Εισβάλλουν σαν φαντάσματα στην πόλη φάντασμα...

Με τους Σουλτάνους της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που μετά μάχη επισκέπτονταν για να επιθεωρήσουν τις κατακτημένες περιοχές και νά πάρουν τα καλύτερα λάφυρα, μοιάζει ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος ετοιμάζει ακόμα ένα, ίσως το προκλητικότερο μέχρι σήμερα βήμα, με την αυριανή επίσκεψη του στο Βαρώσι. 
 
Ο στρατός και οι υποστηρικτές του επιδόθηκαν τις τελευταίες ημέρες σε πυρετώδεις προτοιμασίες, ώστε να τον υποδεκτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Δίπλα στα ερείπα που προκάλεσαν οι Αττίλες 46 χρόνια πριν, οι φρεσκοβαμμένοι δρόμοι και τα εισαγόμενα από την Τουρκία εποχιακά λουλούδια, θα καταδεικνύουν το προφανές. Ότι αυτοί που διασκεδάζουν με φιέστες και πανηγύρια, είναι απλοί επισκέπτες, τουρίστες και προσωρινοί. Εισβάλλουν δηλαδή σαν φαντάσματα σε μια πόλη φάντασμα που παραμένει ερειπωμένη δεκαετίες, περιμένοντας καρτερικά τους νόμιμους κατοίκους της. 
 
Ούτε τις φωνές από την Ε.Ε. ούτε τις φωνές από άλλους διεθνείς παράγοντες ακούει ο Ερντογάν. Είναι αποφασισμένος να συμμετέχει στο αυριανό πανηγύρι, το οποίο οι Αμμοχωστιανοί χαρακτήριζουν τρίτη εισβολή. Οι εορτασμοί για την ανακήρυξη του ψευδοκράτους ξεκινούν από σήμερα με σειρά εκδηλώσεων στις οποίες θα συμμετέχει ο Ερσίν Τατάρ. 
 
Ο κατοχικός ηγέτης θα απευθύνει διάγγελμα προς τους Τουρκοκύπριους και τους έποικους, ενώ στη συνέχεια θα ριφθούν 21 χαιρετιστήριες βολές. Στη συνέχεια θα γίνει και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ και στο μνημείο της ΤΜΤ επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ανέγερση του μνημείου του Ραούφ Ντενκτάς. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Έτοιμα τα τραπέζια για το πικ νικ του Ερντογάν-«Σε συναγερμό» το ψευδοκράτος
 
Το πρόγραμμα της Κυριακής
Την Κυριακή θα γίνει τελετή στο μνημείο του Ατατούρκ στην κατεχόμενη Λευκωσία στις 12.00 το μεσημέρι, ενώ η «επίσημη» στρατιωτική παρέλαση στην λεωφόρο Δρ. Φαζίλ Κιουτσιούκ θα πραγματοποιηθεί στις 12.30. 
 
Μέχρι σήμερα, δεν έχει ανακοινωθεί τι θα περιλαμβάνει η παράνομη επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν. Πάντως θα τον συνοδεύουν οκτώ υπουργοί του και ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης (ΜΗΡ), Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τ/κ μέσα η αφιξη του αναμένεται γύρω στο μεσημέρι και ο Τούρκος Πρόεδρος  θα λάβει μέρος στους εορτασμούς και θα παραστεί στα εγκαίνια του νέου νοσοκομείου πανδημίας στην κατεχόμενη Λευκωσία και αργότερα θα μεταβεί για πικνίκ στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.
 
