Επιλογές για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας διερευνά η Ε.Ε.

Έγγραφο επιλογών για περαιτέρω μέτρα εναντίον της Τουρκίας συμφωνήθηκε από τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ε.Ε. όπως ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης, με αφορμή την συνέχιση των τουρκικών γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και των απειλών εναντίον της Ελλάδας.
 
Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. ξεκίνησε στις 10 το πρωί και ολοκληρώθηκε λίγο πριν από τις 16.00.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ψάχνουν τρόπο να δαμάσουν το θηρίο οι ΥΠΕΞ-Ενώπιον τους οι ευρωτουρκικές σχέσεις
 
Παράλληλα, θα συνεχιστούν οι εργασίες επί των προτάσεων της Κύπρου για πρόσθετες κυρώσεις, σύμφωνα με προηγούμενες αποφάσεις του Συμβουλίου, ενώ για τον σκοπό αυτό θα συνεδριάσει η Relex την Πέμπτη.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν υπήρξε απόφαση από τους Υπουργούς Εξωτερικών για να δοθεί εντολή, ώστε να γίνει διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Ωστόσο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ θα διερευνήσει τρόπους για μείωση της έντασης με την Τουρκία αυστηρά στη βάση των όσων κατά καιρούς συμφωνήθηκαν και βρίσκονται στα συμπεράσματα του Συμβουλίου. Η συζήτηση για το μέλλον των ευρωτουρκικών σχέσεων θα συνεχιστεί στο Βερολίνο τον Αύγουστο.
 
Το Συμβούλιο καταδίκασε έντονα την απόφαση της Τουρκίας για την Αγία Σοφία και καλεί την τουρκική Κυβέρνηση να επανεξετάσει την απόφασή της. 
 
Ευρύτατη συναίνεση για περαιτέρω μέτρα
Όπως δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Νίκος Δένδιας, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου, «κατόπιν αιτήματος της Ελλάδος, υπήρξε ευρύτατη συναίνεση για την εκπόνηση καταλόγου περαιτέρω μέτρων εάν η Τουρκία προχωρήσει την παραβατική συμπεριφορά της».
 
«Η κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικότητας και ο εξαυταρχισμός της Τουρκίας ήταν στο επίκεντρο της συζήτησής μας. Υπήρξε ισχυρή καταδίκη της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Ζητήθηκε, μάλιστα, από την Τουρκία να αναθεωρήσει και να αναστρέψει την απόφασή της», είπε.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιδίωξη της Αθήνας οι στοχευμένες κυρώσεις στην τουρκική οικονομία
 
«Αναφέρθηκα, κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου, στις σοβαρές επιπτώσεις της τουρκικής παραβατικότητας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε. «Είμαι ικανοποιημένος, διότι οι εταίροι εξέφρασαν αλληλεγγύη έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Υπήρξε ευρύτατη συναίνεση να εκπονηθεί, κατόπιν αιτήματός μας, κατάλογος κατάλληλων περαιτέρω μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, που θα επιτρέψουν στην ΕΕ να απαντήσει αποτελεσματικά εάν η Τουρκία προχωρήσει στην παραβατική συμπεριφορά της», τόνισε.
 
Συμφωνήσαμε όπως ο κ. Μπορέλ διερευνήσει τρόπους για τη μείωση των εντάσεων με την Τουρκία, αυστηρά, όμως, στη βάση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου, πρόσθεσε.
 
Διευκρίνισε ότι η τουρκική παραβατικότητα θα συζητηθεί, κατόπιν επιθυμίας της ελληνικής και της κυπριακής πλευράς, εκ νέου στο άτυπο Συμβούλιο του Αυγούστου στο Βερολίνο και όχι στο τακτικό Συμβούλιο το Σεπτέμβριο, όπως ήταν η αρχική τοποθέτηση.
 
«Ενημέρωσα, επίσης, τους συναδέλφους ότι θα ζητήσω τη σύγκληση εκτάκτου Συμβουλίου, εάν η Τουρκία μέχρι το άτυπο Συμβούλιο κλιμακώσει την παραβατική συμπεριφορά της», δήλωσε ο κ. Δένδιας.
 
