«Ναι» και από Αλληλεγγύη-Αντίστροφη μέτρηση για ψήφιση του προϋπολογισμού

Την απόφαση να υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό έλαβε το Κίνημα Αλληλεγγύης, μετά τις επαφές της Ελένης Θεοχάρους με στελέχη της Κυβέρνησης για το θέμα των εκποιήσεων και ως εκ τούτου ανοίγει ο δρόμος για ψήφιση του από την Ολομέλεια της Βουλής στις συνεδρία που είναι προγραμματισμένη για τις τέσσερις το απόγευμα.

Σε ανακοίνωση του κόμματος, σημειώνεται πως το κόμμα θα ψηφίσει, ωστόσο τονίζεται πως η χθεσινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου δίνει κάποιες διαβεβαιώσεις, «αλλά είναι μόνο διαβεβαιώσεις και κανένα εχέγγυο υπάρχει ότι θα εφαρμοστούν».

Και προσθέτει: «Έχουμε μελετήσει εκτενώς το ζήτημα της θέσπισης ένδικων μέσων, την αναγκαιότητα αναστολής των εκποιήσεων μέχρι τη ρύθμιση αποτελεσματικών ένδικων μέσων, την εκπόνηση κώδικα αναδιαρθρώσεων από μέρος του Κεντρικού Τραπεζίτη και τη συμμόρφωση προς της γραπτή δήλωση της Κομισιόν, ημερομηνίας 6/10/20, όπου αναφέρεται ό,τι η Κυπριακή Νομοθεσία παραβιάζει το κοινοτικό κεκτημένο (καταχρηστικές ρήτρες και έλλειψη ένδικων μέσων)».

Την ίδια ώρα σημειώνεται πως «λήφθηκε υπόψη το γεγονός ότι εκτός από τους δανειολήπτες, υποφέρουν και χιλιάδες άλλοι πολίτες με τον τόπο να μαστίζεται από τη πανδημία. Αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες και έχοντας επίγνωση ότι η Κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να διαχειριστεί την κρίση και τη χαώδη κατάσταση που θα επικρατήσει χωρίς τη ψήφιση του προϋπολογισμού, η Αλληλεγγύη θα τον ψηφίσει». 

Την ίδια ώρα το κόμμα θα εντείνει τις προσπάθειες του για βελτίωση της κατάστασης, ενώ ήδη η Ελένη Θεοχάρους, έχει ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να καταθέσει τις θέσεις του Κινήματος, σε μια σειρά από ζητήματα. 

Μετά από αυτή την εξέλιξη, υπέρ της ψήφισης του αναμένεται να ψηφίσουν ΔΗΣΥ, ΕΔΕΚ, Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Αλληλεγγύη, ΕΛΑΜ και Συμμαχία Πολιτών. Εναντίον αναμένεται να ψηφίσουν οι βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, των Οικολόγων και η Άννα Θεολόγου. Συνεπώς εκτός απροόπτου ο προϋπολογισμός θα περάσει με 29 «ναι» και 27 «όχι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Είπε το πολυπόθητο «ναι» η ΕΔΕΚ-Πρόσω ολοταχώς για ψήφιση του προϋπολογισμού

Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός καταψηφίσθηκε στις 17 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά στα χρονικά, λόγω της απόφασης του Δημοκρατικού Κόμματος να εμμένει στη θέση του, πώς για να υπερψηφίσει απαιτεί να δοθούν οι φάκελοι όλων των πολιτογραφήσεων στον Γενικό Ελεγκτή. Σε εκείνη την ψηφοφορία οι τρεις βουλευτές της ΕΔΕΚ καταψήφισαν, αφού τα αιτήματα τους δεν είχαν ικανοποιηθεί από την Κυβέρνηση, ενώ οι δύο βουλευτές της Αλληλεγγύης υπερψήφισαν.

Η κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για τη ψήφιση του αναθεωρημένου προϋπολογισμού είναι προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις τέσσερις το απόγευμα. Θα πρόκειται ωστόσο, για μια διαδικασία εξπρές με τον λόγο να δίνεται μόνο στους αρχηγούς των κομμάτων για περιορισμένο χρόνο. Ειδικότερα Αβέρωφ Νεοφύτου και Άντρος Κυπριανού θα λάβουν τον λόγο για 20 λεπτά, ο Νικόλας Παπαδόπουλος για 15 και οι υπόλοιποι αρχηγοί για 10 λεπτά. Μετά το πέρας των ομιλιών θα ακολουθήσει η ψηφοφορία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προϋπολογισμός για γερά νεύρα-«Ναι» από ΕΔΕΚ, προβληματισμός στην Αλληλεγγύη

Πριν τη ψήφιση του προϋπολογισμού και παρά το γεγονός ότι οι τροπολογίες που συγκέντρωσαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον καταψηφισθέντα προϋπολογισμό ενσωματώθηκαν στον νέο, τα κόμματα αναμένεται να καταθέσουν γύρω στις 35 νέες τροπολογίες.

Ανάμεσα στις τροπολογίες που είναι πιο πιθανό να περάσουν είναι η εισήγηση για αποκοπή οποιωνδήποτε δαπανών σε σχέση με αποκρατικοποίηση/ιδιωτικοποίηση δημόσιων οργανισμών και κρατικών επιχειρήσεων, κυβερνητικών τμημάτων και υπηρεσιών. Η τροπολογία κατατίθεται από τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών και Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων.  Από την αποκοπή εξαιρούνται οι δαπάνες που αφορούν το έργο της ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας, την ανάπτυξη της περιοχής Τροόδους, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς και οποιαδήποτε πράξη αφορά το Ταμείο Αλληλεγγύης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Προς ψήφιση 35 τροπολογίες επί του αναθεωρημένου κρατικού προϋπολογισμού

Στην έκθεση που κατέθεσε στην Ολομέλεια η Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, αναφέρεται ότι ο  Κρατικός Προϋπολογισμός του 2021, όπως εκ νέου κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέπει δαπάνες (τακτικές και αναπτυξιακές), ύψους €7.158.245.905  και παρουσιάζει αύξηση δαπανών κατά 2,5% σε σύγκριση με τις αρχικά προϋπολογισθείσες και εγκριθείσες δαπάνες του προϋπολογισμού του 2020 (μη περιλαμβανομένων των τεσσάρων συμπληρωματικών προϋπολογισμών του 2020).

Σημειώνεται ότι, μετά τις τροποποιήσεις που έχουν ενσωματωθεί σε αυτόν ως αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων που έλαβαν χώρα μετά την καταψήφιση του αρχικού προϋπολογισμού για το έτος 2021, ο νέος προϋπολογισμός παρουσιάζεται αυξημένος κατά €339.912.290. Τα έσοδα που προβλέπονται στον υπό αναφορά προϋπολογισμό (εξαιρουμένων των χρηματοοικονομικών ροών) ανέρχονται στα €6.480 εκατομ., σε σύγκριση με αναθεωρημένα έσοδα ύψους €5.917 εκατομ. το 2020, παρουσιάζοντας αύξηση 9,5%.

Ο Υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την Επιτροπή ότι από τις τροπολογίες που συγκέντρωσαν κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον καταψηφισθέντα προϋπολογισμό ενσωματώθηκαν στον νέο αυτές που αφορούν στην αποκοπή ποσοστού ύψους δέκα τοις εκατό (10%) από τις ομάδες δαπανών που αφορούν σε συμβουλευτικές υπηρεσίες/έρευνες, λειτουργικές δαπάνες και εκπαίδευση προσωπικού/συνέδρια, σεμινάρια και άλλα γεγονότα. Οι εν λόγω αποκοπές επιφέρουν συνολική μείωση των πιστώσεων ύψους €21.374.265 και δεν επηρεάζουν τον προϋπολογισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατ’ επιταγήν της συνταγματικής διάταξης. 

Δειτε Επισης

Τι θέλουν οι φιλοπαλαιστίνιοι φοιτητές που διαδηλώνουν στα αμερικανικά πανεπιστήμια
Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
Στάθηκε στη σύναξη για φαγητό μετά την ενέδρα στο «Δημητρούι» το Εφετείο-Το σκεπτικό της απόφασης
Νεκρός 79χρονος Ελληνοκύπριος στο τροχαίο που σημειώθηκε στα κατεχόμενα
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Κατασχέθηκαν 800 περίπου κιλά κρέας κατόπιν ελέγχων από Κτηνιατρικές Υπηρεσίες
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Σοβαρό τροχαίο στα κατεχόμενα-Ελληνοκύπριοι συγκρούστηκαν με τουριστικό λεωφορείο
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις