Στην πιλάντζα της Ολομέλειας η οριζόντια ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές

Οριακά και στην πιλάντζα της Ολομέλειας της Βουλής στις αρχές του Νοέμβρη θα κριθεί όπως όλα δείχνουν ή εισαγωγή ή όχι της οριζόντιας ψηφοφορίας στις επερχόμενες Ευρωεκλογές, έπειτα από την ολοκλήρωση, σήμερα, της συζήτησης των τεσσάρων προτάσεων νόμου που είχαν κατατεθεί, και η συζήτηση επί των οποίων ξεκίνησε πριν από το καλοκαίρι, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.
 
Οι τέσσερις προτάσεις νόμου αφορούν στις εξής:
 
*Μία του ΔΗΣΥ για θεσμοθέτηση της διαδικασίας οριζόντιας ψηφοφορίας στις δημοτικές εκλογές.
 
*Μία της Συμμαχίας Πολιτών για οριζόντια ψηφοφορία στις βουλευτικές εκλογές,
 
*Δύο από το Κίνημα Οικολόγων για θεσμοθέτηση της οριζόντιας ψηφοφορίας στις βουλευτικές εκλογές και στις Ευρωεκλογές, αντίστοιχα.
 
Δεδομένου ότι η επόμενη εκλογική αναμέτρηση είναι οι Ευρωεκλογές τον ερχόμενο Μάιο, η συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών επικεντρώθηκε και σήμερα στην πρόταση των Οικολόγων για οριζόντια ψηφοφορία στις Ευρωεκλογές.  
 
Από τη σημερινή συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή ξεκαθάρισε πως ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ τάσσονται ως θέση αρχής κατά της οριζόντιας ψηφοφορίας και θα καταψηφίσουν, όπως το ίδιο θα πράξουν ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, χωρίς όμως να αποκλείουν συνέχιση της συζήτησης σε μεταγενέστερο στάδιο.
 
Από την άλλη, έχοντας καταθέσει τροπολογίες στην πρόταση νόμου των Οικολόγων, ο ΔΗΣΥ θα τη στηρίξει, όπως επίσης και η Συμμαχία Πολιτών, η οποία αντικρίζει θετικά τις τροποποιήσεις του ΔΗΣΥ.
 
Οι τροπολογίες του ΔΗΣΥ  αφορούν στην κλασματοποίηση του σταυρού προτίμησης και της ψήφου, ώστε να μην τίθεται θέμα, ούτε πριμοδότησης ούτε παραποίησης της βούλησης των εκλογέων.
 
Την αίσθηση, εξάλλου, πως δεν αποκλείει στήριξη της πρότασης των Οικολόγων αφήνει το Κίνημα Αλληλεγγύη, με τον βουλευτή και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Μιχάλη Γιωργάλλα να δηλώνει πάντως, πως η οριζόντια ψηφοφορία από μόνη της δεν θα εξαλείψει την απαξίωση και αδιαφορία των πολιτών. 
 
Και να υποδεικνύει ταυτόχρονα ο κ. Γιωργάλλας πως οι προτάσεις νόμου που βρίσκονται ενώπιων της Βουλής, αποτελούν μια καλή βάση για να συνεχιστεί η διαβούλευση, αναζητώντας ρυθμίσεις στον εκλογικό νόμο που θα βοηθήσουν να βελτιωθεί η ποιότητα του πολιτικού δυναμικού και να ενισχύσουν την προσέλευση των ψηφοφόρων στις εκλογικές αναμετρήσεις.  
 
Με τους διαμορφούμενους συσχετισμούς δυνάμεων, η τύχη της οριζόντιας ψηφοφορίας στην Ολομέλεια της Βουλής, όπου θα οδηγηθούν το προσεχές διάστημα οι σχετικές προτάσεις νόμου(σ.σ. είχε προηγηθεί αναβολή της συζήτησης στην Ολομέλεια τον περασμένο Ιούλιο), φαίνεται ότι θα κριθεί οριακά.
 
Με αυστηρά μαθηματικά, η οριζόντια ψηφοφορία δεν πέρνα, μιας και δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία. Ωστόσο, εκ των υποστηρικτών του θεσμού ποντάρουν, είτε σε πιθανές απουσίες βουλευτών κομμάτων που τάσσονται εναντίον κατά την ημέρα της ψηφοφορίας είτε ακόμη και σε βουλευτές που δεν θα πειθαρχήσουν στις θέσεις των κομμάτων τους για καταψήφιση της οριζόντιας ψηφοφορίας. 
 
Μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ανέφερε ότι η πρόταση νόμου των Οικολόγων για τις Ευρωεκλογές αναμένεται να οδηγηθεί σε 15 ημέρες στην Ολομέλεια για ψήφιση.
 
«Εκτιμούμε ότι διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να εξασφαλιστεί η κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αφού τα τέσσερα πολιτικά κόμματα τοποθετήθηκαν εντός της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών ότι θα υποστηρίξουν την διαμορφωμένη πρόταση του Κινήματος Οικολόγων για τις Ευρωεκλογές», σημείωσε.
 
Ταυτόχρονα, απηύθυνε έκκληση και στα υπόλοιπα κόμματα να τη στηρίξουν, πέραν του ΑΚΕΛ και του ΕΛΑΜ που, όπως υπέδειξε, απορρίπτουν δογματικά οποιαδήποτε συζήτηση για την οριζόντια ψηφοφορία.
 
Σημείωσε επίσης ότι με τη λογική της κλασματικής ψήφου διασκεδάζονται οι ανησυχίες των μικρότερων και μεσαίων κομμάτων για πιθανή πριμοδότηση, ενώ είπε ότι «θα είναι υπόλογα απέναντι στη δημοκρατία και στην πολιτική, εάν με την άρνησή τους να ψηφίσουν την οριζόντια ψηφοφορία οδηγήσουν τον κυπριακό λαό ακόμα πιο βαθιά μέσα στο πηγάδι της αποχής».
 

Δειτε Επισης

Γυναίκα φυλακίστηκε επειδή τηλεφώνησε στην Άμεση Δράση περισσότερες από 2.000 φορές
Τέσσερις οι νεκροί από την πλημμύρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα-Επιμένουν τα προβλήματα στο Ντουμπάι
BINTEO: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο του Τραμπ
Επανέρχεται με επιστολή προς Υφ. Πρόνοιας για το Πασχαλινό Επίδομα η ΕΚΥΣΥ
Βαφεάδης: Δεν έχει ληφθεί η εγγυητική για Λιμάνι και Μαρίνα Λάρνακας
Απορρίφθηκε αίτηση Γενικού Εισαγγελέα σε απόφαση απαλλοτρίωσης γης
Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
ABC: Το Ισραήλ εκτόξευσε τρεις πυραύλους κατά της αεράμυνας πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν-Μήνυμα προς Τεχεράνη