Κυριακή 16 Μαϊ, 2021 | Επικοινωνία
trans gif

Άκουσε το γνωστό τροπάρι της αλληλεγγύης, απαίτησε πράξεις από Μέρκελ-Μισέλ

  10/09/2020 08:13
Άκουσε το γνωστό τροπάρι της αλληλεγγύης, απαίτησε πράξεις από Μέρκελ-Μισέλ

Άκουσε το γνωστό τροπάρι της αλληλεγγύης, απαίτησε πράξεις από Μέρκελ-Μισέλ

  10/09/2020 08:13
Χωρίς να ακούσει κάτι διαφορετικό από τα όσα ακούει το τελευταίο διάστημα από επίσημα χείλη σε Βερολίνο και Βρυξέλλες, συμμετείχε στην κρίσιμη τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε το απόγευμα της Πέμπτης ο Σαρλ Μισέλ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους, παραπέμποντας για ακόμα μια φορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 24ης Σεπτεμβρίου, ενώ περιορίστηκαν στο να επαναβεβαιώσουν την αλληλεγγύη τους προς την Κύπρο.
 
Τόσο η Γερμανίδα Καγκελάριος όσο και ο Μισέλ, προσπαθούν να αποφύγουν όπως ο διάβολος το λιβάνι , τη λήψη αυστηρών κυρώσεων κατά της Τουρκίας και το επόμενο διάστημα, αναμένεται να αναλάβουν νέες πρωτοβουλίες που θα αφήνουν ανοικτή την πόρτα για να μην ληφθούν τελικές αποφάσεις στις 24 Σεπτεμβρίου.
 
 
Πάντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, φρόντισε να υποδείξει πως το λιγότερο που αναμένει η Λευκωσία είναι η Ε.Ε. να περάσει από τα λόγια στις πράξεις και η ρητορική αλληλεγγύη να σφραγιστεί έμπρακτα και με τρόπο που θα υποχρεώσει την Τουρκία να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ και την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
 
«Η Ε.Ε. έφτασε η ώρα να περάσει από τα λόγια στις πράξεις, σε ότι αφορά τις πειρατικές της ενέργειες της Τουρκίας στην αν. Μεσόγειο. Απαιτείται σταθερή και στοχευμένη αποφασιστικότητα για να σταματήσει η Τουρκία τις παράνομες ενέργειες της στην ΑΟΖ της Κύπρου, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή», έγραψε αμέσως μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε γραπτή δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος, σημειώνει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε εκτεταμένα στις τουρκικές προκλήσεις και παράνομες ενέργειες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας ότι δεν θα πρέπει σε καμία των περιπτώσεων να υποβαθμιστεί η βαρύνουσα σημασία της κατάστασης όπως διαμορφώνεται ως αποτέλεσμα της τουρκικής επιθετικότητας και ότι η Ε.Ε. πρέπει να μετουσιώσει την έκφραση αλληλεγγύης σε αποφασιστικές ενέργειες.

Επισήμανε, παράλληλα ότι οι διπλωματικές προσπάθειες από πλευράς Ένωσης, δυστυχώς δεν επέφεραν θετικό αποτέλεσμα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί η δέουσα προσοχή στην κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και να υπάρξει άμεσα αποφασιστική δράση, ώστε να σταλεί ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ε.Ε. παραμένει ενωμένη για αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών της.

«Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συνεχίσουν να τίθενται σε κίνδυνο τα κυριαρχικά δικαιώματα και η κυριαρχία κρατών μελών. Έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.  

Υπενθυμίζεται ότι στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, πέραν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μαζί με μια ομάδα ευρωπαϊκών κρατών, δηλαδή άλλες πέντε ευρωπαϊκές χώρες, και συγκεκριμένα τις Εσθονία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία και Σλοβενία. Πάντως ο νέος τρόπος των τηλεδιασκέψεων με ομάδες κρατών, η σύνθεση των οποίων μοιάζει μπερδεμένη, είναι ένας ακόμη παράγοντας που προκαλεί ερωτήματα στη Λευκωσία.
 
Η νέα τακτική, δεν είναι ξεκάθαρο κάτω από ποιες προϋποθέσεις αποφασίστηκε από τον ίδιο τον Σαρλ Μισέλ και την Άγκελα Μέρκελ. Πάντως τέτοιου τύπου νέες τηλεδιασκέψεις αναμένεται να λάβουν χώρα το επόμενο διάστημα, προκειμένου να προετοιμαστεί η επερχόμενη ειδική Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα λάβει χώρα στις 24 Σεπτεμβρίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα δύο στρατόπεδα των MED7-Ξεκαθαρίζουν προθέσεις για τις τουρκικές προκλήσεις

Για να σχολιάσετε κάντε κλικ εδώ
 
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Πίσω στην αρχή της σελίδας