Ένας χρόνος χωρίς τον Δημήτρη Χριστόφια-«Πως η ανάγκη έγινε ιστορία…»

«Την τελευταία του πνοή άφησε σήμερα, σε ηλικία 72 ετών, ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας, νικημένος από τα πολλά και σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Καλό ταξίδι, Πρόεδρε…

Ο Δημήτρης Χριστόφιας είχε εισαχθεί στην Μεταμοσχευτική Μονάδα του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας στις 18 Μαΐου 2019, ενώ από τις 20 του ίδιου μήνα νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, έχοντας παρουσιάσει σημαντική αναπνευστική επιβάρυνση. Ακολούθως, κρίθηκε αναγκαία η μηχανική υποστήριξή του με αναπνευστήρα και τέθηκε στη διασωλήνωση.  
 
Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, οι θεράποντες ιατροί του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες για αντιμετώπιση των προβλημάτων της υγείας του, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή μετακλήθηκαν και ήρθαν στην Κύπρο και γιατροί από το Ισραήλ.
 
Ωστόσο, η κατάσταση του υγείας του Δημήτρη Χριστόφια επιδεινώθηκε, με τον προσωπικό του γιατρό Δρ. Μιχάλη Μηνά να δηλώνει πως οι ινωτικές βλάβες στον πνεύμονα είναι μη αναστρέψιμες.
 
Έχοντας παλέψει γενναία για τη ζωή του, ο Δημήτρης Χριστόφιας υπέκυψε τελικά στο μοιραίο…»
 
21 Ioυνίου 2019…
 
Με αυτό το λυτό ιατρικό ανακοινωθέν, ένα ακριβώς χρόνο προηγουμένως, ανακοινώθηκε ο θάνατος του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
 
Ενός πολιτικού, που αγαπήθηκε, αμφισβητήθηκε και συζητήθηκε όσο κανένας άλλος τα τελευταία χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ο Πρόεδρος που αγαπήθηκε, αμφισβητήθηκε και συζητήθηκε όσο κανείς

Ο Δημήτρης Χριστόφιας, που υπήρξε για 21 χρόνια γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, επτά χρόνια Πρόεδρος της Βουλής και πέντε χρόνια Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, έμαθε σε όλη του τη ζωή να δίνει μάχες. Ωστόσο τη μάχη με τα πολλά προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε, δεν κατάφερε να την κερδίσει. Και το απόγευμα της 21ης Ιουνίου 2019, έφυγε για το μεγάλο ταξίδι.
 
Μετά το θάνατο του, σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, αλλά και ηγέτες από άλλες χώρες εξέφρασαν τη θλίψη τους για το χαμό του.
 
Η Κυβέρνηση αποφάσισε όπως ο Δημήτρης Χριστόφιας κηδευτεί, με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ η 25η Ιουνίου ημερομηνία της κηδείας του είχε οριστεί ως δημόσια αργία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Το μεγάλο ταξίδι του Δ. Χριστόφια-Όλοι εκεί για το τελευταίο αντίο
 
Από το πρωί της 25ης Ιουνίου, η σορός του τέθηκε σε λαϊκό προσκύνημα στην ΠΕΟ, με πλήθος κόσμου να συρρέει για να αποχαιρετήσει τον επί σειρά ετών ηγέτη της αριστεράς.

Το απόγευμα εκείνης της μέρας τελέστηκε η κηδεία του, από τον Ιερό Ναό Της Του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο, η οποία αποδείχθηκε πολύ μικρή για να χωρέσει τον κόσμο που ήθελε να αποχαιρετήσει το Δημήτρη Χριστόφια.
 
Ακολούθως,  η σορος του Δημήτρης Χριστόφιας τάφηκε στο Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Και έτσι η ανάγκη γίνεται Ιστορία… Στο καλό Πρόεδρε Χριστόφια


Ένα χρόνο μετά, κανείς δεν ξέχασε το Δημήτρη Χριστόφια...

Με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο γιος του Χριστός, ανέφερε ότι «εμείς, τα εγγόνια της πλύστρας, θα το έχουμε τιμή μας τζιαι καμάρι μας. Εμείς θα μιλούμε πάντα περήφανα για το πώς η ανάγκη έγινε η Ιστορία. Και δεν θα αφήσουμε την Ιστορία να γίνει σιωπή. Και τώρα και πάντα!»

Το ΑΚΕΛ, στη δική του ανάρτηση, υπενθύμισε κάποια από τα λόγια του Δημήτρη Χριστόφια.
 
«Αν ήταν να ξαναγεννηθώ θα επέλεγα τον ίδιο δρόμο, τον ίδιο τρόπο ζωής. Θα αφιέρωνα και την τελευταία ικμάδα της ύπαρξης μου στον Άνθρωπο και την ευτυχία του. Στην ελευθερία της πατρίδας και του κόσμου. Ναι του κόσμου».
 
Στις 19:00 το απόγευμα, θα τελεστεί το πολιτικό μνημόσυνο του Δημήτρη Χριστόφια, στο αμφιθέατρο Λακατάμιας, με κύριο ομιλητή τον γενικό γραμματέα του κόμματος, Άντρο Κυπριανού

Δειτε Επισης

Ολοκληρώνεται αρχές Μαΐου η προβλήτα στη Γάζα-Ευγνωμοσύνη ΗΠΑ στην Κύπρο
Συνέρχεται σήμερα το Εθνικό Συμβούλιο-Ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγός ο Πρόεδρος
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Κάλεσε την Τουρκία να αρπάξει την ευκαιρία, βλέπει διάθεση από Γερμανία για πιο πρωταγωνιστικό ρόλο ο ΠτΔ
Στεφάνου: Διαχρονική η στήριξη ΑΚΕΛ στα αιτήματα των πολύτεκνων
«Κομβικό» το δημοψήφισμα για σχέδιο Ανάν λέει ο Τατάρ και παραπέμπει στο «όραμα» των δύο κρατών
Άκυρο Βουλής για αποσπάσεις δημοσίων υπαλλήλων και αορίστου χρόνου-«Γάγγραινα και βόλεμα ημετέρων»
Αιχμές στην Επ. Εσωτερικών για έλλειψη διαβούλευσης στα ν/σ Περί Αλλοδαπών και Μετανάστευσης
Οι αγωνιστές ΕΟΚΑ 1955-1959 καταγγέλλουν το Υφ. Πολιτισμού για «θέμα γλώσσας» στη Μπιενάλε
Στις 3232 οι υποψηφιότητες για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης-Δείτε αναλυτικά ανά δήμο και επαρχία