Απολογείται αλλά έχει καθαρή συνείδηση για τη μη λύση του Κυπριακού ο Αναστασιάδης

Από τη μια, με απολογητική διάθεση για το γεγονός ότι αποχωρεί χωρίς να έχει λυθεί το Κυπριακό κι από την άλλη υποδεικνύοντας πως δεν νιώθει τύψεις για τους χειρισμούς του, εμφανίσθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μεταξύ άλλων απέρριψε όλα όσα ακούγονται σε σχέση με την αξιοπιστία της δικής μας πλευράς. 

«Συγγνώμη για όσα δεν κατόρθωσα να προσφέρω, παρά τη βούλησή μου. Λυπάμαι γιατί φεύγω με άλυτο το Κυπριακό, με βαραίνει αυτό, αλλά δεν νιώθω τύψεις, δεν με βαραίνει η συνείδησή μου ότι εξαιτίας των χειρισμών μου δεν υπήρξε η λύση», ανέφερε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: Απαντά για τις παρακολουθήσεις ο Πρόεδρος-«Υπάρχει κι ένα έλεος στα ψεύδη»

Σε εφ όλης της ύλης συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Σίγμα ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι η λύση του Κυπριακού ήταν το όραμά του. «Και έχω λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας, όπως και οι προκάτοχοί μου, αποτύχει παρά την δεδηλωμένη βούληση τουλάχιστον μιας πλειάδας εξ αυτών ότι επιθυμία τους ήταν να βρεθεί η λύση βάσει των παραμέτρων».

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα αξιοπιστίας της ελληνοκυπριακής πλευράς. «Δεν εξαρτάται μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά η λύση του Κυπριακού. Εξαρτάται και από τη βούληση – εάν τη διαθέτει – της Τουρκίας, η οποία μέσα από τις κινήσεις που παρατηρούνται τελευταία, επιδιώκει μέσω του Τατάρ τη διαπραγμάτευση καλής γειτονίας μεταξύ δύο κρατών».

Ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι παραδέχεται λάθη που έγιναν επί διακυβέρνησής του, ενώ υποστήριξε τη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας (ΔΔΟ). Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τις ευθύνες της ελληνοκυπριακής πλευράς για τις ενέργειες της Τουρκίας, αναφέρθηκε και στην Ελλάδα, λέγοντας: «Θα πρέπει η Ελλάδα να δεχθεί τις αξιώσεις για τη Γαλάζια Πατρίδα του κ. Ερντογάν προκειμένου να μην φέρει την ευθύνη για τα όσα απειλείται; Κάποια στιγμή πρέπει να επικρατήσει η λογική, αλλά και η σωστή ανάλυση των λόγων. Πότε η Τουρκία έδειξε προθυμία συνεργασίας ή θετικής πρότασης και απερρίφθη από την ελληνοκυπριακή πλευρά;», διερωτήθηκε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ: «Δεν άγομαι, δεν θεωρώ πως είναι τυχαίο αυτό που μου απέδιδαν, ο Νίκαρος»

«Την ίδια ώρα και βεβαίως δεν μπορώ παρά να απολογηθώ για λάθη που έπραξα αλλά να πώ και πόσο περήφανος νιώθω γιατί θα παραδώσω μια Κύπρο, ένα Κράτος σύγχρονο, με θεσμούς και εύχομαι εκείνοι που θα με διαδεχθούν να συνεχίσουν την ίδια πορεία, αφήνοντας μάλιστα το κληροδότημα “Η Κύπρος το Αύριο”», κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε σχέση με την κριτική που δέχεται από τα υπόλοιπα κόμματα, απάντησε πως, «δεν μπορεί ποτέ επειδή θεωρούν οι μεν ή οι δε ότι μια κίνηση έπρεπε να γίνει ή άλλη μια να αποφευχθεί. Για την αναθεωρητική πολιτική της Τουρκίας, μήπως ευθύνεται η Ελλάδα για τις απειλές που δέχεται; Όσο αφορά της στασιμότητας του Κυπριακού, δεν θέλω με κανένα τρόπο να ανατρέξω στις αποφάσεις και τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε κομβικά σημεία του Κυπριακού. Δεν θα κάνω αναφορά ούτε στο όχι για να τσιμεντώσουμε το «ναι», ούτε στη διακυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. Όλη η πολιτική που ακολουθήσαμε έγινε από τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ. Η δική του μαρτυρία αποτελεί σαφέστατη απάντηση σε όσους με κατηγορούν από το ΑΚΕΛ». 

Για την κριτική από τον Ενδιάμεσο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε πως, «είναι δικαίωμα του καθενός να έχει την άποψη του. Ήταν ανέκαθεν η στάση αυτών των κομμάτων αρνητική. Η πολιτική δεν χαράζεται από πρόσωπα ή αξιωματούχους, αλλά από τον Πρόεδρο και το Εθνικό Συμβούλιο. Είναι στα πλαίσια των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου που λειτουργούσα ως Πρόεδρος. Υπάρχουν 18 τόνοι πρακτικών για τις διαβουλεύσεις που έγιναν από το 2014 μέχρι το 2017, όταν έγινε κατορθωτό μέσα από τους χειρισμούς να επιτύχουμε τη μετάβαση στο Κρανς Μοντανά με πρώτη φορά παρούσα την ΕΕ πέραν της παρουσίας της Τουρκίας, με χάρτες κατατιθεμένους, με τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα, με το πλαίσιο των έξι σημέιων κτλ. 

Δειτε Επισης

Νέος νόμος στο Ιράκ προβλέπει ποινές έως και 15 χρόνια κάθειρξη για ομοφυλοφιλικές σχέσεις
Ζελένσκι: Η Ρωσία στόχευσε εγκαταστάσεις φυσικού αερίου
Άνοιξαν πυρ έξω από νυχτερινό κέντρο στην Ελλάδα-Ένας νεκρός και ένας τραυματίας
Αστυνομικός τραυματίστηκε από επίθεση αγνώστων στα Εξάρχεια-Κάηκε ολοσχερώς ένα αυτοκίνητο
Πώς ξεκίνησε και τι σημαίνει για τς ΗΠΑ το κύμα των φιλοπαλαιστινιακών διαμαρτυριών στα πανεπιστήμια
BINTEO: Πέντε νεκροί και 33 τραυματίες από ανεμοστρόβιλο σε επαρχία στη νότια Κίνα
BINTEO: Νυχτερινή επίθεση της Χεζμπολάχ σε αεροπορική βάση στο βόρειο Ισραήλ
Τρεις γυναίκες και δύο κορίτσια σκοτώθηκαν από επίθεση με drones στην Υεμένη-Η κυβέρνηση κατηγορεί τους Χούτι
Αυξημένη η σκόνη στην ατμόσφαιρα-Αναμένονται βροχές και καταιγίδες
BINTEΟ: Κάνουν τη νύχτα μέρα οι οπαδοί της Ομόνοιας 29ης