Μπαίνουν σε θέσεις μάχης για την οριζόντια ψηφοφορία τα κόμματα

Σε θέσεις μάχης για την οριζόντια ψηφοφορία μπαίνουν τα κόμματα ενόψει της συζήτησης και ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, επί των σχετικών προτάσεων νόμου που θα τεθούν ενώπιον του Σώματος εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων.
 
Η συζήτηση επί των τεσσάρων προτάσεων νόμου ολοκληρώθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, με τους συσχετισμούς δυνάμεων που έχουν διαμορφωθεί να αφήνουν ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα όσον αφορά την τύχη τους.
 
ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ έχουν τοποθετηθεί κατά της οριζόντιας ψηφοφορίας, δημιουργώντας οριακό πλειοψηφικό ρεύμα, που σε πραγματικούς αριθμούς παραπέμπει σε καταψήφιση της οριζόντιας ψηφοφορίας.
 
Από την άλλη, ΔΗΣΥ, Οικολόγοι, Συμμαχία Πολιτών και κατά πάσα πιθανότητα το Κίνημα Αλληλεγγύη, τάσσονται υπέρ και ευελπιστούν πως μέσα από πιθανές παράπλευρες απώλειες που ενδεχομένως υπάρξουν στα κόμματα που τάσσονται εναντίον, θα καταστεί εφικτό να υπερψηφιστεί η θεσμοθέτηση της οριζόντιας, τουλάχιστον για τις Ευρωεκλογές, όπως προβλέπει η σχετική πρόταση νόμου των Οικολόγων.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Στην πιλάντζα της Ολομέλειας η οριζόντια ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές
 
Ο ΔΗΣΥ
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου υπέδειξε σήμερα πως το κόμμα του τάσσεται υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας.
 
«Εμείς στον Δημοκρατικό Συναγερμό», είπε, «είμαστε υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας. Το αποδεικνύουμε τόσο με τις δικές μας προτάσεις νόμου για υιοθέτησή της, όσο και με τις συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη με άλλα κόμματα, που έχουν αντίστοιχες προτάσεις αλλά και με συζητήσεις με τους ενεργούς πολίτες και πλατφόρμες που επίσης πιστεύουν σε αυτήν».
 
«Η οριζόντια ψηφοφορία», επισήμανε, «το να δώσουμε δηλαδή στους πολίτες περισσότερες επιλογές την ώρα που ψηφίζουν, πιστεύουμε πως είναι μια πράξη που θα ενισχύσει την πολιτική διαδικασία στη χώρα μας.
 
Σε λίγες βδομάδες θα τεθούν στην Ολομέλεια προς ψήφιση αυτές οι προτάσεις νόμου.
 
Μια εξ αυτών είναι των Οικολόγων για την εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας στις Ευρωεκλογές. Έχουμε κάποιες εισηγήσεις τις οποίες και συζητούμε με τους εισηγητές ούτως ώστε να ψηφίσουμε μια πρόταση νόμου που να δίνει προς τους πολίτες και την κοινωνία περισσότερες επιλογές, χωρίς να καταστρατηγεί την ξεκάθαρη πολιτική βούληση των ψηφοφόρων».
 
Η Συμμαχία Πολιτών
Σε ανακοίνωσή της η Συμμαχία Πολιτών υποστηρίζει πως τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τα οποία τάσσονται κατά αυτού του δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών, όπως το χαρακτηρίζει, απλώς φοβούνται και αντιμάχονται τη διεύρυνση της δημοκρατίας.
 
«Η οριζόντια ψηφοφορία», αναφέρει η Συμμαχία Πολιτών, «είναι λαϊκή απαίτηση και δημοκρατικό δικαίωμα των ψηφοφόρων.  Τα κοινοβουλευτικά κόμματα τα οποία τάσσονται κατά αυτού του δημοκρατικού δικαιώματος των πολιτών απλά φοβούνται και αντιμάχονται τη διεύρυνση της δημοκρατίας».
 
Και συνεχίζει: «Υπενθυμίζουμε ότι η Συμμαχία Πολιτών δεν θυμήθηκε τώρα την οριζόντια ψηφοφορία. Από την ημέρα ίδρυσης της τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της οριζόντιας ψηφοφορίας για αυτό και από τον Νοέμβριο του 2013, απέστειλε συγκεκριμένη Πρόταση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις για εφαρμογή της οριζόντιας ψηφοφορίας.
 
Στη  Συμμαχία Πολιτών θεωρούμε ότι οι πολίτες έχουν κάθε δικαίωμα να έχουν διευρυμένες επιλογές τόσο στις δημοτικές, ευρωπαϊκές όσο και στις βουλευτικές εκλογές.
 
Ταυτόχρονα, είναι δικαίωμα του κάθε πολίτη που δεν θέλει να ανήκει σε κόμμα, να έχει η δυνατότητα να κατέλθει με αξιώσεις εκλογής ως ανεξάρτητος υποψήφιος.
 
Αυτό που χρειάζεται η κοινωνία είναι περισσότερη και όχι λιγότερη δημοκρατία. Ως Συμμαχία Πολιτών αγωνιζόμαστε για διεύρυνση και εμβάθυνση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων του πολίτη».
 
Το ΕΛΑΜ
Από την άλλη, σε δική του ανακοίνωση το ΕΛΑΜ αναφέρει πως ο λόγος που τα ποσοστά της αποχής είναι τόσο ψηλά δεν είναι ο τρόπος ψηφοφορίας, αλλά η απαξίωση που υπάρχει από τους πολίτες απέναντι στους θεσμούς και τα κόμματα.
 
«Ως εκ τούτου», συνεχίζει, «η οριζόντια ψηφοφορία δεν θα επιφέρει καμία αλλαγή, αφού τα αίτια είναι πολύ βαθύτερα και καλά κάνουν τα κόμματα και οι πολιτικοί του κατεστημένου, να δουν τους εαυτούς τους στον καθρέφτη για να τα εντοπίσουν.
 
Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο οφείλει να ξεκαθαρίσει ότι τάσσεται ενάντια στην οριζόντια ψηφοφορία.
 
Δεν μπορούμε όμως να αφήσουμε ασχολίαστο και το γεγονός ότι για ακόμη μια φορά κάποιοι θυμήθηκαν την τελευταία στιγμή να φέρουν αλλαγές στον εκλογικό νόμο, που αφορά τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσουν το τομάρι τους, αφού βλέπουν το πολιτικό τους μέλλον να οδεύει με μαθηματική ακρίβεια στο τέλος».
 
 

Δειτε Επισης

Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου
Στο «ακροατήριο» το Προεδρικό για την αίτηση παύσης του Ελεγκτή-Ξεκαθαρίζει πως δεν θα εμπλακεί
Πάσχει η διαχείριση των Κοινοτήτων-Σαθρά φαινόμενα εντοπίζει η Ελεγκτική Υπηρεσία
Ανακοινώθηκαν τα μέλη της Πολιτικής Ομάδας Κυπριακού-Στις 8 Μαΐου η συνάντηση Προέδρου με Ολγκίν
Απορρίφθηκε μια ένσταση στην εκλογική περιφέρεια Πάφου-Ανακηρύχθηκαν τέσσερις αντιδήμαρχοι
Ενστάσεις κατά υποψηφίου δημάρχου στην Επαρχία Λεμεσού-Ανακηρύσσονται από σήμερα 13 αντιδημάρχοι
Στο 8% το ποσοστό αδήλωτης εργασίας με κόστος δέκα εκ.-Αποφασίστηκε σειρά μέτρων από την Κυβέρνηση
Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο των Ευρωεκλογών-Το μέγεθος, το χρώμα και η σειρά των υποψηφίων (pics)
Πληροφορίες Ελεγκτικής για υποβολή στοιχείων για διαφημίσεις υποψηφίων στις Εκλογές