Ανακοινώνει τους αριστίνδην ο Αβέρωφ-Ποιοι κλείδωσαν θέση και οι αποχωρήσεις

Στην τελική ευθεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών εισέρχεται σήμερα ο Δημοκρατικός Συναγερμός με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, να ανακοινώνει τους εκλεκτούς του για να λάβουν θέσει αριστίνδην υποψηφίου στα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Μετά και τις σημερινές ανακοινώσεις, αύριο οι υπόλοιποι ενδιαφερόμενοι για να βρίσκονται στα ψηφοδέλτια θα καταθέσουν της υποψηφιότητες τους ηλεκτρονικά και εκεί θα ξεκαθαρίσει, εάν θα χρειαστεί να στηθούν κάλπες ή αν η Πινδάρου θα προχωρήσει στην επίσημη ανακοίνωση των ψηφοδελτίων του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου.

Ήδη οι εσωκομματικές διαδικασίες και οι σχεδιασμοί βρίσκονται σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και το κόμμα, κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία, αλλά και η ανασφάλεια που προκαλεί η παρατεταμένη κρίση με φόντο τη διαφθορά, είναι έτοιμο να ριχθεί στην μάχη των βουλευτικών, με βασικό στόχο να διατηρήσει τον αριθμό των βουλευτών του και να διατηρηθεί ως πρώτο κόμμα.

Σε μεγάλο βαθμό τα ονόματα που φαίνεται να κλειδώνουν ως αριστίνδην στα ψηφοδέλτια του ΔΗΣΥ, έχουν ήδη δει το φως της δημοσιότητας, ωστόσο παραμένουν κάποιες εκκρεμότητες, κυρίως στο ψηφοδέλτιο της Αμμοχώστου. Αριστίνδην υποψήφιοι θα υπάρχουν στις Επαρχίες Λευκωσίας, Αμμοχώστου και Κερύνειας, ενώ στη Λεμεσό λόγω και του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπήρξε από αρκετά άτομα να βρίσκονται στο ψηφοδέλτιο ο Αβέρωφ Νεοφύτου, επέλεξε να μην κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση.

Οι αριστίνδην υποψήφιοι του ΔΗΣΥ, θα είναι πρόσωπα που έχουν ξεχωρίσει στους τομείς ενασχόλησης τους, προέρχονται από τον ευρύτερο χώρο της κεντροδεξιάς και επέδειξαν ενδιαφέρον να προσφέρουν και από το πολιτικό μετερίζι του τόπου.

Ειδικότερα θέση αριστίνδην υποψηφίου φαίνεται να καταλαμβάνουν στη Λευκωσία ο πρόεδρος της Οργάνωσης Παραπληγικών Κύπρου και εκπρόσωπος Τύπου της  Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), Δημήτρης Λαμπριανίδης, ο πρώην διοικητής της ΚΥΠ και Συντονιστής στην Ομάδα Παραγωγής Πολιτικής Άμυνας που οργάνωσε πρόσφατα ο ΔΗΣΥ, Ανδρέας Πενταράς, ο ειδικός σε θέματα οδικής ασφάλειας και συντονιστής της σχετικής ομάδας παραγωγής πολιτικής του κόμματος, Στέλιος Κυθρεώτης, η Μαρία Κοκκίνου Μπεκε, πολιτική επιστήμονας η οποία έχει να επιδείξει και σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο σε Κύπρο και εξωτερικό, o γιατρός Γιώργος Άστρας, καθώς και η πιανίστρια Έλενα Μουζάλα με σημαντική καριέρα στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Στην Αμμόχωστο, πληροφορίες των τελευταίων ημερών θέλουν αριστίνδην υποψήφιο τον Κωνσταντίνο Οδυσσέως και ο δημοσιογράφος Νίκος Συμεού, ενώ οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου θα ανακοινώσει σήμερα, άλλα δυο ονόματα για τη συγκεκριμένη επαρχία. Στην Κερύνεια ο Αβέρωφ Νεοφύτου επέλεξε ως υποψήφια την πρώην προϊστάμενη του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας, Ρίτα Θεοδώρου Σούπερμαν, η οποία αφυπηρέτησε πρόωρα τον περασμένο Απρίλιο.

Οι τρεις που αποχωρούν και οι άλλοι 15
Από τους υφιστάμενους βουλευτές του κόμματος, οι πλείστοι αναμένεται να επαναδιεκδικήσουν έδρα στην νέα Βουλή. Ειδικότερα ο Γιώργος Γεωργίου μετά από 20 χρόνια συναπτής παρουσίας στο Κοινοβούλιο αποχωρεί, ωστόσο παραχωρεί τη θέση του στο ψηφοδέλτιο στον γιο του, ο οποίος εισέρχεται στον πολιτικό στίβο. Επίσης ο βουλευτής της Πάφου, Κώστας Κωνσταντίνου, εξέφρασε την πρόθεση να μην επαναδιεκδικήσει αφού στα σχέδια του είναι να διεκδικήσει τη δημαρχία της Πάφου στις επικείμενες δημοτικές εκλογές. Τέλος την πρόθεση να μην επαναδιεκδικήσει εξέφρασε και ο βουλευτής Λάρνακας του κόμματος Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Συνεπώς στα ψηφοδέλτια του κόμματος θα βρίσκονται ο πρόεδρος Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Νίκος Τορναρίτης, ο Δημήτρης Δημητρίου, η Σάβια Ορφανίδου, η Ξένια Κωνσταντίνου και ο Μιχάλης Σοφοκλέους στη Λευκωσία. Στη Λεμεσό επαναδιεκδικούν και οι τρεις βουλευτές, Ευθύμιος Δίπλαρος, Ελένη Σταύρου Σύρου και Αντρέας Κυπριανού. Στην Αμμόχωστο επαναδιεκδικούν Γιώργος Κάρουλλας, Ονούφριος Κουλλά και Κυριάκος Χατζηγιάννης. Στη Λάρνακα επαναδιεκδικεί η Αννίτα Δημητρίου, και στην Κερύνεια ο Μάριος Μαυρίδης και Μαριέλλα Αριστείδου.

Όλοι οι υποψήφιοι
Με τα πιο πάνω δεδομένα, στο ψηφοδέλτιο του κόμματος μένουν σε εκκρεμότητα 30 θέσεις υποψηφίων, οι περισσότερες εκ των οποίων έχουν ήδη κλειδώσει. Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της αυριανής ημέρας ηλεκτρονικά.

Στο ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας εκκρεμούν μόλις οκτώ θέσεις τις οποίες αναμένεται να καταλάβουν ο αναπληρωτής πρόεδρος του κόμματος, Χάρης Γεωργιάδης, ο πρόεδρος της ΟΝΕ Μάριος Πελεκάνος, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Χρίστος Πάλλης, ο σύμβουλος επικοινωνίας Σούλης Μαλέκος, ο Δήμος Γεωργιάδης, γιος του Κλεάνθη Γεωργιάδη, καθώς επίσης και ο πρώην πρόεδρος της ΠΟΕΔ και εκπαιδευτικός, Φίλιος Φυλακτού και ο δημοσιογράφος Ανδρέας Ιωσηφ.

Στη Λεμεσό, πέραν των τριών βουλευτών, μια θέση για μια θέση στο ψηφοδέλτιο, έχουν επιδείξει ενδιαφέρον, η δικηγόρος Φωτεινή Τσιρίδου, ο διεθνολόγος Αντώνης Στυλιανού, ο κοινοτάρχης Λόφου Νίκος Σπύρου, ο αντιδήμαρχος Λεμεσού Νίκος Σύκας, ο αντιδήμαρχος Ύψωνα Κλεάνθης Καραμανίδης, ο πανεπιστημιακός Ονησίφορος Ιορδάνου, ο σύμβουλος σπουδών Μιχάλης Βασιλείου, ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ της ΑΤΗΚ, Ηρακλής Αγαθοκλέους και η δημοτική σύμβουλος Μαρίνα Χατζημανώλη Γλυκή.

Στην Αμμόχωστο, πέραν των τριών που επαναδιεκδικούν και των αριστίνδην που αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, υποψήφιοι θα είναι ο διευθυντής οργανωτικού του ΔΗΣΥ, Γιώργος Λυσανδρίδης, ο επαρχιακός του κόμματος στην Αμμόχωστο Νίκος Γεωργίου, ο επαρχιακός της ΝΕΔΗΣΥ Αμμοχώστου Κλεάνθης Κουτσόφτας και ο πρώην καλαθοσφαιριστής Παναγιώτης Τρισόκκας.

