Η πρεμιέρα στη νέα προσπάθεια με νέες ιδέες και το ναρκοπέδιο στις Βρυξέλλες

Μια νέα περίοδο κινητικότητας στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών με στόχο τη λύση του Κυπριακού, σηματοδοτεί η άφιξη από χθες το βράδυ της Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο, η οποία εγκαινιάζει και επίσημα τον νέο γύρο επαφών της, έχοντας λάβει εντολή, να ξεκλειδώσει τις διαδικασίες που θα επιτρέψουν σε πρώτη φάση τη σύγκληση της άτυπης πενταμερούς και σε μεταγενέστερο στάδιο, μια νέα διάσκεψη για την Κύπρο. 

Η νέα προσπάθεια χαρακτηρίζεται από ένα πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας, κυρίως λόγω των δημόσιων τοποθετήσεων του Ερσίν Τατάρ και της Τουρκίας, που δημιουργούν ένα τεράστιο χάσμα πριν ακόμα ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Η ενοχλητική επανάληψη των τουρκικών θέσεων για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού, εξανεμίζουν και τις ελπίδες των πιο αισιόδοξων παρατηρητών του Κυπριακού, πως μέσα από τη νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα, μπορεί να βγει λευκός καπνός. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τέλη Δεκέμβρη, αρχές Γενάρη η άτυπη πενταμερής-Φόβοι για προσάρτηση κατεχομένων

Η δεδηλωμένη θέση του Αντόνιο Γκουτέρες για αυτή τη φάση, όπως διατυπώθηκε και σε σειρά επιστολών του προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, αλλά και μέσα από τις πρόσφατες δημόσιες τοποθετήσεις του, είναι η τροχοδρόμηση των εξελίξεων, για πραγματοποίηση μιας άτυπης πενταμερούς στον κατάλληλο χρόνο. Στόχος της πενταμερούς δεν θα είναι άλλος από την ορθή προετοιμασία και την επίλυση διαδικαστικών ζητημάτων για μια νέα διάσκεψη για το Κυπριακό. 

Εξάλλου, η αναφορά του για συνέχιση της διαδικασίας από εκεί που έμεινε στο Κρανς Μοντάνα, αποτελεί και έμμεση απάντηση στην τουρκική απαίτηση για αλλαγή της βάσης λύσης του Κυπριακού. Η τουρκική απαίτηση αναμένεται να κατατεθεί και στην ίδια την ειδική απεσταλμένη του Αντόνιο Γκουτέρες από τον Ερσίν Τατάρ, χωρίς όμως αυτό να έχει οποιοδήποτε ουσιαστικό αντίκρισμα. Άλλωστε ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας υπέδειξε πως είναι δικαίωμα της κάθε πλευράς να καταθέτει τις προτάσεις που επιθυμεί. Στο ίδιο μήκος κύματος και η Λευκωσία, υποδεικνύει, πως οι σκέψεις που καταθέτει οποιαδήποτε πλευρά, δεν σημαίνει ταυτόχρονα πως θα γίνουν και αντικείμενο διαλόγου ή διαπραγμάτευσης. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αμετάβλητες οι θέσεις των Ηνωμένων Εθνών για το Βαρώσι-Δεν σχολιάζουν το ψήφισμα του ΕΚ

Το νέο αφήγημα για τις κυρώσεις
Αν και πρόκειται για εντελώς ξεχωριστές διαδικασίες, οι εξελίξεις τρέχουν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ότι αφορά στις διαβουλεύσεις και τις διεργασίες στο παρασκήνιο, ενόψει της Συνόδου Κορυφής της 10ης και 11ης Δεκεμβρίου, όπου οι 27 ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επανεξετάσουν ολόκληρο το φάσμα των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες (σ.σ. οι συνήθεις ύποπτοι) συνδέουν τις επικείμενες εξελίξεις στο Κυπριακό με τις κυρώσεις που επίκειται να επιβληθούν στην Τουρκία. 

Η συγκεκριμένη σχολή σκέψης εμπερικλείεται στο αφήγημα, πως από τη στιγμή που η Τουρκία αποτελεί συνομιλητή στο Κυπριακό και την επόμενη περίοδο θα χρειαστεί να γίνουν μεγάλα και τολμηρά βήματα από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, η Ευρώπη θα πρέπει να αποδείξει έμπρακτα την επιθυμία της για λύση του Κυπριακού. Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να αναβάλει τη συζήτηση για την Τουρκία και κατ΄ επέκταση την επιβολή κυρώσεων έως ότου η προσπάθεια του Αντόνιο Γκουτέρες πάρει σάρκα και οστά. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Διαφωνίες για την Άτυπη Πενταμερή στο Εθνικό-«Θα πάμε», διαμηνύει η Κυβέρνηση

Στήνουν, δηλαδή, ένα ναρκοπέδιο, που θα έχει ως στόχο αφενός τη μη επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα και αφετέρου τη δημιουργία επιπλέον πίεσης στην Αθήνα, αλλά κυρίως στη Λευκωσία, αφού τα τουρκικά πλοία θα συνεχίσουν τις παράνομες έρευνες τους ανενόχλητα στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, ενώ η Τουρκία θα συνεχίσει να δημιουργεί τετελεσμένα στην Αμμόχωστο. Η Λευκωσία προετοιμάζεται προς αυτή την κατεύθυνση και σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του, εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να αναχαιτίσουν μια νέα πρόταση για αναβολή των κυρώσεων στις 10 Δεκεμβρίου. 

Σε ότι αφορά στη συνάντηση με τη Τζέιν Χολ Λουτ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επαναλάβει την ετοιμότητα του για να συμμετέχει στη διαδικασία που θα επιθυμεί ο Αντόνιο Γκουτέρες, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη ανησυχία για τη στάση που κρατά η άλλη πλευρά και τις εξελίξεις στο θέμα της Αμμοχώστου. 

Η Τζέιν Χολ Λουτ δεν αναμένεται να ανοίξει τα χαρτιά της στους δύο ηγέτες, αφού όπως απέδειξαν και οι προηγούμενες επαφές που είχε στην Κύπρο προτιμά να ρωτά και να ακούει χωρίς να σχολιάζει και να μπαίνει σε εις βάθος ανάλυση του Κυπριακού. 

Στην Κύπρο από χθες
Η ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για το Κυπριακό, βρίσκεται από χθες βράδυ στην Κύπρο και σήμερα, αναμένεται να τύχει ενημερώσεις από την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ και τα στελέχη των Ηνωμένων Εθνών για τις τελευταίες εξελίξεις. Η κ. Σπέχαρ, αναμένεται να καταθέσει πλήρη έκθεση των όσων διαμείφθηκαν στην πρώτη συνάντηση γνωριμίας που είχαν Νίκος Αναστασιάδης και Ερσίν Τατάρ στην παρουσία της, καθώς και για τις επαφές που είχε με τις δύο πλευρές, από εκείνη τη συνάντηση μέχρι σήμερα.   

Η Τζέιν Χολ Λουτ θα ακούσει σε ξεχωριστές συναντήσεις τους δύο ηγέτες την Τρίτη. Η συνάντηση της κ. Λουτ με τον Ερσίν Τατάρ έχει προγραμματιστεί για τις έντεκα το πρωί και με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις επτά το βράδυ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της, ακολούθως θα μεταβεί στην Αθήνα όπου θα έχει συνομιλίες με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στο πλαίσιο των επαφών της με τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις. Το ταξίδι της στην Άγκυρα και το Λονδίνο δεν έχει προγραμματιστεί μέχρι στιγμής, ωστόσο η Αμερικανίδα διπλωμάτης, είναι ήδη σε επικοινωνία και θα συνεχίσει τις τηλεδιασκέψεις με το Λονδίνο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ενημερώνεται από τη Σπέχαρ πριν τις συναντήσεις της Τρίτης με τους ηγέτες η Λουτ

Δειτε Επισης

LIVE: Έστειλε μήνυμα για αλλαγή ο Αρμεύτης, μίλησε για «καθαρές δουλειές» ο Νικολαΐδης στη Λεμεσό
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για δημοτικές εκλογές και ΕΟΑ
ΗΠΑ για τον ανθρωπιστικό διάδρομο-«Σε ετοιμότητα τα σκάφη να ξεκινήσουν όταν δοθεί η εντολή»
ΟΗΕ: Ο θαλάσσιος διάδρομος μέσω της Κύπρου βοήθησε, αλλά δεν αρκεί για την παράδοση μέσω ξηράς
Δημοσκόπηση IMR: Προβάδισμα Γιάννη Αρμεύτη στον Δήμο Λεμεσού
Κάνει αρχή στο Βερολίνο, ανιχνεύει θέσεις και προθέσεις πριν επιστρέψει στην Κύπρο η Ολγκίν
Τήρηση διεθνούς δικαίου ζητά η Αννίτα με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας Αρμενίων
Πρόεδρος: Η αντιμετώπιση προκλήσεων στην ενέργεια ο μεγάλος στόχος για ανταγωνιστικότητα οικονομίας
Κ. Ιωάννου: Το μεταναστευτικό είναι εδώ για να μείνει και έχει πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές προεκτάσεις
Η Κύπρος μεταξύ των θεμάτων που συζήτησαν με Ερντογάν και Στάινμαϊερ