Ο Χριστοδουλίδης άνοιγε, ο Τατάρ έκλεινε το παράθυρο προοπτικής για Κυπριακό

Το μόνο καινούριο στο σπίτι του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ήταν ο Νίκος Χριστοδουλίδης. Όλα τα υπόλοιπα ήταν ακριβώς τα ίδια και απαράλλακτα, όπως και οι θέσεις που διατύπωσε ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, ο οποίο εμφανίστηκε αμετακίνητος στο γνωστό αφήγημα του για έναρξη διαπραγματεύσεων με προαπαιτούμενο την αναγνώριση της κυριαρχικής ισότητας του ψευδοκράτους.  

Η χθεσινή πρώτη συνάντηση του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον κατοχικό ηγέτη δεν πρόσθεσε απολύτως τίποτα στην ουσία του Κυπριακού, όπως ήταν και το αναμενόμενο σύμφωνα με τον νεοκλεγέντα πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος πάντως, έκανε πράξη την προαναγγελία του για πρόθεση να δημιουργήσει προσωπική σχέση με τον Ερσίν Τατάρ, που θα ανοίξει τον δρόμο για τον διάλογο.

Συνοπτικά αν έπρεπε να καταγραφούν τα κύρια θέματα της χθεσινής συνάντησης ήταν, οι σεισμοί, η καταγωγή τους από την Πάφο και οι επικείμενη κοινωνικού περιεχομένου συνάντησή τους μετά συζύγων. Σε ότι αφορά την ουσία του Κυπριακού, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σε μια προσπάθεια να μην αρχίσει τη νέα προσπάθεια με αρνητική προδιάθεση, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στα όσα άκουσε πως δημιουργούν το τεράστιο χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ικανοποίηση νέου ΠτΔ από συνάντηση με Τατάρ-«Δεν άκουσα κάτι που δεν ανέμενα»

Περιορίστηκε να δηλώσει πως δεν άκουσε κάτι που δεν ανέμενε να ακούσει, όταν ρωτήθηκε σχετικά με τις θέσεις του Τατάρ, απαντώντας διπλωματικά κατ΄ αυτόν τον τρόπο, με τον Τατάρ βέβαια την ίδια ώρα να δηλώνει πως έθεσε την κόκκινη γραμμή της κυριαρχικής ισότητας. Κάτι που ουσιαστικά κλείνει το παράθυρο προοπτικής, σε όποια προσπάθεια κι αν προγραμματίζει να αναλάβει ο νέος Πρόεδρος. Αυτό είναι το πρώτο επίπεδο των προσπαθειών του Νίκου Χριστοδουλίδη, σε ότι αφορά την ουσία του Κυπριακού, για την οποία δεν αφιερώθηκε αρκετή ώρα της δίωρης συνάντησης τους που πραγματοποιήθηκε μεταξύ σαλονιού και κήπου της οικίας του Κόλιν Στιούαρτ.

Το δεύτερο επίπεδο στο οποίο φαίνεται ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης επενδύει, είναι αυτό της προσωπικής σχέσης που θα επιχειρήσει να αναπτύξει με τον Ερσίν Τατάρ. Σε αυτό το πλαίσιο τον προσκάλεσε για κοινωνική συνάντηση μετά συζύγων το επόμενο διάστημα, σε μια προσπάθεια που θα αναπτυχθεί μια σχέση που θα κάνει πιο εύκολη την επικοινωνία και την επαφή των δύο πλευρών. Ειδικά με την εξέλιξη που είχαν οι σχέσεις Αναστασιάδη-Τατάρ, που λόγω μιας σειρά γεγονότων με αμφιταλαντεύσεις και αναδιπλώσεις, αλλά και προκλήσεις του κατοχικού ηγέτη πλήγηκαν ανεπανόρθωτα, ο Νίκος Χριστοδουλίδης επιθυμεί να παρουσιάσει ένα πιο διαλλακτικό πρόσωπο, χωρίς αφορισμούς και αρνητική κριτική.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με ελάχιστες προσδοκίες, αλλά συγκεκριμένους στόχους το πρώτο τετ α τετ

Ως συμπέρασμα, πάντως, αυτής της πρώτης συνάντησης, είναι πως δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στο Κυπριακό. Εάν αυτή η πρώτη συνάντηση ήταν επιτυχημένη, θα κριθεί μόνο εκ του αποτελέσματος και αφού γίνουν τα επόμενα βήματα που θα αποδείξουν εάν οι δύο πλευρές μπορούν έστω και στο ελάχιστο να βρεθούν σε τροχιά συνεννόησης για επανέναρξη του διαλόγου. Κάτι που σήμερα δεν προκύπτει από πουθενά ότι μπορεί να συμβεί, διότι αφενός ο κατοχικός ηγέτης θέτει την κόκκινη γραμμή της κυριαρχικής ισότητας, αφετέρου ο Νίκος Χριστοδουλίδης την απορρίπτει και επιμένει πως οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να αρχίσουν για λύση εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών με αποδοχή της πολιτικής ισότητας.

Τι είναι αυτό που ο Νίκος Χριστοδουλίδης θεωρεί ότι μπορεί να αλλάξει το παιχνίδι του Κυπριακού; Αυτό που έλεγε και προεκλογικά, δηλαδή ως υποψήφιος ότι θα επιδιώξει την ενεργότερη εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ήταν κάτι που έθεσε ακροθιγώς στον συνομιλητή του ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αφού όπως είπε έκανε μια πρώτη αναφορά σε αυτήν όχι εις βάθος, γιατί πρώτα θέλει να συζητήσει το θέμα αυτό με τους Ευρωπαίους εταίρους στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η εκτίμηση πάντως που επιχείρησε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, είναι πως δεν είναι εύκολα τα δεδομένα, ενώ φαίνεται να επενδύει ιδιαίτερα στην ΕΕ, που θεωρεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση και είναι για αυτό τον λόγο που μέσα στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επιδιώκει να συζητήσει την πρόταση του και να κοινοποιήσει τις προσεγγίσεις του ακόμα πιο συγκεκριμένα και αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί. ΄

Άλλωστε ο επόμενος σημαντικός σταθμός αυτών των πρώτων βημάτων του Νίκου Χριστοδουλίδη, μετά και από την πρώτη επίσκεψή του στην Αθήνα, θα είναι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την τρίτη εβδομάδα του Μάρτίου, όπου θα έχει την ευκαιρία, πέραν από τη συμμετοχή στο ανώτατο θεσμικό όργανο της ΕΕ, να έχει και διμερείς επαφές με ξένους ηγέτες, ενώ αναμένεται να κλειδώσει και συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες στο περιθώριο του Συμβουλίου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέτει πρόταση συνεργασίας σε περίπτωση σεισμού στη συνάντηση με Χριστοδουλίδη ο Τατάρ

Δειτε Επισης

Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης
Ανακηρύχθηκαν χωρίς ανθυποψήφιο τέσσερις Αντιδήμαρχοι στην επαρχία Λάρνακας
Διαφωνεί με μεταφορά Σχολής ΤΕΠΑΚ ο υποψήφιος Δήμαρχος Λεμεσού Χρ. Μιχαηλίδης
Από φόρο και δανεισμό 68 εκατ. στερλίνες για «επιτροπή ακίνητης περιουσίας»
Αυτοί είναι όλοι οι υποψήφιοι δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και πρόεδροι Επαρχιακών Οργανισμών
Στηρίζει Ελεγκτή με το γάντι το ΔΗΚΟ-Επιτίθεται στον Πρόεδρο για τη θεσμική σύγκρουση το ΑΚΕΛ
Βρετανοκύπριος γυμναστής διεκδικεί τη δημαρχία του Λονδίνου