Σαφές μήνυμα Ε.Ε. προς την Τουρκία για τις παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Αυστηρή καταδίκη για την παράνομη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και για τις παραβιάσεις στην Ελλάδα, εξέφρασε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη.
 
«Στείλαμε σήμερα ένα ισχυρό μήνυμα προς την Τουρκία σε υποστήριξη της Κύπρου και της Ελλάδας», είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ. «Συνεχίζουμε τη διπλωματική μας προσπάθεια για μια συνεργασία δημιουργική», πρόσθεσε.
 
«Η Ε.Ε. καταδικάζει την κλιμάκωση των παραβιάσεων του ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου από την Τουρκία, που περιλαμβάνει υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένες περιοχές, κατά παράβαση του διεθνούς Δικαίου», τονίζεται στο ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Η Τουρκία καλείται να σταματήσει «να εξαπολύει απειλές και να αναλαμβάνει δράσεις που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας».
 
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν των υπουργών Εξωτερικών, «η Ε.Ε. βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και επαναλαμβάνει ότι απαιτούνται χειροπιαστά βήματα για τη δημιουργία ενός κλίματος που ευνοεί το διάλογο».
 
Οι υπουργοί καλωσορίζουν την πρόσκληση της Κύπρου προς την Τουρκία να «διαπραγματευθούν καλή τη πίστη» τα όρια των θαλάσσιων οικονομικών τους ζωνών, ωστόσο τονίζουν ότι «οι πρόσφατες δράσεις κλιμάκωσης της Τουρκίας κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση».
 
«Αποδοκιμάζουμε το γεγονός ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στις επανειλημμένες κλήσεις της Ε.Ε. να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες και επαναλαμβάνουμε το κάλεσμά μας στην Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να αποφύγει τέτοιες κινήσεις και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυρίαρχα δικαιώματα της Κύπρου, όπως ορίζονται από το διεθνές Δίκαιο», τονίζουν οι υπουργοί.
 
Και καταλήγει: «Η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι βασική προϋπόθεση, ώστε να μπορέσει να προχωρήσει ο διάλογος. Αυτός είναι ο λόγος, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και την Ελλάδα, που η Ε.Ε. αναδεικνύει εκ νέου τις σοβαρές αρνητικές συνέπειες που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το φάσμα των σχέσεων Ε.Ε.-Τουρκίας. Το Συμβούλιο θα συνεχίσει να επιλαμβάνεται του θέματος».
 
Διπλωματικές πηγές σημειώνουν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η ΕΕ καλωσορίζει, εκ νέου, και υιοθετεί την πρόσκληση που απηύθυνε η Κυπριακή Κυβέρνηση προς την Τουρκία για την έναρξη διαπραγματεύσεων για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών. Η θέση της ΕΕ είναι απόλυτα σαφής και αποτελεί ηχηρή απάντηση στην άρνηση της Τουρκίας να διαπραγματευτεί με την Κυπριακή Δημοκρατία.
 
Μέσα από τη Δήλωση, η ΕΕ δεσμεύεται ότι θα εξακολουθήσει να επιλαμβάνεται στενά του θέματος των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, εντός του καθορισμένου πλαισίου των σχετικών Συμπερασμάτων του Συμβουλίου, τα οποία συμπεριλαμβάνουν και τα Συμπεράσματα με τα οποία τέθηκαν σε ισχύ τα περιοριστικά μέτρα εναντίον της Τουρκίας.
 
Τι αναφέρει η Δήλωση
Συγκεκριμένα, η δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο αναφέρει τα εξής:

"Μετά την τελευταία απόφαση της Τουρκίας να αποστείλει ένα πλοίο γεωτρήσεων για μια νέα επιχείρηση γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, η ΕΕ υπενθυμίζει και επιβεβαιώνει τη θέση της όπως ορίζεται σαφώς από προηγούμενα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ιδίως εκείνα του Ιουνίου 2019 και του Οκτωβρίου 2019 για τις συνεχιζόμενες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο."

"Σύμφωνα με τα προηγούμενα συμπεράσματα του Συμβουλίου, η ΕΕ βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και επαναλαμβάνει ότι απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ευνοϊκού για τον διάλογο", αναφέρουν οι 27. 

"Θέματα που σχετίζονται με την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών και της υφαλοκρηπίδας πρέπει να αντιμετωπιστούν μέσω διαλόγου και διαπραγματεύσεων με καλή πίστη, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και στην επιδίωξη της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας", τονίζουν οι 27 και σημειώνουν ότι "από αυτήν την άποψη, χαιρετίζουμε για άλλη μια φορά την πρόσκληση της Κυπριακής Κυβέρνησης στην Τουρκία να διαπραγματευτεί καλή τη πίστει τη θαλάσσια οριοθέτηση μεταξύ των σχετικών ακτών τους".

 Οι 27 τονίζουν ακόμη ότι "οι πιο πρόσφατες κλιμακούμενες ενέργειες της Τουρκίας δυστυχώς πηγαίνουν στην αντίθετη κατεύθυνση".

 "Λυπούμαστε που η Τουρκία δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης να σταματήσει τέτοιες δραστηριότητες και να επαναλαμβάνουμε το αίτημά μας προς την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση, να αποφύγει τέτοιες ενέργειες και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο", αναφέρουν.

Επιπλέον, "υπενθυμίζοντας τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Μαρτίου 2018, η ΕΕ καταδικάζει την κλιμάκωση των παραβιάσεων της Τουρκίας στον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερπτήσεων κατοικημένων περιοχών και της χωρικής θάλασσας, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου".

 "Η Τουρκία πρέπει να αποφύγει να κάνει απειλές και να λάβει μέτρα που βλάπτουν τις σχέσεις καλής γειτονίας", τονίζουν.

"Αντίθετα, πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου του δικαίου της θάλασσας, και ιδίως την κυριαρχία όλων των κρατών μελών της ΕΕ πάνω στα χωρικά ύδατά τους, καθώς και όλα τα κυριαρχικά δικαιώματά τους στις θαλάσσιες ζώνες τους, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δημιουργούνται από τα νησιά, καθώς και να μην παραβιάζουν την κυριαρχία των κρατών μελών της ΕΕ στον εναέριο χώρο τους", ξεκαθαρίζουν οι 27 της ΕΕ.

 "Όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να τηρούν αυτές τις αρχές και πρέπει να απέχουν από ενέργειες που υπονομεύουν την περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια", αναφέρουν.

"Η ΕΕ και η Τουρκία έχουν έντονο ενδιαφέρον για τη βελτίωση των σχέσεών τους μέσω ενός διαλόγου που αποσκοπεί στη δημιουργία ενός περιβάλλοντος εμπιστοσύνης", διευκρινίζουν. 

"Η αποχή από μονομερείς ενέργειες είναι ένα βασικό στοιχείο που επιτρέπει τον διάλογο να προχωρήσει. Γι `αυτό, σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κύπρο και την Ελλάδα, η ΕΕ επαναλαμβάνει τον σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο που έχουν αυτές οι παράνομες ενέργειες σε όλο το φάσμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Το Συμβούλιο θα παραμείνει προσηλωμένο στο θέμα", καταλήγουν.
 
Αυτονόητη πράξη αλληλεγγύης
Ως ισχυρό μήνυμα αντίθεσης στην παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου από την Τουρκία, χαρακτήρισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας τη σημερινή Κοινή Δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδίκασε ρητά και κατηγορηματικά την κλιμακούμενη παράνομη συμπεριφορά  της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, συμπεριλαμβανομένων των παραβιάσεων των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου μας», σημείωσε ο κ. Δένδιας, σε γραπτή δήλωσή του, μετά την ολοκλήρωση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ.

Όπως τόνισε, η συγκεκριμένη δήλωση αποτελεί αυτονόητη πράξη αλληλεγγύης, αλλά και «ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα αντίθεσης στη συνεχιζόμενη κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας», το οποίο, όπως σημείωσε ο ίδιος, έρχεται να προστεθεί στην Κοινή Διακήρυξη που υιοθετήθηκε από τη Γαλλία, την Αίγυπτο, την Κύπρο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ελλάδα προ λίγων ημερών.

«Η ΕΕ έρχεται να επαναλάβει ότι ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών στις θαλάσσιες ζώνες τους στην ανατολική Μεσόγειο, επί τη βάσει των επιταγών του Διεθνούς Δικαίου και των προνοιών της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, είναι δεσμευτικός για όλα τα κράτη μηδενός εξαιρουμένου», υπογράμμισε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών.

Όπως σημείωσε, στην ατζέντα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων περιλήφθηκε επίσης η ανταλλαγή απόψεων για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, υπό το φως των θέσεων της ΕΕ, καθώς και των τελευταίων εξελίξεων στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, η ελληνική πλευρά τόνισε «τη σημασία της συνεργασίας ΕΕ-Ισραήλ», υπογραμμίζοντας ότι προσβλέπει «στη συνέχιση της εποικοδομητικής αυτής σχέσης και με τη νέα κυβέρνηση της χώρας, η οποία αναμένεται να αναλάβει τις επόμενες ημέρες τα καθήκοντά της».

Επιπλέον, στην τηλεδιάσκεψη του Συμβουλίου συζητήθηκαν οι πρωτοβουλίες της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή της για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και τα αποτελέσματα της πρόσφατης τηλεδιάσκεψης Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

«Η απόφαση των αρχηγών κυβερνήσεων για οικονομική ενίσχυση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων προς αντιμετώπιση της πανδημίας ανέδειξε, πέραν της έμπρακτης αλληλεγγύης της ΕΕ,  τη στρατηγική σημασία και την προνομιακή σχέση της περιοχής αυτής με την Ένωση», επισήμανε ο κ. Δένδιας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι «την επόμενη εβδομάδα θα διεξαχθεί, κατόπιν κοινής πρωτοβουλίας Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, μια νέα τηλεδιάσκεψη με ομολόγους μου των Βαλκανίων και γειτονικών Ευρωπαϊκών χωρών με αντικείμενο τον καλύτερο συντονισμό για την ταχύτερη δυνατή επιστροφή στην κοινωνικο-οικονομική κανονικότητα, με τη συνδρομή βέβαια της ΕΕ, μετά την πρωτοφανή περίοδο αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω πανδημίας».

Τέλος, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης αναφέρθηκε «στην ανάγκη αποτελεσματικής δράσης της επιχείρησης IRINI για την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, που αποτελεί μείζονα συνδρομή στη δημιουργία απαραίτητων συνθηκών για την ειρήνευση στη Λιβύη και τη σταθερότητα στην περιοχή μας, στη νότια δηλαδή ευρωπαϊκή γειτονία», όπως είπε.
 
Πηγή: Έθνος/ΚΥΠΕ

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»