Μελετούν ενστάσεις, κλειδώνουν ημερομηνία ανάδειξης Αρχιεπισκόπου οι Συνοδικοί

Τυπικής διαδικασίας χωρίς να αναμένεται να προκύψουν οποιαδήποτε προβλήματα, αναμένεται να είναι η σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, που είναι προγραμματισμένη για τις δέκα το πρωί. Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, στη σημερινή Σύνοδο, αναμένεται να υπάρξει ενημέρωση των μελών της Ιεράς Συνόδου για το πως κύλησε η διαδικασία της ψηφοφορίας την περασμένη Παρασκευή, τα επίσημα αποτελέσματα καθώς επίσης και το ενδεχόμενο κατάθεσης ενστάσεων.  

Σε ότι αφορά το τελευταίο, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες υπήρξαν σκέψεις από κάποια πρόσωπα για να καταθέσουν ενστάσεις, τελικά επικράτησαν δεύτερες σκέψεις και η διαδικασία αναμένεται να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που είναι η νέα συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, έτσι ώστε να διεξαχθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας από τα δεκαέξι μέλη της Ιεράς Συνόδου για να αναδειχθεί ο επόμενος Αρχιεπίσκοπος, με υποψήφιους τους τρεις που απαρτίζουν το τριπρόσωπο, Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιο, Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και Μητροπολίτη Ταμασού και Ορεινής Ησαΐα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τρεις ενστάσεις στον Έφορο για Αρχιεπισκοπικές-Ανοικτό ενδεχόμενο για Ιερά Σύνοδο το Σάββατο

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον Έφορο Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, Γιάννη Χαριλάου, έχουν φτάσει μέχρι χθες στο γραφείο του τρεις ενστάσεις, οι οποίες όπως σημείωσε, κατά τη γνώμη του δεν πρόκειται για σοβαρές περιπτώσεις, αλλά για καταγγελίες που έγιναν από πρόσωπα εναντίον άλλων ατόμων που εργάστηκαν στα εκλογικά κέντρα. Μάλιστα αποκάλυψε πως μέχρι το μεσημέρι, δεν έφτασε στο γραφείο του καμία καταγγελία ή ένσταση από τον Δήμαρχο Παραλιμνίου, Θεόδωρο Πυρίλλη. Κάτι που σύμφωνα με τον ίδιο τον Δήμαρχο, ενδεχομένως να έκανε μέχρι αργά χθες το βράδυ. 

Μάλιστα ο κ. Πυρίλλης δίδοντας το στίγμα της ένστασης του ανέφερε πως αυτή αφορά τα όσα προηγήθηκαν της εκλογικής διαδικασίας της περασμένης Κυριακής και όχι κάτι που συνέβη την ημέρα των εκλογών. Συνεπώς η εκτίμηση που γίνεται είναι πως η Ιερά Σύνοδος δεν θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα ούτε και σε αυτή την ένσταση εάν τελικά κατατεθεί. 

Πάντως αν και έχουν ήδη χαρακτηρισθεί από τους αρμοδίους η 27η ή η 28η Δεκεμβρίου ως οι επικρατέστερες ημερομηνίες για τη νέα συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, δεν αποκλείεται κατά τη σημερινή συνεδρία να κατατεθεί πρόταση, έτσι ώστε η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου να γίνει ακόμα και το ερχόμενο Σάββατο. Ωστόσο το σενάριο να συμβεί κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή είναι απομακρυσμένο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Παίρνει αποστάσεις από τον Πάφου ο Μόρφου-«Δεν είναι δεδομένη η ψήφος μου»

Στη σημερινή συνεδρία δεν προβλέπεται να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση σε σχέση με την ουσία του θέματος επιλογής του επόμενου Αρχιεπισκόπου, ωστόσο αναμένεται ότι στο περιθώριο της Συνεδρίας, ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες συζητήσεις και κάποιου είδους διερευνητικές επαφές από τους τρεις ενδιαφερόμενους μητροπολίτες.

Αν και όλα δείχνουν ότι έχουν πάρει τον δρόμο τους και πως επόμενος Μητροπολίτης θα είναι ο στενός συνεργάτης του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, γίνονται από την πλευρά των άλλων δύο μελών του τριπρόσωπου κάποιες επαφές έτσι ώστε να διαγνωσθεί εάν υπάρχει περιθώριο για ανατροπή αυτής της εξέλιξης. Ο μοναδικός τρόπος για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι αν ο Μητροπολίτης Λεμεσού καταφέρει να αλλάξει άποψη εκείνων των Συνοδικών που το τελευταίο διάστημα για διαφορετικούς λόγους αμφιταλαντεύτηκαν για το τι θα πράξουν κατά τη ψηφοφορία.

Όπως και να έχει οι πληροφορίες που παρεμπιπτόντως βγαίνουν με το σταγονόμετρο τις τελευταίες ημέρες, κάνουν λόγο για επικράτηση του Πάφου Γεώργιου με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Πάντως σε πείσμα όσων τον παρουσιάζουν δεδομένο ότι θα στηρίξει τον Πάφου Γεώργιο, χθες ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, έσπευσε να διαμηνύσει, μέσω γραπτής δήλωσης που εξέδωσε, ότι η ψήφος του δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη από κανένα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Η στάση των «ουδέτερων» Συνοδικών και η αντίδραση των υποστηρικτών του Λεμεσού

Το μόνο σενάριο, πάντως που δεν βγάζει Αρχιεπίσκοπο τον Πάφου Γεώργιο και δίνει το δικαίωμα να ελπίζει στον Λεμεσού Αθανάσιο, είναι αυτό της ισοψηφίας, σε περίπτωση που δύο εκ των Μητροπολιτών Μόρφου και Κυρηνείας και του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου, ψηφίσουν στη δεύτερη φάση της ψηφοφορίας τον Λεμεσού Αθανάσιο, αφού το πράξουν βέβαια και ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας και ο Επίσκοπος Κύκκου Νικηφόρος. Σε μια τέτοια περίπτωση θα υπάρξει ισοψηφία οκτώ-οκτώ και σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας θα πρέπει να διεξαχθεί κλήρωση.

Πάντως στον πρώτο γύρο αναμένεται πως τον Μητροπολίτη Πάφου θα στηρίξουν πέραν των γνωστών έξι, συμπεριλαμβανομένου και του ιδίου και ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος. Από την άλλη ο Μητροπολίτης Λεμεσού έχει εξασφαλισμένες μόλις τέσσερις ψήφους, ενώ ο Μητροπολίτης Ταμασού δύο. Στον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, αναμένεται ότι Ταμασού και Επίσκοπος Κύκκου θα ψηφίσουν τον πρώτο, ενώ θα αναμένουν στη δεύτερη φάση ενδεχομένως για να δώσουν τη στήριξη τους στον Λεμεσού Αθανάσιο.

Σημειώνεται πως η σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, είναι προγραμματισμένη για τις δέκα το πρωί, και μετά το πέρας της θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις από τον τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου Γεώργιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Αστάθμητοι παράγοντες, μηχανορραφίες και παιχνίδια εντυπώσεων πριν τη Σύνοδο

Δειτε Επισης

ΟΗΕ: Η Ολγκίν συνεχίζει τις προσπάθειες για αναζήτηση κοινού εδάφους
Το όραμα της ανέλυσε η υποψήφια ευρωβουλευτής Μαίρη Λάμπρου σε συγκέντρωση γυναικών
Παράνομη επίσκεψη στο Βαρώσι έκαναν βουλευτές από Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν
Δυναμική διαδικασία χαρακτηρίζει τα ελληνοτουρκικά ο Φιντάν μετά τις επαφές Ερντογάν-Μητσοτάκη
Μπορούμε να φέρουμε εις πέρας το «τιτάνιο έργο», δηλώνει ο Γιάννης Τσουλόφτας
Κατηγορεί την Ολγκίν ότι προσπάθησε να «παρασύρει» σε συνομιλίες ο Τατάρ-«Δεν υπάρχει κοινό έδαφος»
Αισιοδοξία Καρογιάν ότι η ΔΗΠΑ-Συνεργασία θα πετύχει ποσοστό 7,5%+ και θα εκλέξει Ευρωβουλευτή
Στήριξη Ουκρανίας και Ένωση Κεφαλαιαγορών συζήτησε στις Βρυξέλλες ο Κεραυνός
Την τελική έγκριση των 27 έλαβε το νέο πλαίσιο της ΕΕ για τη μετανάστευση
Για τις προσπάθειες οικοδόμησης ειρήνης στην Κύπρο ενημέρωσε ο Στιούαρτ τον Φασίνο