Τέλος, ως προς τη Λιβύη, είπε ότι υπήρξε αναφορά από σειρά χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, στην παραβίαση του εμπάργκο από την Τουρκία, καθώς και καταδίκη του επεισοδίου που αφορά στο γαλλικό πολεμικό πλοίο. Επίσης, εκλήθη ευθέως η Τουρκία να επιδείξει εποικοδομητική στάση και να σταματήσει τις παραβιάσεις του εμπάργκο των όπλων στη Λιβύη.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επί τάπητος η τουρκική προκλητικότητα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο-Υπομονή συνέστησε ο Πρόεδρος
 
Πρέπει να τερματιστούν οι μονομερείς ενέργειες
Σε δηλώσεις του ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε πως «είχαμε μια μακρά και ενδιαφέρουσα συζήτηση, στο τέλος της οποίας παρουσίασα τα συμπεράσματά μου τα οποία εγκρίθηκαν από  το Συμβούλιο, και τα οποία θα ορίσουν τη δράση μου στο επόμενο διάστημα». Ο κ. Μπορέλ είπε ότι η Τουρκία είναι μια «σημαντική χωρά» με την οποία η ΕΕ θα μπορούσε να αναπτύξει καλύτερες σχέσεις αλλά «με σεβασμό στις ευρωπαϊκές αξίες».
 
Τόνισε ότι το Συμβούλιο αναγνώρισε «ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» και κάλεσε την Τουρκία να δημιουργήσει περιβάλλον που θα συμβάλει στην εκτόνωση. Ξεκαθάρισε, δε, ότι οι μονομερείς δράσεις της Τουρκίας πρέπει να τερματιστούν, είπε ότι η γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ είναι παράνομες και κάλεσε την Τουρκία εκτός των άλλων να συμβάλει σε πολιτική λύση στη Λιβύη, και να τηρήσει τις δεσμεύσεις της από την διαδικασία του Βερολίνου, περιλαμβανομένου του εμπάργκο.
 
Σε σχέση με την Αγία Σοφία, τόνισε ότι το Συμβούλιο καταδίκασε την μετατροπή σε τζαμί, η οποία «πυροδοτεί την καχυποψία και υπονομεύει τις προσπάθειες για διάλογο και συνεργασία», καλώντας την Κυβέρνηση στην Άγκυρα να επανεξετάσει την απόφαση.
 
Κληθείς  από το ΚΥΠΕ να δώσει διευκρινίσεις σε σχέση με το πλαίσιο κυρώσεων και τις επιλογές για διάλογο, ο Ύπατος Εκπρόσωπος τόνισε ότι η φρασεολογία του Συμβουλίου είναι εξαιρετικά προσεκτική, σημείωσε ότι «οι κυρώσεις είναι εργαλείο και όχι αυτοσκοπός», ξεκαθάρισε ότι ο σκοπός είναι να μειωθεί η ένταση και διευκρίνισε ότι «τα κυριαρχικά δικαιώματα των Κρατών Μελών πρέπει να είναι σεβαστά».
 
«Είναι άλλο πράγμα ο διάλογος και άλλο οι διαπραγματεύσεις», είπε ο κ. Μπορρέλ, ξεκαθαρίζοντας ότι το Συμβούλιο του έδωσε την εντολή να εξερευνήσει νέες οδούς για τη μείωση των εντάσεων και την προώθηση της κατανόησης.
 
Σε σχέση τέλος με τη Λιβυή, σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, διαπιστώθηκε επιδείνωση της κατάστασης και κατάφωρες παραβιάσεις του εμπάργκο. Το Συμβούλιο συμφώνησε να προχωρήσει σε περισσότερες κυρώσεις για την εφαρμογή του εμπάργκο και ενίσχυση της αποτελεσματικότητα της επιχείρησης “Ιrini”.
 

Δειτε Επισης

«Δεν έδωσε άδεια Ευρωπαϊκός οργανισμός για ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας-ψευδοκράτους»
Κακοκαιρία στην Ισπανία-Νεκροί δύο άνθρωποι που παρασύρθηκαν από τα κύματα
«Οι ΗΠΑ δεν διαβίβασαν στη Ρωσία όλα τα στοιχεία για την προετοιμασία της τρομοκρατικής στη Μόσχα»
BINTEO: Μαθητής συγκινεί... Ξυρίζει το κεφάλι του για να συμπαρασταθεί σε καρκινοπαθή καθηγήτρια
Κατηγορεί ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για λαϊκισμό το ΔΗΚΟ στον απόηχο των αντιδράσεων για τα μέτρα
Κυπριακό, ελληνοτουρκικά, ευρωεκλογές, συζήτησαν Καρογιάν-Κουτσούμπας
Δύο ύποπτοι για την επίθεση στο Crocus κατέθεσαν έφεση κατά της προφυλάκισής τους
Αναμένει ανακοινώσεις από Υπουργεία για τα ενοίκια σε βιοτεχνικές ζώνες η Επ. Εσωτερικών
Τα F-16 στο επίκεντρο της συνάντησης Αμερικανών με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στην Άγκυρα
Η Πολωνία κατηγορεί τη Ρωσία για κατασκοπεία και προσπάθειες αποσταθεροποίησης