Σε δύο επίπεδα οι εξελίξεις για προϋπολογισμό-Ανοίγουν τα χαρτιά τους τα κόμματα

Με όλα τα σενάρια να συγκεντρώνουν πιθανότητες και στη σκιά της πρωτοφανούς κόντρας μεταξύ Κυβέρνησης και ΔΗΣΥ από τη μια και ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ από την άλλη, αναμένεται να κλειδώσει σήμερα η τελική απόφαση για το τι μέλλει γενέσθαι με τον κρατικό προϋπολογισμό σε ότι αφορά το κομμάτι της διεξαγωγής της συζήτησης και της ψηφοφορίας το τριήμερο, από σήμερα το απόγευμα μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης. 

Αυτό αφορά μόνο το ένα κομμάτι που είναι ανοικτό για τον προϋπολογισμό, γιατί σε ότι αφορά το δεύτερο που αφορά την τύχη του κι αν αυτός τελικά θα εγκριθεί από τη Βουλή, κανείς πριν την Πέμπτη δεν μπορεί να πει με σιγουρία, αν και οι πληροφορίες των τελευταίων ημερών σημειώνουν πως δύσκολα αυτός θα εγκριθεί.

Σε ότι αφορά το πρώτο κομμάτι της διεξαγωγής της συζήτησης και της ψηφοφορίας στη Βουλή, η σημερινή σύσκεψη των αρχηγών ή εκπροσώπων των κομμάτων στη Βουλή, θα είναι καθοριστική αφού σε αυτή αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν τελικά θα ξεκινήσει η συζήτηση, μετά το θέμα που προέκυψε με τις απουσίες βουλευτών από την Ολομέλεια, λόγω κορωνοϊού. 

Ακόμα και το σενάριο αναβολής της συζήτησης, βρίσκεται στο τραπέζι, με τις πληροφορίες από τα μεγαλύτερα κόμματα, πάντως, να σημειώνουν πως δεν ευνοούν τέτοια εξέλιξη. Υπό την προεδρία του Αδάμου Αδάμου, η σύσκεψη Αρχηγών ή εκπροσώπων θα εξετάσει όλα τα σενάρια. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η συζήτηση να ξεκινήσει κανονικά στις τέσσερις το απόγευμα όπως είναι προγραμματισμένο. Το δεύτερο σενάριο αφορά την αναβολή της συζήτησης για τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μεγάλος προβληματισμός στη Βουλή, έχει να κάνει με το ενδεχόμενο να υπάρξουν κατά τη διάρκεια του τριήμερου και άλλοι βουλευτές πέραν του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Μαρίνου Μουσιούττα που βάσει των πρωτοκόλλων θα πρέπει να τεθούν σε αυτοπεριορισμό και ως εκ τούτου να μη συμμετέχουν στη ψηφοφορία. Σε τέτοιο ενδεχόμενο θα αλλάξουν ριζικά οι ισορροπίες εντός της Βουλής, που είναι ήδη ιδιαίτερα εύθραυστες και λεπτές. 

Δεδομένου ότι το Σύνταγμα δεν προβλέπει τη δυνατότητα να ψηφίζουν οι βουλευτές με επιστολική ψήφο όπως συμβαίνει σε άλλα κράτη της Ε.Ε., όσοι βουλευτές βάσει πρωτοκόλλων θα πρέπει να βρίσκονται σε αυτοπεριορισμό, αποκλείονται από τη συμμετοχή τους σε οποιαδήποτε δραστηριότητα στη Βουλή. Ο αυτοπεριορισμός του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Μαρίνου Μουσιούττα, δεν αλλοιώνει κατά πολύ τις ισορροπίες, αφού ο Νικόλας Παπαδόπουλος ήδη ανακοίνωσε πως, τόσο ο ίδιος όσο και το κόμμα του θα καταψηφίσουν, ενώ ο Μαρίνος Μουσιούττας με τους άλλους δύο βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων βρίσκονται πολύ κοντά στο να που το «ναι» στον προϋπολογισμό. 

Πάντως υπέρ της μικρής αναβολής στην έναρξης συζήτησης και ψήφισης του προϋπολογισμού, τάσσονταν χθες και στελέχη του Υπουργείου Οικονομικών, που ουσιαστικά ζητούν περισσότερο χρόνο ώστε να συνεχισθούν οι διαβουλεύσεις με τα κόμματα. Στο μεταξύ, μέχρι χθες το απόγευμα συνεχιζόταν στη Βουλή η ροή κατάθεσης τροπολογιών οι οποίες όμως θα συζητηθούν κατευθείαν στην Ολομέλεια και όχι στην Επιτροπή οικονομικών, η οποία συνεδρίασε χθες το πρωί και δέχθηκε περίπου 50 με 60 τροπολογίες. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πάνω από 50 οι τροπολογίες των κομμάτων για τον προϋπολογισμό-Συζητούν πιθανή αναβολή

Τι θα γίνει αν καταψηφιστεί 
Πολύ πιο μπερδεμένη και συνεχώς μεταλλασσόμενη, είναι η κατάσταση σε ότι αφορά το πολιτικό κομμάτι της ψήφισης του προϋπολογισμού. Ιδιαίτερα προβληματισμένος με την τροπή που πήραν τα πράγματα για τη ψήφιση του προϋπολογισμού, εμφανίζεται και ο πρόεδρος του Σώματος, Αδάμος Αδάμου, που δεν αποκλείεται, να κινηθεί ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα κινηθεί το κόμμα του. Μάλιστα ο κ. Αδάμου, ζήτησε και έλαβε χθες πολυσέλιδη έκθεση με τις συνέπειες καταψήφισης του προϋπολογισμού. 

Σε αδρές γραμμές, σε περίπτωση καταψήφισης το κράτος για τους πρώτους δύο μήνες θα μπορεί να λειτουργήσει στη βάση των δωδεκατημορίων, κάνοντας δηλαδή δαπάνες ίσες με το ένα δωδέκατο του περσινού προϋπολογισμού. Αυτό ωστόσο θα μπορεί να λειτουργήσει μόνο για δύο μήνες. 

Παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να να καταθέσει στη Βουλή νέο προϋπολογισμό. ο οποίος θα πρέπει να συζητηθεί και να πάει ξανά προς ψήφιση. 

Αν τα πράγματα μέχρι τότε είναι διαφορετικά. τότε ο προϋπολογισμός θα πρέπει να εγκριθεί, αφού στο Σύνταγμα δεν υπάρχει πρόνοια για αντίθετο ενδεχόμενο. Βέβαια το κράτος θα πρέπει να επικαλεστεί το δίκαιο της ανάγκης. Η άλλη επιλογή, που ενδεχομένως να είναι μονόδρομος για την Κυβέρνηση που στο τέλος Φεβρουαρίου δεν υπάρχεί εγκριμένος από τη Βουλή προϋπολογισμός, είναι να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πανδημία χτυπά τον προϋπολογισμό-Πονοκέφαλος οι βουλευτές σε αυτοπεριορισμό

Το 1963 και το 2002
Τα δύο αυτά σημεία, δηλαδή η ψήφιση του προϋπολογισμού Ιανουάριο ή Φεβρουάριο, αλλά και το πλήρες αδιέξοδο, έχουν επαναληφθεί στο παρελθόν. 

Η πρώτη περίπτωση που αφορούσε την υπερψήφιση του προϋπολογισμού Ιανουάριο μήνα, συνέβη σχετικά πρόσφατα το 2002. Ειδικότερα η Βουλή ολοκλήρωσε τη συζήτηση στα πλαίσια της Επιτροπής οικονομικών το τελευταίο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου και ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε στις 23 Ιανουαρίου χωρίς να υπάρξει κανένα πρόβλημα στα οικονομικά του κράτους. 

Η δεύτερη περίπτωση, δηλαδή ο προϋπολογισμός να μην εγκριθεί και το κράτος να επικαλεστεί το δίκαιο της ανάγκης, συνέβη όντως σε πολύ έκτακτες συνθήκες. Συγκεκριμένα τον Δεκέμβριο του 1963 ειδικά μετά την κατάθεση των 13 σημείων για αλλαγές στο Σύνταγμα από τον τότε Πρόεδρο και Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, ακολούθησε η τουρκανταρσία και η αποχώρηση των Τουρκοκυπρίων υπουργών και βουλευτών. Ο προϋπολογισμός τελικά δεν ψηφίστηκε και το κράτος διοικήθηκε στη βάση του δικαίου της ανάγκης, το οποίο επικαλέστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος. 

Τι θα πράξουν τα κόμματα
Οι πληροφορίες από τα κόμματα για τις προθέσεις τους στη ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό΄ είναι με το σταγονόμετρο, κυρίως διότι δεν θέλουν να προδικάσουν τη στάση τους την ώρα που ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις. 

ΔΗΣΥ, ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, Κίνημα Οικολόγων και Άννα Θεολόγου, έχουν ανακοινώσει ήδη, επίσημα ή ανεπίσημα τον τρόπο με τον οποίων θα κινηθούν την Πέμπτη, αν τελικά διεξαχθεί κανονικά η συζήτηση. 

Χθες το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ, συνεδρίασε, ωστόσο δεν ανακοινώθηκε επίσημα η απόφαση του κόμματος. Ο Μαρίνος Σιζόπουλος ωστόσο ζήτησε και πήρε  λευκή επιταγή των οργάνων του κόμματος, ώστε να πράξει αναλόγως των εξελίξεων και κατά πόσο θα ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κόμματος του. Τα ίδια ισχύουν και για τη Συμμαχία Πολιτών, η οποία ενόψει της συνεργασίας της στις Βουλευτικές με την ΕΔΕΚ, αποφάσισε να κινηθεί με ταυτόσημο τρόπο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Λεύκη επιταγή στον Σιζόπουλο για να διαχειριστεί τη ψήφιση του προϋπολογισμού

Η σημερινή μέρα είναι σημαντική σε ότι αφορά την απόφαση του Κινήματος Αλληλεγγύης αντιπροσωπεία του οποίου θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε να συζητηθούν οι προτάσεις τους για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σε περίπτωση που ικανοποιηθούν τα αιτήματα του κόμματος, τότε θα υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό. 

Αναλόγως της ικανοποίησης των τροπολογιών που κατέθεσαν, θα κινηθούν και οι βουλευτές της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων, οι οποίοι θα αποφασίσουν από κοινού την ώρα που θα βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία στη Βουλή. 

Την ικανοποίηση των τροπολογιών που κατέθεσε αναμένει και το ΕΛΑΜ για να ταχθεί υπέρ ή κατά της ψήφισης του προϋπολογισμού. Κάτι τέτοιο αναμένεται να ξεκαθαρίσει τα επόμενα 24ωρα. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Νέα στοιχεία για τον Τσιντούλα, «έδρασε μόνος του»-Με λουλούδια έξω από το νοσοκομείο οι υποστηρικτές του Φίτσο
Οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος και ανατράπηκε-Απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική
Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Σε κρίσιμη κατάσταση παραμένει ο Ρόμπερτ Φίτσο-Υπό κράτηση ο δράστης, του απαγγέλθηκαν κατηγορίες
Οι Χούθι έπληξαν ελληνόκτητο πλοίο με σημαία Παναμά στην Ερυθρά Θάλασσα-Δεν υπάρχουν θύματα
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Ανακαλεί την απαγόρευση παραχώρησης αδειών χρήσης πυροτεχνημάτων η Υπηρεσία Μεταλλείων
«Δικτάτορας που δεν αναγνωρίζει κόκκινες γραμμές ο Πούτιν»-Τι λέει συνεργάτης του Ναβάλνι
Στις φλόγες τυλίχθηκαν όχημα buggy και τετράτροχη μοτοσικλέτα στο Λατσί
Χάος με τις ανάρμοστες συμπεριφορές στην ψηφιακή πύλη που ενώνει τις δύο πόλεις Νέα Υόρκη-Δουβλίνο