Οι δύο σχολές σκέψης, το πάρε δώσε και το σενάριο απόλυτης ισοψηφίας

Στην ιστορία πέρασε από το βράδυ της Κυριακής η πρώτη φάση των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών, που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά με τη συμμετοχή του λαού, ο οποίος ανέδειξε το τριπρόσωπο, το οποίο θα τεθεί ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα επιλέξει τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο. Πρόκειται για μια πραγματικά ιστορική στιγμή για την Εκκλησία της Κύπρου, η οποία μάλιστα σύμφωνα και με κάποιους εκ των Επισκόπων, ήταν η πιο ειρηνική αναμέτρηση που έλαβε χώρα ποτέ στην ιστορία αιώνων της Κυπριακής Εκκλησίας.   

Το ζήτημα είναι εάν αυτή η εντύπωση, η οποία εξάλλου αποτυπώθηκε και από τους ίδιους τους πιστούς για την πρώτη φάση της διαδικασίας, αφού όλα κύλησαν ομαλά χωρίς παρατράγουδα, ενώ δεν τέθηκε από κανένα θέμα για το αδιάβλητο των εκλογών,  θα επικρατήσει και στην δεύτερη φάση της διαδικασίας, όταν θα κληθεί να αναδείξει τον Αρχιεπίσκοπο από το τριπρόσωπο η Ιερά Σύνοδος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τα τελικά αποτελέσματα των Αρχιεπισκοπικών Εκλογών-Έκανε την ανατροπή ο Πάφου

Ήδη από χθες το βράδυ, στις πρώτες τους αντιδράσεις μετά την επικύρωση του εκλογικού αποτελέσματος οι Ιεράρχες που πέρασαν στο τριπρόσωπο, φρόντισαν να στείλουν συγκεκριμένα μηνύματα, με συγκεκριμένους αποδέκτες. Παρουσιάσθηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο οι δύο σχολές σκέψεις που θα αποτελέσουν το πεδίο συζήτησης των επόμενων ημερών, μέχρι την επόμενη Πέμπτη δηλαδή, όταν και αναμένεται ότι θα συνέλθει η Ιερά Σύνοδος για να επικυρώσει το αποτέλεσμα των εκλογών και κατ΄ επέκταση το Τριπρόσωπο. 

Η πρώτη σχολή σκέψης είναι αυτή που παρουσίασε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Ότι δηλαδή, η Σύνοδος θα πρέπει να σεβαστεί τη βούληση του λαού και να λάβει υπόψη της στην απόφαση για το ποιος θα είναι ο επόμενος προκαθήμενος της Εκκλησίας το γεγονός ότι ο ίδιος εξασφάλισε σχεδόν διπλάσια ποσοστά από τον δεύτερο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Πανηγυρικός λόγος από Αθανάσιο-Χαμόγελα και έκκληση στη Σύνοδο να ακούσει το λαό

Η δεύτερη σχολή σκέψης, είναι αυτή που παρουσίασε ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως με άλλα κριτήρια ψηφίζει ο λαός και με άλλα κριτήρια η Ιερά Σύνοδος, ενώ υπέδειξε μεταξύ άλλων πως ο λαός κλήθηκε να επιλέξει τρεις από τους έξι Ιεράρχες και όχι να  αναδείξει τον πρώτο, τον δεύτερο ή τον τρίτο. Με αυτό τον τρόπο θέλησε να στείλει εξ αρχής το μήνυμα, πως δεν πρόκειται να είναι συγκαταβατικός με απόψεις όπως αυτή που εξέφρασε ο Μητροπολίτης Λεμεσού. 

Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι από σήμερα θα ξεκινήσει ένας πρώτος γύρος επαφών μεταξύ των Ιεραρχών, για να ανταλλαγούν απόψεις, σε μια προσπάθεια να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατό περισσότερο το θολό σκηνικό, κυρίως σε ότι αφορά τις προθέσεις εκείνων των μελών της Ιεράς Συνόδου, που δεν είναι ξεκάθαρο με ποιο τρόπο θα κινηθούν στην επικείμενη ψηφοφορία. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: ΒΙΝΤΕΟ: Κτύπησαν τις καμπάνες στην Πάφο για τον Γεώργιο 

Τα σενάρια για την επόμενη μέρα

Παράλληλα με τις προσωπικές επαφές που θα έχουν οι Ιεράρχες, στη δημόσια σφαίρα, άρχισε από χθες το βράδυ να αναπτύσσεται και η σεναριολογία γύρω από τον τρόπο που θα ψηφίσουν οι δεκαέξι Μητροπολίτες και Επίσκοποι της Ιεράς Συνόδου. Τα δεδομένα για την πλειοψηφία των μελών της Συνόδου είναι λίγο πολύ γνωστά. 

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, έχει στο πλευρό του τους Επισκόπους Αμαθούντος, Λήδρας και Νεαπόλεως, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να θεωρείται σίγουρο ότι έχει εξασφαλισμένες τουλάχιστον τέσσερις από τις δεκαέξι διαθέσιμες ψήφους της Συνόδου. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι συμμαχίες στην Ιερά Σύνοδο και το φαβορί για τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο

Το δεύτερο στρατόπεδο, που είναι και το πιο μεγάλο από τα τρία, ωστόσο δεν μπορεί να εκλέξει Αρχιεπίσκοπο από τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας, πρόσκειται στον Μητροπολίτη Πάφου και απαρτίζεται από έξι Ιερείς. Πιο συγκεκριμένα, πέραν του ιδίου του Μητροπολίτη Γεώργιου, τον στηρίζουν ο Μητροπολίτης Κιτίου και οι Επίσκοποι Αρσινόης, Χύτρων και Μεσαορίας και Τριμμυθούντος.

Τέλος, υπάρχει και το στρατόπεδο του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, ο οποίος ωστόσο στηρίζεται μόνο από τον Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρο. Απ’ εκεί και πέρα, υπάρχουν διαθέσιμοι οι ψήφοι των Μητροπολιτών Κυρηνείας, Κωνσταντίας, Μόρφου και του Επισκόπου Καρπασίας. 

Στην περίπτωση του Επισκόπου Καρπασίας, πληροφορίες τον θέλουν να στέκεται στο πλευρό του Μητροπολίτη Πάφου, την ώρα που το όνομα του παίζει δυνατά ως υποψήφιου για να τον διαδεχθεί στη θέση του Μητροπολίτη Πάφου, εάν και εφόσον ο Γεώργιος εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Τι σημαίνει και ποιους ευνοεί η χαμηλή προσέλευση στις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές

Την ίδια ώρα, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας Βασίλειος, που ήταν ο μεγάλος χαμένος των εκλογών, φαινόταν πριν τις εκλογές να βρίσκεται στη σφαίρα επιρροής του Πάφου, όμως με τις δηλώσεις που έκανε μετά τη λήξη των εκλογών, προκάλεσε συζητήσεις ως προς το τι θα πράξει στην Ιερά Σύνοδο. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα ήθελα να πω ότι όπως είπα προεκλογικά, η ψήφος του λαού είναι και ιερή και σεβαστή. Όχι απλώς με την έννοια που λέγεται πολιτικά. Είναι ένα γεγονός που συμβαίνει στον χώρο της Εκκλησίας. Είναι απόλυτα σεβαστή και την αποδεχόμαστε και με τον ίδιο τρόπο θα πορευθούμε και εντός της Ιεράς Συνόδου».

Παρότι στη συνέχεια όταν κλήθηκε να απαντήσει ως προς το ποιον θα στηρίξει, ξεκαθάρισε ότι θα το πράξει όταν ξεκαθαρίσουν τα αποτελέσματα των εκλογών, πολλοί ερμήνευσαν τη δήλωσή, ακόμα και ως έμμεση αναγνώρισης του δικαιώματος του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου για να αναδειχθεί Αρχιεπίσκοπος.

Άγνωστη παραμένει και η πρόθεση του Μητροπολίτη Κυρηνείας Χρυσόστομου, ο οποίος αν και Κυκκώτης, δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη η στήριξη του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαία. Αντιθέτως ήδη πληροφορίες τον φέρουν να μην αποκλείει ακόμα και τη στήριξη της υποψηφιότητας του Λεμεσού Αθανάσιου.  Τέλος στην περίπτωση του Μητροπολίτη Μόρφου Νεόφυτου, η ψήφος του κυμαίνεται μεταξύ των Μητροπολιτών Λεμεσού και Πάφου, αφού πληροφορίες τον θέλουν να έχει αποκλείσει τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα από τις επιλογές του. 

Εξάλλου, μετά το τέλος της εκλογικής αναμέτρησης, παρουσιαστήκαν κάποιες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο σε περίπτωση που ο Μητροπολίτης Ταμασού αντιληφθεί ότι δεν υπάρχει έρεισμα της υποψηφιότητάς του, να ταχθεί στο πλευρό του Μητροπολίτη Λεμεσού.  

Με βάση τα πιο πάνω σενάρια, υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψει στην πρώτη ψηφοφορία απόλυτη ισορροπία μεταξύ των υποψηφίων Λεμεσού και Πάφου, με ψήφους οκτώ-οκτώ. Σε μια τέτοια περίπτωση, θα γίνει δεύτερη ψηφοφορία και πάλι μεταξύ των δύο. Σε περίπτωση που δεν αλλάξει οτιδήποτε, τότε αναμένεται να γίνει κλήρωση για τον επόμενο Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Δειτε Επισης

Σε λειτουργία η υπηρεσία που ψηφίζω ενόψει των επικείμενων εκλογών
Στήριξη Ελλάδας για μεταναστευτικό-«Η Κύπρος δεν είναι μόνη της»
Τα επτά σημεία για το Μεταναστευτικό-Η Κοινή Δήλωση της Υπουργικής Συνόδου για Συρία και Λίβανο
Καταχωρείται η ένσταση Γενικού Ελεγκτή στο αίτημα για παύση του-Πολυσέλιδη έκθεση των δικηγόρων
Σύντομα η βοήθεια στη Γάζα από την Κύπρο μέσω της προσωρινής προβλήτας
Υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό στη Λευκωσία- Συμμετέχουν οκτώ Κράτη Μέλη της Ε.Ε
Ευγνωμοσύνη του ΟΗΕ προς την Κύπρο για το θαλάσσιο διάδρομο προς τη Γάζα
Η ανάγκη για διαφάνεια, οι επαναλαμβανόμενοι πρωταγωνιστές και ο πολιτικός αντίκτυπος
Έκθεση Σούπερμαν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας στη Συνέλευση της Μεσογείου
CMC: Στα χέρια της ΕΤΥΦΑ ο χρόνος άφιξης του ‘Προμηθέας’ στην Κύπρο