Έμαθε από τα λάθη του, αλλά δεν έκλεισε γυναικείο καρέ ο Αναστασιάδης

Διορθώνοντας, εν πολλοίς, τα λάθη που έγιναν στον προηγούμενο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης του, ο Νίκος Αναστασιάδης, ακολούθησε διαφορετική τακτική, ανακοινώνοντας άμεσα και χωρίς να αφήνει περιθώρια παρατεταμένης ονοματολογίας, το νέο κυβερνητικό σχήμα.
 
Η διαδικασία του προηγούμενου ανασχηματισμού κράτησε μερικούς μήνες με τα ονόματα των αποχωρήσαντων υπουργών να πηγαίνουν και να έρχονται, με αποτέλεσμα να φθαρούν ανεπανόρθωτα. Μάλιστα, η τέως υπουργός Μεταφορών, Βασιλική Αναστασιάδου, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για το εν λόγω γεγονός, σημειώνοντας πως οι φήμες και οι διαδόσεις ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα την απομακρύνει, δυσκόλεψαν αφάνταστα το έργο της.
 
Αντιθέτως, η μετακόμιση της Νατάσας Πηλείδου στο Υπουργείο Ενέργειας και οι προσθήκες των Χαράλαμπου Πετρίδη στο Υπουργείο Άμυνας, Έμιλυς Γιολίτη στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Βασίλη Δημητριάδη στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας, έγιναν με δημόσια φημολογία μόλις μερικών ωρών. Το όνομα της κ. Πηλείδου είχε κυκλοφορήσει από πριν, αλλά δεν επρόκειτο για νέο πρόσωπο και η μετακίνησή της μάλλον θυμίζει αυτήν του Κωνσταντίνου Πετρίδη στο Υπουργείο Οικονομικών.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αυτή είναι η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος-Υπουργοποιείται Δήμαρχος
 
Αυτή τη φορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λειτούργησε εντελώς διαφορετικά, αφού μέσα σε 24 ώρες, από τη στιγμή που είπαν το «ναι» για τους νέους τους διορισμούς ο Γιώργος Σαββίδης και ο Σάββας Αγγελίδης, στις θέσεις του Γενικού Εισαγγελέα και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, αντίστοιχα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος προχωρούσε στην ανακοίνωση της νέας σύνθεσης του Υπουργικού Συμβουλίου.
 
Ένα άλλο λάθος που χρεωνόταν στον Νίκο Αναστασιάδη από την πρώτη σύνθεση του Υπουργικού του Συμβουλίου, ήταν ο μικρός έως ανύπαρκτος αριθμός γυναικών που συμμετείχαν σε αυτό. Αξίζει να σημειωθεί, ότι στο πρώτο Υπουργικό, τον Μάρτιο του 2013, δεν υπήρχε ούτε και μία γυναίκα.
 
Βέβαια ένα μήνα μετά την παραίτηση του Μιχάλη Σαρρή και την μεταπήδηση του Χάρη Γεωργιάδη στο Υπουργείο Οικονομικών, στο Εργασίας διορίστηκε η Ζέτα Αιμιλιανίδου.
 
Ο μάξιμουμ αριθμός γυναικών που υπήρξε ποτέ σε κυβερνητικό σχήμα επί της διακυβέρνησής του ήταν το 2018, όταν, πέραν από τη Ζέτα Αιμιλιανίδου που παρέμεινε στο Υπουργείο Εργασίας, διορίστηκε και η Βασιλική Αναστασιάδου, η οποία απομακρύνθηκε τον Δεκέμβριο του 2019.
 
Συνεπώς, η παρουσία τριών γυναικών στην παρούσα Κυβέρνηση, είναι ο μεγαλύτερος αριθμός που υπήρξε ποτέ στα επτά μισή χρόνια διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε επιδιώξει και την παρουσία τέταρτης γυναίκας στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ και για το υφυπουργείο Ναυτιλίας ακουγόταν έντονα το όνομα της Φωτεινής Τσιρίδου.
 
Επίσης, σε ότι αφορά τους αποχωρήσαντες από την κυβέρνηση, σε αντίθεση με τον προηγούμενο ανασχηματισμό, κανένας δεν μένει δυσαρεστημένος αφού, αφενός Γιώργος Σαββίδης και Σάββας Αγγελίδης έλαβαν τον τιμητικό διορισμό στην Εισαγγελία και αφετέρου ο Γιώργος Λακκοτρύπης αποχωρεί μετά από δική του επιθυμία.
 
Η επιλογή των νέων προσώπων στο Υπουργικό Συμβούλιο δεν διατάραξε ιδιαίτερα ισορροπίες μέσα στον ΔΗΣΥ. Λίγους μήνες μετά το φρεσκάρισμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ανώτατης ηγεσίας του κόμματος, περαιτέρω αλλαγές στα στελέχη πρώτης γραμμής σε αυτό το χρονικό σημείο, ενδεχομένως να μην ήταν βοηθητικές για την Πινδάρου, λιγότερο από ένα χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, παρόλο που ενδεχομένως κάποιοι να ήθελαν να φορέσουν υπουργικό κουστούμι. Με τις επιλογές του προωθήθηκαν πρόσωπα που θεωρούνται κοντά στην παράταξη, χωρίς ωστόσο να επηρεάζουν την προεκλογική δυναμική της.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές
Εκλογή Λεόντιου Κωστρίκη και Σωτήρη Καλογήρου στην Ακαδημία Ευρώπης
Κατατέθηκε πρόταση νόμου στην Ολομέλεια για κατάργηση memo στις κατεχόμενες περιοχές
Ανακοίνωσε την αποχώρηση του από την ΕΔΕΚ, κατακεραυνώνει Σιζόπουλο ο Βαρνάβα-«Μετέτρεψαν το κόμμα σε μικρομάγαζό τους»
Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών