Επίσκεψη ρουτίνας Γιέντζια για Κυπριακό με τον πήχη στα τάρταρα

Ούτε εκπλήξεις, ούτε αιφνιδιασμό επιφυλάσσει η σημερινή επίσκεψη στην Κύπρο του Βοηθού Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη, την Κεντρική Ασία και την Αμερική, στο Τμήμα Πολιτικών Ειρηνευτικών Υποθέσεων, Μίροσλαβ Γιέντζια. Ο διπλωμάτης του ΟΗΕ, έφτασε στη Λευκωσία, με τον πήχη των προσδοκιών για οποιαδήποτε εξέλιξη στο Κυπριακό, να βρίσκεται στον πάτο, αφού τίποτα και κανένας δεν δείχνει πρόθυμος να μεταβληθεί η κατάσταση η οποία έχει παγιωθεί τα δύο-τρία τελευταία χρόνια.  

Ο κ. Γιέντζια θα ανέβει στις 10 και 30 το πρωί στο λόφο του Προεδρικού, κυρίως για να ακούσει. Δεν αναμένεται ότι θα μετάφερε κάποιο σοβαρό μήνυμα από τον Γενικό Γραμματέα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά ούτε αναμένει ότι θα προκύψει κάποια σημαντική εξέλιξη.

Κι αυτό διότι γνωρίζει πως στη συνάντηση που θα έχει με τον κατοχικό ηγέτη Ερσίν Τατάρ, θα ακούσει το γνωστό αφήγημα περί κυριαρχικής ισότητας και λύσης δύο κρατών, που δεν αφήνουν περιθώρια για περαιτέρω συζητήσεις, την ώρα μάλιστα που η άλλη πλευρά, κατάφερε να γκρεμίσει κάθε προσπάθεια, του Αντόνιο Γκουτέρες για να διοριστεί από τα Ηνωμένα Έθνη ένας νέος ειδικός απεσταλμένος για το Κυπριακό που θα αναλάμβανε να επανεκκινήσει τη διαδικασία για να επιτευχθεί η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Γυρίζει την πλάτη στη διεθνή κοινότητα ο Ερντογάν-«Ισχύει η απόφαση του ΟΤΚ για ψευδοκράτος»

Από την πλευρά του ο Σλοβάκος διπλωμάτης, αναμένεται να στείλει το μήνυμα στους συνομιλητές του, ότι το υπάρχων πλαίσιο, στη βάση του οποίου πραγματοποιούνταν μέχρι σήμερα οι όποιες προσπάθειες για επίτευξη λύση του Κυπριακού, και πάντα εντός των πλαισίων που επιβάλλουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Την ώρα μάλιστα που πυκνώνουν οι φωνές για εμπλοκή τρίτων στη διαδικασία, ο κ. Γιέντζια αναμένεται να ξεκαθαρίσει πως τον βασικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις, παραμένει στον Οργανισμό, και στον ίδιο τον Γενικό Γραμματέα.

Σε σχέση με την επανέναρξη διαπραγματεύσεων, ωστόσο, δεν αναμένεται πως θα υπάρξει η οποιαδήποτε πρόοδος, αφού πέραν της αδιαλλαξίας και της μετατόπισης των θέσεων της άλλης πλευράς εκτός πλαισίου, ακολουθούν και μια σειρά από εκλογικές διαδικασίες, που κάνουν το σκηνικό ακόμα πιο σύνθετο και αποτρεπτικό για ένα τέτοιο εγχείρημα. Υπενθυμίζεται πως τον ερχόμενο Φεβρουάριο είναι προγραμματισμένες οι Προεδρικές Εκλογές στην Κύπρο, τον Ιούνιο οι Προεδρικές Εκλογές στην Τουρκία, ενώ εντός του 2023, αναμένεται ότι θα πραγματοποιηθούν και Εθνικές Εκλογές στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απολογείται αλλά έχει καθαρή συνείδηση για τη μη λύση του Κυπριακού ο Αναστασιάδης

