Πίσω από τις λέξεις του Αβέρωφ-Η αναδίπλωση και ο κίνδυνος να τα χάσει όλα

Δεν πειράζει που δε σου `ρθε η ζαριά

 τζογάρισες στο όνειρο κι είσαι έτοιμος για όλα.

Το λέει κι ένα τραγούδι που μας μάθαιναν παλιά 

ο χαμένος τα παίρνει όλα.  

Οι πιο πάνω στίχοι είναι από το τραγούδι του Γιάννη Αγγελάκα, ο χαμένος τα παίρνει όλα. Στην περίπτωση του Αβέρωφ Νεοφύτου, που είναι ο μεγάλος χαμένος του Φεβρουαρίου, ο χαμένος κινδυνεύει να τα χάσει όλα. Έχασε στον πρώτο γύρο των Προεδρικών Εκλογών, ενώ δεν δικαιώθηκε ούτε η προσωπική επιλογή που έκανε για τον δεύτερο γύρο. Σήμερα βρίσκεται προ του φάσματος να χάσει και το ίδιο του το κόμμα, αφού δύο στενοί και ιδιαίτερα ικανοί συνεργάτες του, στέκονται απέναντι του για να του πάρουν το κόμμα.

Σε αυτό το πλαίσιο εξηγούν πολλοί και τη χθεσινή στάση του απέναντι στον Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου παρουσίασε μια πολύ διαφορετική προσέγγιση, τόσο σε σχέση με τα όσα έλεγε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου των Προεδρικών Εκλογών, αλλά πολύ περισσότερο σε σχέση με τα όσα έλεγε προεκλογικά, σε σχέση με το ποιος θα είναι ο ρόλος του Δημοκρατικού Συναγερμού απέναντι σε μια Κυβέρνηση Νίκου Χριστοδουλίδη.

Ουσιαστικά επιχείρησε να αποδομήσει το αφήγημα ότι υπάρχουν δύο τάσεις εντός ΔΗΣΥ, μια που θα επιδιώξει να κτίσει γέφυρες συνεργασίας με την Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη και την οποία εκπροσωπούν εμμέσως πλην σαφώς, μέσα από τις εξαγγελίες τους, οι Χάρης Γεωργιάδης και Δημήτρης Δημητρίου, και μια που θα επιδιώξει τη ρήξη και εκπροσωπείται από τον ίδιο.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου παρουσιάστηκε ιδιαίτερα συναινετικός και εξόχως ενωτικός, στέλνοντας μηνύματα συνεργασίας και στήριξης του Νίκου Χριστοδουλίδη και της Κυβέρνησης του, ξεκαθαρίζοντας πως οι εκλογές τελείωσαν και από εδώ και πέρα ξεκινά να γράφεται μια νέα σελίδα, χωρίς παρενθέσεις και υποσημειώσεις για όσα συνέβησαν στο παρελθόν.

Μάλιστα, έτεινε χέρι φιλίας σε όλους όσους στήριξαν είτε από τον πρώτο γύρο είτε στον δεύτερο τον Νίκο Χριστοδουλίδη, λέγοντας πως, «ο Δημοκρατικός Συναγερμός έχει μια πολύ μεγάλη αγκαλιά για να χωρέσει κι αυτούς που είχαν την πρώτη Κυριακή την επιλογή προς τον εκλεγέντα Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, να χωρέσει και όσους στο δίλλημα που δυστυχώς βρεθήκαμε μεταξύ πρώτης και δεύτερης κάποια και στελέχη αλλά και κόσμος να πάρει διαφορετικές επιλογές μεταξύ των δύο του δευτέρου γύρου».

Απαντώντας εμμέσως και στην κριτική που του ασκήθηκε πως αποφεύγει να ανοίξει εντός του κόμματος το θέμα των ευθυνών, υπέδειξε πως, «κάναμε λάθη, άνθρωποι είμαστε, απολογούμαστε για τα λάθη να μάθουμε από τα λάθη μας, να κοιτάξουμε μπροστά πως κάνουμε μια σοβαρή ανασυγκρότηση στηρίζοντας τον τόπο μας γιατί όπως λέγαμε και προεκλογικά η ασφάλεια και η σταθερότητα της χώρας με πολύ ταπεινοφροσύνη θα το επαναλάβω και μετεκλογικά, εξαρτάται και από τη συνοχή και την ενότητα της παράταξης μας».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά στους ανθυποψηφίους του ο Αβέρωφ-«Τις αποφάσεις λαμβάναμε συλλογικά»

