Στον αστερισμό της Λουτ, ως αντικείμενο τουρκικών εκβιασμών το Κυπριακό

Σχεδόν ένα χρόνο μετά από την τελευταία σημαντική εξέλιξη, το Κυπριακό επανέρχεται στο προσκήνιο, αυτή τη φορά σε σαφώς δυσχερέστερες συνθήκες, κυρίως, λόγω των τουρκικών ενεργειών που δημιουργούν συνεχώς νέα τετελεσμένα, την ώρα που η άλλη πλευρά αυξάνει και τις αξιώσεις της στα ουσιαστικά ζητήματα των διαπραγματεύσεων. 

Μετά από μια πάροδο σχεδόν τριών χρόνων, στην τριμερή του Βερολίνου τον Νοέμβριο του 2019, Αντόνιο Γκουτέρες, Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, επαναβεβαίωσαν τη δέσμευση τους στα βασικά σημεία, ώστε να είναι εφικτή η επανέναρξη των ουσιαστικών συνομιλιών για το Κυπριακό. Ειδικότερα, οι δύο ηγέτες, είχαν επαναλάβει τη δέσμευσή τους για την πρόθεση τους να επαναλάβουν την προσπάθεια, στηριζόμενοι στην κοινή διακήρυξη της 11ης  Φεβρουαρίου 2014, στις συγκλίσεις που οδήγησαν στο Κραν Μοντανά και στα έξι σημεία του πλαισίου Γκουτέρες. 

Ακολούθως, ο Αντόνιο Γκουτέρες, σχημάτισε ένα οδικό χάρτη, βάσει του οποίου δρομολόγησε τις εξελίξεις στην περίοδο την οποία διανύουμε. Ο Γενικός Γραμματέας ανέμενε την ολοκλήρωση της παράνομης εκλογικής διαδικασίας στο ψευδοκράτος, ώστε ο νέος ηγέτης που θα λάμβανε τη λαϊκή εντολή, να μπορούσε να δρα απερίσπαστος από εξωγενείς παράγοντες στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η πρεμιέρα στη νέα προσπάθεια με νέες ιδέες και το ναρκοπέδιο στις Βρυξέλλες

Η αλλαγή σκυτάλης, ωστόσο, στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων, αντί να διευκολύνει, περιέπλεξε ακόμη περισσότερο τα πράγματα, αφού ο νέος κατοχικός ηγέτης, εκλέχθηκε έχοντας κάνει σημαία του προεκλογικού του, τις νέες ιδέες και τη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό. Ο ίδιος θεωρεί πως έλαβε λαϊκή εντολή από τους Τουρκοκύπριους να διαπραγματευτεί υπό νέους όρους, ωστόσο στο ψευδοκράτος διεξάγεται μια μεγάλη συζήτηση, εάν οι πολίτες γνώριζαν αυτές τις προθέσεις του Τατάρ. 

Κι αν τα πράγματα έμοιαζαν πριν πολύ δύσκολα και σύνθετα, σε ότι αφορά στις προσπάθειες δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, οι νέοι παράγοντες που εισήχθησαν στην εξίσωση κάνουν αυτή την προσπάθεια, ακόμη δυσκολότερη και σχεδόν ουτοπική. Αυτό αναμένεται να διαπιστώσει και η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, Αντόνιο Γκουτέρες, για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, σήμερα, κατά τη διάρκεια των συζητήσεων της με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Η συνάντηση της κ. Λουτ με τον κατοχικό ηγέτη θα πραγματοποιηθεί στις έντεκα το πρωί, ενώ η αρχικώς προγραμματισθείσα για τις δύο το μεσημέρι συνάντηση με τον Νίκο Αναστασιάδη, μεταφέρθηκε για τις επτά το βράδυ. 

Ο Ερσίν Τατάρ θα θέσει ενώπιον της Αμερικανίδας διπλωμάτη το πλαίσιο της τουρκικής πρότασης για κατάργηση των συνομιλιών στη βάση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και την υιοθέτηση ως βάση για λύση τα δύο κράτη. Παράλληλα θα επαναλάβει τις θέσεις, για μόνιμη παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί και την συνέχιση των αναχρονιστικών εγγυήσεων. Θέσεις, δηλαδή, που σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από τη δική μας πλευρά. 

Από την πλευρά του, ο Νίκος Αναστασιάδης, θα επαναλάβει στην κ. Λουτ την ετοιμότητα του για να συμμετέχει ενεργά στη νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα, υποδεικνύοντας παράλληλα πως θέσεις και τοποθετήσεις από τα Ηνωμένα Έθνη για αποδοχή των νέων τουρκικών θέσεων, δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές. Παράλληλα, θα εξηγήσει στην κ. Λουτ, πως η διαδικασία σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Άγκυρας, είναι εντελώς ανεξάρτητη από τη διαδικασία που εγκαινιάζει η ίδια για λογαριασμό του Γενικού Γραμματέα. 

Πάντως, σε ότι αφορά το συγκεκριμένο ζήτημα, τη διαδικασία κυρώσεων δηλαδή, η Τουρκία ενεργεί παρασκηνιακά, ώστε τα κράτη που δρουν ως δορυφόροι της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να θέσουν το ζήτημα των εξελίξεων στο Κυπριακό, ως δικαιολογία για νέα αναβολή τις συζήτησης στη Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 10 Δεκεμβρίου. Καθόλου τυχαίο δεν είναι εξάλλου, το γεγονός ότι ενώ αρχικά η Άγκυρα είχε συμφωνήσει για την επίσκεψη Λουτ στη χώρα μετά από τις συζητήσεις που θα είχε με τους δύο ηγέτες, τελικά, ενημέρωσε την απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα, πως η συνάντηση μπορεί να γίνει, λόγω φόρτου εργασίας του Μελβούτ Τσαβούσογλου, μετά τις 11 Δεκεμβρίου. Μετά, δηλαδή από την λήψη των αποφάσεων για λήψη ή μη λήψη κυρώσεων από την Ε.Ε.. 

Ο Μελβούτ Τσαβούσογλου, επί της ουσίας, λειτουργεί εκβιαστικά απέναντι στο Κυπριακό, το οποίο «πετάει» ως δόλωμα, για να αποφύγει η χώρα του τις κυρώσεις που, εάν υιοθετηθούν στο σύνολο τους, όπως προτείνονται από τον Ζοζέπ Μπορέλ, τότε θα επιδεινώσουν, την ήδη παραπαίουσα τουρκική οικονομία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: O απόλυτος παραλογισμός... Βγαίνουν κι από πάνω, καλούν την Ελλάδα σε... διάλογο οι Τούρκοι

Πάντως, η Τζέιν Χολ Λουτ, μετά από τα όσα θα ακούσει από τον Ερσίν Τατάρ και από τον Νίκο Αναστασιάδη, θα μεταβεί στην Αθήνα, όπου θα έχει επαφές για να καταγράψει τις θέσεις και της ελληνικής κυβέρνησης. Το πρόγραμμα της που περιελάμβανε επίσκεψη και στην Άγκυρα, ανατράπηκε, λόγω των τουρκικών ραδιουργιών και πλέον, εναπόκειται στην ίδια και τον Γενικό Γραμματέα, στο τι θα πράξουν στη συνέχεια. Πάντως σε αυτή τη φάση, ο αρχικός σχεδιασμός που προνοεί τη σύγκληση άτυπης πενταμερούς στις αρχές του χρόνου, για τη συζήτηση των διαδικαστικών θεμάτων πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων, δεν φαίνεται να ανατρέπεται. 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών