Ικανοποίηση νέου ΠτΔ από συνάντηση με Τατάρ-«Δεν άκουσα κάτι που δεν ανέμενα»

Περίπου δύο ώρες κράτησε η πρώτη συνάντηση του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, με τον κατοχικό ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, στην παρουσία του ειδικού αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο, Κόλιν Στιούαρτ.       

Η συνάντηση σύμφωνα με τις πρώτες αντιδράσεις των τριών, πήγε πολύ καλά, χωρίς ωστόσο να καθοριστεί νέο ραντεβού για κοντινή ημερομηνία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση ξεκίνησε με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, να παρακάθεται σε συνάντηση με τον κ. Στιούαρτ και τον κ. Τατάρ, με τους τρεις στη συνέχεια να βγαίνουν στον κήπο της οικίας του ειδικού αντιπροσώπου για να περπατήσουν. 

Στη συνέχεια ακολούθησε νέα συνάντηση στην παρουσία και των διαπραγματευτών, ενώ η συνάντηση ολοκληρώθηκε και πάλι με βόλτα στον κήπο της οικίας του Κόλιν Στιούαρτ. 

Σε δηλώσεις του από το Πολιτικό του Γραφείο μετά τη συνάντηση ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως, «είχαμε μια πρώτη πολύ καλή μπορώ να πω συνάντηση γνωριμίας. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για μια σειρά ζητημάτων. Υπάρχουν ήδη κάποιες προτάσεις που έγιναν και στο πλαίσιο της τεχνικής επιτροπής και απάντησα και στην πρόταση Τατάρ για τους σεισμούς και εξήγησα ότι αυτό μπορεί να συμβεί στο πλαίσιο της αρμόδιας τεχνικής επιτροπής».  

Και πρόσθεσε: «Εισηγήθηκα την ίδια στιγμή, αν μπορούμε μαζί να στείλουμε ένα κοινό μήνυμα για το θέμα των αγνοουμένων. Έχω προσκαλέσει τον κ. Τατάρ για να γίνει μια κοινωνική συνάντηση των δύο μας συνοδευόμενοι από τις συζύγους μας. Ήταν μια πρώτη συνάντηση που έγινε σε καλό κλίμα και ευελπιστώ να υπάρξει συνέχεια».

Γενικότερα, σχολιάζοντας τη σημερινή συνάντηση, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως, «δεν άκουσα κάτι που δεν ανέμενα να ακούσω», εξήγησε. 

Σε ερώτηση εάν θα γίνουν κάποιες νέες συναντήσεις επί της ουσίας του Κυπριακού, απάντησε πως, σήμνερα, «υπήρξε ανταλλαγή απόψεων. Δεν έγινε διαπραγμάτευση. Για να φτάσουμε εκεί ευελπιστώ να καταστεί εφικτό μέσα από αριθμό συναντήσεων που ελπίζω να γίνουν το επόμενο διάστημα. Ανέφερα στον κ. Τατάρ ότι η παρούσα κατάσταση πραγμάτων δεν μπορεί να αποτελεί λύση του Κυπριακού και εξέφρασα την ετοιμότητα μου να εργαστούμε για επανέναρξη των συνομιλιών». 

Κληθείς να σχολιάσει ότι οι θέσεις του Τατάρ και της Τουρκίας είναι αμετάβλητη για δύο κράτη και κυριαρχική ισότητα, ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε πως, «η προσπάθεια που γίνεται είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες για επανέναρξη των συνομιλιών, μέσα στο προκαθορισμένο πλαίσιο». 

Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών

Σε ανακοίνωση που εξέδωσαν τα Ηνωμένα Έθνη αμέσως μετά τη συνάντηση αναφέρουν πως, «σήμερα ο Ερσίν Τατάρ και ο Νίκος Χριστοδουλίδης συναντήθηκαν για πρώτη φορά υπό την αιγίδα του Αναπληρωτή Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, κ. Colin Stewart. Είχαν μια άτυπη συζήτηση που ήταν ανοιχτή και εποικοδομητική».

Και προσθέτουν τα Ηνωμένα Έθνη: «Ο κ. Χριστοδουλίδης και ο κ. Τατάρ αναφέρθηκαν σε διάφορα θέματα, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων καταστροφικών σεισμών στην Τουρκία και τη Συρία που στοίχισαν χιλιάδες ζωές, ανάμεσά τους Τουρκοκύπριους, και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους για τα θύματα και τις οικογένειές τους».

 Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος σήμερα διακινήθηκε για πρώτη φορά με προεδρική λιμουζίνα που έφερε τη σημαία της Κυπριακής Δημοκρατίας, προέβη σε δηλώσεις στο πολιτικό του γραφείο πριν αναχωρήσει για την οικία του Ιρλανδού διπλωμάτη στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.Τον Νίκο Χριστοδουλίδη συνόδευαν στη συνάντηση ο διαπραγματευτής της ε/κ πλευράς, Μενέλαος Μενελάου, και η Μαριλένα Ραουνά, η οποία θα είναι η Διευθύντρια του Διπλωματικού του Γραφείου.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με ελάχιστες προσδοκίες, αλλά συγκεκριμένους στόχους το πρώτο τετ α τετ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Θέτει πρόταση συνεργασίας σε περίπτωση σεισμού στη συνάντηση με Χριστοδουλίδη ο Τατάρ

Δειτε Επισης

Βανδάλισαν πτοεκλογική πινακίδα του Νικολέττου-«Δεν θα μας πτοήσει» (pic)
Επανέρχεται ξανά η CMC-«Αν η ΕΤΥΦΑ συνεχίσει να αλλάζει τους κανόνες δικαιούμαστε αποζημίωση»
Δεν βλέπει αδιέξοδο στην προσπάθεια της Ολγκίν η Λευκωσία-«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να αξιοποιηθούν»
Αυστηρό μήνυμα Προέδρου για το τερματικό στο Βασιλικό-«Το κράτος δεν εκβιάζεται»
Κατηγορεί την ΕΤΥΦΑ η CMC για τερματικό LNG-«Παραβιάζει επίμονα τις υποχρεώσεις πληρωμής»
Παπαναστασίου για τερματικό στο Βασιλικό-«Η σιωπή μας να μην θεωρείται αδυναμία»
Συνολικά 310 παλέτες ανθρωπιστικής βοήθειας στην πλωτή πλατφόρμα στη Γάζα
Πυρετώδεις προετοιμασίες για τις εκλογές-Κάλεσμα Εφόρου για προετοιμασία των ψηφοφόρων
Μελέτησε τις εξελίξεις στο Κυπριακό το ΑΚΕΛ-Καλεί σε ανάληψη πρωτοβουλίας για σπάσιμο του αδιεξόδου
Μπαίνουν στο δικαστικό ρινγκ για τη μητέρα των μαχών Εισαγγελία και Ελεγκτής-Ο τελικός των κορυφαίων θεσμών