Επιπλέον ο Αβέρωφ Νεοφύτου προέβη και σε μια άλλη σημαντική κίνηση. Πήρε αποστάσεις και ουσιαστικά άδειασε την Καίτη Κληρίδου για τα όσα κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη. Εκεί που διαφαινόταν δηλαδή ότι ουσιαστικά τα όσα έλεγε η κα. Κληρίδου, ήταν απότοκο της ανάγκης έκφρασης όλων όσων ο ίδιος ο Αβέρωφ Νεοφύτου δεν μπορούσε να πει, ο ίδιος κράτησε αποστάσεις, ενώ έχει σημασία πως συνομιλώντας με τον Νίκο Χριστοδουλίδη, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο έργο της Κυβέρνησης Αναστασιάδης και στο κληροδότημα του Ταμείου Ανάκαμψης που αφήνει στη νέα Κυβέρνηση.

Και ακριβώς, η σημασία των όσων ο Αβέρωφ Νεοφύτου δήλωσε, δεν είχαν ως στόχο να διασκεδαστούν οι όποιες ανησυχίες εκτός ΔΗΣΥ για το ποια θα είναι η στάση του κόμματος, αλλά πολύ περισσότερο στο εσωτερικό. Γνωρίζοντας πλέον ο πρόεδρος του κόμματος προς τρεις στους τέσσερις ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ στις Βουλευτικές του 2021, την περασμένη Κυριακή, ψήφισαν Νίκο Χριστοδουλίδη, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το ποια θα πρέπει να είναι η στάση του κόμματος, κάτι που φάνηκε να κατανοεί ο ίδιος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Συμπληρώνεται η τρίλιζα για την ηγεσία του ΔΗΣΥ-Οι σχολές σκέψεις των υποψηφίων

Από εκεί και πέρα προκύπτουν και μια σειρά από άλλα ζητήματα που αφορούν την εσωκομματική μάχη του Μαρτίου. Έχοντας απέναντι του τον Χάρη Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Δημητρίου, δεν μπορεί να νιώθει και πολύ άνετα, ξέροντας πως αμφότεροι είναι ιδιαίτερα προβεβλημένα στελέχη που ήδη ξεκίνησαν τις επαφές τους για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με αυτούς, ενώ και οι διάφορες τάσεις εντός ΔΗΣΥ, ειδικά αυτές που διαφώνησαν με τη στάση του Αβέρωφ Νεοφύτου μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής, τάσσονται υπέρ τους. Και όπως είναι γνωστό στον ΔΗΣΥ, τα ιστορικά στελέχη της παράταξης, μεταξύ των οποίων και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, διατηρούν άρρηκτους δεσμούς με συγκεκριμένα κομμάτια της βάσης του κόμματος.

Από τη χθεσινή εξαγγελία του Δημήτρη Δημητρίου ξεχωρίζει μια συγκεκριμένη αναφορά που δίνει και το στίγμα της υποψηφιότητας του. Όντας ο νεαρότερος από τους τρεις υποψήφιους και εκπροσωπώντας τη νέα γενιά στελεχών του κόμματος, δηλώνει ξεκάθαρα ότι νιώθει έτοιμος και δυνατός για την πρόκληση της Προεδρίας και καλεί τη συναγερμική βάση στη μάχη για αναγέννηση του κόμματος. Τονίζει παράλληλα, πως το τραύμα των Προεδρικών Εκλογών θα ξεπεραστεί μόνο με υπερβάσεις. Υπερβάσεις που αφορούν κακές πρακτικές του παρελθόντος εντός του κόμματος, τις οποίες κατονομάζει. Υπερβάσεις επετηρίδων, υπερβάσεις μηχανισμών και υπερβάσεις όλων όσων απειλούν να βυθίσουν το κόμμα στην εσωστρέφεια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Εξήγγειλε κι επίσημα ο Δημητρίου-«Ο ΔΗΣΥ χρειάζεται συνολική επανεκκίνηση»

Ο Δημήτρης Δημητρίου επέλεξε στην ανακοίνωση να μην αναφερθεί ούτε στο θέμα της αυτοκριτικής που καλείται να κάνει το κόμμα, ούτε να αφήσει αιχμές για την απόφαση του Αβέρωφ Νεοφύτου να επιλέξει τακτικά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, μια τον Μάρτιο και μια τον Μάιο για τις υπόλοιπες θέσεις της ηγεσίας. Περιορίστηκε κατά την χθεσινή του εξαγγελία, στο να δώσει ένα αδρό περίγραμμα των όσων φιλοδοξεί η υποψηφιότητα του να προτείνει στις δεκάδες χιλιάδες μέλη του ΔΗΣΥ που θα έχουν δικαίωμα ψήφου στις εσωκομματικές εκλογές της 11ης Μαρτίου. Σημειώνεται ότι σήμερα ο Δημήτρης Δημητρίου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, σε σχέση με την υποψηφιότητα του.

Πάντως, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, σήκωσε το γάντι που του έριξε τη Δευτέρα ο Χάρης Γεωργιάδης, αλλά και ο Δημήτρης Δημητρίου σε δημόσιες παρεμβάσεις του τις προηγούμενες ημέρες, απαντώντας στο επιχείρημα των δύο πως η ευθύνη βαραίνει περισσότερο τον ίδιο τον υποψήφιο. Ο κ. Νεοφύτου επεσήμανε πως η υποψηφιότητα του δεν ήταν προσωπική, αλλά αποτέλεσμα συλλογικών αποφάσεων. Αποφάσεων, είπε, «που πάρθηκαν για να είμαι υποψήφιος, συλλογική ήταν και η προσπάθεια του Δημοκρατικού Συναγερμού με τους δύο που έχουν εξαγγείλει να ήταν στην ηγετική ομάδα όλοι μαζί που συλλογικά διαχειριστήκαμε την προεκλογική περίοδο. Από εκεί και πέρα, δημοκρατικό δικαίωμα του καθενός και έχουμε τις χιλιάδες μέλη που θα κρίνουν τον επόμενο αρχηγό».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απέναντι στον Αβέρωφ και ο Χάρης-Εξήγγειλε υποψηφιότητα για την προεδρία ΔΗΣΥ

Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα, οι τρεις υποψήφιοι θα καταθέσουν για προέγκριση τις υποψηφιότητές τους στο κόμμα, ενώ την Τρίτη θα υπάρξει η επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων. Οι εκλογές, όπως έγινε γνωστό θα πραγματοποιηθούν στις 11 Μαρτίου, ενώ το Συνέδριο του κόμματος στις έξι Μαΐου και οι εκλογές για την υπόλοιπη ηγεσία και το Πολιτικό Γραφείο στις επτά Μαΐου.

Δειτε Επισης

Στο Προεδρικό η Ολγκίν, σε εξέλιξη η συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη
Συντόνισαν ενέργειες ΠτΔ και Μητσοτάκης ενόψει συναντήσεων με Ολγκίν και Ερντογάν
Βλέπει πρώτα Χριστοδουλίδη και μετά Τατάρ η Ολγκίν-Αναχωρεί την Τρίτη από την Κύπρο
Οι δεξαμενές των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, οι στοχεύσεις των κομμάτων και οι εκπλήξεις
Στο μικροσκόπιο της Βουλής οι ψευδείς εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους
Ν. Χριστοδουλίδης: Να ξεκαθαρίσω ότι λύση δύο κρατών, ουδέποτε θα τύχει διαπραγμάτευσης από εμάς
Ν. Παπαδόπουλος: Κάποιοι έχουν προδιαγράψει την ήττα μας, ψήφος στο ΔΗΚΟ δεν είναι χαμένη ψήφος
Υπ. Γεωργίας: Aνάγκη να πορευθούμε ενωμένοι, παραδίδοντας στις νεότερες γενιές μια ελεύθερη πατρίδα,
Άμεσο άνοιγμα του φακέλου της υπόθεσης Θανάσης ζητά το ΕΛΑΜ-«Η απόφαση εκθέτει σοβαρά θεσμούς και πρόσωπα»
Η πρώτη αντίδραση του Προέδρου για την απόφαση για Θανάση-Δεν αποκλείει ανακριτές με έγκριση Υπουργικού