Στο μεταξύ λόγω της άφιξης του Ερντογάν στα κατεχόμενα το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμου θα είναι κλειστό για πτήσεις απο τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ. Αύριο, αναμένεται να ανοίξει και νέο σημείο εισόδου για το κοινό στο Βαρώσι και θα δοθούν για χρήση κι άλλες λεωφόροι. Το νέο σημείο εισόδου θα είναι δίπλα στην πύλη της λέσχη αξιωματικών, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία αναφέρει ότι έγινε καθαρισμός του δρόμου μέχρι και σε ακτίνα οκτώ χιλιομέτρων από την εν λόγω πύλη και θα γίνει ασφαλτόστρωση.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κλείνουν για μια μέρα την Τύμπου για την πτήση του Ερντογάν-Πυρετώδεις προετοιμασίες στο Βαρώσι
 
Σήμερα θα είναι και η τελευταία ημέρα των προετοιμασιών στο ψευδοκράτος για την υποδοχή Ερντογάν. Στο Βαρώσι, γίνεται καθαρισμός της περιοχής και αναδιαμορφώνεται το περιβάλλον, ενώ στα αριστερά της εισόδου προς την περίκλειστη πόλη φτιάχνεται χώρος ενοικίασης ποδηλάτων και ένα μπουφέ για να προσφέρονται δωρεάν φαγητά και ποτά στους εισβολείς στην πόλη του Ευαγόρα. 
 
Χθες Παρασκευή, ο Μελβούτ Τσαβούσογλου επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά τα κατεχόμενα, για να επιθεωρήσει, όπως έγραψε στο twitter τις εργασίες πριν την επίσκεψη Ερντογάν, ωστόσο οι πραγματικοί λόγοι της επίσκεψης του δεν έγιναν γνωστοί. Πάντως είχε συνάντηση με τον Κουντρέτ Οζερσάι, ο οποίος το τελευταίο διάστημα τηρεί αποστάσεις, τόσο από τον Ερσίν Τατάρ όσο κι από την Άγκυρα. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αιφνιδιαστική επίσκεψη Τσαβούσογλου στα κατεχόμενα λίγο πριν την άφιξη Ερντογάν
 
Φωνάζουν οι Ευρωπαίοι
Σε μια άλλη εξέλιξη η Ε.Ε. μέσω του εκπροσώπου της Κομισιόν Πήτερ Στάνο κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για τα Βαρώσια. Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε στο ΚΥΠΕ ότι «έχουμε επικοινωνήσει με τις τουρκικές αρχές σε διαφορετικά επίπεδα για να εκφράσουμε τις σοβαρές ανησυχίες μας για τις δράσεις στα Βαρώσια 

Όπως σημείωσε, «την Πέμπτη, η Γενική Γραμματέας της ΕΥΕΔ Χέλγκα Σμιντ έθεσε αυτά τα ζητήματα στον Πρέσβη της Τουρκίας στην ΕΕ. Σχετικά με τα Βαρώσια, η ΕΕ επιβεβαίωσε, μεταξύ άλλων, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 1ης Οκτωβρίου, το καθεστώς των Βαρωσίων, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ιδίως στα ψηφίσματα 550 (1984) και 789 (1992)», ανέφερε ο Πήτερ Στάνο.

«Δεν πρέπει να γίνουν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις», πρόσθεσε. «Η ΕΕ καλεί σε σεβασμό αυτών των ψηφισμάτων και ζητεί την άμεση αντιστροφή των πρόσφατων ενεργειών και την αποφυγή περαιτέρω μονομερών δράσεων που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί», κατέληξε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Eις ώτα μη ακουόντων οι ευρωπαϊκές φωνές προς την Τουρκία για ΑΟΖ και Βαρώσι
 
Σε συναγερμό ο Δήμος Αμμοχώστου
Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιεί πικ νικ στο Βαρώσι, ο Δήμος Αμμοχώστου θα συνεδριάζει εκτάκτως.
 
Σε γραπτή ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου αναφέρεται ότι «έχει εξασφαλιστεί ειδική άδεια από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, ώστε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμμοχώστου να συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή στις 12:30 το μεσημέρι στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια».
 
