Στη δημοσιότητα η λίστα Γιωρκάτζη-Λίστα... παρωδία με ελλείψεις και λάθη

Στο τέλος του έφτασε το σήριαλ της περιβόητης λίστας Γιωρκάτζη με τη δημοσιοποίηση του σήμερα στην ιστοσελίδα της Βουλής, επιβεβαιώνοντας αυτά που για καιρό φωνάζουν κάποια κόμματα και βουλευτές. Ότι δηλαδή πρόκειται για μια λίστα που δεν έχει να προσφέρει και πολλά στον δημόσιο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη, αφού είναι πασιφανές, πως πρόκειται για στοιχεία σε πολλές περιπτώσεις ελλιπή, σε άλλες περιπτώσεις λανθασμένα, ενώ κάποια στοιχεία που θα έπρεπε να υπάρχουν για δάνεια με πολύ χαμηλά επιτόκια που δόθηκαν σε ΠΕΠ ή δάνεια που χαρίστηκαν σε ΠΕΠ δεν περιλαμβάνονται.

Ανάμεσα στα εκατοντάδες ονόματα που βρίσκονται στη λίστα περιλαμβάνονται πολιτικά πρόσωπα της πρώτης γραμμής, πολιτικά πρόσωπα που έχουν πλέον αποχωρήσει, αλλά και άτομα που κατείχαν θέσεις σε κάποιους οργανισμούς, ή σε δημοτικά και κοινωνικά συμβούλια, γεγονός που μετατρέπει τη λίστα σε ένα λαβύρινθο χωρίς αρχή μέση και τέλος.

Στη λίστα των 30 σελίδων βρίσκονται δάνεια προσώπων και εταιρειών συνδεδεμένων κατά κάποιο τρόπο με πολιτικά πρόσωπα στην Τράπεζα Κύπρου, στην ΚΕΔΙΠΕΣ, στην Ελληνική Τράπεζα, στη Eurobank και στην Alpha Bank.

Επίσης μέσα από τη λίστα επιβεβαιώνεται αυτό που εδώ και καιρό αρκετοί φώναζαν, για συμπερίληψη στη λίστα προσώπων, όχι για δάνεια που σύναψαν, αλλά για πιστωτικά όρια καρτών που για κάποιες ημέρες, δεν αποπληρώθηκαν και μπήκαν στη λίστα. Επίσης, σύμφωνα με τις εξηγήσεις που έδωσαν κάποια πολιτικά πρόσωπα, συμπεριλήφθηκαν στη λίστα για δάνεια που έκαναν εταιρείες με τις οποίες όμως στον επίμαχο χρόνο που εντάχθηκαν στην πολιτική, δεν είχαν καμία σύνδεση ή σχέση.

Για να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για τη λίστα για τις περιπτώσεις που πραγματικά πολιτικά πρόσωπα ευνοήθηκαν από τράπεζες ως εκ της θέσεως τους, θα πρέπει να γίνει μια ενδελεχής, πολύ προσεχτική και επισταμένη έρευνα για να εντοπιστούν, μέσα στο αλαλούμ και τον μεγάλο θόρυβο που δημιουργεί η λίστα, έτσι όπως επιλέχθηκε να δοθεί στη Βουλή από την Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Ως γενικό συμπέρασμα, από μια απλή ανάγνωση της λίστας που δημοσιοποιήθηκε αυτούσια στην ιστοσελίδα της Βουλής , είναι πως μαζί με τα ξερά, καίγονται και τα χλωρά.

Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας Γιωρκάτζη, το site της Βουλής, λόγω των πολλών επισκέψεων που δέχθηκε, πλέον βρίσκεται εκτός λειτουργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΤΗ ΛΙΣΤΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι 18 πολιτικοί που βγήκαν μπροστά και έδωσαν εξηγήσεις για τη λίστα Γιωρκάτζη

Α. Αιμιλιανίδης: Το τραπεζικό δεδομένο δεν είναι καν ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο

Απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τη δημοσίευση της λίστας Γιωρκάτζη από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, έδωσε στο ΚΥΠΕ ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Αιμιλιανίδη, οι δημοσιογράφοι στηρίζονται στο γεγονός ότι επιδιώκουν ένα έννομο συμφέρον και ότι η υποχρέωση δημοσιότητας υπερισχύει των ατομικών συμφερόντων. Η συγκεκριμένη περίπτωση, όπως είπε, δεν έχει κάτι το ξεχωριστό σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, ενώ σημείωσε πως το τραπεζικό δεδομένο δεν είναι καν ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο.

« Από τη στιγμή που είναι κάτι που δημοσιεύτηκε στο Κοινοβούλιο, δυσκολεύομαι να βρω με ποιο επιχείρημα δεν θα ήταν δημοσίου συμφέροντος, που να δικαιολογεί δημοσίευσης από τους δημοσιογράφους», ανέφερε.

Ερωτηθείς κατά πόσο μπορεί κάποιος να κινηθεί νομικά εναντίον κάποιου ΜΜΕ που αναδημοσιεύει στοιχεία της λίστας, ο κ. Αιμιλιανίδης είπε ότι πάντα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο, ωστόσο δεν θεωρεί ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να πετύχει κάποιος στην αγωγή απ΄ ό,τι σε άλλες περιπτώσεις δημοσίευσης προσωπικών δεδομένων. Ανέφερε παράλληλα ότι καθημερινά σε πολλές ειδήσεις στα ΜΜΕ υπάρχει αναφορά σε προσωπικά δεδομένα.

Σημείωσε επίσης ότι δεν είναι ο δημοσιογράφος που σπάζει το τραπεζικό απόρρητο, αφού πρόκειται για στοιχεία που δημοσιεύονται στη Βουλή και δεν υπάρχει υπέρτερη προστασία επειδή είναι προσωπικά δεδομένα και όχι κάτι άλλο.

Εξήγησε πως έτσι κι αλλιώς, η απαγόρευση που υπάρχει αφορά στην τράπεζα ώστε να μην αποκαλύψει το απόρρητο. Όλων των ειδών τα επαγγελματικά απόρρητα, σημείωσε, αφορούν τον επαγγελματία, όπως για παράδειγμα και το δικηγορικό απόρρητο. Πρόκειται, πρόσθεσε, για την υποχρέωση ενός επαγγελματία να μην αποκαλύψει κάτι που αφορά τον πελάτη του. «Δεν αφορά τον δημοσιογράφο το τραπεζικό απόρρητο», ανέφερε.

Παράλληλα σημείωσε ότι το τραπεζικό δεδομένο δεν είναι καν ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο. Συμπλήρωσε ότι υπάρχει όντως μια κατηγορία με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης μεταχείρισης, τα οποία είναι εκείνα που έχουν να κάνουν με υγεία, σεξουαλική ζωή, με θρησκευτικές πεποιθήσεις κ.ο.κ. Αυτά όπως είπε, είναι γνωστά και υπάρχει ειδική αναφορά στον κώδικα δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Ωστόσο, πρόσθεσε, το τραπεζικό δεν είναι καν ευαίσθητο προσωπικό δεδομένο, δεν έχει καν την ειδική μεταχείριση που έχουν τέτοιου είδους δεδομένα.

Δειτε Επισης

Καρογιάν: Πρωταρχική επιδίωξη της ΔΗΠΑ να τερματιστεί η κατοχή
ΒΙΝΤΕΟ: Αφαίρεσαν τα πανό του Καραμανίδη για τις εκλογές και του άφησαν φάκελο για να ψηφίσει άλλη-Προχωρεί σε καταγγελία
Κίρμπι: Σε μερικές μέρες ανοίγει το τεχνητό λιμάνι στη Γάζα για ανθρωπιστική βοήθεια από Κύπρο
«Βήμα για σοβαρή αντιμετώπιση βίας κατά γυναικών η νέα Οδηγία»-Όσα υποστηρίζουν Κύπριοι Ευρωβουλευτές
Επιβεβαίωσε την κάθοδο της Ολγκίν στην Κύπρο στις 7 Μαΐου εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ
20 χρόνια μετά... Oι τρεις πρώτοι Κύπριοι Ευρωβουλευτές μιλούν για την Ευρώπη του τότε και του σήμερα
Ο κομματικός χάρτης της Λεμεσού, το κοινό μοτίβο και η μάχη του κέντρου να σπάσει το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Στο τραπέζι η επανεξέταση της Συρίας, μετά το πακέτο στον Λίβανο-Στις 17 Μάϊου η Υπουργική Σύνοδος
Νέες φουρτούνες για το «Αφροδίτη», βίρα τις άγκυρες για «Κρόνο»
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας