E. Θεοχάρους: Ανακουφισμένη που αποχώρησαν κάποια στελέχη από την Αλληλεγγύη

Σίγουρη ότι ότι το Κίνημα Αλληλεγγύης θα βρίσκεται εντός της νέας Βουλής τον Μάιο του 2021 είναι η πρόεδρος του, Ελένη Θεοχάρους, την ίδια ώρα που δηλώνει ανακουφισμένη για το γεγονός ότι κάποια στελέχη του κινήματος αποχώρησαν, ενώ απαντά στα σενάρια που την θέλουν να κατέρχεται υποψήφια στην Κερύνεια καθώς και γιατί δεν έδωσε συνέχεια στη συνεργασία της με τον Νικόλα Παπαδόπουλο. 

Η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, δηλώνει με νόημα πως «εμείς δεν ανήκουμε σε αντιδιζωνικό μέτωπο, εμείς είμαστε εναντίον της ΔΔΟ» και παράλληλα ξεκαθαρίζει πως δεν θα ενταχθεί ούτε στο ΔΗΚΟ ούτε σε κανένα άλλο Κόμμα και πως δεν θα εγκαταλείψει ποτέ την Αλληλεγγύη. Επισημαίνει την ίδια ώρα, πως οι σχέσεις της με τον Νικόλα Παπαδόπουλο είναι πολύ φιλικές, ωστόσο με βάση την εμπειρία των προηγούμενων εκλογών εξηγεί, πως ένας «φιλοξενούμενος» σε ένα ψηφοδέλτιο ποτέ δεν γίνεται αποδεχτός από το Κόμμα που τον φιλοξενεί, γιατί κάτω από τον Πρόεδρο  υπάρχει ένας μηχανισμός με τις δικές του ατζέντες.

Σε εφ΄όλης της ύλης συνέντευξη της στον REPORTER, η κ. Θεοχάρους εξηγεί τι αναμένει η ίδια ώστε να πει το «ναι» στον κρατικό προϋπολογισμό, σχολιάζει την κρίση μεταξύ των θεσμών, για τη «βρόμικη», όπως την χαρακτηρίζει ιστορία των διαβατηρίων, ενώ απαντά στο τι θεωρεί πως πρέπει να αλλάξει για να καταπολεμηθεί στη ρίζα του το φαινόμενο της διαφθοράς στην κυπριακή κοινωνία. 

Σε ότι αφορά το Κυπριακό, η Ελένη Θεοχάρους προβλέπει πως «είμαστε έτοιμοι να γκρεμοτσακιστούμε στα βράχια της πενταμερούς του Γκουτέρες» και εκφράζει την άποψη πως δεν πρέπει να πάμε σε συνομιλίες πριν ανακτήσουμε ή αποκτήσουμε το σθένος, την σπαργή, την αλκή, «για να συνομιλούμε όχι γονατιστοί και εκλιπαρούντες αλλά επί ίσοις όροις», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Κληθείσα να σχολιάσει τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής που ολοκληρώθηκε χθες και τα Συμπεράσματα για την Τουρκία, η Ελένη Θεοχάρους υπέδειξε πως σε κρίση δεν βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά η Κυπριακή Δημοκρατία, αφού όπως είπε, «βρίσκεται μονίμως σε κρίση και κατάντησε ο περίγελος των Ευρωπαίων. «Η ΚΔ ποτέ δεν απαίτησε, ποτέ δεν εκμεταλλεύθηκε την θέση της ως κράτος -μέλος της ΕΕ.  Ποτέ δεν διεκδίκησε τα αυτονόητα. Την αναγνώριση της από την Τουρκία πριν συγκατανεύσει στα πολλαπλά και συνεχή βήματα που έκανε και κάνει η κατοχή χώρα για να αλώσει την ΕΕ», υπογράμμισε.

Διαβάστε αυτούσια την συνέντευξη της Ελλένης Θεοχάρους στον REPORTER

*Πότε θα λάβετε τις τελικές σας αποφάσεις στο ζήτημα του προϋπολογισμού, ζητήματος που καίει αυτές τις ημέρες; Ποιες αλλαγές επιζητάτε στον προϋπολογισμό, ώστε να τον υπερψηφίσετε;

Σας θυμίσω ότι κάποιοι από αυτούς που σήμερα καίγονται να καταψηφίσουν το προϋπολογισμό για να υποχρεώσουν την κυβέρνηση σε παραίτηση, πριν λίγες εβδομάδες ήθελαν άρον-άρον βουλευτικές εκλογές για "να προλάβουμε να ψηφίσουμε το προϋπολογισμό". Εμείς θα καταθέσουμε τροπολογίες για ανακατανομή δαπανών του δημόσιου τομέα προς όφελος των δυσπραγούντων πολιτών και θα αναμένουμε την απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας σε τρία αιτήματα που καταθέσαμε.