Την Παρασκευή μάλιστα ο Δήμος ανακοίνωσε ότι αρχίζει νέα εκστρατεία ευαισθητοποίησης με στόχο την επιστροφή στην κατεχόμενη πόλη. «Το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης των Βαρωσίων συνιστά μια τρίτη εισβολή. Ο Δήμος Αμμοχώστου αναλαμβάνει την πρωτοβουλία για την διενέργεια μιας μεγάλης εκστρατείας  ευαισθητοποίησης, η οποία διατυπώνει με μαχητικότητα το αυτονόητο, την επιθυμία για επιστροφή στην κατεχόμενη πόλη αλλά και την αποφασιστικότητα των κατοίκων να μην εκχωρήσουν τα νόμιμα δικαιώματά τους».
 
Προστίθεται ότι «η προκλητική επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα και η διοργάνωση της κακόγουστης φιέστας προκαλούν τα αντανακλαστικά των Αμμοχωστιανών για να φωνάξουν: «Δεν ξοφλήσαμε!». Είμαστε ακόμα εδώ, αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τις ρίζες, τον πολιτισμό και την ιστορία μας».
 
Η νέα εκστρατεία «αρχίζει με βίντεο που προβάλλεται στα κοινωνικά δίκτυα και θα κλιμακωθεί με σειρά αναρτήσεων, μηνυμάτων, εικόνων και δράσεων στην Κύπρο και το εξωτερικό. Σαράντα έξι χρόνια απουσίας είναι πολλά, αλλά μας πεισμώνουν για να επιμένουμε, να διεκδικούμε και να ελπίζουμε», καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Αμμοχώστου.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Τρίτη εισβολή το άνοιγμα της περίκλειστης… Δεν ξοφλήσαμε»
 
Φωνάζουν και οι Τουρκοκύπριοι
Έντονες διαμαρτυρίες προκαλούν και στα κατεχόμενα οι προκλητικές ενέργειες των Τατάρ και Ερντογάν. Ο πρώην κατοχικός ηγέτης, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σε συνέντευξη που παραχώρησε κατηγόρησε την Τουρκία για τις ενέργειές της στο Βαρώσι. «Επειδή ντρεπόμασταν. Δεν έμεινε ούτε πόρτα, ούτε παράθυρο. Τα είχαν πάρει όλα. Τώρα εμείς πάμε σε εκείνα τα ερείπια και κάνουμε πικνίκ. Λέμε σε όλο τον κόσμο ‘να έτσι είμαστε’. Τι ντροπή, τι παράξενο πράγμα».
 
Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ταλάτ μιλούσε σε τηλεοπτική εκπομπή στο κανάλι Γκεντς στο οποίο ανέφερε πως λόγω της πολιτικής ανασφάλειας που επικρατεί στα κατεχόμενα, η Τουρκία παρεμβαίνει και κάνει κομμάτια τη δημοκρατία στην τ/κ κοινότητα. Και στο παρελθόν έγιναν παρεμβάσεις, αλλά όχι σε αυτό το βαθμό, πρόσθεσε.
 
Η συντεχνία των εργαζομένων στον Τύπο (Basin Sen) και η «Αριστερή Κίνηση» εξέφρασαν στήριξη στην εκδήλωση του «Ανεξάρτητου Δρόμου» το μεσημέρι της ερχόμενης Κυριακής με αφορμή την επίσκεψη Ερντογάν στα κατεχόμενα, ενώ σήμερα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου «Μπαράκα» άφησαν το καλάθι πικνίκ έξω από το γραφείο του Ερσίν Τατάρ. Η εκδήλωση – πορεία της Κυριακής έχει τον τίτλο «Αυτοί στο πικνίκ, εμείς στις αλάνες».

 

Δειτε Επισης

Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Καταζητούμενοι από την Interpol εντοπίστηκαν στα κατεχόμενα
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Ανακηρύχθηκαν οι αντιδήμαρχοι Ερήμης, Καντού και Σωτήρας στη Λεμεσό
Θεώρησε πως θα έστελνε λανθασμένα μηνύματα στην κοινωνία το Εφετείο εάν ανέστελλε την ποινή του 82χρονου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί