Ανανέωσε τη Navtex του Oruc Reis για άλλες τρεις μέρες η Τουρκία

Στον αέρα βρίσκεται γι' άλλη μια φορά η προσπάθεια για έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου, αφού η Τουρκία τραβάει και πάλι το σχοινί, ανανεώνοντας για ακόμη τρεις ημέρες την παράνομη Navtex για τις έρευνες του Oruc Reis, νότια του Καστελορίζου και δυτικά της Πάφου. 

Την ώρα που μια νέα γερμανική πρωτοβουλία βρισκόταν στο προσκήνιο για έναρξη του διαλόγου στις 28 Αυγούστου με τη νέα τουρκική Navtex η όποια προσπάθεια μπαίνει στο περιθώριο, αφού η Αθήνα δια στόματος του Έλληνα Πρωθυπουργού έχει ξεκαθαρίσει ότι κανένας διάλογος δεν πρόκειται να ξεκινήσει με το Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός διεμήνυσε σε όλους τους τόνους προ ημερών-και στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών - ότι η Αθήνα είναι πανέτοιμη για διάλογο με την Τουρκία αλλά όχι υπό την απειλή των όπλων και όσο η Άγκυρα προκαλεί ένταση σε ξηρά, θάλασσα και αέρα στην ευρύτερη περιοχή.

Αυτός είναι ο μοναδικός και απαράβατος όρος που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση για την επανέναρξη συνομιλιών με την Τουρκία για τη μοναδική διαφορά των δύο χωρών - όπως υπογραμμίζει παγίως η Αθήνα - που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Τις τελευταίες ημέρες, οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας, ήταν έτοιμοι να ενεργοποιηθούν σε περίπτωση που το Oruc Reis αποχωρούσε στις 24 Αυγούστου από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

Πλέον μετά από αυτή την εξέλιξη, το σενάριο που ήθελε επανέναρξη του διαλόγου στις 28 Αυγούστου τίθεται εν αμφιβόλων, αφού τα νέα δεδομένα όπως είναι φυσικό προκάλεσαν τη δυσφορία στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Συμπληρώνει δύο εβδομάδες ερευνών το Oruc Reis

Υπενθυμίζεται ότι το Oruc Reis βρίσκεται εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, υπό τη συνοδεία πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, ενώ σε κοντινή απόσταση, πλοία του ελληνικού ναυτικού παρακολουθούν στενά τις κινήσεις του. 

Τα νέα αγκάθια στις συνομιλίες 

Πάντως, ακόμη κι αν συμφωνηθεί η επανέναρξη των διερευνητικών επαφών, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτομάτως ξεκινά ο διάλογος Ελλάδας-Τουρκίας.

Τα «αγκάθια» είναι πολλά και στην Αθήνα εξετάζουν πολλά σενάρια που μπορούν να συμβούν. Υπάρχει η πιθανότητα να έχει συμφωνηθεί η έναρξη των διερευνητικών και η Άγκυρα να την «τορπιλίσει» εκ νέου με το επιχείρημα ότι η ελληνική κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση στη Βουλή τις συμφωνίες για την ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία.

Ενδέχεται επίσης στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου η Τουρκία να στείλει ένα ερευνητικό σκάφος στα νότια της Κρήτης στο πλαίσιο του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Τότε η Ελλάδα είναι βέβαιο ότι θα αποχωρήσει από όποια διαδικασία διαλόγου και βέβαια δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Τουρκία να αποφασίσει να ανανεώσει την ισχύουσα Navtex του Oruc Reis, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει κανένας διάλογος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