Στη Λάρνακα πέραν της Αννίτας Δημητρίου, επέδειξαν ενδιαφέρον το μέλος το Πολιτικού Γραφείου και εκπαιδευτικός Πρόδρομος Αλαμπρίτης, ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Τταουξής, ο δικηγόρος Παντελής Ποιητής, το στέλεχος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Λάρνακας  Άννα Κοσμά και ο οικονομολόγος Μάκης Γεωργίου, ενώ ακούγεται και το όνομα του Γιαννάκη Φιλίππου, προέδρου της Σχολικής Εφορείας Λάρνακας.

Στην Πάφο ο ΔΗΣΥ θα έχει νέο πρόσωπο αφού μια θέση στο ψηφοδέλτιο διεκδικούν ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης, ο δικηγόρος Γιώργος Δημητριάδης, ο επαρχιακός γραμματέας του κόμματος Λίνος Τσόκκας και ο δημοτικός σύμβουλος Χαράλαμπος Πάζαρος.

Στην Κερύνεια, πέραν των δύο που επαναδιεκδικούν την τριάδα συμπληρώνει η αριστίνδην του κόμματος Ρίτα Σούπερμαν.

Η αυριανή διαδικασία
Σύμφωνα με τον διευθυντή Οργανωτικού του κόμματος, Γιώργο Λυσανδρίδη η διαδικασία υποβολής ενδιαφέροντος από μέλη του Κόμματος, για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια των Βουλευτικών Εκλογών θα πραγματοποιηθεί αύριο από τις 8 30 το πρωί, μέχρι τη μια το μεσημέρι, μέσω διαδικτύου με ηλεκτρονική υποβολή. 

Η διαδικασία θα γίνει μέσω του συνδέσμου https://portal.disyonline.org και δικαίωμα υποβολής έχουν τα μέλη που ήταν εγγεγραμμένα στο Μητρώο Μελών του Κόμματος μέχρι και την 01 Νοεμβρίου 2020.

Η δήλωση διαφάνειας
Μεταξύ άλλων το κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο που επιθυμεί να είναι υποψήφιος, θα πρέπει να συμπληρώσει τη δήλωση διαφάνειας, που εισήγαγε για πρώτη φορά ο ΔΗΣΥ. Εκεί οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να καταγράψουν εάν κατέχουν λευκό ποινικό μητρώο, εάν υπήρξαν κατά τα τελευταία τρία έτη μέτοχοι ή διευθυντές ή μέλη διοικητικού συμβουλίου και να συμπληρώσουν σε ποιες επιχειρήσεις, καθώς επίσης και την επαγγελματική τους ενασχόληση τα τελευταία τρία χρόνια. 

Επίσης θα πρέπει να συμπληρώσουν εάν συμμετέχουν ή συμμετείχαν σε Διοικητικά Συμβούλια ή επιτροπές Σωματείων, Συνδέσμων ή Μη Κυβερνητικών Οργανισμών. Επίσης καλούνται να δηλώσουν για τυχών μη ρυθμισμένες οφειλές τους προς το Τμήμα Φορολογίας ή τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αλλά και αν έχουν οποιεσδήποτε μη εξυπηρετούμενες δανειακές υποχρεώσεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ηλεκτρονικά και με δήλωση διαφάνειας η υποβολή υποψηφιοτήτων στον ΔΗΣΥ

Δειτε Επισης

Σε επιφυλακή οι δυνάμεις πυρόσβεσης στη Λεμεσό-Ψάχνουν το τι πήγε λάθος με την καταστροφή φωτοβολίδων
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ
Υποβάλλονται την Πέμπτη οι υποψηφιότητες για Δημοτικές Εκλογές και ΕΟΑ
Διέταξε έρευνα για την πυρκαγιά η Παναγιώτου-Πιθανή αιτία η καταστροφή φωτοβολίδων
Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων
Κ. Χατζηγιάννης: Οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών και Κοινοβούλια έχουν σημαντική συμβολή σε περιόδους συγκρούσεων
Άρον-άρον στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ-«Παράνομα οι πληρωμές Μαρτίου»
Με πακέτο προτάσεων Νόμου που ετοίμασε ο Ελεγκτής, θέλει να δώσει λύση στο θέμα των πολλαπλών συντάξεων η αντιπολίτευση
Με προτείνοντες Κούσιο και Ηλιοφώτου καταθέτει την υποψηφιότητα του ο Χρίστος Τσίγκης
Οι επιστημονικές εξετάσεις δίνουν απαντήσεις για τον θάνατο της οκτάχρονης Καισσαριανής