Το δικηγορικό, οι γαμπρούδες και οι Σεϋχέλλες-Ετοιμόλογος στην Ερευνητική ο ΠτΔ

Ετοιμοπόλεμος, κατάλληλα προετοιμασμένος να απαντήσει σε όλες τις ερωτήσεις και αποφασισμένος να καταθέσει στην επιτροπή τις δικές του αλήθειες για το Πρόγραμμα Πολιτογραφήσεων, εμφανίστηκε στην Ερευνητική ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Κάνοντας αρχικά μια πρώτη τοποθέτηση με αναδρομή στο ιστορικό του προγράμματος, τις τροποποιήσεις των κριτηρίων και τις αναθεωρήσεις του, στη συνέχεια κλήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις των μελών της Ερευνητικής.

Μεταξύ των καυτών ζητημάτων που κλήθηκε να απαντήσει ο Νίκος Αναστασιάδης, ήταν και όλα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για το θέμα του Σαουδάραβα φίλου του, το δικηγορικό του γραφείο, τα οφέλη που κατηγορήθηκε ότι καρπώθηκαν οι γαμπρούδες του και πολλά άλλα.

Όπως και στο διάγγελμα, έτσι και ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραδέχθηκε πως υπήρξαν κενά, λάθη και παραλείψεις και κάλεσε τα μέλη της Ερευνητικής να είναι ιδιαίτερα αυστηρά στο πόρισμα τους, εάν κάτι δεν έγινε νόμιμα. Ωστόσο παραδέχθηκε πως οι αυσηροποιήσεις στα κριτήρια του προγράμματος καθυστέρησαν να ληφθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο, υποδεικνύοντας ωστόσο πως κάποιοι διαφήμιζαν ότι η Κύπρος πουλά διαβατήρια, ακόμα και στα τρόλεϊ του αεροδρομίου.

Σε ότι αφορά τους μηχανισμούς ελέγχου των κριτηρίων πριν από μια πολιτογράφηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγησε τις διαδικασίες που ακολουθούνταν από τα Υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών και ακολούθως τις εγκρίσεις των πολιτογραφήσεων από το Υπουργικό. Ο Πρόεδρος κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να φανταστούν πώς θα μπορούσε το Υπουργικό να ελέγξει τα στοιχεία έκαστης πολιτογράφησης ξεχωριστά. «Δεν θα κάμναμε άλλη δουλειά, θα έπρεπε να ασχολούμαστε μόνο με τούτο», υπέδειξε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Με την κατάθεση του ο Νίκος Αναστασιάδης, έκλεισε οριστικά το ζήτημα των διαβατηρίων, επισημαίνοντας εξερχόμενος από το χώρο των συνεδριάσεων της Επιτροπής, πως το ΚΕΠ δεν θα επιστρέψει με κανένα τρόπο ως πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, σημειώνοντας πως εδώ και πέρα οι προσπάθειες του θα επικεντρωθούν σε άλλα ζητήματα, όπως είναι το Κυπριακό, εν αναμονή πάντα του πορίσματος της Ερευνητικής Επιτροπής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ό,τι είχε να πει το είπε στην Ερευνητική, κόβει την κουβέντα ο Αναστασιάδης

Το δικηγορικό γραφείο
Ερωτηθείς για το δικηγορικό του γραφείο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως αποξενώθηκε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενώ αποχώρησε πλήρως το 2013 με την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σημείωσε ότι πριν την ανάληψη της προεδρίας του εγκρίθηκαν οκτώ αιτήσεις για πολιτογράφηση και 57 μετά που ανέλαβε. Πρόσθεσε πως το ποσοστό των αιτήσεων, που εγκρίθηκαν από το δικηγορικό του γραφείο μετά που ανέλαβε, δεν αυξήθηκε.

Μάλιστα υπενθύμισε πως οι θυγατέρες του θεωρούνται Πολιτικά Εκτεθειμένα Πρόσωπα και ελέγχονται κάθε χρόνο από την Ελεγκτική Υπηρεσία χωρίς ποτέ να προκύψει οτιδήποτε.

Οι δύο γαμπροί του
Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, ο Νίκος Αναστασιάδης, υπενθύμισε πως μετά από καταγγελία του Γιώργου Περδίκη, ο Γενικός Ελεγκτής έκανε έρευνα σε σχέση πολιτογραφήσεις που συνδέονταν, με εταιρεία πώλησης αυτοκινήτων που συνδέεται με τον γαμπρό του, χωρίς επίσης να προκύψει κάτι.

Σε ότι αφορά τον έταιρο του γαμπρό, που διαθέτει κατασκευαστική εταιρεία, τον Γιάννη Μισιρλή, ο Νίκος Αναστασιάδης, είπε ότι η κατασκευαστική εταιρεία του γαμπρού του Γιάννη Μισιρλή λειτουργούσε δέκα χρόνια πριν γίνει γαμπρός του, ενώ με έντονο ύφος, υπέδειξε στα μέλη της Επιτροπής πως είναι χαρούμενος που είναι γαμπρός του. Ερωτηθείς αν ο γαμπρός του είναι μέτοχος στην εταιρεία που έχει τη Μαρίνα Αγίας Νάπας, από την οποία διευθυντικά στελέχη και μετόχοι πολιτογραφήθηκαν, ο Πρόεδρος απάντησε πως δεν γνωρίζει και δεν μπορεί να γνωρίζει όλες τις δραστηριότητές του γαμπρού του.

Η περίπτωση του Σαουδάραβα
Σε ότι αφορά την περίπτωση του Σαουδάραβα, με το ιδιωτικό τζετ του οποίου ταξίδεψε στις Σεϋχέλλες, ο Νίκος Αναστασιάδης εμφανίστηκε ιδιαίτερα έντονος και ενοχλημένος με τα όσα ακούστηκαν για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Υπενθυμίζοντας στα μέλη της Επιτροπής πως για το συγκεκριμένο θέμα ασχολήθηκε τόσο ο Γενικός Ελεγκτής όσο και η Επιτροπή Καλογήρου, διερωτήθηκε γιατί είναι κακό ο Πρόεδρος να ταξιδεύει, γλιτώνοντας από το κράτος έξοδα πολλών χιλιάδων ευρώ.

«Δεν υπάρχουν άνθρωποι εκτός από όσους παίρνουν μίζες, όσους έχουν ανάγκη να εξυπηρετηθούν;», διερωτήθηκε ο Πρόεδρος, αποκαλύπτοντας μάλιστα πως ο Σαουδάραβας τελικά υπέβαλε αίτηση για αποποίηση της κυπριακής υπηκοότητας, σχολιάζοντας πως έτσι μεταχειριζόμαστε στην Κύπρο τους επενδυτές μας.

Υπέδειξε την ίδια ώρα πως ο συγκεκριμένος Σαουδάραβας είναι πολύ καλός του φίλος και ότι έγινε δεν έγινε ούτε κρυφά, αλλά ούτε με ανταλλάγματα. Εκτίμησε μάλιστα πως οι εξοικονομήσεις που έγιναν για το κράτος, χάρη στον συγκεκριμένο φίλο του ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο ευρώ, υπενθυμίζοντας πως μόνο για το ταξίδι στη Νέα Υόρκη, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το κράτος εξοικονόμησε 270 εκ. ευρώ.

Σε ότι αφορά το προσωπικό του ταξίδι με μέλη της οικογένειας του με το τζετ του συγκεκριμένου επενδυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέλοντας να καυτηριάσει για ακόμη μια φορά τα όσα ισχυρίστηκε σε άρθρο του ο Ανδρέας Παράσχος, είπε, ότι έγινε λόγο της στενής τους φιλίας, αλλά δεν μετέφερε 300 εκ. ευρώ, με έντονο ύφος ειρωνείας.

Η παρέμβαση στον Συλικιώτη για Ρώσο επιχειρηματία
Ερωτηθείς από τα μέλη της Επιτροπής εάν έκανε παρέμβαση για πολιτογράφηση Ρώσου κατά την περίοδο που στο Υπουργείο Εσωτερικών ήταν ο Νεοκλής Συλικιώτης, κάτι που ο ίδιος κατέθεσε ενώπιον της Ερευνητικής, ο Νίκος Αναστασιάδης παραδέχθηκε πως ήταν αλήθεια, δίνοντας όμως εξηγήσεις για αυτή του την πράξη. Σημείωσε πως ο συγκεκριμένος Ρώσος μεγιστάνας αφού έλαβε το διαβατήριο, είδε στον Τύπο δηλώσεις του Νεοκλή Συλικιώτη που αναφερόταν στο όνομά του. Για αυτό το λόγο διαμαρτυρήθηκε και ζήτησε να σταματήσουν αυτές οι αναφορές. Τότε, είπε ο Νίκος Αναστασιάδης, διαμαρτυρήθηκα και εγώ από την πλευρά μου στον Νεοκλή Συλικιώτη.

Ο Συλλούρης και η Αδαμίδου
Δύο άλλα θέματα που απασχόλησαν την Ερευνητική, που κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει απαντήσεις ήταν τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τον Δημήτρη Συλλούρη που εμφανιζόταν ως εκπρόσωπος του σε συνέδρια για επενδύσεις στο εξωτερικό, καθώς επίσης και για την αδελφότεκνή του που το 2013 αποσπάστηκε στο γραφείο του Σωκράτη Χάσικου στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Σε ότι αφορά τον Δημήτρη Συλλούρη ο Νίκος Αναστασιάδης, δεν ήταν σίγουρος αν του έδωσε άδεια να τον εκπροσωπήσει σε επενδυτικό συνέδριο, ωστόσο δεν το απέκλεισε. Διευκρίνισε ωστόσο, πως οι εκπροσωπήσεις που κατά καιρούς δίνονταν, δεν αφορούσαν πολιτογραφήσεις, αλλά επενδύσεις στην Κύπρο.

Στο άλλο θέμα, για την αδερφότεκνη του, που αποσπάστηκε στο Υπουργέιο Εσωτερικών, ο Νίκος Αναστασιάδης, σημείωσε πως τα όσα κατάθεσε ο Σωκράτης Χάσικος, θα είναι ορθά, αφού όπως είπε, «εκείνος γνωρίζει καλύτερα.» Πέραν τούτου είναι θέμα του υπουργού να της αναθέτει διάφορες εργασίες».

Έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες του
Κλείνοντας την κατάθεση του ο Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να είναι όσο πιο αυστηροί μπορούν για να αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου εντοπιστούν. «Εσείς θα αποφασίσετε ποιοι φέρουν τις ευθύνες». Ερωτηθείς τι θα πράξει εάν η Επιτροπή εντοπίσει τις ευθύνες, ο ίδιος δήλωσε έτοιμος να αναλάβει τις ευθύνες που του αναλογούν.

Ανυπολόγιστες ζημιές από την κατάργηση του ΚΕΠ
Ερωτηθείς για το μέγεθος της ζημιάς που προκλήθηκε από την κατάργηση του ΚΕΠ, ο Νίκο Αναστασιάδης, εκτίμησε πως αυτές οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες στην παρούσα φάση, ωστόσο είπε πως ο ίδιος θεωρεί πως αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό είναι να αποκατασταθεί το όνομα της χώρας.

Έκλεισε το θέμα, γυρίζει σελίδα
Εξερχόμενος από το «Φιλοξένια», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιχείρησε να κλείσει το κεφάλαιο των διαβατηρίων, σηματοδοτώντας τις σημαντικές εξελίξεις που αναμένονται σε ότι αφορά το Κυπριακό και την οικονομία. Δήλωσε πως απάντησε στις ερωτήσεις με πλήρη ειλικρίνεια, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν δύσκολες ερωτήσεις, όταν υπάρχουν αιτιολογημένες απαντήσεις. Παράλληλα έκοψε την κουβέντα για νέο ΚΕΠ, εξηγώντας πως το πρόγραμμα ως πρόγραμμα πολιτογραφήσεων δεν θα επιστρέψει, ωστόσο θα υπάρξουν κάποια προγράμματα επενδύσεων.

 Σε διαπίστωση δημοσιογράφου πως μεγάλο μέρος των όσων απάντησε αφορούσαν κατηγορίες που επαναλαμβάνουν το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ, ο Νίκος Αναστασιάδης, επέλεξε να διατηρήσει χαμηλά τους τόνους, επισημαίνοντας πως έχει δικαίωμα η αντιπολίτευση να ασκεί την όποια κριτική η ίδια θεωρεί ότι εντάσσεται εντός των πλαισίων των πολιτικών που χαράσσει.

Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα πως σταματά την ενασχόληση του με το θέμα των διαβατηρίων και πλέον οι προσπάθειες του θα επικεντρωθούν στο πώς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που θα έχουμε μπροστά μας όσον αφορά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στο πόσο αποτελεσματικά αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που η πανδημία δημιουργεί, είτε αυτά αφορούν την υγεία των πολιτών είτε αυτά αφορούν την οικονομική επιβίωση και των πολιτών και του κράτους.

«Υπάρχουν σοβαρά θέματα και σωρεία μεταρρυθμίσεων για τα οποία απαιτείται η συνεργασία όλων. Έτσι, δηλώνω σήμερα ότι δεν θα είμαι η αιτία που θα προκαλεί την οποιαδήποτε διχοστασία.  Είμαι έτοιμος να συνεργαστώ με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, έντιμα, όσο και αν διαφωνούμε σε ορισμένα θέματα, για να δώσουμε ό,τι χρωστάμε σε τούτο τον τόπο», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δειτε Επισης

Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου
Επικρίνει τα μεγάλα κόμματα ο Κουλίας-«Το μεταναστευτικό πρόβλημα υπήρχε από το 2011»
Παρεμβάσεις Κυπρίων Βουλευτών σε συζήτηση Ολομέλειας ΚΣΣΕ για περιβάλλον
Α. Ατταλίδου: Να αντιμετωπίσουμε την μετανάστευση με δημιουργικό τρόπο
Σ. Ιωάννου: Οι προτάσεις που προωθήθηκαν για μεταναστευτικό ήταν του ΕΛΑΜ
M. Σιζόπουλος: Το μεταναστευτικό δεν επιλύεται με ρατσισμό ή την ανοχή στη λογική «μπάτε σκύλοι αλέστε»