Κατσουρίδης στον REPORTER: «Δεν βλέπω να επαναρχίζουν αμέσως οι συνομιλίες»

Καθυστέρηση στην επανέναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, βλέπει ο Νίκος Κατσουρίδης, ο οποίος εκτιμά πως προς το παρόν δεν ικανοποιούνται οι επιθυμίες του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Σε συνέντευξη του στον REPORTER εκτίμησε πως  στην όλη διαδικασία θα υπάρξει καθυστέρηση για να συμπέσει με την διαδικασία Exxon Mobil  και Τουρκίας με τις Γεωτρήσεις.  

«Στην δική μου κρίση είναι ξεκάθαρο πως δεν έχουν ικανοποιηθεί  τα θέλω του κυρίου Γκουτέρες  ενόψει συνομιλιών  και δεν νομίζω ότι θα επαναρχίσουν αυτή την στιγμή οι συνομιλίες. Μάλλον θα υπάρξει μία μικρή παράταση που εκτιμώ πως είναι και στόχος της Τουρκίας, να συμπέσει δηλαδή η πραγματικά κρίσιμη εβδομάδα για τις συνομιλίες στο Κυπριακό με την διαδικασία που θα ξεκινήσει εντός Οκτωβρίου  από πλευράς Exxon Mobil  και Τουρκίας με τις Γεωτρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.  

Στην συνέντευξη του στον REPORTER έδωσε και την δική του ερμηνεία για την αντιπαράθεση που ξέσπασε ανάμεσα σε ΑΚΕΛ και Νίκο Αναστασιάδη, μετά την αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας σε ανάγκη προετοιμασίας:

«Προφανώς όταν κάποιος ρωτάται δίνει άλλο περιεχόμενο  στην λέξη προετοιμασία.  Εδώ υπάρχει μία θέση για την φάση που διερχόμαστε.  Μία θέση η οποία, πάντα με βάση τις δηλώσεις παρουσιάζεται σαν κοινή θέση του Προέδρου, του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ: Ότι δηλαδή πάμε να συνομιλήσουμε από εκεί που μείναμε πάντα με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες. Θα δώσω ένα παράδειγμα, με βάση πάντα την προσωπική μου κρίση.  Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προετοιμασία θεωρεί ότι πρέπει να επανέλθει ο χάρτης που υπέβαλε ο κύριος Ακιντζί για το εδαφικό, που περιλαμβάνεται  κατά την κρίση μου μέσα στο πλαίσιο Γκουτέρες, είναι ένα θέμα.  Εάν όμως εννοεί προετοιμασία αυτό που το ΑΚΕΛ εκτιμά  ότι εννοεί, ότι δηλαδή πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει  για παράδειγμα το θέμα της ασφάλειας  και μετά να πάμε στα υπόλοιπα, είναι ένα εντελώς διαφορετικό ζήτημα», διευκρίνισε.

Προσωπική ερμηνεία του κ. Κατοσυρίδη είναι πως το «ΑΚΕΛ εκτιμά ότι ο Πρόεδρος θέτει ως πρόταξη κάποια ζητήματα  και ο Πρόεδρος απαντά ότι δεν τα θέτει.  Δεν είμαι σε θέση να πω τώρα τι ακριβώς τίθεται από πλευράς Ελληνοκυπριακής πλευράς. Δεν το γνωρίζω», τόνισε.

Σύμφωνα πάντα με τον κύριο Κατσουρίδη,  «ο χρόνος πλέον έχει φτάσει και σε λίγες μέρες θα ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά  κάτω από τον όρο προετοιμασία».
 
Τα χάος του εσωτερικού μετώπου – Κανείς δεν συμφωνεί με κανένα

Ξεκάθαρη ήταν και η τοποθέτηση του κ. Κατσουρίδη σε σχέση με το τι πρέπει να γίνει από εδώ και πέρα.

«Αν αναλογιστεί κάποιος την πορεία του κυπριακού από το 1974 μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει τακτική που να μην έχει δοκιμαστεί. Είτε του καλού παιδιού, είτε του κακού παιδιού Είτε  της πρόταξης είτε της μη πρόταξης. Είτε των συνομιλιών υπό όρους, είτε χωρίς όρους, όλα δοκιμάστηκαν.  Άρα για να μπορεί να βγάλει κάποιος συμπεράσματα πρέπει να δει ψυχρά την πραγματικότητα:  Πρώτη και κυρίαρχη αιτία που δεν υπάρχει καμία εξέλιξη είναι η άρνηση της Τουρκίας και δεύτερον εκείνοι που μπορεί να επηρεάσουν την Τουρκία, μέχρι στιγμής, ότι και να λένε δεν έχουν πάρει την απόφαση να την επηρεάσουν για μία λύση στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών που είναι δικές τους αποφάσεις». 
 
Στην συνέντευξη του στον REPORTER ο κ. Κατσουρίδης προχώρησε και ένα βήμα πάρα πέρα σε σχέση και με την κατάσταση που επικρατεί στο εσωτερικό μέτωπο, λέγοντας πως αυτή την στιγμή κανείς δεν μπορεί να πει «ποιος στηρίζει ποιον» .

«Διερωτώμαι εάν υπάρχουν αυτή την στιγμή  δυο πολιτικές δυνάμεις που να συμπίπτουν οι απόψεις τους  και αν υπάρχει πολιτική δύναμη που να συμπίπτουν πλήρως οι απόψεις της με την κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εξίσου χαρακτηριστική ήταν  και απάντηση του για το κατά πόσο αυτή η διαφωνία αφορά και τον ΔΗΣΥ και την Κυβέρνηση:
 
«Βεβαίως. Εγώ δεν έχω αντιληφθεί να υπάρχει ταύτιση. Και δεν αναφέρομαι σε δήλωση του τύπου στηρίζουμε την κυβέρνηση.  Οι δηλώσεις που γίνονται επί της ουσίας  από πλευράς Συναγερμού δεν ταυτίζονται με τις  αποφάσεις της Κυβέρνησης», κατέληξε ο Νίκος Κατσουρίδης.   

Δειτε Επισης

Υφ. Ναυτιλίας: Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο το Κέντρο Αριστείας της Κοινοπολιτείας
Αποδεκτές 1461 ενστάσεις για μεταφορά εκλογικών δικαιωμάτων-Δεν ήξεραν καν τη διεύθυνση διαμονής τους
Δυσαρέσκεια ψευδοκράτους για Συμπεράσματα-«Κρατούν όμηρο τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας»
Σήμερα το επίσημο άνοιγμα της Υπουργικής Συνόδου της Κοινοπολιτείας στην Πάφο
Σπέρνει στην Ευρώπη για να θερίσει στο Κυπριακό ο Χριστοδουλίδης
Ισραηλινά ΜΜΕ: Μέσω Κύπρου μεταφέρθηκαν αμερικανικοί πύραυλοι από το Κατάρ στο Ισραήλ
Χ. Γεωργιάδης: Πρόωροι οι «πανηγυρισμοί» της Κυβέρνησης για το μεταναστευτικό
Ν. Παπαδόπουλος: Δεν είμαστε όλοι το ίδιο στο μεταναστευτικό
Ενέκρινε ψήφισμα για μεταναστευτικό η Βουλή-Ζητά-Ζητά να εντείνει τις ενέργειες της προς την ΕΕ η Κυβέρνηση
Δυο άμεσα μέτρα για τη μετανάστευση σε επίπεδο ΕΕ ζήτησε ο Στεφάνου