Από την άλλη πλευρά, ο Νίκος Αναστασιάδης, αναμένεται πως θα επιχειρήσει να περάσει το μήνυμα στο συνομιλητή του πως τα γεγονότα της τελευταία περιόδου με τις κινήσεις των Τούρκων στη Νεκρή Ζώνη υπό την ανοχή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, είναι ανεπίτρεπτη και θα ζητήσει την παρέμβαση της ηγεσίας του Οργανισμού, τόσο προς τους εδώ εκπροσώπους του όσο και προς τις κατοχικές δυνάμεις. Μάλιστα, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή που μίλησε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Νίκος Αναστασιάδης, θα τονίσει την ανάγκη  για αντικειμενική καταγραφή των εξελίξεων και των γεγονότων στις προσεχείς εκθέσεις του ΓΓ του ΟΗΕ που αφορούν την Κύπρο. Πρόσθεσε πως «αναμένουμε ότι και μέσα από τις εκθέσεις η προσπάθεια από πλευράς των ΗΕ θα είναι να διατηρηθεί εν ζωή η προοπτική να υπάρξει κάποια στιγμή επανέναρξη διαδικασίας συνομιλιών».

Ταυτόχρονα τονίζεται πως θα γίνει ειδική αναφορά στην απόπειρα του ψευδοκράτους για ξεχωριστή συμφωνία με τον ΟΗΕ, στην προσπάθεια του για να αναβαθμίσει το παράνομο καθεστώς. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα τονίσει στον Σλοβάκο διπλωμάτη πως δεν θα υπάρξει ανοχή από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας, εάν κάτι τέτοιο τύχει θετικής αντιμετώπισης από τον ΟΗΕ, υπενθυμίζοντας παράλληλα πως ανάλογες καταστάσεις ισχύουν και σε άλλα μέρη του κόσμου και πάντα ο ΟΗΕ στις ειρηνευτικές επιχειρήσεις του δεν παραβιάζει τις Αρχές του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Επιμένει ο Τατάρ-«Δεν μπορεί να εμποδιστεί η αναβάθμιση του ψευδοκράτους»

 Σε σχέση με την ουσία του Κυπριακού, ο Νίκος Αναστασιάδης, θα επαναλάβει στον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, πως η δική μας πλευρά, είναι πανέτοιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή για να εμπλακεί σε διάλογο με στόχο να ξεκλειδώσει η διαδικασία και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Την ίδια ώρα, ο Ερσίν Τατάρ, ο οποίος από χθες βρίσκεται σε πανηγυρικό παραλήρημα με αφορμή την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους, επιμένει στο γνωστό ποίημα. Μόλις χθες σε πανηγυρική ομιλία του, επανέλαβε πως «η νέα μας πολιτική βασίζεται στο ισότιμο διεθνές καθεστώς, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Με άλλα λόγια, αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στο μέλλον, αυτή μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία δύο κρατών».

Ο κ. Τατάρ ανέφερε επίσης ότι «η νέα μας πολιτική βασίζεται στο ισότιμο διεθνές καθεστώς, στη βάση της κυριαρχικής ισότητας. Με άλλα λόγια, αν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στο μέλλον, αυτή μπορεί να επιτευχθεί με τη συνεργασία δύο κρατών. Η υιοθέτηση αυτής της νέας πολιτικής αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για τη συνέχιση της παρουσίας μας στο νησί». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Ξεκάθαρος ο Πρόεδρος-«Το διεθνές δίκαιο δεν ερμηνεύεται κατά τα μυαλά Ερντογάν»

Δειτε Επισης

Σημαντικά επιτεύγματα στην Σύνοδο Κοινοπολιτείας για Ωκεανούς
ΓΓ της Κοινοπολιτείας: Η Κύπρος πρώτη στη βιώσιμη υδατοκαλλιέργεια
Στεφάνου: Έχουμε τα εχέγγυα να κερδίσουμε το στοίχημα των εκλογών
Πολιτική αντιπαράθεση στα κατεχόμενα για Συμπεράσματα Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Δημιουργείται λόμπι πίεσης για αποχαρακτηρισμό στη Συρία-Εξασφαλίστηκε υποστήριξη από δέκα κράτη
Επικρίνει την Κυβέρνηση το ΑΚΕΛ-«Ξέφραγο αμπέλι για τους σφαγείς των λαών»
Oι τρεις προτάσεις νόμου του ΔΗΣΥ για τα πρόστιμα από τις κάμερες-«Η Κυβέρνηση οφείλει να βελτιώσει την κατάσταση»
Για μεταναστευτικό θα ενημερώσει η ΠτΒ τη Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων ΕΕ
Ο ΥΠΕΞ της Ελλάδας χαιρετίζει τις αναφορές των Συμπερασμάτων του ΕΣ στο Κυπριακό
Αρνητική εξέλιξη η απόφαση για Κόσοβο-«Δυσκολεύει τα δικά μας επιχειρήματα και βοηθά το ψευδοκράτος»