Η τύχη των τροπολογιών μας και η απάντηση του Προέδρου στα αιτήματά μας θα καθορίσουν και την στάση μας. Η Αλληλεγγύη εκπροσωπεί τις φτωχότερες οικονομικές τάξεις και εμείς θεωρούμε ότι  υπάρχει τεράστια ανάγκη από τολμηρά ριζοσπαστικά μέτρα, που να μετριάζουν την  ζημιά που προκάλεσε η πανδημία στις μικρές και πολύ μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις. Πρέπει να βοηθήσουμε πάρα πολλούς συμπολίτες μας να επιβιώσουν γιατί  είμαστε ακόμη πολύ μακριά από το κλείσιμο του φαύλου κύκλου της πανδημίας και η Κυπριακή οικονομία πνέει τα λοίσθια. Λόγω της νόσου, της εγγενούς διαφθοράς, των εσφαλμένων πολιτικών που ακολουθούνται για χρόνια, της συγκέντρωσης του πλούτου στα χέρια των ελαχίστων. Είναι ζωτικό για μας να υιοθετηθούν οι 3 προτάσεις μας για στήριξη όσων βιώνουν προβλήματα επιβίωσης. Απαιτούμε λοιπόν εφαρμογή ενός προγράμματος αναδιάρθρωσης των ΜΕΔ των υπερχρεωμένων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, στα πρότυπα όμοιων σχεδίων που εφαρμόζουν ακόμη και πλούσιες χώρες της ΕΕ. Στα πλαίσια του Σχεδίου με την συνεισφορά του Κράτους να γίνουν διαγραφές τραπεζικού χρέους και επιδότηση δόσεων των ΜΕΔ των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, μέχρι την επανέναρξη του τουρισμού και της όποιας οικονομικής δραστηριότητας επιτρέπει η αγορά.

Ζητούμε ακόμη την εφαρμογή προγράμματος επιδότησης ποσοστού των λειτουργικών δαπανών των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για το έτος 2021. Με την οικονομική ενίσχυση του κράτους να καλυφθούν έξοδα για ενοίκια, ηλεκτρικό ρεύμα και λοιπές δαπάνες, δεδομένου ότι οι μικροί και πολύ μικροί επιχειρηματίες έχουν συσσωρευμένες οικονομικές υποχρεώσεις που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν, έχοντας μηδενικά εισοδήματα. Τέλος ζητάμε την παροχή ενός κουπονιού διαβίωσης για όλη την διάρκεια του 2021, δικαιούχοι του οποίου θα είναι δυσπραγούντες πολίτες που δεν λαμβάνουν κανένα τακτικό ή έκτακτο επίδομα από το κράτος και δεν έχουν άλλους πόρους για τη διαβίωση τους. Πιστέψτε με είναι πολλοί. Οι δαπάνες για αυτά τα μέτρα είναι διαχειρίσιμες.

Το τι θα πράξουμε στην ψηφοφορία θα το αποφασίσουμε μόλις έχουμε όλα τα δεδομένα ενώπιον μας.

*Πώς σχολιάζετε την  απόφαση του ΔΗΚΟ να καταψηφίσει τον προϋπολογισμό για ένα θέμα άσχετο με αυτόν; Ποια είναι η θέση της Αλληλεγγύης σε ότι αφορά την κρίση που ξέσπασε μεταξύ των ανεξάρτητων θεσμών και την εμπλοκή κάποιων κομμάτων;

