Ήρθε με στόχο να κρατήσει τη διαδικασία ζωντανή, έφυγε με άδεια χέρια ο Γιέντζα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Βοηθό ΓΓ των ΗΕ για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική Μίροσλαβ Γιέντζα με τον Σλοβάκο διπλωμάτη να στέλνει το μήνυμα, πως ο Αντόνιο Γκουτέρες, επιδιώκει να κρατήσει την προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ζωντανή. 

Μετά τη συνάντηση, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «είχαμε μια πολύ ειλικρινή, πολύ εποικοδομητική συζήτηση με τον εξοχότατο κ. Αναστασιάδη, τον Υπουργό Εξωτερικών και την αντιπροσωπεία.

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω την προσήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, να παραμείνει ενεργός στη διαδικασία εξεύρεσης κοινού εδάφους και κατανόησης για να προχωρήσει το θέμα της διευθέτησης προς όφελος και για την ευημερία του λαού της νήσου. Έτσι, θα συνεχίσουμε σε καλό πνεύμα», ανέφερε ο κ. Γιέντζα.  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επίσκεψη ρουτίνας Γιέντζια για Κυπριακό με τον πήχη στα τάρταρα

Προσγείωσε τον Γιέντζα ο Τατάρ

Την θέση ότι «όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών αυτή τη στιγμή» μετέφερε στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων, Μίροσλαβ Γιέτζια, ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας μετά τη σημερινή συνάντηση που έλαβε χώρα στο «προεδρικό» στα κατεχόμενα.

Ο κ. Τατάρ εστιάζοντας με μια σύντομη τοποθέτηση στη συνάντηση του με τον κ. Γιέτζια, ανέφερε ότι «δεν είχε επιτευχθεί τίποτα στο θέμα της ομοσπονδίας και ότι έχει παρουσιαστεί η νέα πολιτική στη Γενεύη τον Απρίλιο του 2021. Η Δημοκρατία της Τουρκίας την υποστηρίζει πλήρως». 

Αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Τούρκου Προέδρου στον ΟΗΕ σχετικά με τη λύση των δυο κρατών και ισχυρίστηκε ότι «οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με την κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο καθεστώς των Τουρκοκυπρίων. Οι αρνητικές επιπτώσεις των εμπάργκο συνεχίζονται και αντιβαίνουν στις αρχές της διεθνούς κοινότητας. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με τους Τουρκοκύπριους».

Σύμφωνα με τον κ. Τατάρ η κυριαρχική ισότητα είναι «κεκτημένο δικαίωμα» των Τ/κ, γεγονός που καλείται να λάβει υπόψη του και ο ΟΗΕ.

«Ο κ. Γιέτζια κατάλαβε πολύ καλά τα λόγια του», ανέφερε ο κ. Τατάρ στους Τ/κ δημοσιογράφους, προσθέτοντας ότι «όλοι γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών αυτή τη στιγμή».

Αναφέροντας επίσης ότι «ο διάλογος είναι επωφελής για όλους», ο κ. Τατάρ επεσήμανε στον αξιωματούχο του ΟΗΕ ότι «η συνεργασία σε διάφορα θέματα συνεχίζεται στις τεχνικές επιτροπές», ενώ σημείωσε στον συνομιλητή του ότι τον Φλεβάρη διεξάγονται στις ελεύθερες περιοχές προεδρικές εκλογές.

Τόνισε τη δέσμευση του ΟΗΕ ο Γιέντζα

Την δέσμευση του ΟΗΕ για τη συνέχιση του διαλόγου εξέφρασε ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, στο Τμήμα Πολιτικών και Ειρηνευτικών Υποθέσεων, Μίροσλαβ Γιέτζια μετά τη συνάντηση του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, Ερσίν Τατάρ.   

Ο κ. Γιέτζια δήλωσε ότι σήμερα είχε μια «ειλικρινή και ανοιχτή συζήτηση» με τον κ. Τατάρ. 

«Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης, εξέφρασα την πλήρη δέσμευση μας για τη συνέχιση του διαλόγου. Υπάρχει προοπτική για μια διευθέτηση προς όφελος και για την ανάπτυξη των κατοίκων του νησιού», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ. 

Έστειλε μηνύματα ο Κασουλίδης

Την ίδια ώρα, ιδιαίτερα ανήσυχος για την κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί, εμφανίστηκε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης. Όπως εξήγησε μετά το πέρας της συνάντησης ο ΥΠΕΞ, ο κ. Γιέντζια, επισκέπτεται την Κύπρο εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα, με στόχο να διαπιστώσει που ευρίσκεται η κατάσταση όσον αφορά την αποστολή καλών υπηρεσιών του για τη λύση του Κυπριακού.

«Αντιλαμβάνεστε», είπε ο κ. Κασουλίδης, «σε πιο κλίμα ζούμε στην Κύπρο αυτή τη στιγμή, με αλεπάλληλες προκλήσεις της κατοχής, προκλήσεις στη Νεκρή Ζώνη, προκλήσεις ότι τυγχάνουν αναγνώρισης από τον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ή άλλου και την απαίτηση τους να πετύχουν συμφωνία SOFA ως χωριστή οντότητα. Δεν θα πετύχουν σε κανένα λέω εγώ και δεν πέτυχαν», υπέδειξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Την ίδια ώρα, έστειλε το μήνυμα πως, «ο Τύπος της Κύπρου πρέπει να διαλέξει ποιος θα πιστεύει και ποιους όχι. Κινήσαμε γη και ουρανό. Έχουμε και για τα τουρκόφωνα κράτη και για την τάχα SOFA από πλευράς Συμβουλίου Ασφαλείας και για το άνοιγμα γραφείων, έχουμε κινήσει γη και ουρανό. Περιλαμβάνουν δικές μου τηλεφωνικές επικοινωνίας, παρεμβάσεις των εταίρων μας στην ΕΕ και από τις ΗΠΑ και από την Κίνα, έχουμε διασταυρώσει ότι έχουν κινηθεί».

Ερωτηθείς, εάν υπομνήθηκαν οι προκλήσεις στην Νεκρή Ζώνη σε συνδυασμό με τη στάση του κ. Στιούαρτ το τελευταίο διάστημα, ο Ιωάννης Κασουλίδης σημείωσε πως, «σήμερα δεν είχε θέμα να μιλήσουμε για τη στάση του κ. Στιούαρτ, ωστόσο, οι προκλήσεις στη Νεκρή Ζώνη απαριθμήθηκαν από τον Πρόεδρο».

Σε ερώτηση αν στη βάση των σημερινών δεδομένων δεν θεωρεί ότι θα υπάρξει η οποιαδήποτε επίσκεψη αξιωματούχου των ΗΕ πριν τις εκλογές, ο κ. Υπουργός είπε ότι «αν δεν υπάρχει κινητικότητα και συνεχίζει η κατάσταση να είναι όπως είναι σήμερα, πιθανόν όχι. Αλλά ελπίζω και εύχομαι ότι τα μηνύματα θα πάνε για την ανάγκη τουλάχιστον να μην χειροτερεύσει αυτή η κατάσταση από δω και μπρος μέχρι τις εκλογές. Καταλαβαίνετε ότι όταν είσαι σε περίοδο εκλογών και δημιουργείται τέτοιος βαθμός δυσαρέσκειας στην κυπριακή κοινή γνώμη, οι υποψήφιοι, μηδενός εξαιρουμένου, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δεσμεύσεις από τις οποίες όποιος και αν εκλεγεί θα είναι δύσκολο να επανέλθει μετά».

Ερωτηθείς αν θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον κ. Κόλιν Στιούαρτ απάντησε «ναι θα την πραγματοποιήσω εν καιρώ το δέοντι. Τώρα να δει τους υπεύθυνους της Διεύθυνσης Κυπριακού, να δει τον Γενικό Διευθυντή και μετά εμένα».

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για οποιεσδήποτε αρνητικές εξελίξεις μέχρι τις εκλογές, ο κ. Υπουργός απάντησε «βεβαίως. Θυμάστε μίλησα δημοσίως για τους κίνδυνους για την Αμμόχωστο. Μίλησα δημοσίως για τους κίνδυνους για επεμβάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου με γεωτρήσεις από πλευράς Τουρκίας. Δεν το έκαμνα για να φοβίζω τους Κυπρίους. Το έκαμνα για να κινητοποιηθούμε προληπτικά. Άμα το κάνουν και μετά, τι σχέση έχει πλέον; Και πράγματι αυτή τη στιγμή δεν διαβλέπουμε στον σύντομο ορίζοντα οποιεσδήποτε ενέργειες. Πιθανόν να δούμε μετά».

Δειτε Επισης

Συμπλοκή περίπου 60 προσώπων ανάμεσα σε Ε/κ και αλλοδαπούς έξω από σωματείο-Δύο τραυματίες
Σε Υπουργική Σύνοδο για Άσυλο και Μετανάστευση ο ΥΠΕΣ-Αναλύει την πολιτική της ΚΔ για επιστροφές μεταναστών
Η World Central Kitchen ξαναρχίζει διανομή γευμάτων στη Λωρίδα της Γάζας
Υποβάλλονται οι υποψηφιότητες για Προέδρους και μέλη Κοινοτικών Συμβουλίων
Πίστωση χρόνου από δασκάλους σε ΥΠΑΝ για τους αντικαταστάτες-Υπό παρακολούθηση η Μιχαηλίδου
Βήμα βήμα για αντιμετώπιση των ροών-Ανακοινώνεται την Πέμπτη οικονομικό πακέτο στήριξης του Λιβάνου
Οι τρεις κατηγορίες παραβατών της Πινδάρου, οι διαφορετικές ποινές και η απάντηση Αβέρωφ για διαγραφές
Στο Εφετείο η απόφαση προσωποκρατήσεων για «Δημητρούι»-Στο επίκεντρο η εξέλιξη με τους τρεις εκ των υπόπτων
Προηγήθηκε τηλέφωνο της Αστυνομίας στο «Δημητρούι»-Περίμεναν από πριν οι δράστες, πολίτες ενημέρωσαν τις Αρχές
Η κατάσταση στο μέτωπο με τη Ρωσία έχει επιδεινωθεί, παραδέχεται ο αρχιστράτηγος Ουκρανίας