Εβδομάδα «φωτιά» στη Νέα Υόρκη-Η ετυμηγορία Γκουτέρες καθορίζει τις εξελίξεις

Στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στις διαβουλεύσεις που θα λάβουν χώρα στο περιθώριο των εργασιών της 73ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στρέφονται αυτή την εβδομάδα τα βλέμματα σε σχέση με το Κυπριακό.
 
Το καίριο ερώτημα που αναμένεται ν’ απαντηθεί αφορά στη…γνωμοδότηση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, κατά πόσο υπάρχουν συνθήκες επανασύγκλησης μιας νέας Διάσκεψης για την Κύπρο, χωρίς ν’ αποκλείεται, ωστόσο, ο Αντόνιο Γκουτέρες να μην δώσει ετυμηγορία και οι διερευνητικού χαρακτήρα διαβουλεύσεις του Ειδικής Απεσταλμένης του Τζέιν Χολ Λουτ να συνεχιστούν.
 
Η όποια απόφαση του Γενικού Γραμματέα θα ληφθεί στη βάση των συμπερασμάτων τα οποία η κ. Λουτ αποκόμισε κατά τις συναντήσεις που τους τελευταίους μήνες είχε με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, αλλά και μέσα από τα όσα θ’ ακούσει κατά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που θα έχει με τους ηγέτες των εγγυητριών δυνάμεων, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη(σ.σ. στις 28 του μήνα), αλλά και με τον Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί (σ.σ. στις 29 του μήνα). 
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γκουτέρες: Αναμένω με ανυπομονησία την έκθεση Λουτ
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Κατσουρίδης στον REPORTER: «Δεν βλέπω να επαναρχίζουν αμέσως οι συνομιλίες»
 
Φθάνοντας το Σάββατο το απόγευμα στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε τη διακηρυγμένη θέση της ε/κ πλευράς υπέρ της επανέναρξης του διαλόγου στη βάση του πλαισίου Γκουτέρες, τονίζοντας εκ νέου την αναγκαιότητα να προηγηθεί επαρκής προετοιμασία, ώστε μια πιθανή νέα προσπάθεια να μην οδηγηθεί ξανά σε αποτυχία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Άγριος καυγάς Κυβέρνησης-ΑΚΕΛ λίγο πριν τη συνάντηση Αναστασιάδη με Γκουτέρες
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Χοντραίνει η κόντρα Κυβέρνησης-ΑΚΕΛ με φόντο το Κυπριακό
 
Στο πλαίσιο αυτό, δηλαδή της αναγκαιότητας επαρκούς προετοιμασίας, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε το γεγονός ότι η τ/κ πλευρά έχει αποσύρει τον χάρτη που υπέβαλε στη Γενεύη αναφορικά με το εδαφικό, κάτι που όπως υπέδειξε ήταν προαπαιτούμενο για να οδηγηθούμε στη Σύνοδο της Γενεύης, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως προετοιμασία-ξεκαθάρισμα προθέσεων- θα πρέπει να υπάρξει και όσον αφορά τις προθέσεις της Τουρκίας για το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.
 
Επί του μείζονος αυτού κεφαλαίου του Κυπριακού, που αποτελεί άλλωστε το μεγαλύτερο αγκάθι στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος, πληροφορίες κάνουν λόγο για άτυπη τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Νέα Υόρκη ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών των τριών εγγυητριών δυνάμεων, Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας, κατά τη διάρκεια της οποίας η Άγκυρα θα κληθεί ν’ ανοίξει τα χαρτιά της αναφορικά με τις προθέσεις της, ενόψει και των συναντήσεων που θα λάβουν χώρα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
 
Το ζήτημα θα συζητηθεί και το πλαίσιο συνάντησης που θα έχουν στη Νέα Υόρκη ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
 
Επισημαίνεται πως η ε/κ πλευρά επεξεργάστηκε το τελευταίο διάστημα συγκεκριμένη πρόταση, με στόχο να μην υπάρξει αδιέξοδο στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, σε περίπτωση που η θέση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών είναι πως δεν υπάρχει έδαφος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.  
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Περιμένει Γκουτέρες, επεξεργάζεται ιδέες για το ενδεχόμενο αδιεξόδου η Λευκωσία
 
Στο μεταξύ, οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, θέματα που άπτονται της κυπριακής οικονομίας, καθώς και άλλα ζητήματα κυπριακού ενδιαφέροντος αποτέλεσαν το αντικείμενο συζήτησης κατά το χθεσινοβραδινό δείπνο του Προέδρου της Δημοκρατίας με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής.
 
Στο δείπνο παρέστησαν, επίσης, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδομος Προδρόμου και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας.
 
Σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στη συνάντηση ηγετών των χωρών μελών του ΟΗΕ με θέμα «Διεθνές κάλεσμα για Δράση κατά του παγκόσμιου προβλήματος των ναρκωτικών».
 
Ακολούθως ο Πρόεδρος τα Δημοκρατίας θα συμμετάσχει στην εναρκτήρια συνάντηση της «Συνόδου Ειρήνης - Νέλσον Μαντέλα».
 
Στη συνέχεια, στο χώρο των Η.Ε., ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, Νίκολ Πασινιάν.
 
Αργότερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του κα Άντρη Αναστασιάδη και μέλη της κυπριακής αντιπροσωπείας, θα μεταβεί στην Ελληνορθόδοξη Αρχιεπισκοπή, όπου θα έχει συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ.κ. Δημήτριο, ενώ το βράδυ, ο Πρόεδρος και η σύζυγος του θα παραστούν στη δεξίωση που παραθέτει το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ.
 
 

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