Ο επικεφαλής  ενός ανεξαρτήτου θεσμού δεν μπορεί να υπόκειται στον έλεγχο της Κυβέρνησης, την οποία καθηκόντως ελέγχει. Ο επικεφαλής πρέπει να διαθέτει το Ήθος και το Σθένος να διαχειρίζεται τις αρμοδιότητές του προς όφελος της πολιτείας και του λαού. Από την άλλη,  ο προϋπολογισμός είναι προϋπολογισμός και δεν μπορεί να διασυνδέεται με άλλες εκφάνσεις της πολιτικής ζωής. Τον υπερψηφίζεις ή τον καταψηφίζεις αν είναι καλός ή κακός. Ειδικά σε περιπτώσεις εκτάκτου ανάγκης. Η διασύνδεση καταψήφισης του προϋπολογισμού με σκοπό την πρόκληση κρίσης για να οδηγηθούμε σε πρόωρες προεδρικές εκλογές δεν ευσταθεί ως επιχείρημα. Επαναλαμβάνω ότι εμείς απαιτούμε να δοθούν στον Γενικό Ελεγκτή ΟΛΑ τα στοιχεία για την βρόμικη ιστορία των διαβατηρίων και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης αυτής. Πρέπει να μάθουμε όλοι,  ποιοι έχουν εμπλακεί σε αυτήν την ελεεινή υπόθεση και  αν διέπραξαν ποινικά αδικήματα να  τιμωρηθούν.

*Στην μακροχρόνια πολιτική σας καριέρα πάντα είχατε έντονες και σαφείς απόψεις για το Κυπριακό. Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη η νέα προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, την ώρα που βλέπουμε την Τουρκία και τον νέο κατοχικό ηγέτη να προτείνουν λύση δύο κρατών, θεωρείται πως βρισκόμαστε προ των πυλών ενός νέου ναυαγίου; Τι θα σήμαινε μια νέα αποτυχία στις προσπάθειες λύσης και ποια είναι η πρόταση σας για να βγούμε από το αδιέξοδο;

Είμαστε έτοιμοι να γκρεμοτσακιστούμε στα βράχια της πενταμερούς του Γκουτέρες. Η Κύπρος πλέει ακυβέρνητη σε φουρτουνιασμένο πέλαγο, το σκάφος μας μπάζει νερά από παντού και το ναυάγιο είναι πέρα από βέβαιο. Όχι ναυάγιο  της πενταμερούς αλλά του Κυπριακού. Όχι της προσπάθειας επίλυσης του προβλήματος, αλλά του Κυπριακού Ελληνισμού. Σε ποιες διαπραγματεύσεις αλήθεια θα πάμε; Να συζητήσουμε τη λύση δύο κρατών; Με τί εφόδια; Την διαλυμένη στρατιωτική και πολιτική μας άμυνα; Την ανύπαρκτη διπλωματία μας; Το φρόνημα του λαού που βρίσκεται στο ναδίρ; Την οικονομία μας που ξεψυχάει; Την ηθική υπόσταση και το κύρος του κράτους μας που διασύρεται σε όλο τον κόσμο και εγκαλείται στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για διαφθορά; Θα πάμε να συνομιλήσουμε με την τουρκία του παρανοϊκού μεγαλομανούς Ερντογάν, του Πορθητή του Καυκάσου, που εισήλθε θριαμβευτικά στην Αμμόχωστο και άρχισε τον εποικισμό της; Πού κατέλαβε την ΑΟΖ μας, αλλά για μάς δεν τρέχει τίποτα; Ούτε καν θέτουμε ως προϋπόθεση την αποχώρηση των τουρκικών σκαφών από την θάλασσά μας; Σε ποιες συνομιλίες θα πάμε με την ΕΕ να μας εμπαίζει, να μας χλευάζει, να μας κοροϊδεύει για τις δήθεν κυρώσεις που θα επιβάλει στην Τουρκία; Με τον διαμεσολαβητή Γκουτέρες να μας νουθετεί "να μην προβαίνουμε σε πράξεις που προκαλούν εντάσεις και μας μιλά για "Βόρειους και Νότιους"; Με τους κατά φαντασίαν συμμάχους που θα έλθουν να μας σώσουν από στρατιωτική επίθεση της Τουρκίας την ώρα που ο Πρόεδρός μας δηλώνει ότι στρατιωτική εμπλοκή με την κατοχική χώρα σημαίνει τον αφανισμό του Ελληνισμού στην Κύπρο; Που αποδέχεται να πάει στις συνομιλίες ως "διοικητής των ρωμιών του νότου";

Δεν πρέπει να πάμε σε συνομιλίες πριν ανακτήσουμε ή αποκτήσουμε -μιας και ποτέ δεν είχαμε- το σθένος, την σπαργή, την αλκή για να συνομιλούμε όχι γονατιστοί και εκλιπαρούντες αλλά επί ίσοις όροις. 

*Ζήσατε εκ των έσω για χρόνια στις Βρυξέλλες τον τρόπο που εργάζονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί. Σήμερα βρισκόμαστε λίγες ώρες πριν την Σύνοδο Κορυφής, στην οποία αν και είναι ξεκάθαρο πως θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις για επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία, πάλι κάποιες χώρες δημιουργούν προσκόμματα. Με απλά λόγια αδιαφορούν για το τι συμβαίνει στα κράτη μέλη της Ε.Ε. και βάζουν ως προτεραιότητα τη διατήρηση των καλών σχέσεων τους με την Άγκυρα. Μήπως η Ε.Ε. περνά μια κρίση ταυτότητας και επιβάλλεται να γίνουν ριζοσπαστικές αλλαγές;

Είναι η ΚΔ που περνάει κρίση, βρίσκεται μονίμως σε κρίση και κατάντησε ο περίγελος των Ευρωπαίων. Η ΚΔ ως "διοίκηση των ρωμιών του νότου" ορμάει περιχαρής και πανευτυχής να λάβει μέρος σε μια άθλια πενταμερή για "να λύσει το Κυπριακό" χωρίς να θέσει ούτε ένα όρο στην κατοχική χώρα. Ούτε καν την απομάκρυνση του τουρκικού στόλου και των ερευνητικών σκαφών και γεωτρυπάνων από την Κυπριακή ΑΟΖ ούτε την αποκατάσταση του Status Quo στην Αμμόχωστο.  

Γιατί περιμένετε κυρώσεις από την ΕΕ;  Γιατί θέλετε η ΕΕ να γίνει βασιλικότερη του βασιλέως; Στον χθεσινό Απόδειπνο μας ενέπαιξαν και πάλιν. Μας συμβούλευσαν  να πάμε σε συνομιλίες για να λύσουμε το Κυπριακό και θα δώσουν παράδες στην Τουρκία για να συνεχίσει τις "έκνομες" ενέργειες της στην Μεσόγειο, τάχα για το "προσφυγικό".

Η ΚΔ ποτέ δεν απαίτησε, ποτέ δεν εκμεταλλεύθηκε την θέση της ως κράτος -μέλος της ΕΕ.  Ποτέ δεν διεκδίκησε τα αυτονόητα. Την αναγνώριση της από την Τουρκία πριν συγκατανεύσει στα πολλαπλά και συνεχή βήματα που έκανε και κάνει η κατοχή χώρα για να αλώσει την ΕΕ. Την υλοποίηση από την Τουρκία των βασικών στοιχειωδών υποχρεώσεων της προς την ΚΔ. Ποτέ δεν προκάλεσε μια κρίση μέσα στην ΕΕ προς όφελος των συμφερόντων της. Ποτέ δεν διεκδίκησε κυρώσεις κατά της Τουρκίας. 

Ξέρετε δεν θα ξεχάσω ποτέ την νύχτα που διέλυσα την συνεδρίαση της μεικτής κοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ-Τουρκίας διότι ο Μπαγίς αποκαλούσε την ΚΔ "διοίκηση των ρωμιών", και τους Κύπριους "φυλή, φάρα, αγέλη". Την επαύριον η «κυβερνησάρα» μας ανέθεσε στην κύπρια επίτροπο να ακούσει και να ελέγξει  την μαγνητοφωνημένη ομιλία του Μπαγίς, και αφού το έπραξε, τους διαβεβαίωσε ότι αυτός ο άθλιος -που αν δεν κάνω λάθος είναι ακόμη στην φυλακή γιατί έκλεβε από τον Ερντογάν- ποτέ δεν είπε κάτι τέτοιο, εγώ δεν είχα κατανοήσει τί άκουγα. Χρειάστηκε να τα επαναλάβει 20 φορές ο Μπαγίς για να του πουν να είναι πιο ευγενικός.     

Τώρα είναι αργά. Ίσως κάποιες μεμονωμένες χώρες να επιβάλουν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία αν το ζητήσουμε και αν είμαστε αρκετά πειστικοί . Αλλά αφού οι υψηλότερες προσδοκίες και ενατενίσεις μας φθάνουν μέχρι την νομιμοποίηση των τετελεσμένων της εισβολής, δηλαδή στην λεγομένη ΔΔΟ, η ΕΕ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα της που συμπίπτουν με μια δικτατορική Τουρκία που θα της αναθέτουν να τους κάνει τις βρομοδουλειές τους, θα τους προμηθεύει γκάζια, θα διαλύει καθεστώτα που δεν τους αρέσουν. Κάποια επιδερμικά μέτρα εναντίον ατόμων, κάποιοι περιορισμοί , αυτό θα είναι όλο. Και λίγο τράβηγμα του αυτιού μέχρι την επόμενη Σύνοδο για να συμμορφωθεί η Τουρκία.

Για να αλλάξει η στάση της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο , πρέπει αυτές οι δύο χώρες-παρίες να δημιουργήσουν μια πανίσχυρη Οικονομία. Και έχουν όλα τα φόντα για να το πράξουν , φτάνει να απαλλαγούν από τους φαύλους που μας καταδυναστεύουν τόσο στην Αθήνα όσο και στην Λευκωσία.  

*Τον περασμένο μήνα  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ζήτησε  από τα κόμματα τις προτάσεις  τους για το θέμα της διαφθοράς. Η διαφθορά μετά και τις  πρόσφατες αποκαλύψεις, αναδεικνύεται σε Λερναία Ύδρα, που αγγίζει όλα τα δώματα, τα κόμματα και τους θεσμούς. Ποιες είναι οι θέσεις σας για το συγκεκριμένο θέμα;

Η διαφθορά κατατρώγει την Κυπριακή Δημοκρατία και την κοινωνία μας από της ιδρύσεως της και για αρκετά χρόνια ακόμη θα συνεχίσει να μας κατατρώει αυτό το σαράκι. Χρειάζεται να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Να πολεμήσουμε την αμορφωσιά, την άγνοια, την διαστροφή του εύκολου πλουτισμού, την ταύτιση της κοινωνικής καταξίωσης με την οικονομική επιτυχία, να απαλλαγούμε από την δικτατορία της ολιγαρχίας του πλούτου που στηρίζεται και στηρίζει μια διεφθαρμένη πολιτική ελίτ αποτελούμενη από αφόρητες μετριότητες. Ζούμε σε συνθήκες ανελευθερίες, οι "αιρετικές φωνές" πνίγονται, θάβονται, θεωρούνται λαϊκισμός, και γελοιοποιούνται. Πρέπει κάποιοι γενναίοι πολίτες να αψηφήσουν τις συνέπειες -γιατί το σύστημα είναι πολύ σκληρό, είναι αδίστακτο- και να ανατρέψουν το σαθρό κατεστημένο. Εμπνέοντας τον λαό με το παράδειγμά τους. Δυστυχώς ο Πρόεδρος δεν έπεισε για τις προθέσεις του να πολεμήσει την διαφθορά. Έπεισε όμως ότι μιλάει για την διαφθορά της επόμενης μέρας και όχι για όλα τα εγκλήματα σε βάρος του λαού που έχουν γίνει μέχρι σήμερα.

*Κάποιοι ανέμεναν μια συνέχεια της συνεργασίας σας με το ΔΗΚΟ μετά τις ευρωεκλογές. Υπήρξε κάποια επαφή; Μπορεί να δούμε ένταξη σας στο ΔΗΚΟ κάποια στιγμή;

Ναι υπήρξαν συνομιλίες με τον Νικόλα, μας έγινε πρόταση που αφορούσε την συμπερίληψη υποψηφίων της Αλληλεγγύης στα ψηφοδέλτια του. Η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από την Αλληλεγγύη. Άλλωστε τόσο οι Προεδρικές εκλογές όσο και οι Ευρωεκλογές άφησαν μια πικρή γεύση σε όλους μας. Από την άλλη, συζητήθηκαν και άλλες προοπτικές για μορφές  συνεργασίας με άλλα κόμματα,  αλλά δεν τελεσφόρησαν  λόγω θεμελιακών διαφορών και πρακτικών δυσκολιών. Όχι δεν θα ενταχθώ ούτε στο ΔΗΚΟ ούτε σε κανένα άλλο Κόμμα, δεν θα εγκαταλείψω ποτέ την Αλληλεγγύη.

*Συνεργαστήκατε με τον  Νικόλα, τόσο στις Προεδρικές  Εκλογές του 2018 όσο και στις  Ευρωεκλογές. Μάλιστα μετά τις  Ευρωεκλογές αφήσατε αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η προεκλογική εκστρατεία από το ΔΗΚΟ και τις συνθήκες της συνεργασίας σας. Ποιες είναι οι σχέσεις σας με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ σήμερα;

Πολύ φιλικές, αλλά δεν πρόκειται να συνεργαστούμε τώρα στις εκλογές. Έχει αποδειχθεί ότι ένας "φιλοξενούμενος" σε ένα ψηφοδέλτιο ποτέ δεν γίνεται αποδεχτός από το Κόμμα που τον φιλοξενεί, γιατί κάτω από τον Πρόεδρο  υπάρχει ένας μηχανισμός με τις δικές του ατζέντες. Η Αλληλεγγύη και εγώ προσωπικά δώσαμε το άπαν των δυνάμεών μου για την επιτυχία του Νικόλα στις προεδρικές εκλογές και για την επανεκλογή μου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτή τη φορά θα κατέλθουμε αυτόνομα και θα αγωνιστούμε σθεναρά για τις Αρχές, τις Αξίες και τα Ιδανικά μας. Γνωρίζετε ότι δεχθήκαμε άδικες και σκληρές επιθέσεις όλα αυτά τα χρόνια με μοναδικό στόχο την ηθική και πολιτική εκμηδένισή μας και την διάλυση του Κινήματος. Δεν τα κατάφεραν και δεν θα τα καταφέρουν.  

*Αναμφίβολα, ο μεγάλος  στόχος της Αλληλεγγύης στις  βουλευτικές εκλογές, είναι η  εξασφάλιση εκείνου του ποσοστού  που θα τη διατηρήσει εντός  της Βουλής. Σε ποιο στάδιο  βρίσκεται ο σχεδιασμός για  τα ψηφοδέλτια και πότε να  αναμένουμε τελικές ανακοινώσεις;

Έχουμε ολοκληρώσει την σύνθεση των ψηφοδελτίων των μεγάλων επαρχιών και πιστεύω ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα είμαστε πανέτοιμοι σε όλη την Κύπρο. Οι καιροί είναι δύσκολοι λόγω της πανδημίας, της άθλιας οικονομικής κατάστασης του λαού, της απαξίωσης της πολιτικής, της γενικής απόσυρσης, της έλλειψης παιδείας, της περιορισμένης δυνατότητας που έχουμε για να ακούγεται η φωνή μας, της οικονομικής δυσπραγίας που βιώνουμε. Ωστόσο, είμαστε σίγουροι ότι όχι μόνο θα μπούμε στην Βουλή αλλά και με αυξημένα ποσοστά.

*Δηλώσατε πρόσφατα, πως δεν θα είστε υποψήφια στη Λεμεσό, ενδεχομένως ούτε στη Λευκωσία. Ετοιμάζεται κάποια έκπληξη; Κάποιες πληροφορίες σας θέλουν να κατέρχεστε στην Κερύνεια, κάτι που αν συμβεί μπορεί να σημαίνει μη εκλογή σας. Θέλετε να στείλετε κάποιο πολιτικό μήνυμα, αν τελικά καταλήξετε σε αυτή σας την απόφαση;

Σίγουρα δεν θα είμαι υποψήφια στην Λεμεσό και η μέχρι στιγμή απόφαση είναι να βρίσκομαι στο ψηφοδέλτιο της Λευκωσίας. Το να μην εκλεγώ στην Κερύνεια σημαίνει ότι καταδικάζετε τους Κερυνειώτες να εκπροσωπούνται συνεχώς από υποστηρικτές της ΔΔΟ, δηλαδή της διχοτόμησης. Έκπληξη δεν θα είναι η συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της Κερύνειας, άλλες θα είναι οι εκπλήξεις. Αυτές που μπορεί να προκύψουν από μια μεγάλη ανατροπή στην πορεία του Κυπριακού.

Ναι σκέφτηκα την Κερύνεια ως χώρο -σύμβολο, ως τόπο καταδικασμένο, ως επαρχία καταγωγής του πατέρα και του συζύγου μου, ως λατρεμένης Ελληνικής γης, και νοιώθω άβολα που την προδίδουν οι ίδιοι οι Κερυνειώτες στηρίζοντας την ΔΔΟ, η οποία ευθύς εξ αρχής την παραχωρεί στην Τουρκία. Αν τελικά είμαι υποψήφια στην Κερύνεια θα ακούσετε και το μήνυμά μου. Η εκλογή μου δεν είναι αυτοσκοπός.

*Όπως και σε άλλα  κόμματα, έτσι και στην Αλληλεγγύη  υπήρξαν κάποιες αποχωρήσεις  στελεχών. Μάλιστα κάποια πρώην  στελέχη σας ετοιμάζονται να  κατέλθουν ως υποψήφιοι με  άλλους κομματικούς σχηματισμούς; Θεωρείτε ότι έβλεπαν πως το  καράβι βουλιάζει και έτρεξαν  να σωθούν πολιτικά;

Εννοείτε ότι όπως οι ποντικοί εγκαταλείπουν πρώτοι ένα καράβι που βουλιάζει έτσι κι αυτοί μας εγκατέλειψαν;Η Αλληλεγγύη είναι γερό σκαρί και δεν βουλιάζει. Η καπετάνισσα είναι έμπειρη. Αν σου πω ότι ανακουφίστηκα με αυτούς που έφυγαν θα με πιστέψεις; Θα χαρώ πολύ να εκλεγεί έστω και ένας και να τον ακούσω να υποστηρίζει την ΔΔΟ.

*Έγιναν κάποιες προσπάθειες  για να υπάρξουν συνεργασίες  από τα κόμματα του Ενδιάμεσου  χώρου στις επικείμενες βουλευτικές. Μάλιστα έγινε γνωστό ότι είχατε κάποιες επαφές με τον κ. Σιζόπουλο και τον κ. Λιλλήκα. Ποιο ήταν το πρόβλημα και δεν προχώρησε αυτή η συνεργασία;

Μόνο και μόνο η χρήση του όρου "ενδιάμεσος χώρος' τον καταδικάζει σε ανυποληψία. Δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα εκλογικής σύμπραξης με την ΕΔΕΚ στις προσεχείς Βουλευτικές εκλογές. Συνομιλήσαμε με το ΔΗΚΟ και την Συμμαχία Πολιτών, αλλά οι προσπάθειές μας για εκλογική συνεργασία δεν τελεσφόρησαν. Δεν αξίζει τον κόπο να αναλύσουμε τώρα τα νεκροτομικά ευρήματα μιας προσπάθειας που δεν πέτυχε, άλλωστε αυτή η Ιστορία επαναλαμβάνεται τακτικά. Και να θυμάστε: Εμείς δεν ανήκουμε σε αντιδιζωνικό μέτωπο, εμείς είμαστε εναντίον της ΔΔΟ. 

*Σας προβληματίζει το  ενδεχόμενο αποτυχίας του Κινήματος  Αλληλεγγύη στις Βουλευτικές; Έχετε  σκεφτεί την επόμενη ημέρα, τόσο  του Κινήματος όσο και εσάς  προσωπικά;

Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο παρόλο που πολλοί θα το επιθυμούσαν. Θα είμαστε στην Βουλή. Το Κίνημα θα τρανέψει γιατί έχει Όραμα και Ηθική κι αυτά τα δυο δεν σκοτώνονται, δεν δολοφονούνται, δεν εκμηδενίζονται. Όσο για μένα, έχω τόσα πολλά να κάνω που θέλω άλλη μια ζωή για να τα προκάνω.

 

Δειτε Επισης

Χριστοδουλίδης: Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να επενδύει στην ενίσχυση του πολιτισμού
Προτεραιότητα η επανέναρξη συνομιλιών για λύση Κυπριακού, λένε οι ΥΠΑΜ Ελλάδας-Κύπρου
Με δεσμεύσεις κονδυλίων ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της ΔΕΦΑ
Άφησαν αιχμές για «σκοπιμότητες» και «μαύρες λίστες» από το ΡΙΚ οι βουλευτές-Αντάλλαξαν πυρά
Απάντησε στην κριτική της αντιπολίτευσης ο ΠτΔ-«Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που μας οδήγησαν στα κοινωνικά παντοπωλεία»
Στεφάνου: Πορευόμαστε με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση προς τις Ευρωεκλογές
Πράσινο Βουλής για αλλαγές στις εκλογικές διατάξεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση
Δείχνει παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της διχοτόμησης η έκθεση των ΗΕ-Υποδείξεις για τα οδοφράγματα
«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα