Παράταση στην εξαγγελία των νέων μέτρων-Μεταφέρεται την Παρασκευή το Υπουργικό

Σε θρίλερ εξελίσσεται η εξαγγελία των νέων μέτρων για αναχαίτιση της εξάπλωσης της πανδημίας, με την αγωνία να παρατείνεται, κυρίως λόγω της μη ψήφισης του προϋπολογισμού. Η προκαταρκτική απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, είναι η επιβολή σκληρού lockdown τριών εβδομάδων, με κάποιες διαφοροποιήσεις από αυτό της περασμένης άνοιξης. Η Κυβέρνηση επιδόθηκε χθες σε ολονύκτιες ασκήσεις επί χάρτου, ώστε να κλειδώσουν στα νέα μέτρα που θα επιβληθούν, αλλά και τα σχέδια στήριξης που θα εξαγγελθούν από το Υπουργείο Εργασίας. 
 
Αυτό δεν κατέστη δυνατόν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αφού από τη μία πρέπει να γίνουν διαβουλεύσεις με τους αρμόδιους υπουργούς και από την άλλη, και αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικά, τα μέτρα οικονομικής στήριξης τελούν υπό την αίρεση της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού. Έτσι αποφασίστηκε όπως το Υπουργικό Συμβούλιο, η συνεδρία του οποίου ήταν προγραμματισμένη για αύριο, να αναβληθεί για την Παρασκευή στις 11:00 το πρωί, ώστε να κλειδώσουν οι οριστικές αποφάσεις και να δοθεί περισσότερος χρόνος για προετοιμασία, σε ό,τι αφορά στα πακέτα στήριξης. 
 
Παράλληλα, αναβλήθηκε και η σύσκεψη που θα είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους πολιτικούς αρχηγούς και θα μεταφερθεί και αυτή την Παρασκευή, πριν το Υπουργικό Συμβούλιο. Στη σύσκεψη θα παρευρεθεί και ο Πρόεδρος της Βουλής και το θέμα της συζήτησης θα είναι ο κρατικός προϋπολογισμός. Ο λόγος της αναβολής και αυτής της σύσκεψης, είναι για να μπορέσει να ενημερώσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τους πολιτικούς αρχηγούς τόσο για τα μέτρα για την πανδημία, όσο και για τα οικονομικά πακέτα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων.
 
Ο προβληματισμός στο Κυβερνητικό στρατόπεδο είναι μεγάλος, αφού πριν την ανακοίνωση των σκληρών μέτρων επιθυμούν να διασφαλίσουν πως θα υπάρχει παράλληλα και η οικονομική δυνατότα στήριξης των επιχειρήσεων αλλά και των εργαζομένων που θα πληγούν ή συνεχίζουν να πλήττονται. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θέλει να δώσει μια γενική εικόνα στους πολιτικούς αρχηγούς για το τι προτίθεται να πράξει η Κυβέρνηση, ώστε να το έχουν υπόψην τους για το θέμα του προϋπολογισμού», ανέφερε στον REPORTER Κυβερνητική πηγή. 
 
Συσκέψεις επί συσκέψεων
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε εν τω μεταξύ χθες σειρά από συσκέψεις, πρώτα με τους επιστήμονες και μετά με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας. Αν και οι τελικές αποφάσεις θα καθοριστούν με λεπτομέρειες τις επόμενες ώρες, η αρχική πρόθεση είναι να κλείσουν λιανικό εμπόριο, σχολεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής και οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κοινό. Κλειστές θα παραμείνουν, εξάλλου και όσες επιχειρήσεις προβλέπονται από τα υφιστάμενα μέτρα.
 
Αεροδρόμια, λιμάνια, ουσιώδεις υπηρεσίες, επιχειρήσεις διατροφικής αλυσίδας, κατασκευαστικός και αγροτικός τομέας, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες που δεν εξυπηρετούν κοινό, αναμένεται να παραμείνουν σε λειτουργία. Η ρύθμιση της διακίνησης μέσω sms στο 8998, είναι κάτι που παραμένει υπό συζήτηση, όπως και η διάρκεια της τηλεκπαίδευσης για τα σχολεία.
 
Η πρόθεση είναι τα νέα μέτρα, να τεθούν σε ισχύ από την Κυριακή 10 Ιανουαρίου. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