Στις βουλευτικές με τον πήχη ψηλά και ενισχυμένα ψηφοδέλτια οι Οικολόγοι

Με αρκετά φιλόδοξους στόχους και με μεγάλη δόση ανανέωσης, το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, συνεχίζει τους σχεδιασμούς του ενόψει των βουλευτικών εκλογών, επιδιώκοντας να πετύχει συνεργασίες και να συμπεριλάβει στα ψηφοδέλτια του άφθαρτα πρόσωπα που διακρίθηκαν επαγγελματικά στον τομέα τους.

 Η αλλαγή σελίδας στην ηγεσία του Κινήματος με την ανάληψη καθηκόντων από τον Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, δημιούργησε μια νέα δυναμική που τις τελευταίες ημέρες παίρνει σάρκα και οστά και η οποία αναμένεται να κορυφωθεί με τις τελικές ανακοινώσεις των ψηφοδελτίων, κάτι που χρονικά τοποθετείται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, με τις αποφάσεις των Επαρχιακών Επιτροπών του κινήματος.

Το κόμμα που φέτος συμπληρώνει 20 ολόκληρα χρόνια συνεχούς παρουσίας στη Βουλή, θέλει στη φετινή συγκυρία να κάνει ακόμα ένα βήμα μετά από αυτό που έγινε στις βουλευτικές του 2016. Για 15 χρόνια η εκπροσώπηση του κόμματος στη Βουλή ήταν από ένα μόνο βουλευτή, ενώ στις βουλευτικές του 2016, οι Οικολόγοι είδαν τους βουλευτές τους να διπλασιάζονται, εξασφαλίζοντας ποσοστό 4,81%.

Στις βουλευτικές του Μάϊου ο πήχης ανεβαίνει ακόμα πιο ψηλά, αφού ο στόχος που τέθηκε είναι ο διπλασιασμός των εδρών από δύο σε τέσσερις με εκπροσώπηση πέραν της Λευκωσίας και σε άλλες επαρχίες. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο το Κίνημα Οικολόγων θα πρέπει να εξασφαλίσει ένα ποσοστό κοντά στο 7 με 7,5%.

Η ομαλή αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία του Κινήματος μάλλον επηρεάζει πολύ θετικά τις εξελίξεις, αφού ο τεχνοκρατικός σχεδιασμός σε συνδυασμό με την πολιτική πραότητα που εκπέμπει ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δίνει στο Κίνημα την απαραίτητη δυναμική και αποδοχή στην κοινωνία, ώστε να προσελκύσει νέα πρόσωπα που θα ταράξουν τα νερά και θα προσθέσουν στην ήδη παραδοσιακή δεξαμενή ψηφοφόρων. Τέτοια ονόματα έχουν ήδη κλειδώσει τη συμμετοχή τους στα ψηφοδέλτια του Κινήματος που τελούν όμως υπό την έγκριση των Επαρχιακών Επιτροπών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι 23+8 επώνυμοι που κατεβαίνουν στην κούρσα των βουλευτικών εκλογών (pics)

Σε ότι αφορά την προσέλκυση ατόμων που ενδεχομένως να έχουν διαφορετικές απόψεις από τις δεδηλωμένες θέσεις του κόμματος σε μείζονα ζητήματα, όπως το Κυπριακό, αυτό που τονίζουν πηγές κοντά στους Οικολόγους, είναι πως οι θέσεις παραμένουν σταθερές με βάση τις αποφάσεις των οργάνων του κόμματος. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως ακόμα και σήμερα υπάρχουν διάφορες τάσεις, οι οποίες όμως για χρόνια συνυπάρχουν, με τις διαφορές να έχουν γεφυρωθεί σε μεγάλο βαθμό.

Παράλληλά, τονίζουν πως σε κάθε κόμμα υπάρχουν συγκεκριμένες αρχές με εσωκομματικές όμως διαφοροποιήσεις και οι Οικολόγοι δεν μπορούν να αποτελούν εξαίρεση σε αυτό, χωρίς όμως να θυσιάζονται οι βασικές αρχές του κινήματος για χάρη της διεύρυνσης.  Στόχος των Οικολόγων  στην παρούσα συγκυρία που κρίνεται ως ιδιαίτερα κρίσιμη για τον τόπο, είναι η συνεργασία με πρόσωπα που έχουν την τεχνογνωσία σε θεματικές που ένα μικρό κόμμα δεν μπορούσε να έχει την απαραίτητη υποστήριξη να πράξει μέχρι σήμερα.

Την ίδια ώρα, σημειώνουν πως η αλλαγή σελίδας δεν έχει να κάνει με εκπαραθύρωση του Γιώργου Περδίκη, αφού και ο ίδιος συμμετέχει ενεργά σε αυτή την προσπάθεια και εργάζεται ώστε να στηθεί ένα δυνατό ψηφοδέλτιο που θα έχει τα εχέγγυα για επίτευξη των στόχων του Κινήματος.

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια προκύπτει και η συνεργασία με την «Πορεία Αλλαγής», αλλά και με άλλες προσωπικότητες που θα εμπλουτίσουν τα ψηφοδέλτια. Σε ότι αφορά τη συνεργασία με την «Πορεία Αλλαγής», σε αυτή τη φάση φαίνεται να προκρίνεται η συμμετοχή κάποιων εκ των εμπνευστών της στα ψηφοδέλτια του Κινήματος.

Ειδικότερα, φαίνεται πως στα ψηφοδέλτια των Οικολόγων θα συμμετέχουν ο Άδωνης Παπακωνσταντίνου, επιχειρηματίας, πρώην πρόεδρος πολυεθνικής και εκπρόσωπος του συλλόγου καταθετών της Λαϊκής Τράπεζας, ο Ανδρέας Ελευθεριάδης, πρώην Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Φώτος Φωτιάδης, η δημοσιογράφος  και σεναριογράφος Βασιλική Πελεγκάρη-Κυριάκου και η νομικός Φοίβη Τραμουντέλλη.

Εξάλλου την υποψηφιότητα της με τους Οικολόγους έχει ανακοινώσει η αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Θεανώ Καλαβανά η οποία έχει μια αξιοπρόσεκτη πορεία αρθρογραφώντας στον ημερήσιο Τύπο.

Αν και δεν έχουν κλειδώσει, στα ψηφοδέλτια των Οικολόγων, συγκεντρώνουν μεγάλες πιθανότητες να συμμετάσχουν η ακτιβίστριά και πρώην εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, Αλεξάνδρα Ατταλίδου στη Λευκωσία καθώς και η δημοσιογράφος Μέλανη Στέλιου στην Επαρχία Λεμεσού. Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, μια θέση στο ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας θα κατέχει και ο γνωστός οδοντίατρος Μάριος Ταραμίδης, ο οποίος αποχώρησε πυροβολώντας πρόσφατα από τον Δημοκρατικό Συναγερμό, εξαπολύοντας δριμύ κατηγορώ στο κυβερνών κόμμα για τα θέματα διαφθοράς. Επιπλέον στο ψηφοδέλτιο της επαρχίας Λευκωσίας αναμένεται να βρίσκεται και ο δικηγόρος Μιχάλης Παρασκευάς. 

Από εκεί και πέρα στην Επαρχία Λευκωσίας, πέραν του Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, στο ψηφοδέλτιο φαίνεται να κλειδώνουν η Έφη Ξάνθου, η Αλεξία Σακαδάκη, η Μαρία Κολά, ο Σταύρος Αλαμπρίτης, ο Νίκος Παυλίδης και ο Άδωνης Γιάγκου. Όπως είπαμε σε αυτό αναμένεται να συμμετέχουν και η Αλεξάνδρα Ατταλίδου ο Μιχάλης Παρασκευάς και ο Μάριος Ταραμίδης. Ο Γιώργος Περδίκης, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει δεν θα επαναδιεκδικήσει την έδρα του μετά από μια γεμάτη εικοσαετία.

Στη Λεμεσό, θεωρείται κλειδωμένη η υποψηφιότητα του Ανδρέα Ευλαβή, του Κυριάκου Κουρρή και της Μέλανης Στέλιου και στην Αμμόχωστο του εικονολήπτη, Τάσου Δημητριάδη που έγινε γνωστός μέσα από τα οδοιπορικά του για την Αμμόχωστο καθώς επίσης και τη Θεανώς Καλαβανά.

Δειτε Επισης

Με ντέρμπι αλλά και φαινομενικά εύκολες μάχες οι εκλογές στη Λάρνακα-Ποιους υποστηρίζουν τα κόμματα
Κυπριακό, μεταναστευτικό και οικονομία στο Πασχαλινό μήνυμα ΠτΔ-«Οι μέρες δεν προσφέρονται για ηχηρές διακηρύξεις»
Στέλνει μηνύματα η Πασχαλινή εγκύκλιος του Αρχιεπισκόπου-«Χρέος μας να περιφρουρήσουμε την Εθνική αξιοπρέπειά»
Επιμένουν για δυο Κράτη οι Τούρκοι-«Δεν υπάρχει πια θέμα για συνομοσπονδία ή ομοσπονδία»
Έστειλε μηνύματα ο Κόμπος για το Κυπριακό- «Λύση στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»
Με τοπικιστικά κριτήρια οι εκλογές στην Αμμόχωστο-Η πολυκοσμία στο Παραλίμνι και η μάχη του κατεχόμενου δήμου
Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές