Τα φάουλ της Κυβέρνησης, οι χουλιγκανισμοί ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ και οι πολίτες στα κάγκελα

Η λίστα Γιωρκάτζη δημοσιεύθηκε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στις επικρίσεις και η Κυβέρνηση παρουσίασε τους βασικούς άξονες για πάταξη της διαφθοράς, στην ταλαιπωρημένη από τα σκάνδαλα Κυπριακή Δημοκρατία, που στα 61 χρόνια από την ίδρυσή της, σύμφωνα με πολλούς, διανύει μια από τις πιο κρίσιμες καμπές στην ιστορία της.

Τα θέματα που προέκυψαν μετά τις εξελίξεις των τελευταίων 24ωρων, είναι πολλά και δύσκολα για ένα απλό παρατηρητή  να τα παρακολουθήσει ολοκληρωμένα και να σχηματίσει μια αντικειμενική άποψη για το τι συμβαίνει και πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.

Αρχίζοντας από το μέτωπο των μέτρων της διαφθοράς, η Κυβέρνηση παρουσίασε χθες μια σειρά μέτρων που χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες, αυτά που ήδη έγιναν, αυτά που έχουν εξαγγελθεί και βρίσκονται στο στάδιο της υλοποίησης, αφού εκκρεμούν αποφάσεις της Βουλής και τα νέα μέτρα που ετοίμασε η Κυβέρνηση μετά τον διάλογο που πραγματοποίησε με τα κόμματα και αρμοδίους φορείς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κράτος δικαίου, διαφάνεια και λογοδοσία-Οι τρεις πυλώνες πάταξης της διαφθοράς

Η πρώτη εντύπωση από την ανακοίνωση των μέτρων, είναι πως πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πακέτο, το οποίο όμως είναι αρκετά φιλόδοξο και μένει να διαφανεί, πώς και με ποιο χρονικό ορίζοντα θα υλοποιηθεί. Βέβαια, το συγκεκριμένο θέμα, όπως και όλα τα υπόλοιπα, έλκυσε τα βέλη της αντιπολίτευσης που έκανε λόγο για ελλιπή μέτρα που δεν πρόκειται να φέρουν τομές.

Αυτό, ωστόσο, είναι κάτι που μόνο ο χρόνος θα αποδείξει. Το στοίχημα για την Κυβέρνηση, δεν ήταν να ανακοινώσει αυτό το πακέτο μέτρων, αλλά να εργαστεί για την υλοποίηση του, αφού ο τόπος φωνάζει και η κοινωνία ουρλιάζει πως χρειάζονται αποφασιστικές πολιτικές πρωτοβουλίες, ώστε η χώρα να βγει από το βούρκο που της έριξαν τα πολλά σκάνδαλα και οι λανθασμένες αποφάσεις χρόνων.

Παράλληλα με τα μέτρα, το διάγγελμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ξένισε αρκετούς, αφού εκεί ο Νίκος Αναστασιάδης επέλεξε επί της ουσίας να μην εξαγγείλει οτιδήποτε, απαντώντας μονάχα στις επικρίσεις που δέχεται. Αυτό αποτελεί ένα ζήτημα που μπορεί να τύχει κριτικής, αφού είθισται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να προβαίνει σε διάγγελμα όταν έχει να πει κάτι καινούριο ή κάτι σημαντικό στον λαό για τα πολύ σοβαρά θέματα που τον απασχολούν.

Στο παρελθόν είδαμε διαγγέλματα για την πανδημία και τα μέτρα της Κυβέρνησης, διαγγέλματα για το Κυπριακό και τις κατά καιρούς σημαντικές εξελίξεις, διαγγέλματα για την οικονομία, ποτέ όμως ένα διάγγελμα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, το κάνει για να απαντήσει στις κατηγορίες που ακούει, χωρίς να προσφέρει κάτι νέο στον δημόσιο διάλογο. Αυτό βέβαια, απαντά η Κυβέρνηση, έγινε μετά από λίγες ώρες μέσα από την ανακοίνωση των μέτρων από τον ίδιο τον Νίκο Αναστασιάδη και την υπουργό Δικαιοσύνης.

Από τη δημόσια συζήτηση των τελευταίων ημερών προκύπτουν κάποια βασικά συμπεράσματα. Ένα εξ αυτών είναι πως η ίδια η Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναγνωρίζουν το πρόβλημα με τον δεύτερο μάλιστα να δηλώνει πως αναλαμβάνει τις πολιτικές ευθύνες που του αναλογούν. Αυτές οι πολιτικές ευθύνες, ενδεχομένως να αποδοθούν από τα πορίσματα της Ερευνητικής Επιτροπής που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας για το θέμα των πολιτογραφήσεων. Ήδη από τις καταθέσεις όσων νυν και πρώην υπουργών κατέθεσαν ενώπιον της Ερευνητικής, προκύπτουν κάποια βασικά συμπεράσματα για τις τρύπες του Προγράμματος, μένει ωστόσο να διαφανεί αν για αυτές τις τρύπες υπάρχουν και μπορούν να στοιχειοθετηθούν υποθέσεις.

Την ίδια ώρα όμως, ένα άλλο συμπέρασμα, είναι η προσπάθεια της αντιπολίτευσης και συγκεκριμένα του Δημοκρατικού Κόμματος και του ΑΚΕΛ, στην προσπάθεια τους να αποδομήσουν την Κυβέρνηση, να επιτίθενται δίχως αύριο, με κάθε αφορμή και κάθε ευκαιρία, άλλες φορές δικαιολογημένα και άλλες φορές αδικαιολόγητα στην Κυβέρνηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λίστα Γιωρκάτζη: Όλα στο φως… του λαϊκισμού

Εξαπολύοντας κατηγορίες, επί παντός επιστητού, αλλά κυρίως επαναλαμβάνοντας συγκεκριμένες κατηγορίες που προκαλούν αίσθηση για πράξεις της Κυβέρνησης, του Προέδρου της Δημοκρατίας και μελών της οικογένειας του, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ μάλλον αφαιρούν αντί να προσθέτουν αξία σε αυτό που οι πολίτες επιζητούν, την πάταξη της διαφθοράς.

Εξάλλου, ο μέσος πολίτης γνωρίζει πως οι ένοχοι για τα ψηλά επίπεδα διαφθοράς και οι ευθύνες δεν βρίσκονται μόνο στην Κυβέρνηση, αλλά και στα κόμματα που διαχρονικά με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βρέθηκανστην εξουσία. Και όταν λέμε εξουσία, δεν εννοούμε μόνο την κεντρική εξουσία, αλλά και άλλα πολιτειακά αξιώματα, όπως στη Βουλή και σε Δήμους.

Βασικό επιχείρημα, που παραδοσιακά τα δύο κόμματα χρησιμοποιούν, είναι πως τα τελευταία χρόνια, η Κύπρος βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση στους δείκτες διαφθοράς διεθνών οργανισμών. Ένας από τους λόγους που υπάρχει αυτή η ορθή διαπίστωση, είναι επειδή τα τελευταία χρόνια αποκαλύφθηκαν πολλά εξ αυτών, με αρκετά πρόσωπα, τα οποία μάλιστα ήταν στελέχη (σ.σ. σε αρκετές περιπτώσεις και υψηλόβαθμα) κομμάτων, να καταλήγουν στη φυλακή.

Συνεπώς, η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να… κοτσιανιάσει τη διαφθορά ως ιδιοκτησία της Κυβέρνησης και του Δημοκρατικού Συναγερμού, ενόψει και των βουλευτικών εκλογών, είναι μάλλον άστοχη και παραπλανητική.

Σημαντικά βήματα και ουσιαστικές αλλαγές θα υπάρξουν μόνο όταν, από τη μια η Κυβέρνηση αναλάβει τις ευθύνες της, για το γεγονός ότι η χώρα χάνει την αξιοπιστία της λόγω των λανθασμένων χειρισμών, ακούσιων ή εκούσιων (σ.σ. για αυτό θα αποφανθεί η Ερευνητική Επιτροπή) στο θέμα του ΚΕΠ, κι από την άλλη, όταν τα κόμματα αντιληφθούν την κρισιμότητα των στιγμών, πάψουν να συμπεριφέρονται ως οργανωμένοι οπαδοί με συνθήματα στις θύρες των γηπέδων και όταν όλοι κάτσουν κι ακούσουν με μετριοπάθεια, ταπεινοφροσύνη και ανοικτά αυτιά τους πολίτες που βρίσκονται στα κάγκελα, κουρασμένοι και αηδιασμένοι, ζητώντας μόνο λύση στα μεγάλα τους προβλήματα.

Δειτε Επισης

LIVE: Σε εξέλιξη η διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων για τις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