Τριήμερο προϋπολογισμών και μετά Προεδρικές στην πολιτική ατζέντα

Ξεκινά σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων η τριήμερη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό. Με την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2023 ολοκληρώνεται η δραστηριότητα της Βουλής για τους επόμενους μήνες, αφού θα συνέλθει ξανά μετά τις Προεδρικές Εκλογές, τον Μάρτιο.

Ουσιαστικά, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για τον κρατικό προϋπολογισμό, η πολιτική ατζέντα θα μεταφερθεί στην ολότητά της στο γήπεδο των Προεδρικών Εκλογών, αφού δεν θα υπάρχει πλέον νομοθετικό έργο σε εξέλιξη. Οι βουλευτές αναμένεται να ρίξουν όλες τους τις δυνάμεις στην προώθηση των υποψηφίων που υποστηρίζουν και να αναλάβουν ακόμη πιο ενεργό ρόλο στον προεκλογικό.    

Τα πρώτα βήματα προς αυτή την πλήρη μετάβαση αναμένεται να γίνουν από την ίδια τη Βουλή. Η συζήτηση θα ξεκινήσει το απόγευμα της Τρίτης με τις μακροσκελείς ομιλίες των πολιτικών αρχηγών, οι οποίες διαρκούν μέχρι και 40 λεπτά η κάθε μία για τα μεγάλα κόμματα. Σε αυτές αναμένεται να διασυνδεθεί η στάση που θα τηρήσει το κάθε κόμμα στη ψηφοφορία των προϋπολογισμών με την προεκλογική του ατζέντα. Σημειώνεται, μάλιστα, πως δύο από τα πρόσωπα που θα λάβουν τον λόγο σε αυτό το στάδιο της διαδικασίας, οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Χρίστος Χρίστου, είναι και οι ίδιοι υποψήφιοι στις Προεδρικές Εκλογές.

Θα ακολουθήσουν οι δεκαπεντάλεπτες τοποθετήσεις των υπόλοιπων βουλευτών, οι οποίες παραδοσιακά προσφέρονται για την ανάδειξη της προσωπικής ατζέντας του καθενός. Επιλέγουν, δηλαδή, να επικεντρωθούν σε ζητήματα που αποτελούν προτεραιότητα για τους ίδιους και που επηρεάζουν άμεσα τους ψηφοφόρους τους. Η ιδιομορφία των φετινών παρεμβάσεων είναι πως το Συναγερμικό στρατόπεδο θα προωθήσει ενεργά το κυβερνητικό έργο, με στόχο να στείλει το μήνυμα της ανάγκης συνέχισής του, το οποίο αποτελεί βασικό πυλώνα της προεκλογικής ρητορικής του Αβέρωφ Νεοφύτου. Στην αντίπερα όχθη, το ΑΚΕΛ θα επιχειρήσει να το αποδομήσει για να υπογραμμίσει την ανάγκη της αλλαγής υπό τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Την ίδια στιγμή, τα τρία κόμματα του Κέντρου που υποστηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη αναμένεται να απηχούν θέσεις που βρίσκονται στο δικό του προεκλογικό πρόγραμμα.

Οι τοποθετήσεις των βουλευτών θα ολοκληρωθούν το μεσημέρι της Πέμπτης. Το απόγευμα θα λάβουν τον λόγο οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι του κάθε κόμματος και μετά το τέλος των δικών τους ομιλιών, αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία. Με βάση τις προθέσεις, παρά τα αναμενόμενα σταυρώματα, ο κρατικός προϋπολογισμός αναμένεται να περάσει, καθώς θα τον ψηφίσουν, πέραν του ΔΗΣΥ, και οι βουλευτές του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ, προσφέροντας έτσι στην Κυβέρνηση την απαραίτητη πλειοψηφία για έγκριση του τελευταίου της προϋπολογισμού.

Τα δύο κόμματα σε γενικές γραμμές συνηθίζουν να υπερψηφίζουν τους προϋπολογισμούς και, παρά την πολεμική που δέχονται από τον ΔΗΣΥ οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του Νίκου Χριστοδουλίδη, αναμένεται και φέτος να κάνουν το ίδιο, ενώ και η ΕΔΕΚ προσανατολίζεται να ψηφίσει τους προϋπολογισμούς κάποιων Υπουργείων. Αυτή είναι, άλλωστε, μια ευκαιρία γι’ αυτά τα κόμματα να δημιουργήσουν τρύπες στην επιχειρηματολογία που αναπτύσσει η κυβερνώσα παράταξη εναντίον τους.

Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, αναμένεται οι βουλευτές να «παραδοθούν» πλήρως στην κομματική μηχανή, με στόχο να αυξήσουν ακόμη περισσότερο την προεκλογική τους δραστηριότητα, δουλεύοντας με το οργανωτικό τους και πυκνώνοντας τις δημόσιες τους εμφανίσεις υπέρ των υποψηφίων τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Με τις ψήφους του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ βγαίνουν τα… κουτσιά για τον προϋπολογισμό

 

 

Δειτε Επισης

Στο περίμενε ακόμη οι εκπαιδευτικοί των ΚΙΕ για τη στελέχωση-Εξελίξεις την ερχόμενη εβδομάδα
Αφήνει την κατάσβεση εσωκομματικών φωτιών για μετά τις εκλογές ο ΔΗΣΥ
Εγκατάσταση ανελκυστήρων σε 115 πολυκατοικίες, απέμειναν άλλες 253-Το αναλυτικό πλάνο του ΥΠΕΣ
Πάνω από 1,100 κλήσεις στο 1410 το 2021-Άγχος, θλίψη και δυσκολίες λόγω Covid στο επίκεντρο
Λειτουργεί ξανά ο ανθρωπιστικός διάδρομος-Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα
Πορεία διαμαρτυρίας κατά της οικονομικής κρίσης και της διαφθοράς στα κατεχόμενα
Στοίχημα για το ΑΚΕΛ να επικρατήσουν οι δυνάμεις που βάζουν σε πρώτο πλάνο την πλειοψηφία
Υψηλά επίπεδα άγχους και στρες για οικονομικά τους εμφανίζουν οι Κύπριοι
Ο Τατάρ θεωρεί πως η εισβολή έφερε... ειρήνη-Επιμένει σε ίση κυριαρχία και εγγυήσεις
Για ήττα της Λεμεσού κάνει λόγο ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Αρμεύτης