Δίνει καρότο, δείχνει μαστίγιο η Ε.Ε. στην Τουρκία-Οι νέοι οδοί και οι κυρώσεις

Ιδιαιτέρως θερμοί και με την Τουρκία να συντηρεί στα ύψη τις θερμοκρασίες της έντασης στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου αναμένονται οι επόμενοι μήνες, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχοντας διαρκώς στο μικροσκόπιο της τις κινήσεις της Άγκυρας, μελετά τρόπους κατευνασμού της και προβαίνει σε ασκήσεις επί χάρτου για όλα τα πιθανά σενάρια.  
 
Προτεραιότητα των Βρυξελλών, όπως ξεκάθαρα διαφαίνεται και από το αποτέλεσμα της προχθεσινής συνεδρίας του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., αποτελεί η αποκλιμάκωση της έντασης μέσω του διαλόγου, εξ’ ου και η εξουσιοδότηση που δόθηκε στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ να εξερευνήσει νέες οδούς για τη μείωση των εντάσεων και την προώθηση της κατανόησης, αυστηρά στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου που κατά καιρούς υιοθετήθηκαν και χωρίς ο κ. Μπορέλ να λαμβάνει εντολή για επίσημη διαπραγμάτευση με την Τουρκία.
 
Το τελευταίο, δηλαδή το γεγονός ότι στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ε.Ε. δεν δόθηκε εντολή για επίσημη διαπραγμάτευση με την Τουρκία, είναι κάτι το οποίο αποτιμάται ιδιαιτέρως θετικά από τη Λευκωσία, αφού κάτι τέτοιο αποτελούσε επιδίωξη της Άγκυρας και όσων κρατών-μελών της Ε.Ε. προέκριναν τη λήψη μιας τέτοιας απόφασης. Την ίδια ώρα από την άλλη, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται η πραγματικότητα πως για μια ακόμη φορά αποτυπώθηκε η έλλειψη απαιτούμενης βούλησης από συγκεκριμένες χώρες για λήψη άμεσων μέτρων εναντίον της Τουρκίας, επιβεβαιώνοντας με τον τρόπο αυτό εκ νέου την ανεκτικότητα με την οποία προσεγγίζουν την τουρκική προκλητικότητα στην ανατολική Μεσόγειο.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: H ανοχή των ισχυρών, οι αδύναμοι γείτονες και το λάθος που περιμένουν
 
Βεβαίως, ως μοχλός πίεσης, η προοπτική λήψης μέτρων και επιβολής κυρώσεων παραμένει στο κάδρο των τρόπων με τους οποίους η Ε.Ε. ευελπιστεί πως θα μπορούσε να τιθασεύσει την ατίθαση Τουρκία. Με τον Ζοζέπ Μπορέλ, ωστόσο, να καθιστά σαφές πως κάτι τέτοιο αποτελεί την ύστατη λύση, καθότι, όπως διαμήνυσε, οι κυρώσεις συνιστούν εργαλείο και όχι αυτοσκοπό. Αυτό που ουσιαστικά υπέδειξε με έμφαση ο κ. Μπορέλ, είναι την ούτως ή άλλως ξεκάθαρη προσέγγιση της Ε.Ε., ή μιας μερίδας ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, πως σε καμία περίπτωση δεν θα επιθυμούσε, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα, μια μετωπική σύγκρουση με την Τουρκία.
 
Αντιθέτως, αυτό που φαίνεται να επιδιώκεται από την Ε.Ε. είναι να κερδηθεί όσο το δυνατό περισσότερος χρόνος, με την ελπίδα προφανώς ότι διά των συζητήσεων και διά της πειθούς, η Τουρκία θα αναθεωρήσει τη στάση της σε σειρά ζητημάτων που άπτονται των ευρωτουρκικών σχέσεων και δη σε ό,τι ειδικότερα μας αφορά, την επιθετικότητά της κατά της Κύπρου και της Ελλάδας.   
 
Με την επιλογή των κυρώσεων πάντως να βρίσκεται στο τραπέζι, αυτό που θα αποτελέσει ζητούμενο και θα κρίνει για μια ακόμη φορά τον βαθμό αποφασιστικότητας των Ευρωπαίων να συνετίσουν την Τουρκία, είναι όταν και εφόσον χρειαστεί να χρησιμοποιηθούν τα όποια μέτρα εναντίον της, αυτά να έχουν πραγματικά αποτρεπτικό χαρακτήρα και να της προκαλούν ουσιαστικό κόστος. Σε διαφορετική περίπτωση, εάν δηλαδή οι όποιες κυρώσεις και μέτρα σε βάρος της Άγκυρας δεν κινούνται στο προαναφερθέν πλαίσιο και επιβάλλονται απλώς για να επιβληθούν όπως λίγο-πολύ συνέβη στο πρόσφατο παρελθόν, κανείς δεν θα πρέπει να αναμένει μετακίνηση της Άγκυρας από τις προκλητικές συμπεριφορές και αξιώσεις της.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ιωάννα Συγκρασίτη: H απουσία κυρώσεων οδηγεί τον Ερντογάν να κάνει ό,τι θέλει
 
