Ο άνθρωπος του παρασκηνίου, τα παζάρια για προεδρία της Βουλής και τα... γινάτια

Συγκρατημένα αισιόδοξος πως θα αποφευχθούν οι νέες περιπέτειες, είναι ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Αβέρωφ Νεοφύτου, σε σχέση με την ψήφιση του προϋπολογισμού, παρά το γεγονός πως η ΕΔΕΚ δεν έχει ακόμη ανακοινώσει την απόφαση της και η Αλληλεγγύη διαμήνυσε πως κάνει δεύτερες σκέψεις. 

Οι εσωκομματικές συνεδριάσεις που είναι προγραμματισμένες για σήμερα το απόγευμα στα δύο κόμματα, κρίνονται ως ιδιαίτερα κρίσιμες, αφού εκεί θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις σε σχέση με τη στάση που θα κρατήσουν στην αυριανή ψηφοφορία που είναι προγραμματισμένη για τις τέσσερις το απόγευμα. Νωρίτερα σήμερα, τα κόμματα αναμένουν να ακούσουν από την Κυβέρνηση κάποια ανακοίνωση-δέσμευση, σχετικά με το ζήτημα των εκποιήσεων και το δικαίωμα των δανειοληπτών να προσφεύγουν στη δικαιοσύνη. Κάτι τέτοιο αναμένεται να συμβεί μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση και τη Σταυριανή Κωνσταντίνου, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος πως ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί. «Με αυτό λέγοντας, σημαίνει πως η Κυβέρνηση σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα πάρει τις σωστές αποφάσεις που θα δημιουργήσουν τις προοπτικές. Δεν έχω καμία αμφιβολία, πως σε μερικές ώρες, μετά το πέρας του Υπουργικού Συμβουλίου, θα γίνουν και οι σχετικές ανακοινώσεις».

Σε ότι αφορά την ενόχληση της προέδρου της Αλληλεγγύης, Ελένης Θεοχάρους, σε σχέση με τις διαβουλεύσεις που έγιναν με την ΕΔΕΚ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, ανέφερε πως «ναι, θεωρούμε σημαντικότατη τη ψήφιση του προϋπολογισμού από την ΕΔΕΚ αλλά δεν παραγνωρίζουμε πως η Αλληλεγγύη και άλλοι συνάδελφοι, ψήφισαν τον προϋπολογισμό και δεν παραγνωρίζουμε πως τα τελευταία τρία χρόνια και χωρίς τη στήριξη της Αλληλεγγύης και του ΔΗΚΟ, είχαμε ψηφισμένους προϋπολογισμούς. Ποτέ στην πολιτική μου παρουσία δεν φάνηκα αγνώμονας σε κανένα, αναγνωρίζοντας και πιστώνοντας πολιτικά πρόσωπα και δυνάμεις όταν συμβάλουν στην σταθερότητα της χώρας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η ασφυκτική πίεση ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ σε Αναστασιάδη και η περιρρέουσα των Προεδρικών

Ο άνθρωπος του παρασκηνίου…
Αναφορικά με τα περί ανατολίτικου παζαριού και τα σκοτεινά πολιτικά παρασκήνια, που ακουστήκαν μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις του με τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ο κ. Νεοφύτου, υπενθύμισε ότι για επτά χρόνια συναντιόταν με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Νικόλα Παπαδόπουλο.

«Από το 2013 πήρα την ταμπέλα ως άνθρωπος του παρασκηνίου. Για ποιο λόγο; Επειδή αναγκαία για τη σωτηρία του τόπου, ναι όπως για επτά χρόνια συναντιόμουν και συζητούσα και έβρισκα λύσεις  με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, αποστολή, καθήκον και υποχρέωση μου, είναι να διαβουλεύομαι με αυτούς που βλέπω έδαφος συγκλήσεων, όχι για οτιδήποτε κομματικό ή προσωπικό συμφέρον, αλλά για να κρατηθεί η χώρα σε σταθερότητα, εν μέσω πανδημίας, εθνικών και μεταναστευτικών κινδύνων, κινδύνων που επηρεάζουν την οικονομία του τόπου. Αυτή είναι η αποστολή μας».

Ερωτηθείς γιατί πήρε πάνω του το ζήτημα του προϋπολογισμού, θέλησε να ξεκαθαρίσει πως «πάνω του το πήρε ο Πρόεδρος, ο οποίος παράλληλα με τις συναντήσεις του Δημοκρατικού Συναγερμού, είχε συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς. Ο υπουργός Οικονομικών, όχι τώρα αλλά εδώ και τρεις μήνες, πήρε τις προτάσεις στα πολιτικά κόμματα, άκουσε απόψεις η υπουργός Εργασίας, ο Άμυνας, ο Εσωτερικών. Άρα το σύνολο της Κυβέρνηση με τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αλλά η μάχη κρίνεται στη Βουλή και έχω καθήκον να βρίσκονται συγκλίσεις, όπως τα τελευταία επτά χρόνια, γιατί το αποτέλεσμα κρίνεται με ψηφοφορίες εντός της Βουλής».

