Σε ολικό lockdown με διαφοροποιήσεις γέρνει η πλάστιγγα-Ασκήσεις €πί χάρτου

Η απόλυτα οριακή κατάσταση στα νοσοκομεία, καθώς και η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας μας, δεν αφήνει άλλα περιθώρια στην Κυβέρνηση που αποφάσισε τη λήψη νέων επώδυνων μέτρων, με το ολικό lockdown, με διαφοροποιήσεις ωστόσο από τον περασμένο Απρίλιο, να αποτελεί το επικρατέστερο σενάριο. Τα νέα μέτρα θα παρουσιαστούν αύριο στις 11:30 το πρωί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, που θα κληθεί να τα εγκρίνει.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: To βάρος των αποφάσεων στην Κυβέρνηση-Οι δύο προτάσεις που κατέθεσαν οι ειδικοί

Έπειτα από απανωτές συσκέψεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, με πιο καθοριστική αυτή με τον υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη και την υπουργό Εργασίας, Ζέτα Αιμιλιανίδου, που διήρκεσε μέχρι αργά χθες το βράδυ, η Κυβέρνηση κλείδωσε στη φιλοσοφία των μέτρων, που θα έχουν διάρκεια περίπου τριών εβδομάδων, όπου και θα επανεξεταστούν με στόχο να αρχίσει η σταδιακή αποκλιμάκωση. Οι συσκέψεις καθώς και οι ασκήσεις επί χάρτου θα συνεχιστούν και σήμερα, με στόχο την κατάρτηση της τελικής λίστας μέτρων από τον Υπουργείο Υγείας.

Οι επιστήμονες, ήταν σαφείς ως προς τις υποδείξεις τους, τονίζοντας πως η αυστηροποίηση μέτρων και ο περαιτέρω περιορισμός στις διακινήσεις, είναι επιλογή μονόδρομος, κυρίως λόγω της πίεσης που ασκείται στο σύστημα υγείας και με δεδομένο πως δεν μπορούν να προβλεφθούν με ακρίβεια οι ροές των ασθενών τις επόμενες ημέρες. 

Έτσι μετά από διαβούλευση με τους αρμόδιους υπουργούς, που αναφέρθηκαν στις οικονομικές δυνατότητες του κράτους και παρά τον τεράστιο αγκάθι της μη ψήφισης του προϋπολογισμού, προκρίνεται πλέον η επιβολή ολικού lockdown, ελαφρώς πιο χαλαρού από την περασμένη άνοιξη. Αν και οι τελικές αποφάσεις θα καθοριστούν με λεπτομέρειες τις επόμενες ώρες, η πρόθεση είναι να κλείσουν λιανικό εμπόριο, σχολεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αισθητικής και οι επιχειρήσεις που εξυπηρετούν κοινό. Κλειστές θα παραμείνουν, εξάλλου και όσες επιχειρήσεις προβλέπονται από τα υφιστάμενα μέτρα. Αεροδρόμια, λιμάνια, ουσιώδεις υπηρεσίες, επιχειρήσεις διατροφικής αλυσίδας, κατασκευαστικός και αγροτικός τομέας, καθώς και ιδιωτικές εταιρείες που δεν εξυπηρετούν κοινό, αναμένεται να παραμείνουν σε λειτουργία. Η ρύθμιση της διακίνησης μέσω sms στο 8998, είναι κάτι που παραμένει υπό συζήτηση, όπως και η διάρκεια της τηλεκπαίδευσης για τα σχολεία.

Η Κυβέρνηση δεν έχει βγάλει εκτός πλάνων πάντως, την πρόταση για ένα πιο χαλαρό lockdown, που περιλαμβάνει αυστηροποίηση των μέτρων που είναι σε ισχύ μέχρι τις 10 Ιανουαρίου. Ωστόσο, οι επιστήμονες υπέδειξαν πως αυτή η δέσμη μέτρων, που προσομοιάζει στα μέτα που έλαβε η Ελλάδα, πρέπει να εφαρμοστεί για μεγαλύτερο διάστημα από το πιο αυστηρό, για να φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Σε αυτό το σενάριο κλειστά παραμένουν, γυμναστήρια, σχολές χορού, φροντιστήρια κ.λπ, ενώ προτείνεται επιπρόσθετα το κλείσιμο κομμωτηρίων, κουρείων και ινστιτούτων αισθητικής. Η πρόταση είναι όπως παραμείνουν κλειστά, για τουλάχιστον μία ακόμη βδομάδα όλα τα σχολεία και μετά το πέρας της, να επιστρέψουν μόνον οι μαθητές δημοτικών στα θρανία, με τους υπόλοιπους να κάνουν για άλλες δύο βδομάδες μαθήματα μέσω τηλεκπαίδευσης. Και σε αυτό το ενδεχόμενο συζητείται η επαναφορά του συστήματος των sms για τις διακινήσεις των πολιτών.

Τα νέα μέτρα, αναμένεται πως θα έχουν ισχύ από τις 9 Ιανουαρίου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ένας θάνατος και 569 κρούσματα-Παραμένει στα ύψη ο αριθμός των νοσηλευόμενων

Ετοιμάζουν άρον άρον δεκάδες νέες κλίνες
Η κατάσταση στα νοσοκομεία, εν τω μεταξύ παραμένει πολύ ανησυχητική. Χθες βράδυ νοσηλεύονταν 179 ασθενείς με κορωνοϊό, με 50 από αυτούς να είναι σε σοβαρή κατάσταση. Η μεγάλη αγωνία, ωστόσο είναι για την πληρότητα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις οποίες χθες βράδυ νοσηλεύονταν 31 ασθενείς, με 25 από αυτούς να είναι διασωληνωμένοι.

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή. Στα δημόσια νοσηλευτήρια, νοσηλεύεται ένας πολύ υψηλός αριθμός ασθενών με κορωνοϊό, που κυμαίνεται ημερησίως στα 180 με 190 άτομα. Περίπου ένας στους έξι νοσηλευόμενους είναι σε ΜΕΘ. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα, βλέπουμε μια αυξανόμενη ροή ειδικά τις νύκτες», ανέφερε στον REPORTER ο εκπρόσωπος Τύπου του ΟΚΥπΥ, Χαράλαμπος Χαριλάου

Η κατάσταση αναγκάζει τον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας, να επιστρατεύσει άλλα δύο νοσοκομεία, της Λάρνακας και της Πάφου, στα οποία ετοιμάζονται άρον άρον, άλλες 80 κλίνες σε περίπτωση που οι νοσηλείες εκτός ΜΕΘ, ξεπεράσουν τις 200. «Χτες επισκεφτήκαμε το Νοσοκομείο Λάρνακας και είδαμε την υποδομή που έχει προταθεί και συζητήσαμε με τη διοίκηση του νοσοκομείου τον τρόπο στελέχωσης αυτών των κλινών. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε εντός της εβδομάδας άλλες 50 κλίνες στο Νοσοκομείο Λάρνακας και μέχρι την άλλη εβδομάδα, άλλες 30 στο Νοσοκομείο Πάφου», ανέφερε ο κ. Χαριλάου.

Τις ομάδες των γιατρών στα νοσοκομεία, ενίσχυσαν εν τω μεταξύ ιδιώτες γιατροί κυρίως πνευμονολόγοι και παθολόγοι. Για το Γενικό Νοσοκομείο Λεμεσού, έχουν επιστρατευτεί 14 ιατροί, οι οποίοι θα αναλάβουν καθήκοντα, εκεί και όπου χρειάζεται.

Φόβοι για αύξηση στις νοσηλείες
Τα νέα στοιχεία της Εθνικής Αναφοράς για την πορεία της πανδημίας τις τελευταίες 14 ημέρες στη χώρα μας, ήρθαν εν τω μεταξύ να προσθέσουν νέα ανησυχία, στο ήδη βαρύ κλίμα. Ο πιο μεγάλος προβληματισμός είναι πως από τις 5.455 περιπτώσεις covid-19 που διαγνώστηκαν, σχεδόν το 20% (σ.σ 1.067 άτομα) είναι άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.

Επιπρόσθετα 1.509 θετικά στη νόσο άτομα, ποσοστό δηλαδή που αγγίζει το 28%, ανέφεραν τουλάχιστον ένα υποκείμενο νόσημα.
 
Τα ευρήματα των επιστημόνων, ενισχύουν τις εκτιμήσεις του ΟΚΥπΥ πως με βάσει τους ημερήσιους αριθμούς των κρουσμάτων, ενδέχεται τις επόμενες ημέρες, να έχουμε νέα αύξηση στις νοσηλείες.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πυροβολισμοί στα ΚΤΕΛ Κηφισού-Ένας τραυματίας
Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Τραγωδία στη Νότια Αφρική-Λεωφορείο με 46 άτομα έπεσε από γέφυρα, επέζησε μόνο ένα παιδί
Πράσινο φως για μαλλί άφρο και ράστα στους χώρους εργασίας ανάβει η Γαλλία
Απειλητικό μήνυμα Ισλαμικού Κράτους προς Δύση-«Να πλήξουμε τους σταυροφόρους στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και το Ισραήλ»
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Κάθειρξη 19 ετών ζήτησε ο εισαγγελέας στη Γαλλία για τον «βιαστή του Tinder»-«Είναι επικίνδυνος, κατέστρεψε 17 ζωές»
Συνελήφθη στα κατεχόμενα άτομο για «παραβίαση ιδιωτικής ζωής»
Οι Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν επαναφέρουν τον δημόσιο λιθοβολισμό των γυναικών
Μεγαλώνει ο κύκλος των συλλήψεων για τις πλαστές άδειες οδήγησης αλλά και διαμονής στην ΚΔ