Οι τομεακές κυρώσεις
Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων ως καινούργιο δεδομένο που προκύπτει από το προχθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων είναι η απόφαση που λήφθηκε, με αφορμή ακριβώς τη συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και των απειλών κατά της Ελλάδας, για ετοιμασία εγγράφου επιλογών για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Πρόκειται για έγγραφο το οποίο θα ετοιμάσει Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και το οποίο θα περιλαμβάνει επιλογές τομεακών κυρώσεων. Δηλαδή, κυρώσεων που θα άπτονται συγκεκριμένων τομέων, όπως μπορεί να είναι για παράδειγμα αυτός του τουρισμού, της ενέργειας, της οικονομίας κτλ.  
 
Επισημαίνεται πως μέχρι σήμερα δεν υπήρχε από την Ε.Ε. οποιαδήποτε απόφαση για τομεακές κυρώσεις, και σκοπός είναι το έγγραφο επιλογών που θα ετοιμαστεί ν’ αξιοποιηθεί σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την παράνομη δραστηριότητά της στην κυπριακή ΑΟΖ ή υλοποιήσει τις απειλές της κατά της Ελλάδας.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιλογές για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας διερευνά η Ε.Ε.
 
Τα στοχευμένα μέτρα
Την ίδια ώρα, σε συνέχεια των αποφάσεων που λήφθηκαν τον Ιούλιο του 2019 αναφορικά με την έκνομη συμπεριφορά της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, και οι οποίες αφορούσαν την λήψη στοχεύμενων μέτρων κατά φυσικών και νομικών προσώπων, κατά το προχθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων υποβλήθηκαν νέα ονόματα, τόσο φυσικών όσο και νομικών προσώπων.
 
Στο πλαίσιο αυτό, αύριο Πέμπτη θα αρχίσει στην αρμόδια τεχνοκρατική ομάδα εργασίας της Ε.Ε.(Relex) η συζήτηση επί των νέων ονομάτων που έχουν υποβληθεί, ώστε αφού παρουσιαστούν τα απαραίτητα στοιχεία που να αποδεικνύουν την εμπλοκή τους στο παράνομο γεωτρητικό πρόγραμμα που υλοποιεί η Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ, να ληφθούν και οι περαιτέρω σχετικές αποφάσεις.   
 
Τα επόμενα βήματα
Όσον αφορά τα επόμενα βήματα, παρόλο που η επόμενη προγραμματισμένη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. με θέμα συζήτησης το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι για τα τέλη Αυγούστου στο Βερολίνο, αυτό που αποφασίστηκε κατά την προχθεσινή συνεδρία είναι πως αναλόγως των εξελίξεων δεν αποκλείεται να υπάρξει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιδίωξη της Αθήνας οι στοχευμένες κυρώσεις στην τουρκική οικονομία
 
Βεβαίως, οι τουρκικές προκλήσεις αναμένεται να απασχολήσουν και το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που θα πραγματοποιηθεί το διήμερο 17 και 18 του τρέχοντος μήνα, δηλαδή την ερχόμενη Παρασκευή και το Σάββατο, παρόλο που βασικό αντικείμενο της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής είναι το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και η προσπάθεια επίτευξη συμφωνίας επ’ αυτού. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα στο Συμβούλιο-Υπομονή συνέστησε ο Πρόεδρος

Ενόψει και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου επί τάπητος όπως έχει προαναφερθεί αναμένεται να τεθεί και η επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης βρέθηκε χθες στην Αθήνα όπου συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προς συντονισμό των ενεργειών των δύο κυβερνήσεων. Αναστασιάδης και Μητσοτάκης ενημερώθηκαν νωρίτερα από τους Νίκο Χριστοδουλίδη και Νίκο Δένδια σχετικά με τις αποφάσεις και όλα όσα συζητήθηκαν κατά το προχθεσινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αποφασιστικότητα Λευκωσίας-Αθήνας για αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας

Δειτε Επισης

Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία
Ε/κ και Τ/κ κόμματα ενθαρρύνουν προσπάθειες επανέναρξης συνομιλιών για Κυπριακό