Η διαφαινόμενη πύρρειος νίκη της ΕΔΕΚ και το θέατρο του παραλόγου από το ΔΗΚΟ

Νέα δεδομένα και νέα σενάρια σε ότι αφορά την κρίσιμη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, έφερε η χθεσινή ημέρα και πλέον όλα είναι ανοικτά σε σχέση με το πώς μπορεί να εξελιχθεί η κρίσιμη ψηφοφορία το απόγευμα της Πέμπτης στη Βουλή.

Πάντως το επικρατέστερο σενάριο, με τα δεδομένα μέχρι αυτή την ώρα, είναι πως με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί, με 28 ή 29 θετικές ψήφους, αναλόγως της τελικής απόφασης που θα λάβει ο βουλευτής Πάφου της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους.

Το χρονικό με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης να ικανοποιήσει τα αιτήματα της ΕΔΕΚ, για να πείσει τους τρεις βουλευτές της να πουν «ναι» στον προϋπολογισμό, πάει αρκετές εβδομάδες πίσω. Μέχρι τις αρχές αυτής της εβδομάδας, όλα έδειχναν πως τελικά ο προϋπολογισμός θα εγκριθεί χωρίς να υπάρχει διαφοροποίηση από οποιοδήποτε βουλευτή.

Ωστόσο, η στάση που κράτησε το Υπουργείο Οικονομικών, με τον Κωνσταντίνο Πετρίδη να διαμηνύει πως δεν μπορούν να γίνουν άλλες αλλαγές και άλλες παραχωρήσεις, πέραν των όσων έγιναν, ξένισε, σύμφωνα με πληροφορίες, τον Ηλία Μυριάνθους, ο οποίος μαζί με τον Κωστή Ευσταθίου από την προηγούμενη εβδομάδα, τόνιζαν πως η πρόταση Νόμου που κατέθεσαν για τις εκποιήσεις, αποτελεί κόκκινη γραμμή.

Υπενθυμίζεται ότι θέση του κ. Μυριάνθους είναι πως το θέμα των εκποιήσεων και η ρύθμιση της κατοχύρωσης του δικαιώματος του δανειολήπτη σε περίπτωση αμφισβήτησης υπερχρεώσεων και άλλων διαδικασιών των τραπεζών να μπορεί να προσφεύγει στην δικαιοσύνη και μέχρι την έκδοση της τελικής απόφασης του δικαστηρίου να αναστέλλεται η διαδικασία της εκποίησης, παραμένει κόκκινη γραμμή.

Ρόλο πυροσβέστη, για να καθησυχάσει και να διαβεβαιώσει την ΕΔΕΚ πως το βασικό αίτημα για το δικαίωμα του δανειολήπτη να προσφεύγει στη δικαιοσύνη θα ικανοποιηθεί, ανέλαβε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, οποίος είχε συνάντηση με τους τρεις βουλευτές των Σοσιαλιστών το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σε εκείνη τη συνάντηση, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Νεοφύτου, έπεισε τον Μαρίνο Σιζόπουλο και τον Κωστή Ευσταθίου για την διασφάλιση των δανειοληπτών, ωστόσο ο Ηλίας Μυριάνθους επέμεινε στη θέση του ότι θα πρέπει αυτό να συμβεί πριν τη ψήφιση του προϋπολογισμού, κάτι πάντως που όπως σημειώνει η Κυβέρνηση, είναι αδύνατο να συμβεί.

Πλέον με βάση αυτά τα δεδομένα και τις διακηρυγμένες θέσεις των εμπλεκομένων, η ΕΔΕΚ θα κληθεί να λάβει αποφάσεις στο Πολιτικό Γραφείο το απόγευμα της ερχόμενης Δευτέρας για τη στάση που θα κρατήσουν οι βουλευτές της έναντι του προϋπολογισμού. Μάλιστα, ο Μαρίνος Σιζόπουλος το πρωί της Δευτέρας θα ανηφορίσει για ακόμη μια φορά στο Προεδρικό, όπου θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην παρουσία και του Αβέρωφ Νεοφύτου, με μοναδικό θέμα στην ατζέντα τον προϋπολογισμό.

Εάν αυτή η συνάντηση δεν σταθεί ικανή να μεταβάλει τα δεδομένα, τότε δεν αποκλείεται παρά την απόφαση του Πολιτικού Γραφείο για θετική ψήφο στον προϋπολογισμό ο Ηλίας Μυριάνθους να καταψηφίσει, αφού όπως σημείωνε χθες για τον ίδιο παραμένει κόκκινη γραμμή.

«Αυτό είναι κόκκινη γραμμή και είναι αυτό που τόνισα ξεκάθαρα στη συζήτηση που είχα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ όπου ήμουν έντονος ότι για εμένα αυτό το θέμα είναι κόκκινη γραμμή. Αν δεν λυθεί με ρύθμιση πριν πάμε στον προϋπολογισμό, αυτό για εμένα οδηγεί αυτόματα σε καταψήφιση», δήλωσε χθες ο Παφίτης βουλευτής της ΕΔΕΚ.

Σε μια τέτοια εξέλιξη, ο όρος «πύρρειος νίκη» θα αποδίδει πλήρως τα τεκταινόμενα των τελευταίων εβδομάδων για την ΕΔΕΚ, αφού αφενός κέρδισε σχεδόν όλα όσα ζήτησε από την Κυβέρνηση σε ζητήματα κοινωνικών πολιτικών, ωστόσο αν επιβεβαιωθεί το σενάριο με τη διαφοροποίηση του κ. Μυριάνθους, τότε θα έχει να αντιμετωπίσει την εσωστρέφεια που αυτή θα προκαλέσει, ενόψει μάλιστα και των επικείμενων βουλευτικών εκλογών.

Το θέατρο του παραλόγου…

Πάντως πέραν των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη για να περάσει ο προϋπολογισμός και να μην θρηνήσουμε επί καμένου εδάφους, όπως είπε χαρακτηριστικά και ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που προκύπτει από την πρεμιέρα συζήτησης του προϋπολογισμού στην Επιτροπή Οικονομικών, είναι η στάση του Δημοκρατικού Κόμματος.

Το ΔΗΚΟ, που επιμένει στην καταψήφιση του προϋπολογισμού, όχι γιατί διαφωνεί με τη φιλοσοφία του αλλά γιατί παραμένει σταθερό στη θέση ότι θα το πράξει μόνο αν παραδοθούν αντίγραφα των φακέλων πολιτογραφήσεων στον Γενικό ελεγκτή, την ίδια ώρα ζητά αυξημένα κονδύλια.

Συγκεκριμένα η αναπληρώτρια πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, η οποία τυγχάνει να είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών, κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι «επιλέγει να συνεχίζει η αβεβαιότητα και να βάζει σε αμφιβολία την υπερψήφιση των προϋπολογισμών, αρνούμενη, ετσιθελικά, να παραδώσει τους φακέλους των πολιτογραφήσεων στην Ελεγκτική Υπηρεσία».

Βάζοντας για μια ακόμα φορά πάνω από τον κίνδυνο κατάρρευσης της οικονομίας το αίτημα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, του οποίος παρεμπιπτόντως ο ίδιος έπαυσε να θέτει σεβόμενος μεν, διαφωνώντας δε με τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, το ΔΗΚΟ εξακολουθεί, όπως δήλωσε η κ. Ερωτοκρίτου να λέει πως «η κυβέρνηση να βάλει τον τόπο πάνω από όλα, να βάλει τη βεβαιότητα του τόπου πάνω από όλα και να παραδώσει τους φακέλους στην Ελεγκτική Υπηρεσία».

Την ίδια ώρα άσκησε και κριτική στο Υπουργείο Οικονομικών για το γεγονός ότι όπως δήλωσε στο σημείωμα του προς τη Βουλή ο Κωνσταντίνος Πετρίδης, «παρέλειψε να πει, πως πολλές τροπολογίες οι οποίες είχαν συγκεντρώσει πλειοψηφία και εγκρίθηκαν τον Δεκέμβριο, δεν περιλήφθηκαν στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό με πρώτη και καλύτερο, την τροπολογία που έβαζε φρένο στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για αποκρατικοποίηση κρατικών οργανισμών».

Επιπρόσθετα, παρά το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, έθιξε στη συζήτηση, σύμφωνα με την αναπληρώτρια πρόεδρο του, «ότι πρέπει η κυβέρνηση, βεβαίως όλοι το απευχόμαστε αλλά είναι κάτι το οποίο έπρεπε να είναι μέσα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, να υπάρχει ένα πλάνο – Β σε περίπτωση που αντιμετωπίσουμε ένα 3ο κύμα πανδημίας και θα έπρεπε οι σχεδιασμοί να ήταν εκεί, τα σενάρια να ήταν εκεί έτσι ώστε να είναι έτοιμα να υλοποιηθούν όταν εφόσον και εάν βρεθούμε μπροστά σε αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα εντός της Επιτροπής, ο υπουργός Οικονομικών  έκανε λόγο για αστεϊσμούς και ειρωνείες όταν η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου μίλησε για τη «μικρασιατική καταστροφή» όταν ο Υπουργός ερωτήθηκε για τις συνέπειες μιας νέας απόρριψης του προϋπολογισμού. «Σίγουρα δεν είναι για αστεϊσμούς η περίοδος η οποία διανύουμε και πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος της σοβαρότητας της κατάστασης χωρίς κοροϊδίες και ειρωνείες», είπε.

Εξάλλου, απαντώντας παρατήρηση του Προέδρου του ΔΗΚΟ ότι είναι η αλαζονεία της κυβέρνησης που οδήγησε στη μη ψήφιση του προϋπολογισμού, ο κ. Πετρίδης ανταπάντησε ότι «θα μπορούσα να μιλήσω περί αλαζονείας και κρατείστε τους χαρακτηρισμούς για τον εαυτό σας».

«Να μην θρηνήσουμε επί καμένου εδάφους»

Στην πρεμιέρα της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομικών ενώπιον των βουλευτών, απηύθυνε νέα έκκληση για ψήφιση του προϋπολογισμού.

Ο κ. Πετρίδης συμπύκνωσε τους κινδύνους σε τρία σημεία που ανέλυσε στους βουλευτές.

Πρώτον πέραν του γεγονότος ότι  δεν θα μπορούν να δοθούν τα λεφτά ενδεχομένως να θρηνήσουμε επί καμένου εδάφους διότι διανύουμε τον 11ο μήνα της πανδημίας και οι αντοχές και της ιδιωτικής οικονομίας έφτασαν στο ναδίρ.

Δεύτερο, σε περίπτωση απώλειας πρόσβασης στις αγορές υπάρχει ενδεχόμενο στάσης πληρωμών αφού υπάρχουν χρέη ύψους μερικών δισεκατομμυρίων που λήγουν και θα πρέπει να αποπληρωθούν.

Τρίτο, αναφορικά με την επερχόμενη αξιολόγηση από τον οίκο Moody’s που είναι προγραμματισμένη για τις 22 Ιανουαρίου, ο κ. Πετρίδης εξήγησε ότι άλλο να υποβαθμιστεί μια χώρα που διαθέτει αξιολόγηση ΑΑΑ και διαφορετικό να υποβαθμιστεί μια χώρα που βρίσκεται μια βαθμίδα πάνω από την επενδυτική κατηγορία.

Υπενθυμίζεται ότι ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός παρουσιάζει αύξηση δαπανών κατά €339,9 εκ. εκ των οποίων τα €220 εκ. αφορούν την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Δειτε Επισης

Οριζόντια αλλά και στοχευμένα μέτρα προανήγγειλε ο ΠτΔ πριν το Υπουργικό-Αιχμές στην αντιπολίτευση
Ανοιχτά και το Σάββατο τα Επαρχιακά Γραφεία για εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Μη παραδοχή απάντησε σε όλες τις κατηγορίες ο 44χρονος που κατηγορείται για το τετραπλό θανατηφόρο
Εικόνες από την φωτιά στο οίκημα της Ομόνοιας-Δείχνει «άσπονδους φίλους» ο πρόεδρος του Σωματείου
Φωτιά στο σωματείο της Ομόνοιας στην Παπανικολή-Έρευνες από τις Αρχές
Στους 143 ο αριθμός των θυμάτων από την τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα
Ανασύρθηκαν τα πτώματα δύο εργατών από την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Εντοπίστηκε από την οικιακή βοηθό η γυναίκα στην Ερήμη-Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο
Κακός δαίμονας τα αδιάκοπα φλας των καμερών-Στα... κάγκελα οι οδηγοί, ψάχνουν τη φόρμουλα στη Βουλή
Η τελική μάχη στην θανατική ανάκριση για Θανάση-Τα δύο στρατόπεδα, οι παραδοξότητες και ο μοναδικός ηττημένος