Με τις ψήφους του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ βγαίνουν τα… κουτσιά για τον προϋπολογισμό

Ο τελευταίος κρατικός προϋπολογισμός που κατέθεσε η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη αναμένεται να περάσει χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από τη Βουλή. Σε αντίθεση με τις περιπέτειες που υπήρξαν κάποιες άλλες χρονιές, ο προϋπολογισμός για το 2023 αναμένεται να ψηφιστεί με τη συμβολή του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ, πέραν του ΔΗΣΥ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του REPORTER, στις 17 ψήφους που διαθέτει το κυβερνών κόμμα, αναμένεται να προστεθούν και οι εννέα του Δημοκρατικού Κόμματος και οι τέσσερις της Δημοκρατικής Παράταξης-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων. Παρά την εικόνα που προσπαθεί να καλλιεργήσει προεκλογικά ο Αβέρωφ Νεοφύτου, πως τα κόμματα που υποστηρίζουν τον Νίκο Χριστοδουλίδη είναι εχθροί της Κυβέρνησης Αναστασιάδη και του ΔΗΣΥ, φαίνεται πως τα ίδια δεν προτίθενται να θέσουν εμπόδια στη διαδικασία των προϋπολογισμών φέτος, διευκολύνοντας την Κυβέρνηση για άλλη μία φορά.  

Θα πρέπει, άλλωστε, να σημειωθεί πως η ΔΗΠΑ (και ως Συνεργασία) πάντοτε υπερψήφιζε τον κρατικό προϋπολογισμό και το ΔΗΚΟ το έκανε τις περισσότερες χρονιές, αν και ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές της μεγάλης κρίσης του προϋπολογισμού του 2021. Έτσι και φέτος αναμένεται πως θα τον ψηφίσουν, παρά το γεγονός πως διατηρούν τις διαφωνίες τους και θα προχωρήσουν με τροπολογίες και σταυρώματα. Υπενθυμίζεται ότι η ΔΗΠΑ απέστειλε και επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την εβδομάδα που μας πέρασε, με την οποία προέβαινε σε εισηγήσεις για συμπερίληψη συγκεκριμένων προνοιών, που αφορούν τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ειδική εκπαίδευση και την επιχειρηματικότητα, με στόχο να βοηθηθεί μια πλατιά μάζα πολιτών και να διευκολυνθεί η ανάπτυξη.  

Διαφορετική στάση αναμένεται να τηρήσει, ωστόσο, η ΕΔΕΚ, που επίσης στηρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη στις Προεδρικές Εκλογές, η οποία είχε σωτήριο ρόλο τον Ιανουάριο του 2021. Αν και εκκρεμεί η επίσημη απόφασή της, το κόμμα προσανατολίζεται στην καταψήφιση του προϋπολογισμού, παρόλο που δεν αποκλείεται τελικά να τηρήσει μια μέση στάση και να ψηφίσει τους προϋπολογισμούς συγκεκριμένων υπουργείων.

Ερωτηματικό παραμένει και η στάση που θα τηρήσει το ΕΛΑΜ, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, επίσης δεν έχει λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Αν και θεωρείται σίγουρο πως πρόκειται να καταψηφίσει οποιαδήποτε κονδύλια αφορούν τους μετανάστες, τα οποία ζητά να διατεθούν στις ευπαθείς και ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, ενώ διαθέτει και πολύ συγκεκριμένη προεκλογική θέση επ’ αυτού, δεν είναι ξεκάθαρο πώς θα κινηθεί σε σχέση με τα υπόλοιπα θέματα.

Εκείνοι που σίγουρα προτίθενται να καταψηφίσουν τον κρατικό προϋπολογισμό είναι οι 15 βουλευτές του ΑΚΕΛ και έχει ήδη δημοσιοποιηθεί η ομόφωνη απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος με την επισήμανση πως «το θετικό με τον τελευταίο προϋπολογισμό της Κυβέρνησης Συναγερμού είναι ότι είναι ο τελευταίος». Θα πρέπει, βεβαίως, να σημειωθεί πως το ΑΚΕΛ ουδέποτε ψήφιζε τους προϋπολογισμούς του ΔΗΣΥ και θεωρείτο δεδομένο πως δεν επρόκειτο να το κάνει ούτε φέτος, αφού δεν διαφωνεί μόνο με συγκεκριμένες πτυχές, όπως τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά με την ίδια τη φιλοσοφία και την οικονομική προσέγγιση της Δεξιάς.

Στους βουλευτές του ΑΚΕΛ προστίθενται και οι τρεις του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών, οι οποίοι επίσης δεν πρόκειται να ψηφίσουν τον προϋπολογισμό, ενώ αναμένεται να καταψηφίσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

Υπό αυτά τα δεδομένα, αναμένεται πως, εκτός απροόπτου, ο προϋπολογισμός να περάσει, καθώς βγαίνουν τα κοινοβουλευτικά… κουτσιά. Χωρίς τις τρεις ψήφους του ΕΛΑΜ, η εκτίμηση είναι πως θα υπερψηφιστεί από 30 από τους 56 βουλευτές, ενώ, αν τελικά αποφασίσει την υπερψήφισή του και το ΕΛΑΜ, θα ανέλθουν σε 33, εάν υπάρχει πλήρης απαρτία στη Βουλή. Η Ολομέλεια για τους προϋπολογισμούς, κατά την οποία λαμβάνουν τον λόγο όλοι οι βουλευτές, θα ξεκινήσει την Τρίτη και η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί την Πέμπτη. Το υπόλοιπο νομοθετικό έργο ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 2 του μήνα, σε μία μαραθώνια συνεδρία, ενόψει της μεγάλης διακοπής των κοινοβουλευτικών εργασιών λόγω των διακοπών των Χριστουγέννων και των επικείμενων Προεδρικών Εκλογών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Δειτε Επισης

«Αναγκαίο συστατικό για την Κυβέρνησή μου ο ΔΗΣΥ»-Πώς σχολίασε τις εξελίξεις ο Χριστοδουλίδης
Σε όλους ανήκει αυτή η μεγάλη νίκη!
Τόσα θα πάρουν φεύγοντας Πρόεδρος και υπουργοί-Η σύνταξη και τα φιλοδωρήματα
Η προσωπική επαφή και το κοινωνικό ρεύμα κέρδισαν τους κομματικούς μηχανισμούς
Τα κόμματα πιέζουν, ο Χριστοδουλίδης αντιστέκεται-Στο κόκκινο οι διεργασίες
Προσκάλεσε το Χριστοδουλίδη να επισκεφτεί την Πολωνία ο ομόλογός του
Συγκινημένος στην Πάφο ο Χριστοδουλίδης-«Δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι»
Έστειλε επιστολή στο Χριστοδουλίδη ο Μπορέλ-Εξέφρασε ετοιμότητα για επανέναρξη συνομιλιών
Πριν από την 1η Μαρτίου η συνάντηση Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ερσίν Τατάρ
Ικανοποιημένος ο Μητσοτάκης για την ένταξη Χριστοδουλίδη στο ΕΛΚ