Πώς απαντά στις υποσχέσεις για Σιζόπουλο
Την ίδια ώρα ο Αβέρωφ Νεοφύτου, κλήθηκε να απαντήσει στους ψιθύρους ότι για να υπερψηφίσει η ΕΔΕΚ τον προϋπολογισμό δεσμεύθηκε στον Μαρίνο Σιζόπουλο ότι θα τον στηρίξει για πρόεδρο της Βουλής, με τον ίδιο να διερωτάται, «με έχετε αφελή; Στην προσπάθεια να βρούμε 29 ψήφους για τη σταθερότητα της χώρας, αν εξασφαλίσω τους τρεις του Σιζόπουλου μαζί με τον Λιλλήκα τέσσερις και χάσω τους έξι που ψήφισαν τον Δεκέμβριο, τι θα γίνει; Επιτυγχάνεται η σταθερότητα της χώρας; Δεν είναι ώρα για αυτά τα παζάρια. Δεν μπήκαμε δεν μπαίνουμε σε παζάρια. Στόχος μας να κρατήσουμε την σταθερότητα της χώρας».

Επίσης διερωτήθηκε εάν θα πρέπει να αφήσουμε να οδηγηθεί η χώρα στο χάος, επειδή ο κάθε ένας κάνει σενάρια συνωμοσιολογίας.

Τα… γινάτια και τα καρφιά σε Ελεγκτή
Σε ότι αφορά τη στάση του ΔΗΚΟ αλλά και την άρνηση της Κυβέρνησης να παραχωρήσει τους φακέλους για τα διαβατήρια στον Γενικό Ελεγκτή, ο Αβέρωφ Νεοφύτου ανέφερε πως το ΔΗΣΥ, δεν έχει πρόβλημα ποιος θα πάρει τους φακέλους και ποιος θα κάνει μια ή δύο έρευνες, αλλά προτεραιότητα είναι να λάμψη η αλήθεια και όσοι ευθύνονται να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης.

«Έχουμε δύο θεσμούς, κορυφαίους, που όλοι γνωρίζαμε μέχρι προσφάτως πως η άποψη του Γενικού Εισαγγελέα πρέπει να γίνεται απόλυτα σεβαστή από όλους, συμπεριλαμβανομένου και του Γενικού Ελεγκτή. Δεν θα κατακρίνω τον οποιοδήποτε. Όφειλαν οι δύο θεσμοί να βρουν λύση. Κατανοώ ότι ο Γενικός Ελεγκτής δεν είναι υποχρεωμένος να σεβαστεί την γνωμοδότηση του Γενικού Εισαγγελέα. Και παρεμπιπτόντως, γιατί με τον προηγούμενο Εισαγγελέα που τον σέβομαι εξίσου, γιατί δεν έλεγε το ίδιο ο Γενικός Ελεγκτής; Όφειλαν και οι δύο να συμπορευθούν στο Ανώτατο για επίλυση του προβλήματος εδώ και βδομάδες. Να καθοριζότανε εάν είχε ή όχι να πάρει τους φακέλους τη συγκεκριμένη στιγμή. Γιατί ο Εισαγγελέας δεν αρνήθηκε να τους παραδώσει όταν ολοκληρωθεί η Ερευνητική».

Και πρόσθεσε: «Αλλά έρχομαι στο άλλο το ζήτημα… Στα γινάτια. Είμαι άνθρωπος που κρατώ χαμηλούς τόνους. Μου ρίχνουν πέτρες και δεν ανταποδίδω, αλλά άλλο αυτό και άλλο να βάζεις εκβιασμό. Είτε γίνεται το δικό μου, είτε καταστρέφω τη χώρα. Με άσχετα ζητήματα», ανέφερε με έντονο ύφος ο κ. Νεοφύτου.

Παράλληλα, ανέφερε πως «εάν αύριο έχουμε μια συνεργασία ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ, που έχουν διαφορετικές απόψεις σε ότι αφορά το Κυπριακό, ποια θα ήταν η θέση του ΑΚΕΛ εάν ο Νικόλας Παπαδόπουλος, με ένα παρόμοιο εκβιασμό; Αν σήμερα ήταν μια Κυβέρνηση ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ, το ΑΚΕΛ λέει να πάμε στην πενταμερή χωρίς όρους και προϋποθέσεις, το ΔΗΚΟ λέει θα καταντήσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία εκλιπούσα και να μην πάμε γιατί θα πουλήσουμε τον τόπο. Και έβαζε το ζήτημα, εάν πάτε στην πενταμερή εγώ θα καταψηφίσω τον προϋπολογισμό. Μπαίνουν τα πολιτικά ζητήματα ως εκβιασμοί για την λειτουργία του κράτους, των θεσμών; Θα μπαίνουν οι οποιεσδήποτε πολιτικές απόψεις, άσχετες, ως εκβιασμός και πιστόλι στον κρόταφο των πολιτών και της κοινωνίας, γιατί έχουμε μια άποψη;», κατέληξε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η διαφαινόμενη πύρρειος νίκη της ΕΔΕΚ και το θέατρο του παραλόγου από το ΔΗΚΟ

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα