Λεπτές ισορροπίες, αστάθμητοι παράγοντες-Η μεγάλη εβδομάδα του προϋπολογισμού

Στη Βουλή θα είναι στραμμένα τα βλέμματα αυτή την εβδομάδα όπου οι 55 βουλευτές θα κληθούν να πουν «ναι» ή «όχι» στην έγκριση του προϋπολογισμού, την ώρα που οι ισορροπίες είναι ιδιαίτερα εύθραυστες και κανείς δεν μπορεί να προδιαγράψει με σιγουριά, ποιο θα είναι το τελικό αποτέλεσμα το απόγευμα της Πέμπτης. 

Στη Βουλή αυτή τη στιγμή, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, βρίσκονται δέκα διαφορετικοί σχηματισμοί, μετά από τις αποχωρήσεις και τις ανεξαρτητοποιήσεις των τελευταίων τεσσάρων ετών. Οι εννέα εξ αυτών, με γνώμονα την ουσία του θέματος, δηλαδή το περιεχόμενο του προϋπολογισμού, κατέληξαν ή θα καταλήξουν μέχρι την Πέμπτη στην τελική τους απόφαση, αναλόγως και του αποτελέσματος των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Το ΔΗΚΟ, ωστόσο, επέλεξε σε αυτή την κρίσιμη καμπή, εν μέσω της πανδημίας και στον απόηχο του σκανδάλου των πολιτογραφήσεων, να εμπλέξει το ζήτημα και την απαίτηση του να παραδώσει το Υπουργείο Εσωτερικών τους φακέλους του ΚΕΠ, ώστε να τρέξει μια παράλληλη έρευνα, την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η έρευνα της Ερευνητικής Επιτροπής που διόρισε ο Γενικός Εισαγγελέας. 

Συνεπώς το ΔΗΚΟ είναι δεδομένο πως θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, εάν δεν αλλάξει κάτι ριζικά τις επόμενες ώρες, αγνοώντας τις συνέπειες που αυτή του η στάση μπορεί να προκαλέσει, τόσο στην οικονομία όσο και ειδικότερα, σε συγκεκριμένες ομάδες πολιτών. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γυρίζει η μπίλια του προϋπολογισμού, ψάχνει τη χρυσή τομή για deal η Κυβέρνηση

Η Κυβέρνηση ξεκινά από την αφετηρία των 18 ψήφων του Δημοκρατικού Συναγερμού. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με τις τοποθετήσεις των κομμάτων, κανένας άλλος βουλευτής, δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένος.

Στην αντίπερα όχθη ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και Άννα Θεολόγου, είναι οι τρεις σχηματισμοί που έχουν ήδη ανακοινώσει την απόφαση τους για καταψήφιση του προϋπολογισμού. Αυτό μεταφράζεται σε 24 αρνητικές ψήφους, στις οποίες θα προστεθούν οι δύο ψήφοι του Κινήματος Οικολόγων. Άρα ο στόχος του κυβερνών κόμματος είναι να πετύχει τον μαγικό αριθμό των 27 ψήφων, αν θεωρηθεί ως δεδομένο πως κανένας άλλος βουλευτής δεν θα ταχθεί κατά. 

Υπενθυμίζεται ότι το ΑΚΕΛ εξέτασε το θέμα σε συνεδρία της Κεντρικής του Επιτροπής το περασμένο Σάββατο και αποφάσισε όπως καταψηφίσει αφού, «στον προϋπολογισμό 2021 δεν λήφθηκαν σοβαρά υπόψη οι προκλήσεις, οι ανάγκες και τα προβλήματα που επισώρευσε η πανδημία του κορωνοϊού με αποτέλεσμα να μην είναι σε θέση να τα αντιμετωπίσει. Ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται επίσης, στη γενικότερη ανάγκη για αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, έτσι ώστε η κυπριακή οικονομία να μπορεί να ανταποκριθεί στις αναπτυξιακές και κοινωνικές ανάγκες των επόμενων χρόνων»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Καταψηφίζει και με την βούλα της Κεντρικής Επιτροπής τον προϋπολογισμό του 2021 το ΑΚΕΛ

Από εκεί και μέχρι το βράδυ, αναμένεται να γίνει γνωστό τι θα πράξουν οι τρεις βουλευτές της ΕΔΕΚ και κατ΄ επεκταση ο Γιώργος Λιλλήκας. ΕΔΕΚ και Συμμαχία Πολιτών, λόγω της επικείμενης τους συνεργασίας τους στις Βουλευτικές Εκλογές. Αν και ειδικά στην ΕΔΕΚ, υπάρχει έντονος προβληματισμός, αφού ο προϋπολογισμός δεν ανταποκρίνεται σε μια σειρά κοινωνικών και οικονομικών ζητημάτων που θα επιθυμούσαν οι Σοσιαλιστές, εν τούτοις, σε συνεργασία με τον Γιώργο Λιλλήκα, επιδιώκουν να κερδίσουν σημαντικά οφέλη για την κοινωνία σε σχέση με την θέσπιση κατώτατου μισθού και κατώτατης σύνταξης.

Πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες για να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό συγκεντρώνουν, οι δύο βουλευτές του Κινήματος Αλληλεγγύης και οι τρεις της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων. Σε ότι αφορά την Αλληλεγγύη, σε συνέντευξη της στον REPORTER η πρόεδρος του Κινήματος, υπέδειξε πως η τελική απόφαση θα ληφθεί μόλις έχουν τις απαντήσεις της Κυβέρνησης στα αιτήματα που κατέθεσαν 

«Εμείς θα καταθέσουμε τροπολογίες για ανακατανομή δαπανών του δημόσιου τομέα προς όφελος των δυσπραγούντων πολιτών και θα αναμένουμε την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε τρία αιτήματα που καταθέσαμε. Η τύχη των τροπολογιών μας και η απάντηση του Προέδρου στα αιτήματά μας θα καθορίσουν και την στάση μας», εξήγησε η κ. Θεοχάρους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: E. Θεοχάρους: Ανακουφισμένη που αποχώρησαν κάποια στελέχη από την Αλληλεγγύη

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι τρεις της Πλατφόρμας. Σύμφωνα με πληροφορίες η τελική τους απόφαση θα ληφθεί όταν έχουν ενώπιον τους τις τελικές αποφάσεις της Κυβέρνησης για την τύχη των τροπολογιών που κατέθεσαν. 

Ερωτηματικό παραμένει το τι θα πράξουν και οι δύο βουλευτές του ΕΛΑΜ. Σε περίπτωση που ικανοποιηθούν οι τροπολογίες που κατέθεσαν Χρίστου και Παπαγιάννης τότε, οι δύο θα ταχθούν υπέρ του προϋπολογισμού, καταψηφίζοντας μόνο τα κονδύλια που έχουν να κάνουν με τους μετανάστες αιτητές ασύλου και τους Τουρκοκύπριους. Πάντως, δεν αποκλείεται οι δύο βουλευτές του ΕΛΑΜ, εάν δεν ικανοποιηθούν στο έπακρο, να απέχουν από τη ψήφιση του προϋπολογισμού. Σε ένα τέτοιο σενάριο η Κυβέρνηση θα μπορεί να λάβει έγκριση του προϋπολογισμού με 27 ναι, 26 όχι και δύο αποχές. 

Ερωτηματικό ο αυτοπεριορισμός
Στο μεταξύ ένα νέο ζήτημα που προέκυψε το Σαββατοκυρίακο, έχει να κάνει με τον αυτοπεριορισμό δύο βουλευτών, στο στενό περιβάλλον των οποίων επιβεβαιώθηκαν θετικά κρούσματα κορωνοίου. Νικόλας Παπαδόπουλος και Μαρίνος Μουσιούττας ενημέρωσαν τον Πρόεδρο της Βουλής και πλέον παραμένει άγνωστο τι θα συμβεί και αν θα μπορέσουν με κάποιο τρόπο να συμμετάσχουν, τόσο στη συζήτηση όσο και στη ψήφιση του προϋπολογισμού. Σημειώνεται πως με βάση το Σύνταγμα δεν προβλέπεται η ψηφοφορία εξ αποστάσεως.

Βάσει του πρωτοκόλλου αν και βγήκαν αρνητικοί οι ίδιοι στις εξετάσεις PCR που υποβλήθηκαν, θα πρέπει για κάποιες μέρες να παραμείνουν σε αυτοπεριορισμό. Μάλιστα κάποιες πληροφορίες χθες έκαναν λόγο μέχρι και για αναστολή ης ψήφισης των προϋπολογισμών μέχρι τον Ιανουάριο. 

Με το συγκεκριμένο θέμα αναμένεται να ασχοληθεί σήμερα ο Αδάμος Αδάμου σε σύσκεψη Αρχηγών. Πάντως στην παρούσα φάση δεν υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ματαίωσης της διαδικασίας.

Δειτε Επισης

«Κόμβος αλληλεγγύης για τον κόσμο η Κύπρος»-Τιμήθηκε η επέτειος της ένταξης στην ΕΕ
LIVE: Σε εξέλιξη η εκδήλωση για την επέτειο της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ παρουσία της Φον ντερ Λάιεν
ΒΙΝΤΕΟ: «Η ένταξη στην ΕΕ η σημαντικότερη πολιτική και διπλωματική επιτυχία»
Τέθηκε σε λειτουργία η υπηρεσία «Τι ψηφίζω»-Όλες οι λεπτομέρειες
Υπ. Εργασίας: Εργαζόμαστε για καλύτερη ρύθμιση εργασιακών σχέσεων
Επιβεβαίωση της βρετανικής θέσης ως προς τις απευθείας πτήσεις για Τύμπου
Επανέλαβε στήριξη της ΕΕ για λύση του Κυπριακού η Φον ντερ Λάιεν-«Έχετε γίνει ευρωπαϊκό επίκεντρο»
Προκαλούν τα κατεχόμενα-«Αδικία και ιστορικό λάθος η ένταξη Κύπρου στην ΕΕ»
«Η Κύπρος σταθερός συνεργάτης και εταίρος της ΕΕ»-Το μήνυμα ΥΠΕΞ για την ένταξη Κύπρου στην Ένωση
Συναντήθηκε με Μπορέλ η Ολγκίν-Έλαβε πλήρη στήριξη της ΕΕ για τις συνομιλίες για Κυπριακό