Εκνευρισμός Άγκυρας για τη δήλωση των ΥΠΕΞ-«Όμηρος Κύπρου και Ελλάδας η Ε.Ε.»

Η ΕΕ μετατρέπεται τυφλά σε εκπρόσωπο των Ε/κ με το πρόσχημα της αλληλεγγύης, υποστηρίζει το τουρκικό ΥΠΕΞ, αντιδρώντας στη Δήλωση την οποία υιοθέτησε χθες το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών . Κατηγορεί την ΕΕ ότι παραμένει όμηρος των αξιώσεων της Ελλάδας και της Κύπρου.
 
Σε γραπτή του δήλωση, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, αναφέρει ότι «η Δήλωση των ΥΠΕΞ της ΕΕ σχετικά με τα προβλήματα στην ανατολική Μεσόγειο “αποτελεί το τελευταίο παράδειγμα ενός στείρου λόγου που επαναλαμβάνεται και και δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό».
 
«Αυτή η νοοτροπία η οποία είναι αδιάφορη απέναντι στις καλοπροαίρετες προσπάθειες της Τουρκίας και παραμένει όμηρος των άδικων και παράνομων αξιώσεων της Ελλάδας και της ‘ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να συμβάλει στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα”», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
 
Προστίθεται ότι «έχει σημασία που η ΕΕ δείχνει χωρίς όρους και προϋποθέσεις στον ‘ε/κ τομέα’ την αλληλεγγύη που δεν έδειξε στον αγώνα κατά του κορωνοϊού».
 
«Αυτό που πρέπει να κάνει η ΕΕ είναι αντί με το πρόσχημα την αλληλεγγύης να μετατρέπεται τυφλά σε εκπρόσωπο της ‘ε/κ διοίκησης νοτίου Κύπρου’ να ενεργεί με κοινή λογική και να λαμβάνει υπόψη τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της Τουρκίας και της ‘τδβκ’ στη βάση του διεθνούς δικαίου. Επαναλαμβάνουμε πως εμείς όπως πάντα είμαστε ανοιχτοί σε ένα δίκαιο διάλογο», καταλήγει το τουρκικό ΥΠΕΞ.
 
H δήλωση των ΥΠΕΞ
Αυστηρή καταδίκη για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για τις παραβιάσεις στην Ελλάδα, εξέφρασε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη χθες το απόγευμα.

«Στείλαμε σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία σε υποστήριξη της Κύπρου και της Ελλάδας», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. «Συνεχίζουμε τη διπλωματική μας προσπάθεια για μια συνεργασία δημιουργική», πρόσθεσε.
 
«Η Ε.Ε. καταδικάζει την κλιμάκωση των παραβιάσεων του ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου από την Τουρκία, που περιλαμβάνει υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές, κατά παράβαση του διεθνούς Δικαίου», τονίζεται στο ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Η Τουρκία καλείται να σταματήσει «να εξαπολύει απειλές και να αναλαμβάνει δράσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».
 
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών, «η Ε.Ε. βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και επαναλαμβάνει ότι απαιτούνται χειροπιαστά βήματα για τη δημιουργία ενός κλίματος που ευνοεί το διάλογο».
 
Οι υπουργοί καλωσορίζουν την πρόσκληση της Κύπρου προς την Τουρκία να «διαπραγματευθούν καλή τη πίστη» τα όρια των θαλάσσιων οικονομικών τους ζωνών, ωστόσο τονίζουν ότι «οι πρόσφατες δράσεις κλιμάκωσης της Τουρκίας κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση».
 
«Αποδοκιμάζουμε το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στις επανειλημμένες κλήσεις της Ε.Ε. να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες και επαναλαμβάνουμε το κάλεσμά μας στην Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να αποφύγει τέτοιες κινήσεις και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κύπρου, όπως ορίζονται από το διεθνές Δίκαιο», τονίζουν οι υπουργοί.
 
Και καταλήγει: «Η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι βασική προϋπόθεση, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ο διάλογος. Αυτός είναι ο λόγος, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και την Ελλάδα, που η Ε.Ε. αναδεικνύει εκ νέου τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το φάσμα των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας. Το Συμβούλιο θα συνεχίσει να επιλαμβάνεται του θέματος».

Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η ΕΕ καλωσορίζει, εκ νέου, και υιοθετεί την πρόσκληση που απηύθυνε η Κυπριακή Κυβέρνηση προς την Τουρκία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Η θέση της ΕΕ είναι απόλυτα σαφής και αποτελεί ηχηρή απάντηση στην άρνηση της Τουρκίας να διαπραγματευτεί με την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Μέσα από τη Δήλωση, η ΕΕ δεσμεύεται ότι θα εξακολουθήσει να επιλαμβάνεται στενά του θέματος των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εντός του καθορισμένου πλαισίου των σχετικών Συμπερασμάτων του Συμβουλίου, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και τα Συμπεράσματα με τα οποία τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Σαφές μήνυμα Ε.Ε. προς την Τουρκία για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Δειτε Επισης

Αναμένουν να δουν στην πράξη την εργοδότηση αλλοδαπών οι επιχειρήσεις-«Μύθος» για φθηνή λύση
Τι προνοεί το Σύνταγμα για παύση κρατικού αξιωματούχου και η απόφαση Τρύφωνος που θα βρεθεί στο επίκεντρο
Μια προεκλογική εκστρατεία που δεν είναι σαν τις άλλες μπαίνει στην τελική ευθεία
Ένα βήμα πριν το «record» στα σχολεία υψηλού κινδύνου-Σε επαγρύπνηση οι φρουροί για τις λαμπρατζιές
Στόλτενμπεργκ: Δεν είναι πολύ αργά για να κερδίσει η Ουκρανία τον πόλεμο
Παρασκηνιακές συνεννοήσεις Ισραήλ-Τουρκίας για τουρκικό ανθρωπιστικό στολίσκο στη Γάζα
BINTEO: Τύπος πήγε σε πλυντήριο αυτοκινήτων το Cybertruck της Tesla και το μετάνιωσε
Μέσα από χίλια μύρια κύματα ψηφίστηκε ο νόμος που επιτρέπει την ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών
Εγκρίθηκε από τη Βουλή σχέδιο ψηφίσματος για δικαίωμα στο καθαρό περιβάλλον
Αναβρασμός στα αμερικανικά πανεπιστήμια με εκατοντάδες συλλήψεις-Τεταμένες κινητοποιήσεις κατά του πολέμου στη Γάζα