, οι γαμπρούδες και οι Σεϋχέλλες-Ετοιμόλογος στην Ερευνητική ο ΠτΔ

Από τον Οκτώβριο του 2020, η πορεία του Νίκου Αναστασιάδη μοιάζει σαν ναρκοπέδιο, αφού το ένα μέτωπο διαδεχόταν το άλλο, με την Κυβέρνηση να προσπαθεί στην ουσία να αντικρούσει τα πυρά, χωρίς όμως αυτό να το πετυχαίνει σε αρκετές περιπτώσεις. Και ο λόγος, σε αυτό όλο τον πόλεμο, καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισαν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία όπως φαίνεται τελικά, αποτελούν άλλο ένα… δαίμονα για τον Πρόεδρο.

Εξού, και χθες ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, ο Νίκος Αναστασιάδης, καταλήγοντας θέλησε να πει πως «επιτέλους μου δόθηκε η ευκαιρία να πω κάποια πράγματα σαν αποτέλεσμα μιας νοοτροπίας να κρίνουμε τα πάντα και να δεχόμαστε όσα γράφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης». Παρόμοια αναφορά, δηλαδή για τα όσα γράφονται στα social media, έκανε και κατά την δημοσιογραφική διάσκεψη στην οποία εξαγγέλθηκαν τα μέτρα κατά της διαφθοράς, αλλά και στο διάγγελμα.

Και αφού λοιπόν «δόθηκε η ευκαιρία» στον Πρόεδρο, την άδραξε και όπως φάνηκε, ήταν κάτι που περίμενε για αρκετό καιρό, αφού για πέραν των τριών ωρών, απαντούσε αναλυτικά σε όλους τους… μύθους, όπως τους χαρακτήρισε, που εμπλέκουν τον ίδιο, το δικηγορικό του γραφείο και τους γραμπρούδες του στο σκάνδαλο των διαβατηρίων, αλλά και για τις σχέσεις του με τον Σαουδάραβα και το ταξίδι του στις Σεϋχέλλες, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τη θέση, πως εάν του αποδοθούν ευθύνες στο πόρισμα της Ερευνητικής, θα τις αναλάβει.

Μάλιστα, χρησιμοποιώντας το χιούμορ του, απάντησε μέχρι και στους ψιθύρους πως θέλουν τον ένα εκ των δύο γαμπρών του, να επωφελείται από κάθε διαβατήριο, πουλώντας αυτοκίνητα σε επενδυτές… Κάτι, που επιβεβαιώνει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήθελε να απαντήσει και στην τελευταία φήμη ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία θεωρεί πως θα είναι ο τελικός κριτής. Σε αυτό, έρχεται να προστεθεί και η εκδοχή του σε σχέση με την σχέση του με τον Σαουδάραβα και το ταξίδι του στις Σεϋχέλλες, σχολιάζοντας πως, ναι πήγε ένα ταξίδι υπό την μορφή δωρεάς, όχι όμως για να μεταφέρει 300 εκατομμύρια… (σ.σ. αναφερόταν στο άρθρο του δημοσιογράφου Αντρέα Παράσχου).

Από την πολύωρη κατάθεση του Νίκου Αναστασιάδη, δεν ήταν αδύνατο να απουσίαζε από τη γραμμή υπεράσπισης του, ο μεγάλος του πονοκέφαλος, εν ονόματι Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ό,τι είχε να πει το είπε στην Ερευνητική, κόβει την κουβέντα ο Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος, αναφέρθηκε στο πόρισμα Καλογήρου και αντιστρέφοντας τους ρόλους, κάλεσε την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να απαντήσει κατά πόσο προέκυψε οτιδήποτε μεμπτό εναντίον του και για τη σχέση του με τον Σαουδάραβα. Η Δήμητρα Καλογήρου αφού απάντησε αρνητικά, αναφέροντας μάλιστα πως υιοθετήθηκε και έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, ο οποίος ούτε αυτός εντόπισε οτιδήποτε μεμπτό, με τον Νίκο Αναστασιάδη, να χρησιμοποιεί, τα δύο πορίσματα, ως όπλα, τα οποία καλείται επίσης η Ερευνητική Επιτροπή να τα υιοθετήσει. Μάλιστα, ο Πρόεδρος, θέλοντας να απαντήσει σε κάθε επικριτή του και κυρίως στα κόμματα που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο ζήτημα για αντιπολίτευση, έβγαλε από τη δέσμη εγγράφων του και διάβασε αυτούσιο το αποτέλεσμα της έρευνας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Παράλληλα, αφού θέλησε να ξεκαθαρίσει πως δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με το δικηγορικό του γραφείο από το 1997, οπότε και ανέλαβε την προεδρία του ΔΗΣΥ, τόνισε πως οι κόρες τους, στις οποίες μεταβιβάστηκε το μεγαλύτερο ποσοστό του δικηγορικού του, λόγω του ότι είναι πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, ελέγχονται κάθε χρόνο, χωρίς να προκύψει οτιδήποτε.

Τα κενά και οι ευθύνες
Από μια εις βάθος ανάγνωση των όσων είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ότι αφορά την ουσία του ΚΕΠ και της ευθύνης που είχε η Κυβέρνηση του για έλεγχο όσων αιτούνταν διαβατήρια, προκύπτουν κάποια σημαντικά συμπεράσματα, που φαίνεται μέσα από τις ερωτήσεις της αντιλήφθηκε και η Ερευνητική Επιτροπή.

Το μεγάλο κενό που εντοπίζεται αφορά τους ελέγχους που γίνονταν για το παρελθόν των πολιογραφηθέντων πριν ο φάκελος τους οδηγηθεί στο Υπουργικό. Τους ελέγχους δηλαδή που γίνονταν από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών. Πολύ πρόσφατα δύο εκ των υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης Αναστασιάδη, έφτασαν στο σημείο να ανταλλάξουν «ρε» και χαρακτηρισμούς δημόσια με αφορμή, το ποιος έκανε λάθος τη δουλειά του σε ότι αφορά τους ελέγχους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η γραμμή υπεράσπισης Αναστασιάδη ενώπιον Ερευνητικής-Βήμα βήμα από 2013 έως 2020

Με απλά λόγια, το Υπουργείο Εσωτερικών έριχνε την ευθύνη στο Υπουργείο Οικονομικών, για το ποιόν των αιτούντων πολιτογράφησης. Από την άλλη ο πρώην υπουργός Οικονομικών, δήλωσε πως υπεύθυνο για το περιεχόμενο του φακέλου μιας πολιτογράφησης ήταν το ΥΠΕΣ. Αυτό το κενό διαφάνηκε και μέσα από τα λεγόμενα του Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον της Επιτροπής. Βέβαια από την πλευρά του ο Νίκος Αναστασιάδης, απόσεισε τις όποιες ευθύνες από το Υπουργικό, λέγοντας πολύ προσεχτικά πως την ευθύνη για την ετοιμασία του φακέλου την είχαν τα Υπουργεία και σε καμία περίπτωση δεν θα μπορούσε το Υπουργικό να αναλάβει ρόλο ερευνητή για το ποιόν των αλλοδαπών επενδυτών.

Βαρύνουσας σημασίας, φαίνεται να είναι και η επστολή που έχει στα χέρια της η Ερευνητική Επιτροπή που στάλθηκε από τον τέως Γενικό Εισαγγελέα με παραλήπτη το Υπουργείο Οικονομικών και μεταξύ άλλων εφιστούσε την προσοχή της Κυβέρνησης σε ότι αφορά τον τρόπο λειτουργίας του ΚΕΠ και τα κενά που παρατηρούνταν. Ο Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε  άγνοια για την ύπαρξη της συγκεκριμένης επιστολής, ενώ υπέθεσε πως για την ύπαρξη της μπορεί να μην ήταν καν ενήμερος και ο αρμόδιος υπουργός, ρίχνοντας την ευθύνη στους εργαζόμενους του Υπουργείου.

Σε ότι αφορά τις ευθύνες, επίσης με πολύ προσεχτική διατύπωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να είναι αυστηροί στο πόρισμα του και όπου διαφανεί πως κάποιος δεν ενέργησε με βάση τον Νόμο, τότε να εισηγηθούν τη δίωξη του. Το κάλεσμα αυτό του Πρόεδρου αν και ακούγεται πολύ ορθό, ίσως να μην περιέχει τίποτα ουσιαστικό, αφού ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα αυτού του προγράμματος ήταν η απουσία κανονισμών.

Κάτι που υπέδειξε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το μέλος της Επιτροπής Παύλος Ιωάννου. Ειδικότερα, την ώρα που η Κυβέρνηση προχώρησε σε έξι τροποποιήσεις του προγράμματος, δεν προχώρησε στην εισαγωγή κανονισμών, όπως προβλεπόταν από τη Νομοθεσία από το 2013.

Συγκεκριμένα, από το 2007, επί προεδρίας του Τάσου Παπαδόπουλου και καθ’όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Δημήτρη Χριστόφια, το πρόγραμμα δεν ήταν νομικά κατοχυρωμένο. Ακόμα και το 2013 όταν θεσπίστηκε νομοθετικά, αν και υπήρχε πρόνοια, δεν υπήρξαν κανονισμοί, που τελικά εισήχθησαν το 2020 λίγο πριν την κατάργηση του.

Μάλιστα ο Παύλος Ιωάννου, υπέδειξε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πως ελλείψει κανονισμών, ολόκληρο το πρόγραμμα και η βιομηχανία που στήθηκε στη συνέχεια βασιζόταν σε πρόνοιες δύο γραμμών στον Νόμο περί αρχείου πληθυσμού, από την δεκαετία του 1960.

Πάντως σε ότι αφορά τις συγκεκριμένες υποδείξεις του Παύλου Ιωάννου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενημέρωσε πως η Νομοθεσία που εγκρίθηκε το 2013 και παρέλειπε την δημιουργία των κανονισμών, περιοριζόμενη μόνο στα βασικά κριτήρια, ετοιμάσθηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση. Μάλιστα χαρακτήρισε το συγκεκριμένο γεγονός ότι η συγκεκριμένη παράβλεψη έγινε εκ παραδρομής, ενώ σημείωσε πως όταν έγινε αντιληπτό το 2020, όταν χρειάστηκε να γίνει ανάκληση διαβατηρίων, η συγκεκριμένη παράβλεψη διορθώθηκε.

Δειτε Επισης

LIVE/Ατταλίδου: Στόχος μας μια πράσινη, προοδευτική και χωρίς διαφθορά Κύπρος
Ξεκινά επίσημα η προεκλογική κούρσα-Κατατίθενται οι υποψηφιότητες των Ευρωεκλογών
Οι υποψήφιοι Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι που στηρίζει το Κόμμα για τα Ζώα σε Λευκωσία
Στεφάνου: Οι Τοπικές Αρχές να αξιοποιηθούν ως πεδίο αγώνα
Xριστοδουλίδης: Oι μνήμες και οι σκέψεις όσων έζησαν τα τραγικά γεγονότα είναι πιο έντονες και επιτακτικές
Μ. Ραουνά: Εργαζόμαστε για μια επιτυχή Προεδρία ΕΕ με θετικό αποτύπωμα
Η επέτειος του σχέδιο Ανάν και οι διαφορετικές προσεγγίσεις στα κατεχόμενα
Συνδρομή για βοήθεια προς Λίβανο, επανεξέταση κατάστασης Συρίας ζητά από ομολόγους της η ΠτΒ
Εγκρίθηκαν οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Αναγκαιότητα η φορολογική μεταρρύθμιση λένε ΑΚΕΛ-συνδικαλιστές οργανώσεις