Παρασκευή 26 Φεβ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Με επτά σημεία και αναφορές στον Τάσσο η απάντηση της Κυβέρνησης σε Νικόλα

  19/01/2021 14:50
Με επτά σημεία και αναφορές στον Τάσσο η απάντηση της Κυβέρνησης σε Νικόλα

Με επτά σημεία και αναφορές στον Τάσσο η απάντηση της Κυβέρνησης σε Νικόλα

  19/01/2021 14:50

Με επτά σημεία, έσπευσε να απαντήσει στην δριμεία κριτική που άσκησε νωρίτερα σήμερα ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, η Κυβέρνηση, σε ότι αφορά τους χειρισμούς στο Κυπριακό και την επικείμενη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας στην άτυπη πενταμερή. 

Σε γραπτή δήλωση του ο Κυριάκος Κούσιος σημειώνει τα εξής: 

1. Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος του ΟΗΕ, πλήρες μέλος της ΕΕ και, συνεπώς, με κανένα τρόπο δεν καθίσταται εκλιπούσα, όπως είναι η πάγια τακτική και θέση της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων.

2. Να υπενθυμίσουμε  ότι το ίδιο δεν επισυνέβη κατά τις διαπραγματεύσεις στο Μπούργκενστοκ, όταν ο τότε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αείμνηστος Τάσσος Παπαδόπουλος, συμμετείχε στη διαδικασία επιδιαιτησίας από τον τότε ΓΓ των ΗΕ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Νέα Υόρκη και Κυπριακό… Ο περίπατος του 2004, ο Ανάν και το τουμπάρισμα

Ούτε βεβαίως η Κυπριακή Δημοκρατία διέτρεξε κίνδυνο κατάργησης όταν ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας συμμετείχε ως αρχηγός της ελληνοκυπριακής κοινότητας στις κατά καιρούς διαπραγματεύσεις για η λύση του Κυπριακού.

3. Οι αναφορές του Προέδρου του ΔΗΚΟ πως τάχα η συμμετοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην πενταμερή διάσκεψη θα σημαίνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εκλιπούσα, αποτελεί μια καθόλα παραπλανητική προσέγγιση για την επιχειρούμενη προσπάθεια του ΓΓ των ΗΕ για συνέχιση της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού.

4. Εκείνο που μας εκπλήσσει είναι και η όψιμη θέση του ΔΗΚΟ πως αποτελεί τάχα τη δύναμη προάσπισης της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.

5. Και τίθεται το μεγάλο ερώτημα κατά πόσο, και προς τούτο καλείται το ΑΚΕΛ να απαντήσει, η συμμετοχή μας στην πενταμερή διάσκεψη θα σημαίνει είτε κατάργηση της Κυπριακής Δημοκρατίας είτε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταστεί εκλιπούσα.

6. Το ζήτημα που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε είναι αν έχουμε το δικαίωμα να αρνηθούμε την πρόσκληση του ΓΓ των ΗΕ, εφόσον θα προσέλθουμε στην πενταμερή διάσκεψη, τηρώντας πάντα τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού, όπως αυτές έχουν εκφραστεί μέσα από τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ, και όχι μέσα από λαϊκίστικες προσεγγίσεις να προτείνεται η μη συμμετοχή μας σε μια διάσκεψη που συγκαλεί ο ΓΓ των ΗΕ.

7. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε πως ανεξάρτητα από οποιεσδήποτε πιέσεις, είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό, στόχος και σκοπός μας είναι να συμμετάσχουμε στην πενταμερή διάσκεψη που συγκαλείται από τον ΓΓ των ΗΕ, προκειμένου να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις για να επιτύχουμε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό η οποία δεν θα παραγνωρίζει τις ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων, αλλά ούτε, βεβαίως, θα αγνοεί τις δίκαιες ευαισθησίες των Ελληνοκυπρίων.

«Θέλουμε, περαιτέρω, να βεβαιώσουμε ότι, όπως είναι η πάγια θέση μας, η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να είναι μέσα στα πλαίσια της συμφωνημένης βάσης λύσης», κατέληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημέρωσε Μπορέλ για τις εξελίξεις στο Κυπριακό ο Αναστασιάδης, ζήτησε τη στήριξη της Ε.Ε.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο Νικόλας Παπαδόπουλος, υπέδειξε πως «το Δημοκρατικό Κόμμα είχε προειδοποιήσει πως το κοινό ανακοινωθέν της 3ης Νοεμβρίου 2020, με το οποίο ανακοινώθηκε η Πενταμερής Διάσκεψη, είχε ελλείψεις και κενά».

Καμία αναφορά στη βάση των διαπραγματεύσεων. Καμία αναφορά σε πρόσκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τώρα απουσιάζουν αυτές οι αναφορές και από τις εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε. για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και για το Κυπριακό. Καμία αναφορά στη βάση των διαπραγματεύσεων Καμία αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία Μας έχουν υποβαθμίσει σε κοινότητα και εξαφανίστηκε η βάση της λύσης», είπε ο κ. Παπαδόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Είναι ενδεικτικό το ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, επιδίωξαν και ζήτησαν αλλαγή αυτών των επίμαχων αναφορών, αλλά δεν κατάφεραν να το πετύχουν. Αυτό από μόνο του επισημοποιεί την αποτυχία της πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια».

«Είναι πλέον ξεκάθαρο πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πάει στη Πενταμερή διάσκεψη με εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία και ενώ η τουρκική πλευρά προτάσσει λύση των δυο κρατών. Με άλλα λόγια, πριν καν πάμε στην Πενταμερή, ξεκινά η πλευρά μας με μια παταγώδη αποτυχία, ενδεικτικό του τί έχουμε να αντιμετωπίσουμε όταν θα πάμε», κατέληξε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα μεγάλα παιχνίδια και τα μεγάλα ρίσκα του Σουλτάνου για την Τουρκία

Η απάντηση του ΔΗΣΥ

Το γάντι σήκωσε και ο Δημοκρατικός Συναγερμός, ο οποίος απάντησε στο Δημοκρατικό Κόμμα, μέσω του εκπροσώπου τύπου του, Δημήτρη Δημητρίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Δημητρίου «σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ προέβη εκ νέου σε στείρα κριτική προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αυτή τη φορά για τα επόμενα βήματα κυπριακό. Γιατί όμως ο κ. Παπαδόπουλος δεν αναφέρθηκε στο ΑΚΕΛ το οποίο στηρίζει τη θέση του Προέδρου Αναστασιάδη για την άτυπη πενταμερή; Μήπως και το ΑΚΕΛ, κατά τον κ. Παπαδόπουλο, θεωρεί την Κυπριακή Δημοκρατία εκλιπούσα;».

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ σημείωσε πως ενόψει της άτυπης πενταμερούς, απαιτείται ενότητα για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και όχι νέες προσπάθειες αποκόμισης εντυπώσεων.

Επανήλθε το ΔΗΚΟ

Το Δημοκρατικό Κόμμα απάντησε εκ νέου στην Κυβέρνηση. Ως απάντηση στην ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου σε σχέση με το Κυπριακό, το ΔΗΚΟ επισημαίνει το εξής:

«Αν δεν είναι αρνητική εξέλιξη η απάλειψη της αναφοράς σε Κυπριακή Δημοκρατία στις δυο τελευταίες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα του Ο.Η.Ε, τότε γιατί η Κυβέρνηση του ΔΗΣΥ προσπάθησε (χωρίς επιτυχία) να τις αλλάξει;».

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας