Τι σημαίνει και ποιους ευνοεί η χαμηλή προσέλευση στις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές

Μόλις το 15% των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων, έσπευσε να ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα μέχρι τη μια το μεσημέρι, ενώ οι εκτιμήσεις είναι πως αυτή η εικόνα δεν θα ανατραπεί το απόγευμα, μέχρι τις έξι που θα κλείσουν οι κάλπες με τις εκτιμήσεις να σημειώνουν πως δεν αναμένεται να ξεπεράσει το 30% η προσέλευση. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ 

Το ψηλότερο ποσοστό καταγράφηκε στην περιφέρεια Κύκκου με 29,77% και στη Μητρόπολη Κωνσταντίας με 21,34%. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως στις δύο περιφέρειες που υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, για τη μεν πρώτη λόγω της παρουσίας του Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα και στη δε δεύτερη λόγω της υποψηφιότητας του οικείου Μητροπολίτη Βασίλειου, οι πιστοί έσπευσαν να εκφράσουν τη στήριξη τους.

Ωστόσο σε πραγματικούς αριθμούς, αυτά τα αυξημένα ποσοστά, σε σχέση με τις υπόλοιπες μητροπόλεις δεν σημαίνουν και τίποτα, λαμβάνοντας υπόψη τους αριθμούς των εκλογέων, στην περιφέρεια της Αρχιεπισκοπής για παράδειγμα, ή στην περιφέρεια της Λεμεσού.

Πάντως, εάν θα έπρεπε να δοθεί κάποια ερμηνεία στη χαμηλή προσέλευση για το ποιος ευνοείται, από το συγκεκριμένο γεγονός, αυτή θα ήταν πως μάλλον ευνοούνται οι υποψηφιότητες που διαθέτουν σκληρή ψήφο. Δηλαδή η υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, του Ταμασού Ησαΐα και του Μόρφου Νεόφυτου. Οι υποψηφιότητες δηλαδή που διαθέτουν αρκετούς ένθερμους υποστηρικτές, σε αντίθεση με τις υποψηφιότητας του Πάφου Γεώργιου και του Κωνσταντίας Βασίλειου, που επιχείρησαν και κατά τη διάρκεια του προεκλογικού να πείσουν όσους είχαν πρόθεση να ψηφίσουν στις Αρχιεπισκοπικές, αλλά δεν ήταν υπέρ κάποιου υποψηφίου.

Το δεδομένο ωστόσο που προκύπτει και μέσα από τους αριθμούς, είναι πως ο κάθε υποψήφιος στην εκλογική του περιφέρεια θα διαθέτει κατά πολύ αυξημένα ποσοστά σε σχέση με τους ανθυποψηφίους του. Το κλειδί είναι οι υπόλοιπες περιφέρειες, όπως του Κιτίου, της Αρχιεπισκοπής και της Μητρόπολης Τριμυθούντος, όπου θα είναι αυτές που θα καθορίσουν και τις διαφορές μεταξύ των υποψηφίων. Όχι κατ΄ ανάγκη για το ποιος θα είναι πρώτος, αλλά για τη δεύτερη και την τρίτη θέση που θα συμπληρώσει το τριπρόσωπο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Οι εξόριστοι μητροπολίτες, η εμπλοκή των Άγγλων και ο Αρχιεπίσκοπος λίγων ημερών 

Δειτε Επισης

Στην Γκάμπια ο Τατάρ για Σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας
«Το σημερινό στάτους κβο δεν μπορεί να είναι η λύση και δεν είναι το μέλλον που οραματιζόμαστε»
Τη σημασία επίλυσης Κυπριακού υπογραμμίζουν τ/κ οργανώσεις
Υπουργική Σύνοδος στην Κύπρο στις 17 Μαΐου για Μεταναστευτικό
Επιστρέφει στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν, προγραμματίστηκαν για την Τετάρτη οι πρώτες συναντήσεις
Στοχευμένες ενέργειες εντός έξι μηνών ζήτησε από την Chevron ο Υπουργός Ενέργειας
Πώς θα κατανεμηθεί η ευρωπαϊκή βοήθεια στον Λίβανο-Στη διαχείριση του συριακού το μεγαλύτερο μέρος
Συζητήθηκε τροπολογία Ε. Χαραλαμπίδου για θητεία Προέδρου ΚΣ ΟΑΣΕ
Χαιρέτισε την απόφαση της Κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των ΣΥΟΠ ο Σιζόπουλος
Απειλεί την Τουρκία ο Τατάρ ότι αν αλλάξει πολιτική δεν θα είναι ξανά υποψήφιος